Chris op soloreis naar de Franse Cevennen: gear en tips

Nog voor de maatregelen vanwege het coronavirus van kracht waren, ging onze collega Chris van der Kaap op fietsavontuur in Frankrijk. Om bij te spijkeren en ook om een boek na te reizen.

Bijspijkeren is essentieel in de functie van Chris: “Als professioneel fietsnerd/bedrijfsleider ben ik vrijwel elke dag in touw om mensen te helpen hun zoektocht naar de ideale reisfiets. Maar fietsnerds moeten ook op vakantie om te leren waarom ze het ook al weer zo leuk vinden. Het onderzoek dat ik doe naar de fiets, accessoires en afstelling wordt gevoed door praktijkkennis die ik de laatste 15 jaar heb opgedaan.”

Reizen om te reizen

Maar hij ging ook op reis om een boek uit de negentiende eeuw na te reizen. Het boek ‘Travels with a donkey in the Cevennes’ van Robert Louis Stevenson (1879). Dit boek gaat over het reizen om te reizen, de vroege variant dus van een modern reisblog. Chris ging niet met een ezel, maar met een prototype van de nieuwe Koga Worldtraveller 2.0. “Het is een korte, intensieve tocht, zo heb ik ze het liefst. Meer inspanning dan ontspanning en toch even helemaal weg zijn. De route uit het boek heb ik vrij losjes aangehouden. Ik maak graag mijn eigen route die langs zoveel mogelijk onverharde paden en dito hoogtemeters gaat. Uiteindelijk heb ik 700 Km gefietst in 6 dagen en 11.000+ hoogtemeters waarvan de helft van de hoogtemeters in de eerste dag! Het doel was de Stevenson Trail, de GR70. Maar uiteindelijk ben ik van het vliegveld van Lyon via Grenoble naar Alés gefietst en terug via Valon Pont d’Arc en Privas.”

Chris op een Koga Worldtraveller 2.0 in de Franse Cevennen

Goede voorbereiding

Chris was de afgelopen anderhalf jaar geveld door een vermoeidheidsziekte en vond het daardoor best spannend om weer wat langer op de fiets te zitten. Alles moest perfect in orde zijn voor hem, zoals de afstelling van de fiets voor de juiste zithouding. De route heeft hij voorbereid met de navigatieapp Komoot: “Hierbij kun je voorspellen welk hoogteprofiel en ondergrond je tegen gaat komen maar ook waar je eventueel een berghut kan vinden en een plek om te eten of batterijen te kopen.”

Wat nam hij mee

Op zijn fiets had Chris twee lichtgewicht achtertassen van Arkel (25 liter), een halve frametas (7 liter) en twee tasjes aan de voorvork (2×3 liter): “Beide door mij ontworpen en gemaakt door mijn collega Leo.” In totaal had hij 7,5 kg aan eten/(regen)kleding/hygiëne/slaapspullen mee. Achteraf gezien was hij het gelukkigst met de Happy Bum Butter (voor zitklachten), het bagagenetje, waterdichte sokken en de regenjas.

Tips voor soloreizen

Als jij ook een avontuur als dit overweegt, dan heeft Chris nog wel wat tips voor je: “Fiets alleen! Want ook al is het heel zwaar, je doet het op je eigen tempo en zo blijft het leuk. Als je verkeerd fietst of iets doms doet, leid jezelf af met zonnige toekomstperspectieven.

Zorg voor een doel maar ook een (ludiek) subdoel, zo haal je de spanning er af. Draag schoenen waar je ook goed op meer kunt lopen, klimmen, dansen en uit eten gaan. Maak van fietsen je hoofddoel, dan valt je reis bijna nooit tegen. Alles wat je tegen komt, is een mooi avontuur of anders snel vergeten. Bel alleen naar huis als je er zin in hebt. Niet iedereen zoekt eenzaamheid, maar maak in elk geval vrienden met je fiets en bereid je pad met liefde.”

Lees zijn reisverslag

Deel deze pagina met anderen