Bikepacking in Schotland, voor die-hards

Chris met zijn fiets tijdens Highland Trail Race SchotlandSchotland heeft een prachtig, groen landschap, vol bergen en heuvels: een uitstekende bestemming voor bikepacking. Met bikepacking kun je je helemaal een voelen met de natuur. Onze collega Chris ging er bikepacken, maar deed er een schepje bovenop. Wat deed hij daar, hoe bereidde hij zich voor en wat nam hij mee?

Wat is bikepacking?

Bikepacking is een soort backpacking voor fietsers: fietsend op reis, maar dan op een mountainbike en met minimale bagage. Die lichte bepakking en de mountainbike geeft je de mogelijkheid om van gebaande (asfalt)paden af te wijken: over zandweggetjes, gravel, of bospaden naar ongerepte stukken natuur.

Welke route nam Chris in Schotland?

Route van de Highland Trail Schotland 2017

Chris deed de Schotse Highland Trail 550. Dat is niet zomaar een route: het is een 885 kilometer lange fietsrace die je bikepackend aflegt. Je fietst in totaal 16 kilometer bergopwaarts door de Schotse Hooglanden, in uiteraard Schotse weersomstandigheden. Het is een ultra-endurance-race, wat dus vraagt om extreem uithoudingsvermogen. Daarbij ben je compleet op jezelf aangewezen. Of, zoals ze op de wedstrijdsite zeggen:

[D]on’t attempt this ride unprepared
– no one will be there to rescue you!

Lees zijn reisverslag van de Highland Trail 550 in Schotland »

Meedoen aan een dergelijke uitdaging doe je niet zonder voorbereiding en de juiste spullen. We vragen Chris hoe hij zich heeft voorbereid.

Hoe heb je je voorbereid?

“Als fysieke voorbereiding voor een lange meerdaagse tocht heb ik twee belangrijke trainingsdoeleinden gesteld. Ten eerste wilde ik beter vertrouwd raken met onbekende typen ondergrond en terreinen. Ik heb alles van zand, tot diepe modder, rotsen, wortels, en sneeuw opgezocht. Dit is niet alleen leerzaam en spannend, maar vergroot ook je mentale veerkracht in zulke situaties. Ten tweede probeerde ik steeds een aantal dagen op pad te gaan. Zo leerde ik mezelf om genoeg kilometers achter elkaar te kunnen rijden en kon ik mijn slaapsysteem uitproberen.

“Vroeg opstaan vind ik daarbij belangrijk. In de zomer probeer ik met fietsen te beginnen vanaf een uur of 4 ‘s ochtends. De eerste uren zijn in mijn beleving bijna ‘gratis’. Voor 12 uur heb je al een groot deel van je kilometers gedaan, dan is het tijd voor een welverdiende warme lunch.

“Om je na het opstaan sneller fris te voelen, heb ik geleerd dat erg helpt om een stukje gember en/of citroen in je water(rug)zak te doen, vooropgesteld dat je voldoende drinkt! (1 liter per uur). Een hydratatiereservoir van 2,5 of 3 liter (op de rug of in je tas) is mijn inziens echt een must voor bikepacking.”

Wat nam je mee?

“Dit had ik mee aan materiaal:

Fiets

Frame Salsa Fargo custom XL
Vork X-Fusion Slide RL2*
Zadel Ergon SMC3-M
Stuur Salsa Cowchipper 2 42cm
Stuurlint Salsa Gel bruin*
Versnelling Sram 1×11 32/11-42*
Voorwiel SON 28-15 32h zilver naaf
Dt revolution spakenidworx DaRim LaW velg
Achterwiel Hope Pro 4 32h zilver naaf
Dt revolution spakenidworx DaRim LaW velg
Remmen Sram Apex HRD*
Schijven SRAM centerline 160mm*
Banden Maxxis Ikon 29 2.2 EXO TLR*
Omvormer Busch & Müller USB-Werk
Verlichting B&M IQ-X voorlicht
SON achterlicht
 • Alle materiaal is bij de Vakantiefietser verkrijgbaar, behalve de artikelen met een ster (*).
 • Producten met een link zijn via onze webshop verkrijgbaar.

Bikepackingtassen en -accessoires

Frametas Custom-made door onze monteur Leo! 9 L
Zadeltas Revelate Designs Terrapin en
Revelate Designs drybag 10L
Bovenbuistas Topeak toploader 0.7 L
Voorvorktas King Cage Manything cage ti x2 en
Ortlieb 7l drybag oranje x2
Rugtas Osprey Talon 10 L * incl 3L reservoir
Benedenbuis SKS Cage Box 1 L
Stuur Revelate Mountain Feedbag 0.5 L

Een selectie van onze bikepackingaccessoires vind je in de webshop »

Kampeerspullen

Tent Exped Vela 1 UL*
Matje Exped Synmat HL LW
Slaapzak Vaude Kiowa 300 UL

Een selectie van onze kampeerartikelen vind je in de webshop »

