12 dingen waar we gelukkig van werden bij de Vakantiefietser

Eindejaarslijstjes, ook al kom je nooit aan uitvoeren toe, het is toch leuk en leerzaam om ze te maken. Het is trouwens niet alleen de bedoeling om met dit lijstje de kerstman of de gelukkigen met een 13e maand op ideeën te brengen.  Niet alles op dit lijstje is te koop, sommige dingen kun je ook ‘gewoon’ ervaren.  Hoewel 2020 voor veel mensen het jaar van uitstel/afstel was hebben wij toch een hele verzameling aan nieuwe en goede ervaringen opgedaan die we graag met jullie willen delen.

1: Klanten met heel veel geduldDe Corona-crisis trof ook de fiets-industrie. Juist door het gebrek aan andere activiteiten kozen mensen de fiets om er op uit te gaan. Maar dit zorgde er ook voor dat fabrikanten onder druk kwamen te staan en (nog steeds) moeite kregen om fietsen en onderdelen te leveren. In 2021 wordt het nog erger.
Hierdoor moesten sommige klanten bijna tot het eind van eerste corona-golf wachten op hun fiets. Het was heel bijzonder om te mogen zien hoe ongelooflijk geduldig onze klanten zijn. We beseffen dat het om één van de meest belangrijke aankopen in een mensenleven gaat – na een eventueel huis misschien. Het slag mensen dat wij treffen in de winkel zijn de echte liefhebbers en vaak de goed voorbereide planners. Zelfs of misschien wel juist voor jullie: er gaat een wereld voor jullie open!

Getipt door: het voltallig personeel van de Vakantiefietser!

2: 7 Mesh kleding7mesh skypilot

7 mesh Skypilot

Van sommige dingen wordt je eigenlijk direct blij als je ze ziet. Bij 7Mesh kleding is dat wanneer je het aantrekt. Dit Canadese merk werd opgericht door mensen die voorheen bij Gore Bike Wear en Arcteryx hebben gewerkt. Zij worden gedreven door het werken met de beste kwaliteit technische stoffen maar ook door kleding te ontwerpen die als een maatpak op de fietshouding gesneden is.

We voegden onder andere hun regenjassen en fietsbroeken toe aan ons bescheiden kledingassortiment in de winkel. Ondanks de relatief hoge prijs ga je gelijk overstag als je het aantrekt en vervolgens een fietshouding aanneemt. Net zoals veel mooie dingen in het leven: ‘It’s all in the details.’

Getipt door: Yvonne en Chris

3: (Gebundelde) Verhalen van onze klanten

 

22.000 miles
Onbevangen Dorien Cramer

Wij vinden het erg leuk als je andere mensen enthousiast kunt maken  over fietsvakanties. Sommige mensen doen dat door vrienden en kennissen naar onze winkel te sturen (waarvoor dank!), en anderen doen dat door het schrijven van een blogpost of een boek. Die laatste categorie vinden we extra bijzonder omdat daar (en we spreken ook hier uit ervaring) enorm veel werk in gaat zitten en vaak ook een bijzondere mijlpaal in je leven markeert.

De boeken die ik graag een eervolle vermelding wil geven zijn de volgende: Twee klanten van ons, Dorien Cramer en Lydia Leibbrandt schreven na het maken van een wereldreis (in tegenovergestelde richting van elkaar) allebei een boek over de reis die ze maakten. Daarnaast is er het boek van Rich Seipp 22.000 miles, hij beschrijft de gekste en (bijna) onverantwoord extreme avonturen per fiets die hij samen met zijn nu pas 15 jaar oude zoon beleefd.

Always The Sun, het boek van Lydia Leibbrandt is bij ons de webshop te krijgen voor € 15,95.
Onbevangen, het boek van Dorien Cramer is bij ons de webshop te krijgen voor € 19,95

– 22.000 miles, het boek van Rich en Tom Seipp (er zijn maar een paar exemplaren) ligt in de winkel voor € 19,95.

