Waar gingen onze medewerkers in 2016 naartoe op fietsvakantie?

Ben je al aan het nadenken over je volgende vakantie? In dit artikel vertellen we waar wij laatst op fietsvakantie zijn geweest. Misschien brengt het je op ideeën.

John fietste in Marokko

John bezocht eerst Marrakesh en daarna zocht hij de rust van de bergen en het platteland op. Het mooiste vond hij de Hoge Atlas en Draa vallei. Het mooie vond John dat er mooie fietswegen waren met weinig verkeer en dat hij iedere paar dagen in een ander landschap fietste. Zijn tip voor fietsers die Marokko overwegen: “Gewoon doen!!!!!!!!!!!!!!!!”. Duidelijke taal.

Eric juniors fietstocht in Nederland

Eric (naar eigen zeggen ‘junior’, om niet te verwarren met Eric de eigenaar) is afgelopen jaar niet op fietsvakantie geweest. Hij heeft vier opgroeiende pubers en dat vraagt om andersoortige vakanties. Toen de kinderen kleiner waren, heeft hij delen van Nederland per fiets met ze ontdekt. Toch heeft hij er één fietstocht op zitten: “Met mijn jongste dochter, Hannah, 13 jaar oud, ben ik van Haarlem naar Eefde, woonplaats van mijn ouders, gefietst om mijn jarige moeder te bezoeken.”

“Vanuit Haarlem hebben we een route uitgezet via de app Pocket Earth die ons via Amsterdam, Muiden, Almere Haven, via Nijkerk, Beekbergen en Zutphen naar Eefde voerde. Wat we gezien hebben op deze mooie zaterdag is veelzijdig. We zijn door de Westerstraat gefietst, hebben geprobeerd een stuk appeltaart te scoren bij café Winkel en hebben achter het CS, aan het IJ, ons broodje opgegeten. Eenmaal Amsterdam achter ons gelaten was het stuk naar Muiden erg mooi, vooral toen we langs de uitlopers van het IJsselmeer fietsen en met uitzicht op Pampus konden genieten van de enorme hoeveelheid zeilboten.”

Pampus aanzicht

Eric overnachtte met zijn dochter op een camping. Hij raadt aan om niet te vroeg op pad te gaan als je van west naar oost fietst zodat je de zon naast of achter je hebt. Zijn tip: “Heb je genoeg tijd en geen haast, neem dan wat tijd in Muiden en blijf een poosje hangen bij de sluis. Het terras van Ome Ko is beroemd, vooral voor dat wat er allemaal te zien is bij het schutten. Menig huwelijk wordt daar op zijn houdbaarheid getest…”

Gerard fietste op Cuba

Gerard vloog naar Varadero kwam tijdens zijn fietstocht langs Mantanzas, Havanna, Vinales en Trinidad. Het mooiste stuk van zijn tocht vond hij Havanna – Vinales. Hij ontmoette er opmerkelijk genoeg een Cubaan “die alles wist over Nederlandse geschiedenis en die de bekende Nederlandse fietsmerken kon opnoemen. Hij wist zelfs dat Gerrit Gaastra oprichter en directeur van Idworx is.” De belangrijkste tip van Gerard is om minimaal Trinidad te bezoeken: “Gesticht kort nadat Columbus Amerika “ontdekte”. De originele huizen uit de 16e eeuw staan er nog en het hele stadje is een plaatje. Prachtig.”

 

Jürg: Reitsma Route naar Rome

In een eerder blogartikel vertelde Jürg al over de vier populaire fietsroutes in Europa. In 2016 heeft Jürg de fietsroute van Reitsma gefietst, van Haarlem naar Rome via Umbrië. Daar nam hij een maand de tijd voor. Onderweg naar Rome besteedde hij wat extra tijd aan de steden Worms, Tübingen, Merano, Verona en Assisi. Het mooiste vond Jürg de Alpen (Arlbergpas) maar ook het landschap in Umbrië.

