De 3 mooiste vakantiefietsen in 2016 (hint: Santos, idworx en Koga zitten erbij)

In de vakantiefietswereld staan al enkele jaren een paar oude fietsmodellen bekend als topper. Maar hoe staat het ervoor in 2016? Welke vakantiefietsen steken in 2016 boven het maaiveld uit? Voor ons zijn dat de Santos Travelmaster 2.9, de idworx oPinion Ti BLT en de Koga WorldTraveller S.

Een aantal oude bekende modellen is al jarenlang topper, zoals de Santos Travelmaster 2.8, het ‘ijkpunt’ de idworx Easy Rohler of de Koga Signature Traveller. Zonder meer fietsen die uitstekend geschikt zijn voor een reis of voor woon-werkverkeer.

Maar er zijn drie vakantiefietsen die in 2016 met kop en schouders boven de rest uitsteken. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze alleen leverbaar zijn met onderhoudsarme versnellingssystemen (Rohloff versnellingsnaaf en/of een Pinion versnellingsbak) en goed rijden op slechte begaanbare wegen (door de brede banden).

Santos Travelmaster 2.9

zoom in

De Santos Travelmaster 2.9 onderscheidt zich door zijn speciale frame-ontwerp, waardoor hij ook wel de kameel wordt genoemd. Kijk maar eens naar die bovenbuis. Fiets je door een woestijn dan passen er zo drie petflessen in het frame.

Hij heeft een bijzonder mooie stalen voorvork en er kunnen brede banden in. Tot zelfs 60 mm! Eigenlijk is het een reisfiets die je ook als mountainbike kunt gebruiken.

Je kan hem zelfs uitrusten met Shimano schijfremmen en een verende voorvork, al raden wij dat niet aan. En je kan hem met onderhoudsarme versnellingssystemen kopen, zowel met een Rohloff-naaf als met een Pinion.

 • Kenmerken: Apart aluminium frame, stalen voorvork, brede banden, heel veel opbouwmogelijkheden en kleurkeuzes.
 • Nadeel: Niet geschikt voor kleine fietsers.

Meer foto’s en informatie over de Santos Travelmaster 2.9 »

idworx oPinion Ti BLT

idworx-opinon-ti-blt

De idworx oPinion Ti BLT is een extreme fiets en tevens de duurste. Een comfortabel titanium frame waar zelfs 70 mm banden in kunnen. De wielmaat is 27,5 inch, dus een soort poldermodelmaat; de wendbaarheid van 26 inch en het makkelijker rollen van 28 inch. En daar ga je dan tussenin zitten. Wij hebben de Super Moto-X gemonteerd en je gelooft het niet als je ermee rijdt!

Waar Santos en Koga fietsen zijn die je naar wens kunt opbouwen, is de idworx dat niet.

De BLT is met een Pinion versnellingsbak uitgevoerd en met de enige schijfremmen die De Vakantiefietser goedkeurt: de degelijke, ruim bemeten Hope Tech Evo-remmen met aangepaste schijven. En… van deze fiets worden er maar een paar gebouwd. Dus weet je er een te bemachtigen, ben je een van de weinigen.

 • Kenmerken: titanium, 70 mm banden, 27,5 inch wielmaat, Pinion, Hope Evo Tech schijfremmen, stekkerloze voorvork met SON naafdynamo, 40 mm brede velgen!.
 • Nadeel: De prijs en (mondiale) beschikbaarheid van banden.

Het tijdschrift Bike en Trekking heeft een testverslag geschreven over deze bijzondere fiets.

Meer foto’s en informatie over de idworx oPinion Ti BLT »

Koga WorldTraveller S

koga-worldtraveller-s-2016-02

De Koga WorldTraveller S is de beste reisfiets die Koga tot nu toe heeft gemaakt. Ik heb er al eerder een recensie over geschreven en heb er zelf twee maanden mee door Panama, Costa Rica en Nicaragua gefietst. Toen ik hem onderweg even uitleende, zei een Amerikaan; “Dit is het beste dat ooit tussen mijn benen is gebeurd…” Maar ja, dat zegt misschien meer over zijn liefdesleven.

