Test: andere Rohloff handgreep, Marathon XR, waterdichte schoenen

2008
Op onze tocht door Patagonië hebben Carla en ik een aantal spulletjes getest.

Dat het testen niet altijd even gemakkelijk gaat kun je hiernaast zien. Het was een dag waarbij we in een dag het record van 5 km. hebben afgelegd. Ja, je leest het goed; vijf kilometer! We moesten de Koga’s duwen door de modder, over boomstammen tillen en door riviertjes waden. Vaak moesten we de tassen er allemaal vanaf halen, dertig meter lopen en dan weer erop. Kortom het schoot niet op!
We hebben hier video-opnamen van en achteraf moesten we erom lachen.

Dit hebben we o.a. getest:

Nieuwe Rohloff handgreep

Iedere Rohloffnaaf is anders en dat voel je als je schakelt. Soms schakelt hij heel erg licht en soms iets minder. De standaard Rohloff-handgreep (hier onder) voldoet goed, maar een ander bedrijf heeft een alternatief op de markt gebracht.

Het grootste pluspunt is, dat hij erg licht schakelt. Het draaien gaat veel makkelijker dan met de standaard Rohloff handgreep. Voor mensen met weinig kracht of kleine handen is het een uitstekend alternatief.

Maar, ik vind het jammer dat de vaak toegepaste Ergon handgrepen (tegen tintelende vingers) niet meer passen. Nou ja, ze kunnen wel passend gemaakt worden, maar dan draaien ze mee en verliezen de Ergon handgrepen hun functie:-)

Verder heeft deze ‘andere’ Rohloff handgreep een aantal karakteristieke eigenschappen waar je aan moet wennen. “Kom langs , en probeer hem eens”, zou ik zeggen. Als ik zelf niet aan het fietsen ben:-)
Eindconclusie: Hij is erg goed, maar als je veel van je Ergonhandvatten houdt, blijf dan bij de oude handgreep. Oh ja, deze zijn niet meer leverbaar.

Schwalbe Marathon XR

De Marathon XR is (samen met de Supreme) een van de meest gebruikte banden door onze klanten. De XR loopt wel zwaarder dan bijvoorbeeld de Marathon Supreme, maar hij is een stuk slijtvaster.

Toch kreeg ik, ondanks de brekerlaag, nog wel eens een lekke band. Wat gebeurder er? Als er een stukje glas in kwam, kreeg dat stukje glas bij iedere omwenteling een duwtje. Na verloop van tijd (lees tienduizenden omwentelingen) drukte het scherpe glas langzaam door de brekerlaag en moest ik plakken.

De nieuwe Marathon XR (2009) heeft een beschermlaag met kleine keramische deeltjes. Het is heel simpel: Keramiek is harder dan glas en de glasscherven worden bot. De ‘Triple Nano-compound’ bestaat verder uit drie soorten rubber op die plekken waar ze volgens Schwalbe het best tot hun recht komen: allround eigenschappen in het midden van het loopvlak, daaronder het extreem lichtlopende basic compound en aan de zijwanden een gripvaste compound.

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in Punta Arenas, Chili. Carla en ik hebben met vier Marathon XR banden nog géén één lekke band gehad! (Oh jee, van Carla moet ik even afkloppen, want we zijn er nog niet) We gaan nog verder hier in Patagonië, maar na ruim 2.000 kilometer ben ik al tevreden.

Shimano MT60

Hierboven zie je een foto met de waterdichte Shimano MT60 schoenen in actie. Omdat we al wisten dat het in Patagonië behoorlijk kon regenen, zijn we heel kritisch geweest op waterdichte kleding. Naast de goede regenkleding van Vaude en Loeffler, hadden we waterdichte handschoenen en sokken van Sealskinz. En dus deze schoenen om te testen.

In tegensteling tot Adidas fietsschoenen die ik had uitgeprobeerd (en die we dus niet verkopen:-) bevielen deze erg goed. Ze zijn inderdaad goed waterdicht. Je kan er gewoon mee door een plas water lopen, of over een nat grasveld, en je voeten blijven lekker droog. Als er na een hele dag regen toch wat water inkomt, dan blijft het in de schoen en functioneert de schoen als een soort van ‘wetsuit’: het water in de schoen wordt opgewarmd en je behoudt warme voeten.

