Even voorstellen! Nieuwe medewerker in de winkel: Rik

Kom je naar onze winkel toe, dan kan je hen tegenkomen: onze nieuwe medewerkers Diede en Rik. Net als alle medewerkers in de winkel van De Vakantiefietser zijn het ervaren (vakantie)fietsers. We stellen ze graag aan je voor; dit keer is Rik aan de beurt.

Rik

Rik van Huik

Rik, vertel eens wie je bent?

“Ik ben Rik van Huik, 30 jaar oud, woonachtig in Zeist en ik ben heel graag buiten. Sinds oktober 2021 kun je me op donderdagen en vrijdagen bij De Vakantiefietser tegenkomen. Ik doe van alles in de winkel en bouw ondertussen steeds meer ervaring op in het adviseren, verkopen en aanmeten van nieuwe fietsen.”

Wat voor type fietser ben je?

“Drie dagen per week werk ik in Utrecht als fietskoerier en vervoer ik met plezier post, pakketten, medicijnen en meer, op de (vracht)fiets.

Op fietsvakantie ga ik graag alleen, met redelijk maar niet extreem minimalistische bepakking. Ik fiets graag veel in de bergen dus het is wel fijn als ik niet teveel gewicht bij me heb. Ik mix bikepackingtassen meestal met de kleine zijtassen. Dit geeft een fijne balans van gemak om al mijn spullen goed kwijt te kunnen, toch een compacte bepakking en een goede gewichtsverdeling zodat het lekker stuurt.

Onderweg bereid ik zoveel mogelijk mijn eigen eten en kampeer ik zoveel mogelijk wild. Ik doe nauwelijks ‘uitstapjes’; de hele reis is mijn uitstapje. Ik ben dan dus vooral bezig met fietsen, eten en (uit)slapen. De laatste tijd ga ik ook vaker weekendjes weg met mijn partner, sinds ik hen een mooie vakantiefiets heb gegeven (een tweedehands Tout Terrain Silkroad). Die is net zo’n grote kampeerliefhebber, maar minder een fietser (meestal gaan we samen op wandelvakanties).”

Welke fiets heb je thuis staan?

“Al mijn fietsen heb ik tweedehands gekocht en daarna zelf naar mijn smaak aangepast. Ik ben er trots op dat ik maar weinig nieuw heb hoeven kopen omdat het dan wat minder kost, duurzamer is en ik bovendien nog wat kan speuren en knutselen. Kort gezegd: ik heb een allround vakantiefiets met dikke banden, Rohloff en schijfremmen (Burley Runabout), een asfalt-vakantiefiets met smallere banden, derailleurs en velgremmen (Giant Trooper), een racefiets (B’Twin Triban 520), een fixed gear koeriersfiets (Batavus Champion) en een vouwfiets.”

Burley Runabout van Rik

Burley Runabout van Rik

Giant Trooper van Rik

Giant Trooper van Rik

Wat is je fietservaring?

“Mijn fietshobby begon toen fixed gear (‘fixie’; doortrappers met vast verzet dus) ook in Nederland erg populair waren. Dit was rond 2008, in mijn laatste jaren op de middelbare school. Bij de lokale kringloopwinkel vond ik toen een heel gave jaren-70 Gazelle Champion Mondial baanwielrenfiets en daar heb ik jarenlang veel op gereden. Dit frame hangt nu thuis aan de muur.

Mijn eerste fietsvakantie was in 2017 met mijn vader. Dit was een georganiseerde vakantie in de Franse Provence en Cevennen van accommodatie naar accommodatie met bagagetransport. Dit was geweldig en smaakte naar meer. Wel wilde ik de volgende keer alleen gaan, iets avontuurlijker en ook goedkoper.

Rik op fietsvakantie

In de jaren erna werd het dan ook een serieuze hobby om te dromen en voorpret te hebben over mijn eerste eigen echte fietsreis. Ik verzamelde de nodige kampeeruitrusting en een fiets die geschikt was om deze op mee te nemen. Nadat ik mijn baan en woning op had gezegd (ik was op beide uitgekeken) ben ik in 2019 vier maanden in Europa op reis gegaan. Eerst de Limesroute vanuit Nederland naar de Zwarte Zee, daar tussendoor een maand gewandeld met mijn partner en vervolgens terug naar huis langs de Middellandse Zee, de Balkan en de Alpen. Ook in 2020 en 2021 ben ik in de zomer lang door Europa op reis geweest; steeds een fietsvakantie van een paar weken alleen en een wandelvakantie met mijn partner. Deze ‘formule’ bevalt heel goed en wil ik er voorlopig graag in houden!

Ik deel niet zoveel van mijn reizen, maar als ik iets deel, dan doe ik dat op mijn Instagram-profiel: @rikrolls.”

Wat maakt fietsen zo geweldig?

”Het is snel genoeg om op verschillende plekken te komen, het landschap om je heen te zien veranderen en vaak genoeg drinken, eten en slaapplaatsen tegen te komen. Het is langzaam genoeg om goed om je heen te kunnen kijken en contact te maken met mensen en dieren om je heen. Het is gezond, je wordt er fit van, je stoot geen luchtvervuiling, broeikasgassen of lawaai uit. Het kan goedkoper zijn dan gemotoriseerd vervoer en een fiets is handig om spullen aan te hangen zodat je deze niet aan je lichaam of in een gemotoriseerd voertuig hoeft te vervoeren! Met de repetitieve beweging van het trappen maak je endorfine aan waar je blij van wordt. Fietsen zijn een mooi verlengstuk van het menselijk lichaam.”

Waar wil je in de toekomst fietsen?

“Nu ik ook een vakantiefiets heb die voor meer onverhard terrein geschikt is, wil ik de komende jaren meer off-road op reis. Europa vind ik prachtig en divers. Op dit continent heb ik de komende jaren nog zoveel te ontdekken! Voordeel hierbij is dat ik op veel plekken per trein, bus, boot en fiets kan komen. Ik wil namelijk liefst niet meer vliegen vanwege klimaatverandering. Misschien nog een enkele keer voor de terugweg als ik nog eens vanuit huis naar het verre oosten fiets ofzo.”

Welke aanbeveling hebben je voor vakantiefietsers?

“Ik heb wel een paar websites die ik wil aanbevelen:

Tot slot: hoe ben je bij De Vakantiefietser uitgekomen?

“Van mijn ‘baas’ van de baan die ik had opgezegd voordat ik op mijn eerste lange fietsreis ging kreeg ik een zelfgemaakte ‘waardebon’ voor De Vakantiefietser als afscheidscadeau. Een paar jaar later solliciteerde ik er.

Wat betekent het werken bij De Vakantiefietser voor jou?

“Ik geniet van de positiviteit: klanten zijn meestal enthousiast omdat ze in de winkel komen voor de beoefening van hun hobby, een winkelbezoek is vaak onderdeel van de voorpret van hun volgende vakantie. Dit is aanstekelijk en ik vind het erg leuk om mijn liefde voor fietsreizen met klanten te delen. Het geeft me voldoening om de kennis en ervaring die ik op mijn eigen reizen, in de winkel en uit zelfstudie heb opgedaan met klanten te delen. De winkel, het bedrijf en de mensen die er werken, hebben een lange opgebouwde ervaring en ik vind het zelf heel fijn om hiervan te kunnen leren. Het is een gezellig team van gelijkgestemde collega’s met dezelfde passie. Ik heb onlangs genoten van het eerste kampeerweekendje met hen en kijk uit naar de trip naar de Eurobike-beurs in Frankfurt in juli 2022.”

 

Deel deze pagina met anderen

Hoe denk jij erover?