Vooruitblik op 2020: spullen voor vakantiefietsers

In september 2019 zijn wij naar Eurobike geweest: de grootste fietsbeurs ter wereld. We keken onze ogen uit naar alle innovaties voor vakantiefietsen en maakten een serie filmpjes van alle bijzonderheden die we daar tegenkwamen.

Op deze pagina

E-bikes in 2020

Omdat we zien dat er steeds meer interesse is voor e-bikes, hebben we gekeken bij Bosch (op de Koga E-WorldTraveller-S zit een Bosch-motor), we vroegen hoe het nu zit met het meenemen van de accu’s in het vliegtuig en hebben een kijkje genomen bij Pendix.

We gingen langs bij fabrikanten Bosch, BMZ en Pendix voor de innovaties die zij in 2020 op de markt brengen. In 2020 komt Bosch met kleinere e-bike-motoren die ook sterker zijn. Ook komen ze met een nieuw display, de Kiox. Accufabrikant BMZ vertelt ons of je in 2020 een accu in vliegtuig kunt meenemen.

(Overigens, als je op zoek bent naar een e-bike, is onze e-bike keuzehulp misschien wel handig.)

Het zou zonde zijn als je mooie, nieuwe e-bike wordt gestolen. Daarom keken we ook naar manieren om je e-bike te beveiligen.

Beveilig je fiets tegen diefstal

Op de fietsbeurs kwamen we GPS-traceerapparaat van PowUnity tegen, waarmee je je fiets kunt traceren zodra deze beweegt. En we kwamen nog een ander veelbelovend beveiligingssysteem voor fietsen tegen, genaamd Tail-It: een GPS-tracker die je op je fiets kunt plaatsen. Wij gaan dit systeem testen.

Vroeger bestond er een bewegingsalarm dat je op je fiets kon zetten, de Cyclia. Dit bewegingsalarm is weer terug van weggeweest, maar heet nu de M-wave.

Shimano derailleurs met groter versnellingsbereik

Shimano komt in 2020 met een geheel vernieuwde derailleurversnelling. De XT-groep is in zijn geheel vernieuwd: cassette met andere tandwielen, nieuwe naven, nieuwe schakelaars, nieuwe derailleurs. Met hun nieuwe derailleurversnelling krijg je nu een nog groter versnellingsbereik.

Naast derailleurs zijn er voor fietsen ook onderhoudsarme versnellingssystemen, zie onze vergelijking van versnellingssystemen.

Schwalbe Marathon Almotion fietsbanden vernieuwd

Wij waren al fan van de Schwalbe Marathon Almotion. Toch heeft Schwalbe de band vernieuwd. Waarom verandert Schwalbe de Marathon Almotion? En wat hebben ze precies veranderd? Eric van De Vakantiefietser gaat op onderzoek uit. Update: anno 2022 is het nog steeds onze absolute favoriet! (als je het juiste model kiest)

Nieuwe Tubus-bagagedrager in 2020?

We gingen op Eurobike ook langs bij Tubus. We bespreken de Tubus Logo, een achterbagagedrager. Heel misschien komt Tubus in 2020 met nieuwe variant. Wij kijken ernaar uit!

Fietstassen voor vakantiefietsers, e-bikes, bikepacking

Fietstassen zijn al aardig uitontwikkeld, maar toch wisten Ortlieb, Revelate en Evoc ons te verrassen.

Het inpakken van je tas is soms al een flink karwei. En probeer dan maar eens iets terug te vinden zodra je het nodig hebt. Ortlieb komt in 2020 met twee manieren om je bagage beter te compartimenteren: met tasjes en met insets.

Daarnaast bekeken we twee Ortlieb-fietstassen speciaal voor e-bikes. En keken we naar fietstassen voor bikepackers: twee typen frametassen voor bikepackers, van Revelate en bikepackingtassen die je snel kunt bevestigen, van Evoc.

Die komen in de loop van 2020. Als je binnenkort een fietstas nodig hebt, dan hebben we er enkele in onze webwinkel.

Goed zitten in 2020: ergonomische oplossingen

Voor vakantiefietsers is het geweldig belangrijk dat ze goed zitten. Dat maakt een fietszadel een belangrijk onderdeel van je vakantiefiets. Daarover schreven we ook al bij onze keuzehulp voor fietszadels. Tijdens Eurobike 2019 hebben we daarom goed gezocht naar innovaties waardoor je goed zit. Het blijft het lastigste fietsonderdeel waar we over kunnen adviseren.

Bij Selle SMP zagen we een zadel dat inmiddels in ons assortiment zit, we zagen een verende zadelpen die heel origineel was en de stichter van SQ-lab zadels legt iets uit over zadels.

Tot zover het serieuze werk. Er waren ook innovaties te zien die gewoon leuk zijn.

Een verbeterde telefoonhouder en innovatieve fietspedalen

Wanneer je een fietspedaal op je fiets zet, kies je automatisch voor een bepaald systeem. Wat dan als je via een simpele handeling je pedaal naar een ander systeem kan omtoveren? Pocket Pedals toont hoe dat kan.

Winkeleigenaar Eric is fan van de telefoonhouders van SP Connect. In het filmpje legt hij uit waarom dat zo is. In 2020 komen zij met een verbeterde versie van hun smartphonehouder en diverse andere accessoires voor je telefoon.

5 Innovaties voor fietsnerds (en 1 klassieker)

Voor fietsnerds was er genoeg te beleven op Eurobike 2019. Wij keken onze ogen uit bij Specialized met een klassieker onder de mountainbikes. Ook zagen bij Ever Sight een fietsbril met een ingebouwde fietscomputer. Daardoor krijg je een dashboard in je fietsbril te zien. Een beetje zoals de Terminator.

Verder zagen we bij Carbon Works een ultralichte bidonhouder en bij Trickstuff zagen we de sterkste fietsrem ter wereld. FumpaPump levert een innovatieve fietspomp, een handig mee te nemen fietspomp waarmee je niet meer zelf hoeft te pompen. En met ParaTop zet je een regenscherm op je fiets.

Eve 9 e-bike, Kindernay versnellingsnaaf, Co-Motion tandem, Silca gereedschap

Voor fietsers die eens verder willen kijken dan de geijkte merken, gingen we op Eurobike 2019 langs bij de mooie spullen van Eve, Kindernay, Co-motion en Silca.

Eve is een Nederlands bedrijf. Zij komen met een onderhoudsarme e-bike met een 3D-geprint frame, genaamd EVE 9. We zagen een concurrent voor de Rohloff versnellingsnaaf: Kindernay. Het fietsenmerk Co-Motion levert onderhoudsarme tandems. En voor het mooiste gereedschap om te klussen aan je fiets, vertelt de baas van Silca op inspirerende manier hoe zij klussen aan je fiets leuker maken.

Waar zie jij wel wat in, voor 2020?

 

Deel deze pagina met anderen

Hoe denk jij erover?