Fietsen in Europa: 4 populaire fietsroutes

Op fietsvakantie in Europa: veel vakantiefietsers kiezen hiervoor. Maar welke route ga je fietsen? Er is zoveel keus, want zoveel moois te zien in Europa dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Onze Zwitserse collega Jurg is expert in fietsen door Europa, want hij heeft heel wat Europese fietsroutes zelf afgelegd. Hij koos de vier mooiste routes en vertelt over zijn keuze in onderstaande filmpje. Zijn favorieten zijn, in willekeurige volgorde:

Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome

Deze route is samengesteld door Paul Benjaminse en is totaal zo’n 2500 kilometer lang. Je reist van Amsterdam naar Rome via de Alpen en Zwitserland. De route is in drie delen opgeknipt. Het eerste deel is een fietsroute van Amsterdam naar Basel, 620 km. Je fietst door de natuurgebieden van de Hoge Venen, Eifel, Luxemburg en Lotharingen. Het tweede deel loopt van Basel naar Florence en is ongeveer 900 km. Het derde en laatste deel leid je in 1100 kilometer van Florence naar Rome.

onbegrensd_amsterdam_rome1

Reitsma’s route naar Rome

De route die Hans Reitsma heeft beschreven, is 2100 kilometer lang. In drie delen leidt hij je via een toeristische fietsroute van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. In het eerste deel staat de route van Amsterdam tot de Bodensee, 1080 kilometer. In deel 2 reis je over de Alpen tot Ferrara, halverwege de Povlakte, zo’n 600 kilometer. Je reist dan via Verona, het Gardameer of Venetië. In deel 3 ga je zo’n 500 kilometer door de Apennijnen, Umbrië en Toscane om uiteindelijk in Rome uit te komen.

reitsma-rome1-cover

St. Jacobs fietsroute

Clemens Sweerman beschrijft in zijn boek een route van Haarlem naar Santiago de Compostella. Deze fietsroute van totaal 2500 kilometer is gebaseerd op oude pelgrimstochten. Het eerste deel loopt van Haarlem naar Tours en is 870 kilometer. Deel 2 leidt je van Tours naar de Pyreneeën in 640 kilometer. In deel 3 reis je van de Pyreneeën door Noord-Spanje naar Santiago de Compostella. Het laatste deel is 1020 kilometer.

stjacobsfietsroute-cover1

De groene weg naar de Middellandse zee

Deze kortere route van Jules Noyons & Peter van Rossum is 1300 kilometer lang en gaat van Maastricht via Frankrijk naar de Middellandse Zee (Stes. Maries-de-la-Mer, Camarque). In deel 1 leg je 660 kilometer af van Maastricht naar Marnay, Frankrijk. Je kunt in dit deel ook voor een lager Ardennen-alternatief kiezen. Deel 2 is 650 kilometer en loopt van Marnay naar de eindbestemming Stes. Maries-de-la-Mer.

groeneweg1-cover

Wat vindt Jurg de mooiste route?

Beluister waarom Jurg juist deze fietsroutes heeft uitgezocht:

De genoemde routeboekjes hebben we ook in de webshop:

Of kom langs in onze winkel! We vertellen je graag over de routes en hebben nog meer routeboekjes en reisgidsen die je helpen in het maken van een keuze. Ook voor fietsreizen buiten Europa.

Wat vind jij van deze fietsroutes?

Heb jij een favoriet? Ben je afgeweken van de route en toen een mooiere route ontdekt? Laat het hieronder weten!

Deel deze pagina met anderen

9 reacties op “Fietsen in Europa: 4 populaire fietsroutes”

  1. Stijn en Miet Caubergs-Lenaerts

    Zoveel Europese routes heb ik nog niet gefietst, wegens weinig tijd (wel al Van Gogh, Groene Weg, Hart van Engeland en Parijs met Benjaminse) maar de Groene Weg vind ik beslist heel erg mooi.
    Weinig stedenpracht (de eerste echte stad op de route is Orange, geloof ik) maar zo’n ongeloofelijke RUST onderweg. Sensationeel is ook de evolutie van landschap en bijhorende sfeer: van het donkere en wat nare noorden van Frankrijk over het al heel wat vriendelijker Bourgondië tot aan het rijke zuiden met bijhorende gulle zon. Wil die route zeker nog eens opnieuw fietsen.

