Langs de oevers van de Mekong

Hier volgt een korte vertelling over onze reis langs de oevers van de Mekong die wij eind 2017 maken. Carla en ik rijden beide op een Koga met Rohloff en riem. Op onze reis zullen we ook een aantal dingen testen, waarover later meer.

We beginnen in Udon Thani in Thailand en vandaar rijden we naar het noorden tot we bij de Mekong aankomen. De Mekong is hier de grensrivier tussen Thailand en Laos. Na anderhalve week, steken we de Mekong over rijden Laos binnen.

Koga fietsdoos op Schiphol. Vertrek voor een fietstocht langs de Mekong. Die tocht ging door Thailand, Laos, Cambodja en VietnamVia Laos en het 4000-eilanden gebied in de Mekong rijden we door Cambodja en slaan daar rechtsaf en laten de Mekong achter ons. Waarom? Omdat Angkor Wat een kleine omweg is die de moeite waard schijnt te zijn.

Na Angkor Wat en het Tonle Sap-meer pikken wij de Mekong weer op en volgen hem tot wij niet meer kunnen. En dat is de delta in Vietnam waar onze reis eindigt in Ho Chi Min stad (Saigon).

Eric


Thailand

Inmiddels fiets ik voor de vierde keer door Thailand en ik vind het nog steeds erg leuk.
Er is niet veel veranderd en toch weer wel. Onveranderd zijn de bars die zich op ‘Falangs’ richten. En nog altijd zie ik oudere mannen (inmiddels van mijn leeftijd) met een jong bloempje aan de arm (ik met een bloeiende bloem). Kinderen lachen vrolijk als wij voorbij fietsen en mijn behaarde benen vinden ze nog steeds maar wat vreemd en primitief.

Eric hier met zijn Koga WTS met Rohloff in Thailand met zijn vriend Nicholas tijdens zjn fietstocht langs de Mekong. Die tocht ging door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam

Wij fietsen samen met ons Thaise vriend Nicholas die ook vloeiend Engels spreekt. En dat is reuze handig zo’n gids. Want wat vandaag anders is, dat is crematie is van de immens populaire Koning Rama IX (Koning Bhumibol) is. En daar kun je meer over lezen op de site van Carla en mij.

Voor Nicholas voelt het alsof hij door het Thailand van veertig jaar geleden fietst, want dit deel van Thailand is wat achtergesteld. Dat klinkt erg, maar is voor ons toeristen juist leuk!
Het doet hem vooral denken aan onze ‘Ontbrekende schakel‘ tocht door India, Myanmar en Thailand waarover wij ook een videodocumentaire hebben gemaakt.

Over deze eerste fietsdagen door Thailand hebben wij een stuk geschreven.
Waar we vooral van schrikken is de veranderingen die de Mekong ondergaat door de aanleg van dammen. Niet alleen in China maar ook Laos gaat daarmee beginnen. Zowel de boten als de vissen zijn kleiner geworden, door enerzijds het lage waterpeil en anderzijds door de vervuiling en overbevissing.

Naga

Naga gevangen door Amerikaanse soldaten in Thailand of Laos. Te zien langs de Mekong. Eric Schuijt en Carla van Tatenhove fietsten langs de Mekong door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam
Vroeger schenen er Naga’s in de Mekong te zwemmen. Zoals je op de foto kunt zien hebben ze er wel eens een gevangen. Een Naga is een grote slang zoals je die vaak naast de trappen van boeddhistische tempels (wats) ziet. Over het hoe en wat van deze mythologische dieren kun je hier meer lezen.

Na ongeveer anderhalve week nemen we afscheid van Nicholas en rijden Laos binnen. Of eigenlijk niet, want over de Friendship Bridge, mogen we om de een of andere reden niet fietsen, dus moeten we liften.

Laos

De Mekong vormt de natuurlijke grens tussen Thailand en Laos. De taal is hetzelfde alleen moeten we nu betalen in Kippen. Althans zo heet de Laotiaanse munteenheid: Kip. Ben je vegetariër, dan mag je ook in Thaise Bahts of Amerikaanse dollars betalen;-) Zodoende zie je in ieder kassalade (of mandjes) drie verschillende valuta.
De eerste dagen zijn weer erg mooi. We maken een festival mee en bezoeken een hoop oude stenen, waar vooral Carla erg gecharmeerd over was. Ik ben bang dat we er in Angkor nog genoeg zullen zien.

Bankbiljet Laotiaanse kip (munteenheid Laos) tijdens fietstocht van Eric Schuijt langs de Mekong. Die tocht ging door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam

Samen met een Laotiaanse ondernemer ben ik lekker aan het mopperen. Hij over de corruptie ik over de hoge belastingen in Nederland. De vraag is; heb je liever corruptie of betaal je liever veel belasting? Aan het eind van ons betoog zijn we het er allebei over eens dat wij gelukkig zijn met de situatie waarin wij ons beiden bevinden.

Het mooiste stuk in Laos vinden we deze reis het traject door het 4000-eilanden gebied. dat in de Mekong ligt. Zowaar zijn we aan het eiland hoppen want de Mekong is hier (inclusief eilanden) maar liefst 14 kilometer breed.
Laos is een bijzonder land, maar sommige dingen snap ik soms niet.

Zonsondergang De Mekong. Genomen tijdens de fietstocht van Eric Schuijt en Carla van Tatenhove tijdens hunfietstocht langs de Mekong. Die tocht ging door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam

Cambodja

Bij de grens slaan we rechtsaf en rijden over prachtige kleine wegen naar Siem Reap. Deze stad is de uitvalsbasis voor Angkor Wat.
Over Siem Reap en al het verkeer in en om de stad ben ik verder wat minder gelukkig.

We nemen een bootje over het Tonle Sap meer en rijden naar via Phnom Penh naar de grens.

Vietnam

Omdat we nog jokerdagen over hebben, nemen we een ferry naar het Vietnamese eiland Phu Quoc. En zo zitten we twee dagen in een bungalow aan een tropisch strand. Wat wil je nog meer?
Nou fietsen dus, want na twee rustdagen begint het bij mij al weer te kriebelen.

 

Wordt vervolgd.

 

Deel deze pagina met anderen