De fietsbel. Voor sommige vakantiefietsers is deze verplichte accessoire een noodzakelijk kwaad, voor andere juist een kans om de mooiste/beste/luidste te vinden. Fietsbellen zijn er in alle soorten en maten; in dit artikel lichten we drie bijzondere fietsbellen voor jou uit.
Eerst wat fietsbelweetjes
Een Engelsman, John Richard Dedicoat, heeft de fietsbel eind 19e eeuw ontworpen. Fietsbellen waren in Groot Brittannië verplicht tot 1983; nu wordt een bel daar slechts aangeraden. In Nederland is een fietsbel sinds 1906 verplicht. In principe is een fietsbel verplicht in alle landen die het Verdrag van Wenen hebben ondertekend. En bijvoorbeeld in de Verenigde Staten verschilt het per staat of de bel verplicht is of niet. Voor je eigen veiligheid is het in elk geval geen overbodige luxe.
Waarom de bel meestal aan de linkerkant zit? Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en je dan tijdens het ‘bellen’ je goede hand tenminste aan het stuur kan houden. Dat is ooit zo bedacht en nog steeds zit de bel meestal links.
De drie bellen op een rij (video)
In onderstaand filmpje bespreekt Eric de kompasbel, Spurcycle fietsbel en de Blast Airhorn.
Kompasbel
De Kompasbel is naast een fietsbel óók een kompas, dat had je vast al geraden. Dat maakt het handig om tijdens het fietsen je richting te bepalen. Verdwalen doe je niet meer! Het is een leuke, niet al te grote fietsbel. Heb je een Ortlieb stuurtas op je fiets? Dan werkt het kompas helaas niet, want op de stuurtas zit een magneetsluiting die de werking van het kompas verstoort.
Spurcycle fietsbel
De Spurcycle bell is wel de meest bijzondere van de drie fietsbellen die we hebben. Behalve dat hij van messing en roestvrijstaal is gemaakt, is de klank heel bijzonder. De bel klinkt namelijk als een omgekeerde Tibetaanse klankschaal. Bekijk het filmpje om te zien hoe de bel gemaakt is. Je snapt dan ook waarom de prijs een stuk hoger is dan de gemiddelde fietsbel!
Blast Airhorn
Houd je meer van het geven van hele duidelijke signalen op de fiets? Kies dan voor de Blast Airhorn, meer een toeter dan een bel. Je moet deze bel van te voren opblazen met een fietspomp en vervolgens toetert ‘ie met maximaal 115 decibel alle mensen in je omgeving omver. Met minder volume toetert de bel overigens minder hard. Ook deze bel is niet de goedkoopste in zijn soort!
Waar haal je zo’n bel?
Deze fietsbellen zijn verkrijgbaar in de winkel en in onze webshop:
Wat voor fietsbel heb jij op je vakantiefiets?