Getipt door: Léon, Barbara en Chris

4: Fietsen in NL

Het plan was eigenlijk om naar Chili te gaan. Met het hele bedrijf zouden we de geboorteplek van onze collega Leo bezoeken. Maar het plan ging van de baan door de welbekende wereldwijde situatie. Net als heel veel klanten mét ons, besloten we dan maar met z’n allen Nederland rond te fietsen.

Wij vonden het allemaal fantastisch! Zo veel mooie plekjes en paadjes en heerlijk om in elke winkel pindakaas en stamppot te kunnen krijgen ;). Maar het meest bijzondere blijft het om thuis de deur achter je dicht te trekken en op reis te gaan. In het filmpje hierboven verneem je onze ervaring en delen we nog een paar gratis tips uit over onze fietsuitrusting.

Getipt door: het voltallig personeel van de Vakantiefietser!

5: Digitale tools

VF geo/fit adviseur
Door de corona crisis kregen we in het begin van het jaar een interessante patstelling voor de kiezen. Hoe kunnen we de klant -ook op afstand- blijven helpen? We ontwikkelden daarvoor een aantal digitale tools om de wensen van de klanten te inventariseren zodat zij zich vanuit huis een nieuwe fiets kunnen laten aanmeten. Met de deskundigheid die mensen van ons verwachten kunnen wij (bijna net zo persoonlijk als in de winkel) klanten advies, en uiteindelijk een fiets, op maat bezorgen. Deze tools bestaan uit een online vragenlijst en een visuele geometrie/pasvorm calculator die zowel de klant als onszelf gedetailleerd inzicht geven in het proces van een custom-built fiets. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je in het vervolg door robots te woord wordt gestaan!

Getipt door: Chris en Eric

 

6: Platform pedalen

hope f20 ef-202
crankbrothers Stamp

2020 was voor ons de definitieve doorbraak van platform pedalen. De vakantiefietsen die we dit jaar uitvoerden met klikpedalen zijn op één hand te tellen. Deze grote brede pedalen met of zonder pinnetjes bieden meer vrijheid, comfort en minder kans op ongelukken dan klikpedalen, zonder een (merkbaar) verlies van efficiëntie. We zijn er zelfs betere fietsers door geworden nu we heupen en voeten meer gebruiken om de fiets te besturen in plaats van onze handen en het stuur. Ook wordt je minder vermoeid omdat je je voeten wat meer kan verplaatsen op het pedaal. En ook het wandelen (in plaats van fietsen) wordt een stuk plezieriger.

Er zijn enorm veel soorten en maten. De meest eenvoudige is die van Shimano (zonder pinnetjes), maar we hebben ook de Crankbrothers Stamp in maat S (voor kleine voeten) en L (voor grote). De fijnproevers kiezen de Hope F20, want die zijn licht én sterk, bieden veel grip en kun je in allerlei mooie kleurtjes krijgen.

Hier lees je meer over onze ervaring met pedalen op vakantiefietsen.

Getipt door: Yvonne, Leo en Chris

7: Voor het eerst? E-bikes!

Tern R14

Tern GSD

Carla in Griekenland met haar nieuwe Koga E-WTS

Dit was voor ons niet het eerste jaar dat we de E-bikers zagen genieten van hun fiets. Door Covid konden weinig mensen ver van huis op fietsvakantie en toch werd het dit jaar echt mogelijk om dat te doen. De technologie wordt steeds beter, sinds 2020 zijn ze vrijwel geruisloos en geven geen weerstand meer als de motor uit staat of boven de maximale snelheid uitkomt. Natuurlijk is ook de motor krachtig genoeg om elke pas met een glimlach op te komen en aan het eind van de dag nog genoeg energie in de batterij over te hebben om een wijntje, baguette of baklava te halen in het dorp. En toch blijven we heel streng en secuur op de kwaliteit en de functionaliteit die een E-bike geschikt maakt voor fietsvakanties.

In 2020 was de Koga E-Worldtravaller (zie Carla eens shinen!) mateloos populair. Vanaf maart 2021 krijgen we een nieuwe fiets in het assortiment die aan alle voorgaande wensen voldoet en toch zou je hem misschien niet gelijk herkennen als een vakantiefiets. Het is de Tern GSD, een long-tail, 20”, uni-size, E-cargo fiets met Rohloff-naaf, riem, 1000wh batterij én ruimte voor 2 kinderen, minstens 20 stokbroden, 6 Ortliebtassen, een lifster, kratje bier of de uitrusting van een voltallige filmploeg.
GSD staat voor ‘Get Stuff Done’, oftewel voor ongeacht welk gebruik of avontuur!

