Test; Schwalbe Mar. Extreme, thermosbidons, Garmin Nüvi 550

Jaarlijks testen wij allerlei producten.

Pakweg vijftig procent van wat wij uitproberen dat redt het niet tot de winkel.

Wij hebben de afgelopen weken o.a. Schwalbe banden, thermosbidons, filmstatief en de Garmin Nüvi 550 met OnRoute getest. Nog niet alles staat op de site, maar dat volgt nog:

Schwalbe Marathon Extreme

Wij hebben van Gerrit Gaastra het prototype gehad van de nieuwe Schwalbe Marathon Extreme banden.

Ik was niet zo tevreden over de Smart Sam banden die standaard onder de idworx Off Rohler zaten. De superstijve Off Rohler begon met Smart Sam banden te dweilen als je met veel bagage fietste. Dat lag dus niet aan de fiets, maar wel aan de banden.

We hebben vier fietstassen volgestouwd met folders, pakken A4-papier en telefoonboeken. in de voortassen 14 kg, in de achtertassen 26 kg. Dus in totaal 40 kilo’s.

Nou Gerrit, ik heb de Marathon Extreme goedgekeurd.

– Ondanks de vele noppen lopen ze lichter dan de Marathon XR.
– In de bochten gaan ze niet dweilen.
– De wangen zijn gemaakt van ‘Snakeskin’, wat hem heel soepel maakt.
– De anti-leklaag heeft deeltjes keramiek. Bij de meeste anti-leklagen prikt na een tijd een stukje glas er toch doorheen. Op dit prototype zit overigens een dynamoribbel, maar die gaat er nog uit. En er komt nog een reflectiestreep op.

Ze zijn pas begin 2009 te koop, voor mijn tocht in Patagonië was de smalle versie (2 inch) helaas niet leverbaar. Daarom heb ik de nieuwe Schwalbe Marathon XR met keramische brekerlaag getest.

Schwalbe Marathon Extreme. Copyright De Vakantiefietser, Amsterdam

Test Thermosbidons (door Karin)

Vorige winter teste Eric een Elite Getter 6 thermobidon in Chili. De bidon van Elite beviel goed, want zijn koude drankje bleef lekker koud.

Maar ja een uitgebreide test met een thermometer is wat omslachtig op reis. En aangezien Eric niet van koffie of thee houdt (en warme chocomelk met slagroom in een bidon een beetje plakkerig is) gaat het testen in de winkel een stuk makkelijker.

Hieronder zie je hoe de temperatuur daalt.

De Elite Getter 6 en de Elite Thermal 4 claimen de drank respectievelijk zes en vier uur warm/koud te houden. De Polar Bottle zou de inhoud ”polar koud„ moeten houden. Als vergelijking hebben we ook het isolerend vermogen van een normale kunststof bidon van Nalgene getest.

Na het erin gooien van kokend water, is het water in de Elite Getter bidon na vier uur nog ruim 40˚C, dus goed warm. De normale bidon is dan al bijna op kamertemperatuur. Nu moeten we de test nog eens andersom gaan doen met ijswater.

Zelfgebouwd filmstatief

Veel klanten gebruiken al met veel plezier ons camerastatief. Omdat Carla en ik van onze tocht door Patagonië een documentaire gaan maken, ben ik op zoek naar goede manieren om te filmen.

Ruud en Gaele hebben een filmstatief voor op mijn Koga Signature gemaakt. Met dit statief kan ik mijzelf filmen tijdens het fietsen en iets vertellen wat mij bezig houdt.

  1. Het eerste experiment was geen succes. Trillingen werden doorgegeven aan mijn ‘antieke’ camera (zie foto boven). Als je de trillingen ziet op een klein LCD-display van de camera, valt dit nog wel mee.
    Maar een trilling van 1 millimeter op het kleine scherm, is op een breedbeeld-tv al snel 1 centimeter. Kortom het was niet om aan te zien.
  2. Het tweede experiment: Toen wij de tassen vol hadden geladen om de Marathon Extreme banden te testen, ben ik met 40 kilo bagage gaan fietsen. En toen werkte het filmstatief wel goed. Het zag er goed uit! Tenminste zolang het wegdek meewerkt. De volgende versie zal een trillingsdemper hebben en moet makkelijk afneembaar zijn. De Panasonic HDC-SD100 die ik meeneem, heeft een betere optische stabilisatie. De professionele Panasonic AG-HMC151 (zie hiernaast) die wij ook meenemen naar Patagonië is helaas te zwaar om voorop te monteren.

Inmiddels is het derde statief voor voorop gebouwd. Met dank aan Ruud, Gaele en Karin. Hij is makellijk afneembaar, zodat ik niet de hele tijd met het statief voorop hoef te fietsen.

Inmiddels heb ik er veel mee gefietst (maar meestal dus zonder en hij is licht, binnen tien seconden op het stuur te zetten en hij werkt goed. Hieronder zie je hem op de foto.