De Koga heeft een excentrische trapas voor het makkelijk verstellen van je riemaandrijving of ketting en heeft een anti-doordraaisysteem in zijn balhoofd zodat de kabels niet kunnen knikken als het stuur omklapt.

Hij is leverbaar in vijf matte en vijf glanzende kleuren. Hij gaat daardoor wel wat meer lijken op idworx en Santos, maar dat geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om nog betere vakantiefietsen te maken die zich onderscheiden met unieke fietsonderdelen.

 • Kenmerken: Iets scherper in prijs dan Santos en idworx (ook al is het moeilijk te vergelijken), alleen met Rohloff versnellingsnaaf leverbaar en met het -bij mij favoriete- extern schakelmechanisme.
 • Nadeel: Geen stekkerloze voorvork zoals idworx, helaas geen smooth-welded gladde lasnaden zoals bij zijn voorganger.

Meer foto’s en informatie over de Koga WorldTraveller S »

En wat vind ik er nog meer van?

Dat kun je zien in onderstaande filmpje:

Dus?

Het zijn zulke uiteenlopende fietsen dat je ze niet echt kunt vergelijken. Een nadeel aan alle drie de fietsen is dat ze niet leverbaar zijn met een derailleur. Hierdoor kom je op een hoger prijsniveau uit.

Alle drie de fietsen rijden allemaal anders, dus een vergelijkende testrit kan soms helpen bij de keuze.

Ze hebben allemaal een meer dan goed schakelsysteem en de mogelijkheid tot riemaandrijving.

FietsmodelRohloffPinionFrameVoorvorkRemmenbreedste bandKleuren
Santos Travelmaster 2.9jajaaluminiumstaalvelg of schijf60 mm27
idworx oPinion Ti BLTjatitaniumaluminiumschijf70 mmgeen
Koga Worldtraveller Sjaaluminiumaluminiumvelg of schijf50 mm5

Overigens…

De specificaties van een fiets zijn maar een deel van het verhaal. Belangrijk bij het kopen van een fiets is dat je weet wat je wilt of nodig hebt, wat je budget is, dat de fiets lekker aanvoelt en dat je ergonomisch verantwoord zit, zeker als je lange ritten wil maken. Laat je dus altijd goed opmeten op een pasframe en maak een proefrit. En lees ook ons artikel waar je nog meer op moet letten als je een vakantiefiets zoekt.

Maar euh, wat vind jij eigenlijk van deze fietsen?

Deel deze pagina met anderen

5 reacties op “De 3 mooiste vakantiefietsen in 2016 (hint: Santos, idworx en Koga zitten erbij)”

 1. Arne

  Leuke vergelijking hier. Echter laten we ons niet gek laten maken door de enorme prijzen van Santos en IDworks. Een fiets als de Koga volstaat voor de meeste mensen (lijkt mij). Zeker is deze Koga een stuk betaalbaarder dan de andere fietsen genoemd in dit artikel.

 2. Pieter

  Grappig, op de Idworx site zetten ze zichzelf op 1 in het vergelijk van 3 fietsen uit de test van bikeandtrekking
  ( Koga WTS, Santos Travel Lite, Idworx All Rohler ).
  Als je de eindconclusie leest, blijkt dat de testers melden dat de fietsen bijna gelijkwaardig zijn met elk zijn eigen pluspunten.
  Koga:
  -koersvastheid
  -interne kabelloop
  Santos:
  -wendbaarheid
  -keuze voor CDC riem
  -sterke achterdrager
  Idworx:
  -hoog afwerking niveau
  slimme GG ideeen toegepast.
  Toch heeft iedere fietser een voorkeur op het gebied van remmen , aandrijving en rijgedrag en zal iedereen de fietsen uitvoerig zelf moeten testen.
  Het is dan goed mogelijk dat voor jou de Koga WTS op 1 staat.

 3. Pieter

  Ah, heb mijn verhaaltje nog eens gelezen en begrijp nu pas de verwarring. Het voor jou op nummer 1 staan was niet aan jou gericht Eric ,
  maar in algemene zin bedoeld.
  Ieder moet voor zichzelf bepalen wat voor hem/haar de beste fiets is.
  ( onafhankelijk van fietstesten van bv bikeandtrekking )