  2. jan cremers

    ik ben 10 jaar geleden van Nijmegen naar Santiago gefietst over de route Langs oude wegen van clemens sweerman.
    Die route is veel zwaarder vooral al in het begin denk aan de Ardennen, als de route via Tours.
    Vanaf Zuid frankrijk lopen de routes weer samen door Spanje.

    In mei 2018 plm 12 mei wil ik van Sevilla wederom naar Santiago fietsen, maar nu dus de Zilverroute wat rusiger als de Camino.
    Ik zoek hiervoor nog een mede fietser van plm 65 jaar dat is mijn leeftijd

  3. Rick Kroon

    Dit jaar voor het eerst een lange route gedaan, Reitsma naar Rome. Ik zou ‘m zo weer doen! Mooie natuur en gezellige stadjes. Ravenna is een aanrader voor een stop. Ik had niet gedacht dat ik het zo fijn zou vinden om zo lang te fietsen, en dat nog wel samen met Marlene met wie ik dit jaar 25 jaar getrouwd ben. Verslavend!

  4. ruben Vermeulen

    ik heb in 2013, begin mei, de route Langs oude Wegen van Ewijk naar Santiago gefietst. in zo’n 4 weken. 2750km. Fantastisch. de eerste 800 km rustig en vrij vlak, met in noord Frankrijk tot aan Nevers vrij weinig leven inderdaad. Daarna prachtig zuiden van Frankrijk en vanaf de spaanse grens genieten van iedere kilometer. voldoende overnachtingsmogelijkheden. In frankrijk vooral campings, in Spanje volop refugio’s. ik kan met voorstellen dat de route in het hoogseizoen wat druk zou kunnen zijn. eind april 2017 ga ik Groene Weg omgekeerd vanaf St. Maries naar huis in Nederland fietsen. verheug me er op. !!

  5. Judith Prins

    Santiago of Rome. Beide routes zijn fantastisch.
    Maar een 3 ster voor Santiago. Het avontuurlijke zit hm toch wel in het slapen op de grond in kerken en in de kloosters waar je tussen “heel veel velen” slaapt. Het wisselende landschap; de ooievaars en de vele wandelaars met hun verhaal.
    (Ik fiets met mijn dochter al vanaf dat ze twee is. Nu is ze twintig en wil nog altijd mee op avontuur: Praag, Schotland LF1.)

  6. Eric

    Santiago is een van de populairste routes. Veel fietsers hebben de Groene Weg naar de Middellandse Zee als eerste route gedaan. En daarna volgt vaak Rome of Santiago.

  7. Vanden Berk

    Hallo,In het voorjaar hebben wij voor het eerst ’n lange afstandsfietsroute gemaakt.We kozen voor :Langs oude wegen en pelgrimssteden naar Compostela deel 1+2 tot Lourdes van Clemens Sweerman.Deze route was zo mooi dat we nu echt verslaafd geworden zijn! We kunnen niet langer meer wachten en willen in het najaar naar Rome fietsen via Assisi.We kunnen echter moeilijk kiezen tussen Reitsma of Benjaminse…Wie helpt ons de knoop door te hakken?

  8. Ruben

    Zelf ben ik (samen met mijn jongere broer) na Santiago ook naar Rome gefietst. Het boekje van Reitsma vond ik veel duidelijker te volgen dan Benjaminse, het is vergelijkbaar met de beschrijving van Sweerman (die overigens afgelopen week overleed), namelijk met afstanden in plaats van alleen met kaartjes. Daardoor kun je heel goed op je kilometerteller rijden. Hij komt wel door minder verschillende landen dan Benjaminse. Wel heeft hij een paar leuke alternatieven, zoals bijvoorbeeld de klim over de Silvretta in plaats van over de Arlbergpas. Ook dat was voor ons een reden om zijn boekje te kiezen, vanwege nostalgische herinneringen aan vroegere vakanties…

  9. Eric

    De route van Reitsma gaat meer door Duitsland. Die van Reitsma meer door Frankrijk. Verder zou ik alle twee de routeboekjes eens inkijken.
    Paul (Benjaminse) is iets meer visueel georiënteerd met prachtige routekaartjes, terwijl Hans (Reitsma) naast de routekaarten (met Michelin kaarten als basis) meer beschrijft waar je moet afslaan. Precies zoals Ruben uitlegt.

    Kom eens langs en werp eens een blik in de boekjes.