Merken

Gisteren zag ik een vakantiefiets van Jan Jansen.
Hij zag er gelikt uit, maar het is net niet de topkwaliteit die ik graag wil zien in mijn winkel.

Je merkt dat op punten die niet opvallen toch bezuinigd wordt.

Deel deze pagina met anderen

6 reacties op “Merken”

 1. Michiel

  Ja, helemaal mee eens. Opvallend is dat Jan Janssen zijn vakantiefiets Millennium met een middenstandaard toont. Zie hun site. Een echte vakantiefiets heeft een achterstandaard van hopelijk Pletscher. Punt.
  Als ik een Jan Janssen vakantiefiets zie denk ik:
  * waarom heeft de eigenaar voor dat net-niet model gekozen?
  * de merknaam alleen al. Overigens respect voor ’s mans
  prestaties als racefietser.

 2. Sjon Huisman

  Vreemde discussie. De ene fiets is de andere niet.
  Ik ben begonnen met een Jan Jansen Rohnin (ja vanwege de naaf) en rijd nu Santos Travel Lite met Rolhoff en snaar. Fantastisch.
  Alle waar naar zijn geld is de term toch.
  Een ander koopt een It-workx of een gewone Gazelle.
  Het is maar net hoe groot je budget is en wat je bereid bent uit te geven.
  Niet leuk om een keuze aan te duiden met “net-niet model”.

 3. Koen

  Moet zeggen dat die Jan Jansssen Yak me wel een leuk fietsje lijkt. Heb je die wel eens bekeken Eric?

 4. dolf

  Ik ben een bezitter van een net-niet fiets zoals hierboven werd omschreven.

  De meeste vakantie fietsen die verkocht zullen niet ingezet worden als vakantiefiets maar gewoon voor woon werk en af en toe fietsen.
  Mijn Jan Janssen gaat al meer dan 10 jaar mee achterop de auto. Gedurende de vakanties rijd ik er menig berg mee op. Niet de hele dag maar gewoon in de ochtend een tocht van 40-50 kilometer te maken.

  Het is geen racefiets en het gaat ook niet om de snelheid maar de fiets kan het goed met een standaardverzet. Als ik niet op vakantie ben is het mijn woon werk fiets. De fiets is zeer goed inzetbaar als mpv/suv fiets als u begrijpt ik bedoel.

  Het aardige van die fiets of niet, dat is aan de lezer zelf is dat er veel positieve reacties op krijgt. Zo in de trend van; “een echte Jan Jansen fiets. Mijn vrouw heeft nog nooit gehoord zo echte een Koga.

  Voordeel voor mij is dat er relatief weinig van rondrijden en daarom wsl ook minder gauw gestolen zal worden, voor een fiets van inmiddels 11 jaar oud ziet hij er nog goed uit.

  De middenstandaard is wel iets wat mij wel verbaasd heeft maar in het dagelijks gebruik met wat bagage (ortlieb tas met regenoutfit) geeft het geen problemen.

  En ik denk dat als alles verkochte vakantie fietsen worden ingezet voor een vakantie het wel eens heel erg druk zou kunnen worden op de wegen.

  Door omstandigheden, de schuld van de eigenaar en niet de fiets ben ik weleens bij fietsenmakers buiten mijn eigen woonplaats geweest en die zijn wel enthousiast over de kwaliteit van de fiets. Een vertelde mij dat deze , wees op een koga, fiets in de vakantie problemen gaf met afdalen boven een bepaalde snelheid begon het stuur te trillen en daar zat ook heel veel speling in fiets was nog geen drie jaar oud.

  Nooit last van gehad,misschien daal ik te langzaam.

  Het schijnt dat in het zuiden (Noord-Brabant en Limburg) positiever over wordt gedacht. In het westen wordt de Jan Janssen, in mijn ogen niet terecht, gezien als een leuke middenklasser.

  Laat ik zeggen voor een “net niet” fiets ben ik meer dan tevreden en ik hoop er nog lang mee rond te mogen fietsen.

  Och ook wel even nagedacht over het net-niet vraagstuk.
  Mijn Volvo 4WD is wsl ook een net-niet vrachtwagen,
  volvo cabrio die er staat is ook een net-niet jaguar
  Mijn seiko solar is een net-niet Breitling,
  mijn vrouw is wsl ook een net-niet type. Mijn hypotheek is net-niet afbetaald (nog een paar maanden te gaan)
  hond is een cocker spaniël (net-niet labradoodle)
  Mijn canon is ook een net-niet nikon
  en zo kan ik wel even doorgaan

  Ik ben tevreden met mijn net-niet produkten. Wanneer je zo denkt heb je wls een ander probleem om je tegen iets anders af te moeten zetten.

 5. dolf

  Beste Eric
  Ik wilde een aantal jaren geleden een koga worldtraveller kopen. Mijn wens was gebaseerd op een foto uit de koga folder waarin die fiets stond opgesteld in een mooi amerikaans landschap wat doorklieft werd door een asfaltweg. Het idee om dat soort gebieden te verkennen op de fiets sprak mij aan. Foto heeft mij nooit losgelaten. Op vakanties zag je mensen op de fiets e berg beklimmen en dan wist je dat je dat ook wilde doen. De rest van het gezin wilde dat niet.

  Koga Worldtraveller kopen om alleen op zaterdag naar de stad te gaan en wat martksullen te halen is ook een beetje overtrokken. Paar jaar geleden had ik mijn fiets weggegeven aan iemand die echt een goede fiets nodig had dan ik op dat moment (gewoon een stadsfiets met 7 versnellingen).

  Door stom toeval kwam ik de jan janssen tegen en die was geschikt voor mij op dat moment prijstiechnisch interessant. Ik kon de de aanschaf wel verantwoorden ten opzichte van mijn beperkte kilometertrage op dat moment. Maar na een paar keer lekker gefietst te hebben besloot ik om een paar dagen in Frankrijk te fietsen en mijn jan jansen hield dat prima vol. Woon werk gaat zeer goed en de laatste tijd heb ik ook regelmatig een trolley achter hangen. Afgelopen zomer met de fiets de pyreneeen in gefietst samen met een vriend, die in het bezit was van een racefiets.

  De jan jansen heeft zich prima gehouden, Hij is zwaarder dan een carbon racefiets en dat gaf wel te denken maar de std versnellingsset was voldoende om lange tijd mooie hellingen te nemen.

  Naarmate de vakantie vordere vordere ook mijn conditie en op het laatst ook een paar racefietsen ingehaald met gladgeschoren benen. (Dit was niet het doel maar het voelde wel even goed)

  Het resultaat is altijd een combinatie van kracht en materiaal.

  Bij de Fietsenmaker bij mij staan ook idworkx fietsen, team-maatje heeft er een en ik vind het een erg fraaie fiets en rijdt ook fantastisch.

  Door de vele kilometers, meer dan ik een paar jaar geleden voor mogelijk hield ben ik erg gehecht aan mijn fiets. Ik kan mij niet voorstellen om deze fiets ga inruilen voor iets anders moois. Maar ik kijk wel regelmatig en kan ook genieten van die mooie fietsen die nu gemaakt worden.

  De fiets is een woon werk fiets (circa 3 dagen in de week). vakantie fiets en hij wordt ingezet voor boodschappen met een burley trolley erachter.