Lees meer over de Tern GSD R14, op de pagina van de fabrikant.
Lees meer over de Koga E-Worldtraveller (van Carla) op deze pagina.

Getipt door: Leo en Carla

8: Timber bell

Timber Bell

To ring or not to ring, dat is de vraag. Eigenlijk is het een langlopend probleem, wanneer gebruik je de fietsbel? Toen iedereen over dezelfde fietspaadjes in Nederland op zoek ging naar een beetje anti-lockdown gevoel liepen de spanningen op, bij zowel de boswachters als bij de verschillende groepen fietsers die onderweg zijn. Niet alleen op de weg, maar ook in de Nederlandse bossen liep de hoeveelheid fietsers dit jaar snel op: fietsen is besmettelijk. Als vakantiefietser kennen we beide kanten van het verhaal, vlot ingehaald worden door wielrenners of vastzitten achter een groep fietsers op een smal dijkje in Noord-Holland. Het is bellen of gebeld worden.

Dit jaar ontdekten wij een oplossing voor een fietsbel die de overspannen fietspaden in Nederland op vrolijke wijze kon verlichten: de Timber bell. Deze bel monteer je aan je stuur. Eenmaal ingeschakeld klingelt de klepel in de schaal, op basis van hoeveel het stuur beweegt. Dat leidt tot een vrolijk geluid, waarop de meest uiteenlopende reacties komen. Op de mountainbike riepen mensen ‘pas op, er komt een koe aan!’. Ook op de vakantiefiets reageerden mensen veel beter op het vrolijke geluid van de Timber bell. Een must have op drukke fietspaden, zowel onverhard als verhard.

De Timber bell koop je voor € 29,95 in de winkel of via onze webshop.

Getipt door: Léon en Chris

9: Silca T-ratchet gereedschap

Silca T-ratchet gereedschap

Multitools komen in alle soorten en maten. Je kunt een lichte, een veelzijdige, een grote, een zware, een goedkope, een sterke, een slappe of een mooie kiezen. Wil je een goedkope? Dan krijg je gewicht op de koop toe. Wil je een veelzijdige? Dan zit je soms opgescheept met veel tools die je niet zult gebruiken. Werkgemak blijkt, zeker als je het koud hebt, en in de regen staat of het een lange dag is geweest, heel belangrijk.

Daarvoor hebben we bij de Vakantiefietser de Silca t-ratchet. Dit prachtige stukje gereedschap is niet alleen een lust voor het oog, maar is in alle opzichten ontwikkeld om goed te werken. De ratel heeft verschillende opzetstukjes, uiteenlopend van kruiskop, via torx naar inbus. Dankzij de magneetjes op de ratel raak je niet makkelijk opzetstukjes kwijt. Bovendien is de ratel geweldig te gebruiken om boutjes in lastige hoeken vast te draaien. De ratel is in lengte aan te passen, zodat je overal bij kunt.

Je koopt ‘m natuurlijk via onze webshop voor € 60,-.

Getipt door: Heidi, Leo, John en Chris

10: Ortlieb Velocity

Ortlieb Velocity PS 23
De Ortlieb Velocity PS 23 rugzak bestaat al heel lang maar toen de studentikoze rugtas van twee van onze collega’s eindelijk sneuvelden, was het eigenlijk de enige logische keuze. Met het grote volume past er ontzettend veel in! Wil je hem voor studie of werk gebruiken, dan zit er ook een handig laptopvak in. Je laptop en al je andere spullen zijn altijd beschermd tegen de regen, want hij is van Ortlieb en dus volledig waterdicht. Hoewel de tas niet super licht is voel je ‘m door het comfortabele draagsysteem bijna niet op je rug zitten. De taille- en borstriem zijn eenvoudig te verstellen en zelfs afneembaar. Je kunt ook een achterlicht of een fietshelm met een clip bevestigen aan de achterkant. En in 2020 kwam Ortlieb met een paar nieuwe frisse kleuren. Al met al, een geweldig fijne rugzak voor dagelijks gebruik!