Kleding

Fietsbroek 1 Sportful R&D maat L*
Fietsbroek 2 Castelli Ergo Tre maat L*
Broek Bontrager Thermal overbroek*
Fietsshirt 1 Castelli Gabba short sleeve L*
Fietsshirt 1 Nalini Idworx M*
Thermoshirt Craft Coolmax M*
Sokken Icebreaker ultralight crew 3x XL
Sokken 2 Sealskinz waterdicht crew XL
Armwarmers Sportful L zwart*
Schoenen Giro VR90 46 zwart/oranje*
Helm Lazer O2 L zwart*
Helmmuts Vaude Winter cap zwart*
Handschoenen zomer Giro Bravo L zwart*
Handschoenen winter Sealskinz waterdicht XL
Jas Rab Microlight Rood*, donsjas
Regenjas Craft Waterproof Zwart*
Vest Giro bodywarmer Oranje*
Sjaal Buff Merino Grijs
Slaapkleding 1 Icebreaker Merino 200 lange mouw zwart XL*
Slaapkleding 2 Rab dry-fit shorts M*

Een selectie van onze fietskleding vind je in de webshop »

Gereedschap

Remblokjes Sram HRD Sintered x2*
Binnenband 2x Schwalbe Sv19a*
Kettingschakel Connex 11v missing link x2
Tubeless reparatiekit Genuine Innovations*
Multitool Lezyne SV12*
Spaaksleutel Sapim sp14*
Bandenlichter Crankbrothers Speedier lever
Reservespaak Fiberfix spoke
Smeermiddel Rohloff olie
Zakmes Opinel no.8*
Noodreparatie Naald, draad, duct tape*

Verzorging

Zitvlakcreme Sudocreme mini
Zonnebrand Louis Windmier mini
Lippenbalsem Pure Shea butter
Tandpasta/borstel Vaude
Zeep Sea2Summit wilderness soap
Medicijnen Asprine, BCAA, vitamine B complex, betadine

Elektronica

Telefoon Apple iPhone 5S*
GPS-navigatie Garmin Edge 810*
Stroomvoorziening Xtorm lite 600 MaH powerbank
Hoofdlamp Black Diamond Revolt
GPS tracker SPOT Gen3

Een selectie van onze elektronica vind je in de webshop »

Welke fietsen zijn geschikt voor bikepacking?

“In ons vaste assortiment we hebben een aantal mooie bikepacking-fietsen:

 • idworx Rock oPinion
 • Santos Cross Lite
 • Tout Terrain X-over (Scrambler)

(De specificaties van deze fietsen staan binnenkort op de site)

“De Salsa Fargo die ik gebruik kan bij ons alleen op aanvraag en naar wens worden opgebouwd. Hij is zowel met derailleur als Rohloff-versnellingsnaaf en riemaandrijving op te bouwen (lees meer over versnellingssystemen).

Highland Trail in Schotland met fiets van Chris

Fiets van Chris, Highland Trail Race Schotland, 2017

“Bij bikepacking gaat het erom je fiets en uitrusting zo goed mogelijk te optimaliseren voor de omstandigheden die je tegen gaat komen. Soms kan een verende vork handiger zijn; soms heb je meer aan dikke banden.”

Welk materiaal zou je de volgende keer wel of juist niet gebruiken/meenemen?

“Ik heb al best wat ervaring met bikepacking, dus mijn paklijsten worden steeds wat beter. Ik vind eten en mijn slaapsysteem altijd het lastigst om te kiezen. Ik heb een hekel aan energierepen en heb niet veel tijd om te koken. Uiteindelijk is eenvoudig eten voor mij het best, denk aan verse groenten, bonen, fruit, noten, yoghurt en natuurlijk pindakaas!

“Dit keer ging ik voor het eerst met een tentje in plaats van een bivakzak. Gezien de hoeveelheid storm, regen en insecten in Schotland was dit wel een goede keuze, maar het vergrootte ook mijn pakvolume en gewicht. Ik hou zelf erg van dingen die simpel en duurzaam zijn. Mijn tentje heeft bijvoorbeeld geen rits, omdat ik hier slechte ervaringen mee heb.

“Op fietsbanden zou ik ook nooit bezuinigen. Neem een stevige mountainbikeband met sterke zijflanken en zorg voor genoeg plak-/reparatiespulletjes, ook als je tubeless rijdt.

“Ik had waterdichte winterhandschoenen en sokken mee omdat ik altijd heb geleerd dat je voeten en handen altijd droog moet houden. Deze heb ik niet gebruikt maar het was wel een fijne gedachte om ze bij me te hebben. Zo ben je altijd dingen ‘voor het geval dat’ aan het zoeken. De echte winnaars doen het met wat ze hebben!”

Sealskinz-sokken zijn waterbestendig.

Hoe reisde je naar het startpunt toe?