Het duurde twee weken voordat ik ze lekker vond lopen, dus dat daar moet je even geduld bij hebben. Ik zou ze met name aanraden als je in koude landen gaat fietsen, want ik denk dat ze voor in de tropen te warm zitten:-)

Oh ja, ik gebruik SPD-klikplaatjes en dat ging goed. Carla fietst zonder kliksysteem. Bij een schoen viel na een week haar rubberen onderkantje eruit. De schoen bleef wel waterdicht en zonder problemen fietst ze er nog steeds mee rond. Maar bij zo’n dure schoen had dat niet mogen gebeuren.

Ik raad aan om ze in combinatie met Sealskinz waterdichte sokken te gebruiken. De schoenen drogen langzaam (dat is een eigenschap van Goretex schoenen) en met waterdichte sokken blijven de je voeten droog. Zeker als het koud is dat erg fijn! Wij hadden van de sokken, de merinowollen uitvoering die nog warmer zitten.

We hebben nog wat meer getest, maar dat volgt later.

Copyright: De Vakantiefietser, Amsterdam.

NB: Het afgelopen jaar is er heel veel van mijn site gepikt door collega's.
Geachte collega, gebruik gerust wat je wilt. Als je er maar een link bij zet naar mijn site.

Deel deze pagina met anderen

16 reacties op “Test: andere Rohloff handgreep, Marathon XR, waterdichte schoenen”

  1. johan

    verkoop je inmiddels deze sealskinz sokken, met merinowol.

    groetsels Johan

    50er op Wereldfietser (niet verklappen hoor)

  2. André van Wolferen

    Dag Eric,
    Zijn er bij jou adressen bekent waar de schoen Shimano MT60 en de sokken van Sealskinz te koop zjn. Ik ben woonachtig in Wamel.

    Gegroet, André

  3. judith

    Wat heb je voor handschoenen gebruikt eigenlijk? En was je tevreden ermee? Mijn ervaring met de sealskins handschoenen is dat ze het maar beperkt uithouden … ondanks hun naam

  4. Bob

    Hallo Eric, de mt60 gore-tex schoenen kun je op internet kopen bij futurumshop! Moet je trouwens bij shimano schoenen een maat groter kopen dan jouw eigen schoenmaat.

    Groet Bob

  5. Andreas Sikkema

    Ik heb oude MT40’s (ofzo) en die zijn an een beetje dauw al door weekt. Tijdens de afgelopen vakantie (LEJOG) ergens onderweg Sealskinz gekocht omdat mijn voeten op een gegeven moment het water zat waren, maar ik was niet echt onder de indruk. Het water liep al snel via de huid de sok naar binnen (geen lange broek aan) en dan is zo’n sok ineens een zwembad geworden. Het duurde _dagen_ voordat ze weer droog waren aan de binnenkant.


    Andreas

  6. Eric

    Tja,

    als je wilt voorkomen dat het water via de benen naar binnen loopt, moet je het ‘boordje’zo strak maken dat je je benen afbindt. Met dode voeten als resultaat;-)

    Maar goed dat je dit vertelt, want ik realiseer mij dat ik gewoon moet vertellen dat het alleen goed werkt met een regenbroek…

  7. Thomas

    Beste Eric,

    zijn deze schoenen ook te combineren met Shimano PDM 324 combipedalen?
    De schoenen komen trouwens ook erg goed uit de fietsloopschoenentest uit de Op Pad van deze maand. Al winnen ze de test niet…

    Groeten Thomas

  8. Harry vdVen

    Eric,
    Is de nieuwe Rohloff hangreep met kabels in jouw webwinkel te koop ? Zo ja wat zijn de kosten en moet mijn lokale fietsenmaker in staat worden geacht worden dit een en ander op mijn mountainbike te monteren ?
    Dank en groet
    Harry vdVen Rijsbergen

  9. Maarten & Line

    Hoi Eric,

    Na 2.000 km (of 4.000 km, het is maar hoe je het bekijkt) zonder lekke band al tevreden? Kan je je voorstellen hoe Maarten zich voelt na ruim 13.000 kilometer zonder lekke band?! Stiekem begint hij al te hopen om Bangkok te halen zonder een lek.
    De Marathon XR banden bevallen dus uitstekend en hij is blij dat hij nog een extra setje bij je heeft kunnen scoren. Geniet nog van Zuid-Amerika, dan doen wij dat nog een paar maanden in Zuidoost Azie!

    Groet,

    Maarten & Line