Ortlieb Velocity Ps 23

Getipt door: Iza en Chris

11: Zadels?

Brooks c67
Voor sommige fietsgerelateerde vraagstukken zijn geen eenduidige oplossingen. Zadels zijn onderdeel van die categorie. Het is misschien wel letterlijk een ‘zachte’ wetenschap. Waar bij de één het zadel nog nooit een pijntje heeft opgeleverd, is de ander echt een prins(es) op de erwt. Uit onze ervaring blijkt dat enkel de breedte van de zitbotjes meten en eventueel de zithouding van de berijder te bekijken nog lang niet genoeg is om te bepalen welk zadel het best bij je past. Er zijn zo veel verschillende vormen, hardheden en afstelmogelijkheden die jouw zit ineens perfect of juist vreselijk kan laten voelen! Het is juist deze zoektocht die ons boeit. Uiteindelijk is er een zadel voor iedereen, maar soms moet je wel willen blijven zoeken, of -als je niet weet waar we maar over door blijven gaan- gewoon lekker blijven fietsen!

Op het plaatje zie je een nieuw zadel uit de Cambium All Weather lijn van Brooks. Deze familie van zadels met Polyester/Latex bovendek heeft er nu een breder en vlakker (de C67) broertje bij. Is ie goed, hoor ik je vragen? Probeer ‘m zelf, zou ik zeggen! 😉

Getipt door: Léon en Heidi (die zelf meer dan 50 (!) zadels heeft getest)

12: 250.000 km (and counting)

Naast het lezen van verhalen van onze klanten, maakt zelf schrijven ons ook heel gelukkig. Deze website is daar misschien al een goed bewijs van. Eric heeft dit jaar zijn 8e boek uitgebracht, 250.000 km op de pedalen. Benieuwd? Lees eens deze recensie:

“De schrijver – een zogeheten wereldfietser – heeft na ruim 250.000 km zoveel indrukken opgedaan dat er vermoedelijk een hele bibliotheek vol verhalen te schrijven is. In dit boekje zijn er veertig gebundeld, wat smaakt naar meer.

Het zijn korte verhaaltjes, vlot en zonder veel omhaal geschreven, van merkwaardige gebeurtenissen en ontmoetingen die niet zelden hun oorsprong vinden in cultuurverschillen en/of taalkwesties: een heerlijk geval van bureaucratie in India, hoe Marius uiteindelijk tóch aan een e-bike kwam en over het belang van voldoende rubber in je bagage. En dan is er nog het prachtige verhaal over de HERO-fiets.”

Recensent: M. Deylius


Uiteraard vind je 250.000 km op de pedalen in onze webshop.

Getipt door: Eric (zelf), klanten die dit boek bij de aankoop van hun fiets cadeau kregen

Deel deze pagina met anderen

5 reacties op “12 dingen waar we gelukkig van werden bij de Vakantiefietser”

 1. John Lohman

  Hardstikke leuk om te lezen met name vanwege de
  op vakantiefietsers toegesneden onderwerpen
  De leuke gadgets,
  Verrassende nieuwe ontwikkelingen (geen klikpedalen meer en vracht e-bikes)
  Het fraaie en humoristische taalgebruik

  Chapeau

 2. Gertrude Wesselingh

  Het is leuk te lezen dat alles wat met fietsen te maken heeft jullie passie is!
  Ik ben een van die geduldige klanten die door corona langer op haar fiets moet wachten en begrijp heel goed dat het niet aan jullie inzet ligt hoor. In de tussentijd lees ik van alles over lange afstandsfietstochten en hoop dat het binnenkort niet bij dromen blijft, maar dat ik écht op mijn fiets kan stappen.
  Het is een hele moeilijke tijd voor jullie. Hou de moed er in :):)

 3. Sjerp

  Die Timberbel lijkt me een briljante vondst.
  Maar ik aarzel een beetje; want werkt ie ook op een vlak strak Nederlands fystpad ?