Garmin Nüvi 550 met OnRoute


”Wanneer wordt GPS echt leuk„, zo vroeg ik mij af. Tot nu toe moest je bijhoorlijk computerminded zijn, om er leuk mee te kunnen werken. De nieuwe waterdichte Garmin Nüvi 550 met OnRoute gaat de goede kant op. Je tikt de postcode of adres in en hij plant een heuse fietsroute. En een lieve Vlaamse vrouwenstem zegt waar je links- en rechtsaf moet. Dus je hoeft niet eens op de display te kijken.

Maar.., voor een vakantie- of wereldfietser is hij niet geschikt omdat de accu’s na een dag fietsen al leeg zijn. Ander minpunt is dat de ontvangst soms niet zo goed is. Dat merkte ik in het centrum van Amsterdam. Maar buiten de stad toverde hij mooie routes op het scherm. Let op: wij verkopen geen Garmin, daar zijn wij mee gestopt.

werkelijk volume Ortlieb en Vaude fietstassen

Deze wordt later nog toegevoegd.

Verder gaan wij nog testen:

  • Shimano SHMT60 waterdichte schoenen
  • Markill Phoenix allesbrander
  • Shimano Wet Lube
  • Sealskinz waterdichte thermo-sokken
  • X-socks Trekking Expedition
  • Icebreaker GT shirts (220 grams)
  • De vernieuwde Marathon XR met keramische brekerlaag
  • En nog meer…

Copyright: De Vakantiefietser, Amsterdam.

NB: Het afgelopen jaar is er heel veel van mijn site gepikt door collega's.
Geachte collega, gebruik gerust wat je wilt. Als je er maar een link bij zet naar mijn site.

Deel deze pagina met anderen

9 reacties op “Test; Schwalbe Mar. Extreme, thermosbidons, Garmin Nüvi 550”

  1. Geert Craye

    Beste,
    Ik zou mij graag de nieuwe Marathon Extreme banden aanschaffen. Er is echter nog maar weinig over gepubliceerd. Kunt u vertellen hoe de band zicht gedraagd in een modderige omgeving?
    Kan deze band gebruik worden als MTB-band? Bedankt!

  2. Eric Schuijt

    Dag Geert,

    ik zit nu in Patagonie, dus vandaar het even duurde. Ik rijd niet op een mountainbike, dat is een andere discipline. Maar ik rijd wel weer vaak onverhard, maar bij voorkeur niet door de modder:-)
    Dus ik kan je daar niet veel over kan vertellen. Misschien dat een gespecialiseerde mountaibike-winkel je daarover kan adviseren.

    Eric

  3. Bert Damsma

    Hoi Eric,
    De op mijn Idworx Off Rohler gemonteerde voortassen schieten bij elke hobbel uit de (onder)beugel en hangen daarna las waardoor ik telkens genoodzaakt ben deze opnieuw vast te maken. Ook andere vakantiefietsers die ik tegenkom hebben hier last van. Ik zie dat je de tassen van Ortlieb (en Vaude) gaat testen op inhoud. Kun je de test uitbreiden op stabiliteit? Of heb je al een oplossing voor mijn probleem?
    groeten
    Vriend Bert Damsma

  4. leo / netty

    vraagje zijn de nieuwe marathon xr banden al binnen
    ik heb namelijk de afgelopen week 3x lek gereden en ben het nu ff zat, misschien moet ik een bezempje voor het wiel maken.
    overigens was de lezing over patagonie zeer leuk en intersant
    ook de workshop over wat neem ik niet mee met de bijhorende negerzoenen
    gr leo en netty

  5. Otto

    Ben ook wel benieuwd naar dat werkelijk volume van ortlieb tassen tov Vaude. ik blijf momenteel voor ortlieb kiezen omdat je ze nog deftig kan sluiten als ze overvol zitten. Wat bij Vaude moeilijker lukt. Handig als je bij goed weer wat extra eten wilt inslaan 😉

    Ik zou ook eens kijken naar:
    -stevigheid van plastic
    -zwakke plekken in het design. Aan de zijkant kan een fietstas soms wel eens schuren (bij val). Als er dan net op die plek een knobbeltje plastic oor de tas zit (ortlieb), valt dit niet mee.

  6. Peter

    Sorry for english…

    The thermal bottle test is useless. You did open the bottles every hour. Thermal bottles only work well when closed. Do the test again. Fill in the hot liquid, close it and wait eg. 4 hours. Then open the bottles and measure the temperature. You will get very different results. You can repeat the test as explained for eg. 6 hours – but do not open the bottles during this time. This way of testing makes much more sense because there’s so less in those you’ll drink it at once (maybe twice) but never every hour over 6 hours. It would be empty before. 😉

    There are other types of thermal bottles – for home usage – which have a button on top. When you press it down liquid flows out. It’s often used for coffee on party’s. These are the only type of thermal which is designed to not beeing emptied at once.

    Sorry for criticism, but I would have expected a practical test. Poor in hot or cold liquid, close, after n hours of cycling take a break and drink. 🙂

  7. Peter

    Thank you for writing your experience about the Marathon Extreme’s. It was very valuable to me. 🙂