Voor op reis is GPS-navigatie met een smartphone een handige aanvulling op de papieren kaart.
De papieren kaart gebruik je voor het overzicht, de Smartphone met kaart voor het detail.
Met een Smartphone met GPS wordt je de actuele positie direct in de digitale kaart weergegeven wordt. Dit maakt het navigeren een stuk eenvoudiger en sneller. Overdag kan de kaart in de tas blijven zitten.
Detail
Het grotere detail geeft meer mogelijkheden om de kleinere weggetjes te kiezen die op een redelijke nauwkeurige landkaart niet te vinden zijn. Dit maakt het fietsen met GPS-navigatie interessanter, en misschien zelfs wel spannender. Ook bieden de digitale kaarten extra informatie zoals bezienswaardigheden, slaap- en eetgelegenheden, campings, supermarkten, winkels, en nog veel meer categorieën.
Bestaande- en berekende fietsroutes
Op internet zijn veel websites te vinden met informatie over bestaande fietsroutes. Ook zijn er routeplanners speciaal voor het berekenen van recreatieve fietsroutes, gebruikmakend van regionale of landelijke fietsnetwerken. Deze routes kunnen met de GPS-navigatie eenvoudig gevolgd worden.
Batterijduur
Bij intensief gebruik van de smartphone met een navigatie-app houdt de interne batterij het niet een dag lang vol. Om energie te besparen kunnen Wifi, Bluetooth en 3G/4G uitgezet worden.
De batterijduur kan verlengd worden met een aantal mobiele stroomvoorzieningen zoals een accupack of naafdynamo. De eenvoudigste en goedkoopste oplossing is het gebruik van een accupack met een capaciteit van 5.000mAh of meer. Een accupack kan gecombineerd worden met een naafdynamo, zodat je al fietsende deze op kunt laden.
Opladen met netstroom
In de praktijk is het energieverbruik van een smartphone met navigatie-app behoorlijk hoog. Daarom kun je hem naast het opladen via een stopcontact ook opladen via je naafdynamo. Bij De Vakantiefietser hebben we diverse soorten adapters om dit mogelijk te maken.
Weerbestendigheid
Er bestaan legio mogelijkheden om de smartphone met een hoes of speciaal ontworpen behuizing weer- en schokbestendig te maken. Het handigste zijn de behuizingen die op het stuur gemonteerd kunnen worden, bij voorkeur draaibaar. Die zijn te koop in onze webshop.
Cursussen
Mocht je nog vragen hebben, dan ben je van harte welkom op één van de cursussen die volgend jaar weer gegeven gaan worden bij De Vakantiefietser. Voor meer informatie over de cursussen kun je op onze activiteiten-pagina kijken.
Hardware
Voor de hardware kun je uiteraard bij De Vakantiefietser langskomen of in onze webshop kijken. Wij hebben inmiddels veel expertise opgebouwd om jouw Smartphone goed aan te sluiten op jouw naafdynamo.
Gratis boekje
Oh ja, Johan heeft een boekje geschreven over het gebruik van Smartphones op reis.
Johan kan het weten, want hij gaat ieder voorjaar twee maanden fietsen met zijn iPhone.
Vanavond de cursus gevolgd bij Johan. Uitstekend gedaan, goede voorbereiding, goed boekje, uitstekende en helder verzorgde presentatie. Zeer leerzaam en erg nuttig. Ik ga met de Iphone op reis.
wat een mooi boekje ! veel informatie …poe hé
ik ben me aan het orienteren op een nieuwe smartphone of een GPS, denk dat het een smartphone wordt.
Heb ook een SON naafdynamo maar het duizelt me wel allemaal (welke spanning, omvormers, tig soorten apps en voedingen) en dan moet je maar hopen dat je niet valt, en het gekke apparaat het blijft doen onderweg …
Vind het allemaal niet echt gebruikersvriendelijk nog met de smartphone, zo smart zijn ze nog niet.
Maar bedankt voor de info alvast !
Heb sinds een aantal maanden ervaring met smartphone en gps & Osmand+, helaas, de paden waarop ik fiets zijn niet bepaald gebruiksvriendelijk voor kwetsbare electronische onderdelen? GPS module werkt niet meer en de sim kaart wordt ook al niet meer herkent. Duur grapje kortom.
Lijkt erop dat ik terug ga vallen op de papieren navigatie!
Jeetje, ik heb jaren gefietst met mijn Samsung S4 en nooit problemen gehad en Johan gebruikt al jaren zijn iPhone.
Wat voor een Smartphone heb/had jij?
En wat zegt jouw leverancier over garantie?
Want dit heb ik werkelijk nog nooit gehord.
(Tenzij jij natuurljk lobbyist bent voor Garmin, Myo of Bryton 🙂