Het was een bijzondere fietsvakantie: “In het begin van de tocht heel veel regen (overstromingen in Duitsland)! Naarmate de reis vordert kom je steeds vaker dezelfde fietsers tegen en op de laatste dagen vormden we ’s avonds op de campings een hechte groep, terwijl overdag iedereen individueel op stap ging.” Jürg fietste op een e-bike van idworx, de Idworx Power Rohler. Hij is er erg blij mee. De tip die Jürg wil meegeven: “Neem genoeg tijd om te genieten van het landschap en de architectuur. Zorg voor een goede uitrusting zodat ook een dag lang stortregen je fietsplezier niet bederft.”

Eric (de baas) en Carla fietsten in Panama, Costa Rica en Nicaragua

Panama, Costa Rica en Nicaragua waren de bestemmingen van Carla en Eric (Schuijt) tijdens hun laatste fietsvakantie. Ze bezochten onder meer: “Panama Stad, Panama Kanaal, Panamericana Highway, Peninsula Corcovado, Parque Nacional Manuel Antonio, Jaco, Peninsula Nicoya, Playa del Coco, Isla Ometepe, Granand en Mangua (en natuurlijk nog veel meer plaatsjes die daar tussenin liggen).”

Het mooiste stuk was volgens Eric het schiereiland Nicoya en volgens Carla de beide schiereilanden die ze bezochten én het eiland Ometepe. Carla over wat ze hebben meegemaakt onderweg: “Het ergste om te fietsen was de Panamericana Highway van Panama Stad tot aan de grens met Costa Rica en dat Eric bijna verdronken was. Het mooiste was het meemaken van het uitkomen van een schildpaddennest en het grappigste was alle dieren in Costa Rica (ara’s, apen, leguanen, enz.)”.

Een tip voor wie het Panama Kanaal wil bezoeken: neem na het rondje om het kanaal de bus of het vliegtuig naar David (plm. 50 km vóór de grens met Costa Rica).

Johan fietste door Uganda

Johan heeft begin dit jaar door Uganda gefietst. Een paar indrukken van Johan:
“De overbevolking merk je vooral doordat er bijna altijd en overal langs de weg mensen zijn, vaak in de vorm van kinderen. Veel kinderen. Gelukkig zijn er ook veel dieren. In alle soorten en maten, zowel binnen als buiten de nationale parken. Het merendeel van de wegen is onverhard. Ze zijn vaak goed, soms minder goed en zo nu en dan slecht. Maar door de aanhoudende droogte zijn ze bijna allemaal wel stoffig.”

“Er zijn veel fietsen, brommers en vrachtwagens met bananen. Veel bananen! En nog meer bananen op de fiets. Zonder versnellingen, dus duwen. Er mag in Oeganda door de Nationale Parken gefietst worden. Wat voor ons heel fijn is omdat wij dan even verlost zijn van de alomtegenwoordige menselijke aandacht. Daarvoor in de plaats komt de spanning van de mogelijkheid op het ontmoeten van wilde dieren.”

“Je verveelt je nooit in Oeganda. OK, nu dan even over de kinderen. Bijna alle kinderen vinden de Mzungu (witte man/vrouw) heel interessant. In onze eerste week klonk het op vriendelijke en zangerige toon ‘Bye Mzungu’ vanuit alle hoeken. We zwaaiden wat af, van harte.”

En onze nieuwe kracht Yvonne2 fietste in Friesland

Zij schreef het volgende:
“Hoi, myn namme is Yvonne.
Myn lêste fytsfakânsje wie yn Fryslân. As berne Frysk wie it efkes túskomme en ûntdekke. Stikem is dit in prachtige provinsje mei gâns gâns moaie doarpen. De Alvestêden syn fansels prachtich mar ek dêrtusken rinne moaie paden. Aardige minsken, lekker iten, soad bisten en rêst en romte.

Myn tip: doch ris mei oan de fyts Alvestêdetocht, bytsje fier mar oh sa aardich! Neat gjin stiife Friezen mar in en al feest.

Oant sjen!”

Heb jij al ideeën over je volgende fietsvakantie? Laat ze hieronder achter!

Deel deze pagina met anderen