Kampeerspullen

Welke kampeerspullen neem je mee op fietsvakantie? Op deze pagina lees je wat je moet weten over de tent, kookspullen, slaapzakken, slaapmatjes en meer.

Tent

Je kunt er voor kiezen om van hotel naar hotel te fietsen. Met een goede planning is dat vaak geen probleem. Wil je echt van de natuur en de vrijheid genieten, dan is een tent onontbeerlijk; lekker weg van alle mensen langs een rivier of in een bos vrijkamperen.

Een fietstent hoeft niet superlicht te zijn. Een gewicht tot 1700 gram voor één persoon, of 3-4 kilogram voor twee personen is wat gewicht betreft gangbaar. Als je iedere dag wilt kamperen, kies dan een ruime tent waar je alle fietstassen in kwijt kunt. Anders gezegd; als je in je eentje reist neem dan een tweepersoons tent. Of met z’n tweeën een driepersoonstent. Gebruik je de tent alleen als er geen hotel is, dan kun je een kleinere tent kiezen en de -waterdichte- tassen ’s nachts gewoon op de fiets laten hangen.

Kookspullen

Ga je vaker op reis of zelfs op wereldreis, kies dan een multifuelbrander. Dat is een brander die zowel benzine als diesel kan stoken. Voor het gemak noem ik ze even benzinebranders. Benzine is goedkoop om op te koken. Een benzinebrander vergt wel meer kennis dan een gasbrander. Je moet hem eerst voorverwarmen. Dit doe je door een beetje benzine uit de brandstoffles in de brander te pompen. Dit steek je aan en als de benzine bijna opgebrand is, draai de brandstoftoevoer open en je kunt gaan kokkerellen. Komt gerust langs in de winkel voor een demonstratie.

Voor het voorverwarmen kun je ook Coghlan’s pasta of Esbit-aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik bij voorkeur loodvrije superbenzine, want die geeft het minste roet. Een brander kan ook verstopt raken door vuile benzine (Pakistan), maar dat is makkelijk schoon te maken. Bij alle branders wordt een uitstekende Nederlandstalige handleiding meegeleverd.

Houd er rekening mee dat als je een brander mee wilt nemen in het vliegtuig, je moet zorgen dat hij niet naar benzine ruikt! Kortom doe wat afwasmiddel of Axe aftershave for men erin. Neem in het geval van een lange reis een onderhoudsset mee.

Binnen West-Europa voldoet een Campingaz-brander meestal. Hier kan iedereen wel mee overweg. Voor noodgevallen of een bakje thee onderweg kun je een Esbit Little Chief kopen. Een piepklein kookapparaatje.

Slaapzakken

Voor een zomervakantie waarbij de nachttemperatuur niet onder de tien graden komt, voldoen de meeste slaapzakken. Vooral bij lagere temperaturen moet je bepalen of je dons of een kunststofvezel wilt. Dons is duurder, warmer en compacter, maar eenmaal vochtig duurt het langer voordat het droog is. Kunststofvezels/fiber hebben een groter volume en hoger gewicht, maar worden minder snel vochtig. Een mummieslaapzak slaapt warmer dan een dekenmodel, omdat een mummieslaapzak beter de lijn van het lichaam volgt. Bovendien kun je lekker je hoofd erin wegstoppen.
Als je een slaapzak thuis bewaart, laat hem dan niet in de compressiezak zitten, maar leg hem uit of stop hem in een grote vuilniszak. Voor donzen en synthetische slaapzakken is een speciaal wasmiddel te koop bij De Vakantiefietser.
Oh ja, koop een lakenzak erbij (van zijde als het kan). Zo houd je je slaapzak schoon en je waardeert de laagste comforttemperatuur op met vijf graden. En is het heel warm, dan gebruik je alleen de lakenzak.

Slaapmatjes

Matjes zijn er in diktes van 2 tot 10 cm. Ze zijn er ook in verschillende lengtes. Dure matjes (boven de €100,-) isoleren heel erg goed en goedkopere matjes isoleren minder. Bezuinig niet op slaapspullen, want je bezuinigt dan op 1/3 van jouw vakantie (i.e. 8 uur slaap)

Gebruik je het matje alleen in de zomer en wil je een klein volume, overweeg dan een matje met een lengte van drie-kwart (119 cm). De meeste mensen slapen immers in een foetushouding; dus met opgetrokken benen. Tegenwoordig zijn er superlichte matjes van Thermarest en Exped die zeer goed isoleren. Maar veeg wel eerst met je handen over de grond voordat je erop gaat liggen. Eenmaal thuis moet je je matje met losgedraaid ventiel opruimen in een ruime vuilniszak.

Neem je alleen slaapspullen mee voor noodgevallen of voor een zeer lange reis, overweeg foam-matras. Deze zijn lichter, kosten een paar euro en kunnen niet lekstoten. Maar het duurt wel twee nachten voordat je eraan gewend bent!

Overige spullen

Er zijn ontzettend veel handige en zinvolle spullen voor onderweg. Wat denk je van een hoofdlampjes, multitool, synthetische handdoek, noodfluitje, waterfilter, waterzak, rugzakje, EHBO-set, universele rubberstop, kompas of verrekijker. Zie ook onze paklijst en onze webshop.

Deel deze pagina met anderen