Kom je naar onze winkel toe, dan kan je hen tegenkomen: onze nieuwe medewerkers Diede en Rik. Net als alle medewerkers in de winkel van De Vakantiefietser zijn het ervaren (vakantie)fietsers. We stellen ze graag aan je voor, te beginnen met Diede.
Diede, vertel eens wie je bent!
“Ik ben Diede Gardenier, 24 jaar. Origineel uit Eindhoven. Begonnen met een studie op de Vrije Universiteit Amsterdam en zo in deze stad beland. Na 2 maanden gestopt met de studie en gaan ondernemen. Ik ben monteur. Daarnaast help ik wanneer het nodig is mee in de winkel.”
Wat voor type fietser ben je?
“Ik pak altijd het liefste de fiets als de tijd het me toelaat. Weer of geen weer. In de zomer ga ik altijd graag op fietsvakantie. In de andere seizoenen her en der een keer een weekendje weg maar wat vakanties betreft ben ik wel een mooiweerfietser.”
Welke fietsen heb je thuis staan?
“Ik heb een oude Koga Roadrunner van mijn vader die ik gebruik om mee te toeren. Daarnaast heb ik nog een oude Koga Miyata racefiets. Ook van mijn vader overgenomen. Die fiets is ouder dan ik zelf ben en dat merk je ook wel. Piepend en krakend scheur ik ermee door Amsterdam. Als laatste heb ik nog een robuuste stadsfiets met praktisch mandje voorop. Deze onverwoestbare barrel is mij al zo’n 3 jaar trouw en is perfect om boodschappen mee te doen en mij binnen Amsterdam mee te verplaatsen.”
Wat is je fietservaring?
“Ik zat als kind altijd achterop bij mijn moeder als mijn ouders op fietsvakantie gingen. Dat veranderde na een paar jaar naar achterop de trailer bij mijn vader tot ik benen genoeg had om zelf te fietsen. Mijn ouders gaan al heel lang samen op fietsvakanties. Je zou kunnen zeggen dat het er met de paplepel in gegoten is. Waar mijn ouders graag een goed voorbereide en uitgestippelde route volgen, ben ik meer iemand die op de bonnefooi vertrekt. Ik hou er van om niet te weten waar ik op de dag zelf uit ga komen.
Toen ik 14 was vroeg mijn vader me of ik mee naar oma ging fietsen. Deze rit van Eindhoven naar Leeuwarden zag ik als een mooie uitdaging. Een paar weken later vertrokken we, ik op mijn oude vertrouwde omafiets en mijn vader op zijn iets sportievere heren stadsfiets. Mijn vader had ingeschat dat we de heenweg wel in 2 dagen zouden kunnen doen. Dit resulteerde er in dat ik de eerste dag zo’n 160 km voorgeschoteld kreeg. Een afstand waarvan ik tot dan toe nog niet eens de helft had gefietst op een dag. En laat staan op een omafiets. Het was flink afzien. Zadelpijn, spierpijn, vermoeidheid, het volledige pakket. Toch was dit wel de ervaring die mijn liefde voor fietsvakanties heeft aangewakkerd.
Sinds mijn 14e ben ik jaarlijks erop uit getrokken. Dit was vaak een rondje Nederland of vrienden opzoeken in Duitsland. Dit ging zo een tijdje door tot de zomer van 2021. Hier had ik wat groters gepland. Ik ging naar Madrid fietsen. En deze keer lekker in mijn eentje. Na een tumultueus coronajaar had ik behoefte om er tussenuit te knijpen. Mijn vader bood mij zijn oude Koga Roadrunner aan, mijn moeder haar oude fietstassen en mijn zus haar oude gasstelletje. Ik kocht er zelf nog een mooie tent bij en vertrok. Via de westkust van Frankrijk ben ik naar Madrid gefietst zonder idee wat ik daarna zou gaan doen. Ik had de smaak goed te pakken en besloot om door te gaan naar Valencia en Barcelona. Daar heb ik toen de boot gepakt naar Civitavecchia. Na een aantal stops bij vakantievierende vrienden in Italië heb ik de Zwitserse Alpen getrotseerd. Vanuit daar weer rustig aan richting Nederland gegaan. Na 4 maanden en zo’n 5.500 km was mijn liefde voor het fietsen uitgegroeid tot een roeping. Een roeping om met fietsen te gaan werken.”
Wat maakt fietsen zo geweldig?
“Je gaat snel genoeg om een mooie afstand op een dag te kunnen overbruggen. En je gaat langzaam genoeg om al het moois om je heen van dichtbij te kunnen meemaken. Je bent actief genoeg om aan het einde van de dag met een ontzettend voldaan gevoel de dag af te kunnen sluiten.”
Waar wil je in de toekomst fietsen?
“Ik wil over een paar jaar van Canada naar Zuid-Argentinië gaan fietsen. Ik ben nog in geen van beide Amerika’s geweest en dit lijkt me een mooie manier om deze culturen te kunnen ontdekken.”
Tot slot: hoe ben je bij De Vakantiefietser uitgekomen?
“Ik heb er ooit van een kennis wat over gehoord voor dat ik op reis ging. Nadat ik terug was gekomen en mijn opleiding fietsenmaker had afgerond kwam De Vakantiefietser weer in me op en heb ik een mail gestuurd met mijn verhaal.”
Wat betekent het werken bij De Vakantiefietser voor jou?
”Ik vind het erg inspirerend om alle fietsverhalen van de klanten en medewerkers te horen. Het is bijzonder dat er mensen van over de hele wereld naar de winkel komen om een fiets te kopen.”