“Omdat we naar een best afgelegen plek [Schotse Highlands] gingen, ben ik met een paar vrienden per auto en ferry gereisd. Ik vond het erg tijdrovend en hou niet van auto’s, maar hierdoor konden we wel wat meer meenemen voor de overtocht. Bovendien waren we hierdoor niet aan een vluchtschema gebonden.

“Je fiets op het vliegtuig nemen is bij bikepacking-fietsen niet zo lastig. Door je tassen gewoon aan de fiets te laten, is het meeste van je frame goed beschermd. Zelf kies ik ervoor om mijn fiets in bubbelfolie en daarna bouwfolie te wikkelen. Zo hoef ik geen hoes mee te nemen en blijft de fiets compact en herkenbaar als zodanig voor de vervoerder.”

Wat moest je verder van te voren regelen?

“Het was de eerste keer dat ik met een SPOT-GPS-tracker reed: een satellietontvanger die mijn locatie doorgeeft aan een hulpinstantie in geval van nood. De SPOT-tracker was verplicht voor dit evenement.

Spot Gen3 GPS tracker

“Een betrouwbaar navigatiesysteem is ook erg nuttig. In geval van nood gebruik ik de GPS-functie op mijn smartphone. Een ziektekostenverzekering met repatriëring voor ongevallen in het buitenland is ook handig, zeker voor de gemoedsrust van de thuisblijvers.”

Welke sites zou je aanraden als je meer wilt weten?

 • www.bikepacking.com: “Deze website is eigenlijk de belangrijkste site. Een hele informatieve website (en naslagwerk) die uitlegt wat bikepacking is en hoe je je kunt voorbereiden. Daarnaast staan er veel trips op de website die je kunt nareizen!”
 • www.bikepacker.com: “In de Highland Trail Race reed ik samen met Neil Belchenko. Hij komt uit Colorado (Verenigde Staten) en won het evenement in 3 dagen en 10 uur! Hij is dan ook dé persoon voor verhalen, lifestyle, reviews en tips over bikepacking. Deze verzamelt hij op zijn vermakelijke website.”
 • https://guntherds.exposure.co

  : “Dit is de blog van Gunther Desmedt. Normaal hou ik geen blogs bij van mensen omdat ik die tijd liever in het fietsen zelf steek. Gunther is wel een uitzondering. Hij schrijft heel vermakelijk en heeft goeie inzichten die voor mij erg behulpzaam zijn geweest. Hij rijdt overigens op een prachtige Santos Cross lite met Rohloff-versnellingsnaaf en riemaandrijving.”

 • https://vimeo.com/salsacycles

  : “Fietsfabrikant Salsa publiceert af en toe boekjes en filmpjes die je behoorlijk in de stemming kunnen brengen over bikepacking. Bekijk na die filmpjes de documentaires van Mike Dion. Salsa hielp mee om zijn lange en inspirerende documentaires ‘Ride The Divide’ en ‘Inspired to Ride’ te maken.”

Gratis trailer voor de documentaire Ride the Divide van Mike Dion. De documentaire is on-demand (€) te zien via Vimeo.

Tot slot, vertel eens over je reis?

“Mijn laatste tocht bracht mij dwars door de Schotse Highlands in een evenement dat de Highland Trail Race heet. Een off-road tocht van 550 mijl van de start- en finishplaats Tyndrum (het begin van de West Highland Way) via de noordkaap van Schotland en terug langs plekken die Coffin Road en Devils Staircase heten, om een idee te geven van de intensiteit van de trip.

“De grilligheid van het landschap tekende het deelnemersveld dat bestond uit slechts 50 zeer geoefende atleten. Het idee dat je als jonge en afgetrainde vent in het voordeel bent om een dergelijke uitdaging te trotseren, is volledig onjuist. De mensen die in onze sport de dienst uitmaken, zijn mensen die al een heel leven achter zich hebben. Zij hebben de mentale hardheid om niet te knakken, iets wat een jonge scheut toch vaker overkomt.”

Lees de rest van het reisverslag van de Highland Trail 550 in Schotland »

Deel deze pagina met anderen

3 reacties op “Bikepacking in Schotland, voor die-hards”

 1. Belle

  Ik heb Chris zijn zeer interessante lezing op de Fiets en Wandelbeurs 2019 bezocht. Ik was benieuwd naar de dingen die hij op zijn stuur heeft gemonteerd om een houding aan te kunnen nemen die hij gewend was uit de wielersport. Ik zie ze niet in jullie webshop. Hoe heet zoiets, wat is het merk en waar kan je het kopen?

 2. Eric

  Beste Belle,

  Ik heb de Inner Bar ends 411 van SQ Labs gemonteerd. Dit zijn dus kleine hoorntjes die je, vaak bij een breed (68cm>) stuur, aan de binnenkant van je handvatten zet. Ze kosten €40,-. Je kunt ze bij ons in de winkel kopen of via speciale bestellingen in de webshop, door ons een e-mailtje te sturen.

  vg,

  Chris

 3. Belle

  Dank je voor je reactie!

Hoe denk jij erover?