Trenga en Gudereit

In 2007 hebben wij kritisch gekeken naar het Duitse fietsmerk Trenga. Dat vond ik toen niet goed genoeg, Inmiddels is Trenga ter ziele.
Vorige week hebben wij naar Gudereit gekeken. Scherp geprijsd, maar niet goed genoeg. Misschien volgend jaar? 2010? Nee dus.

Ook niet in 2015. Goedkope Duitse merken gebruiken vaak goedkope kettingen, balhoofstellen, lichtere velgen, geen messing spaaknippels, beroerde pedalen en zadels, verkeerde velglintjes, goedkopere binnenbanden, ze plaatsen geen brakeboosters enzovoort.

Kortom spullen waar je pas op langere termijn de waarde van gaat inzien.

Vergelijk het maar met mijn Samsung computermonitor. Net na de garantietijd ging hij stuk en even later ging exact dezelfde monitor ook met hetzelfde euvel de vuilnisbak in. Slim van Samsung!

Deel deze pagina met anderen

12 reacties op “Trenga en Gudereit”

 1. Cas

  Betreft: Gudereit Rohloff

  U wijst de Gudereit af op basis van 1) een crank dat u niet kent, 2) de rigida snyper die u niet kent en 3) ondoordachte constructie kettingspanner.

  ad 1) De bracket as is een shimano LX, geen top maar niet waardeloos. Crankstel kan men indien gewenst evt. vervangen voor 120-200 euro door een ander. Dan ben je nog steeds goedkoper uit dan de concurrentie

  ad 2) De rigida snyper lijkt qua dikte in te zitten tussen andra 20 en andra 30 (www.rigida.com). Volgens de site lijkt het meer een allround velg dan een heavy duty. Maar dat is aan u, als vakman, om te beoordelen of dat nog afdoende kan zijn of niet. (De spaken, Sapim DD, zijn overigens dezelfde als in sommige Idworx modellen)

  ad 3) Goed punt. Echter, u merkt zelf op (hier en op vele fiets fora) dat met een eccentrisch bracket naaf, zoals bij de 2x zo dure Idworx, na iedere 3 rondjes ijsselmeer de ketting weer aangespannen moet worden op een lastige manier. De enige acceptabele oplossing lijkt mij dus de ordinaire kettingspanner, waarmee de Gudereit dus in wezen niet ondpraktischer in elkaar zit dan bijv. de IdWorx. Het aanbrengen van een kettingspanner zou toch met enkele tientjes moet kunnen lukken?

  Wat deze 3 punten betreft komt mij uw conclusie als een beetje voorbarig over.

  Verder mis ik in het betoog helaas uw oordeel over de vork en het frame. (gudereit gebruikt 6061 alu waar de concurrentie – meen ik- hoogwaardigere legeringen gebruikt)

 2. Ger

  hallo,
  Trenga is helemaal niet terziele.
  Zie trenga.de

 3. jan

  17-10-09 door Jan uit Hoorn; Over de Gudereit LCR is het nodige geschreven. Na ons onderzoek blijkt het een prima (trekking)fiets met Rohlof naaf en onderdelen uit het duurzame segment en toch voordelig. Mijn vriend en ik hebben beiden een Gudereit LCR 2009 gekocht. Na 1000 KM flink testen kloppen onze verwachtingen helemaal. Laten we het houden bij feiten, ervaringen en fietsen i.p.v. voorbarige “cosmetische” conclusies verspreiden, AUB.

 4. André

  Sinds begin dit jaar heb ik een Gudereit LCR trekking model 2010 aangeschaft. Ondanks enkele negatieve recensies heb ik toch voor deze fiets gekozen en niet voor de stukken duurdere Idworx of Santos. In hoeverre dit model verschilt van oudere modellen weet ik niet, maar de fiets bevalt me uitstekend. Ik gebruik de fiets voor woon-werk verkeer (2 x 18 km per dag) in een voor mijn leeftijd nog redelijke snelheid (ca 32 km/u gemiddeld) en ik heb met de fiets gelukkig nog geen problemen ondervonden. Mijn vorige fiets was er eentje met een Nuvinci naaf en die had ik na ca. 2000 km stuk getrapt. Ook over de afwerking van de fiets niets dan lof. Natuurlijk zijn een Santos of Idworx met nog betere onderdelen afgewerkt, maar af dat het prijsverschil rechtvaardigt? Ik ben tot nu toe zeer tevreden over de Gudereit.

 5. Rene

  Ik heb sinds medio feb. 2014 mijn Gudereit LCR.
  Ik gebruik hem voor woon-werk over 30 km enkel.
  Als ik al minpuntjes wil noemen, dan trapt hij zwaarder dan derailleurfiets mits nieuw, roest de ketting door regen ondanks de chainglider en ligt zwaartepunt vrij ver naar achteren door de zwaardere naaf.
  De Rohloff schakelde direct voortreffelijk, zonder geluid.
  En de chainglider houdt het vuil en zand van de ketting vandaan. Door kapje te verwijderen, kun je in enkele minuten de staat van de ketting checken en roest ervanaf wrijven.
  Tip: handig om enkele keren achterwiel de verwijderen voordat je lekke band krijgt (dat is altijd in het donder bij regen). Dat ging nl. vrij zwaar

 6. Sytse Huizenga

  Ik heb een Gudereit LCR sinds 2011.
  Ik fiets niet heel veel, alleen tochtjes op vakantie en door Nederland.
  Meestal met weinig bepakking.
  Helaas moet ik vaststellen dat de staande achterbuizen te slap zijn voor de HS33 remmen.
  Ik constateer in beide buizen een lichte kromming naar buiten.
  Gevolg is dat de remhandel bijna op het handvat komt, ook met nieuwe remblokken.
  Achterrem voelt ook sponzig aan door het buigen van het frame.
  Voorrem is overigens prima.
  Is er een oplossing?
  Volgende maand maar eens met mijn dealer overleggen.

 7. Peter Martens

  Ik heb sinds 2013 een SX-R 4.0. Sindsdien ca 9500km mee gefietst. Ook pittige vakanties met 20 kg bepakking. De R1 naar Berlijn. De via Claudia Augusta naar Venetië. Zeker de laatste was voor mij een test voor de fiets. Veel omhoog en omlaag. onverharde slechte wegen etc. Op een gebroken zadelbout na heeft de fiets volledig aan mijn verwachtingen voldaan. En ja een Idworx of Santos van 4800 euro zal esthetisch en stijver zijn, maar 95% van de mensen die een fiets kopen met deze spec”s gaan nu eenmaal niet naar Nepal of China. Dus de vraag voor mij is niet of de Duurdere “Duitse” merken(Santos en Idworx) beter zijn, maar…….heb je het wel nodig? Als ik mijn Gudereit over 3 jaar weggooi en een nieuwe koop en deze weer 3 jaar rijd heb ik hetzelfde uitgegeven als 1 Santos. Dus de vraag blijft zoals altijd: Wat ga je er mee doen. Als je bestemming binnen Europa ligt en niet extreem is zou ik niet weten waarom een Gudereit , VSF of Kalkhof niet zouden voldoen. Ik realiseer me wel dat ik vanuit het oogpunt van consument schrijf, en dat het artikel vanuit een Verkoper is geschreven. Ik weet dus niets over marges, aftersales etc. van welk merk dan ook.