Het verhaal van collega Ed: in je eentje op fietsavontuur naar Rome

Europafietser en Vakantiefietser-collega Ed Palmboom wilde eens zien of hij het met zijn 67 jaar nog kon: een uitdagende fietstocht, helemaal alleen. Wat is zijn fietservaring, hoe bereidde hij zich voor op dit avontuur en wat nam hij mee?

Ed in Rome

Ed Palmboom is 67 jaar en werkt sinds drie jaar één dag in de week bij De Vakantiefietser. Hij is een echte Europafietser; eerder fietste hij naar Santiago de Compostella, fietste eens een stuk langs het front van Eerste Wereldoorlog in Noord-Frankrijk en deed de Katharenroute in Zuid-Frankrijk. Ook fietste hij naar Milaan en besloot nu een deel van die route nog eens te doen en verder te fietsen naar Rome. Ná het bedrijfsuitje en bezoek aan Eurobike begon Ed in september 2019 aan zijn avontuur: in zijn eentje twee weken lang op zijn idworx Easy Rohler door de Alpen fietsen om uiteindelijk in Rome aan te komen.

Hoe was de voorbereiding?

Ed: “Eigenlijk heb ik me heel slecht voorbereid. Ik heb zoiets van ‘het komt zoals het komt’. Met die routeboekjes kun je niet veel fouten maken, hooguit kun je de verkeerde gps erbij hebben, maar op zich red je je altijd.” De spullen die hij meenam, liggen bij wijze van spreken allemaal al klaar in een kratje op de vliering; inpakken is voor Ed routinewerk. Hij neemt altijd het minimale mee, zo’n kilo of 15. Voor het bedrijfsuitje (fietsen in Duitsland) had hij de meeste spullen al ingepakt; daar kwamen alleen kookspullen bij. Fysieke voorbereiding voor deze reis was voor Ed niet nodig, aangezien hij veel fietst en hockeyt.

Onvoorziene sneeuwval

Ed: “Het was wel even spannend toen ik in de sneeuw terecht kwam, want ik had geen handschoenen en warmere kleren. Maar waarschijnlijk zou ik ze de volgende keer weer niet meenemen”.

Last-minute slaapplekken

Ed had niet van te voren slaapplekken bedacht of geregeld. Hij bekeek elke dag als het ongeveer tijd was om te stoppen via Google Maps of er een camping of B&B in de buurt was waar hij naartoe kon fietsen. Dat ging altijd goed. De terugreis plande hij ook niet van te voren. “Ik zat in Rome en toen moest ik iets regelen om terug te komen. Ik wilde niet terugfietsen, want daar had ik geen tijd voor.” Hij ging uiteindelijk met de bus terug en liet zijn fiets met Soetens fietsvervoer thuisbrengen.

Tips van Ed

“Ten eerste, zorg dat je fiets in topconditie is en dat je gereedschap mee hebt om eenvoudige reparaties te kunnen doen. Zoals een lekke band, die ik heb gehad. Dat geldt ook voor als je gaat vliegen en je wil je fiets mee terug laten vliegen. Bekijk van te voren hoe je je fiets daar gaat inpakken en wat je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld gereedschap om je stuur dwars te zetten en je trappers eraf te halen.

Ten tweede, zorg dat je een beetje met de mensen kunt communiceren. Als ik in Italië ben en iemand spreekt alleen maar Italiaans, dan zitten we elkaar dwaas aan te kijken. Daar schaam ik me wel voor, dat ik dan geen Italiaans spreek. Maak je een langere rit of verblijf je langer in een land, dan is het aan te raden om de lokale taal te spreken; zeker als ze slecht Engels kunnen, zoals in Italië. Het is namelijk heel leuk om diepgaande gesprekken te hebben met mensen!”.

Wat nam hij mee?

Eds reisverslag

Lees het verslag van Ed en snap waarom het avontuur voor hem soms wel en soms niet leuk was!

Reisverslag: op fietsreis naar Italië

Deel deze pagina met anderen