Kampeerspullen

Tent

tent keniaJe kunt er voor kiezen om van hotel naar hotel te fietsen. Met een goede planning is dat vaak geen probleem. Wil je echt van de natuur en de vrijheid genieten, dan is een tent onontbeerlijk; lekker weg van alle mensen langs een rivier of in een bos vrijkamperen.
Een fietstent hoeft niet superlicht te zijn. Een gewicht tot 1700 gram voor één persoon, of 4 kilogram voor twee personen is wat gewicht betreft gangbaar. Als je iedere dag wilt kamperen, kies dan een ruime tent waar je alle fietstassen in kwijt kunt en ook eventueel je fietsen. Gebruik je de tent alleen als er geen hotel is, dan kun je een kleinere tent kiezen en de -waterdichte- tassen ’s nachts gewoon op de fiets laten hangen.

Kookspul

Ga je vaker op reis of zelfs op wereldreis, kies dan een multi-fuel brander, dat is een brander die zowel benzine als diesel kan stoken. Voor het gemak noem ik ze even benzinebranders. Benzine is goedkoop om op te koken. Een bezinebrander vergt wel meer kennis dan een gasbrander. Je moet hem eerst voorverwarmen. Dit doe je door een beetje benzine uit de brandstoffles in de de brander te pompen. Dit steek je aan en als de benzine bijna opgebrand is, draai de branstoftoevoer open en je kunt gaan kokerellen. Komt gerust langs in de winkel voor een demonstratie.
Voor het voorverwarmen kun je ook Coghlan’s pasta of Esbit-aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik bij voorkeur loodvrije superbenzine, want die geeft het minste roet. Een brander kan ook verstopt raken door vuile benzine (Pakistan), maar dat is makkelijk schoon te maken. Bij alle branders wordt een uitstekende Nederlandstalige handleiding meegeleverd.
Houd er rekening mee dat als je een brander mee wilt nemen in het vliegtuig, je moet zorgen dat hij niet naar benzine ruikt! Kortom doe wat afwasmiddel of Axe aftershave for men erin. Neem in het geval van een lange reis een onderhoudsset mee.
Binnen West-Europa voldoet een camping-gaz brander meestal. Hier kan iederen wel mee overweg.
Voor noodgevallen of een bakje thee onderweg kun je een Esbit Little Chief kopen. Een piepklein kookapparaatje.

Slaapzakken

Voor een zomervakantie waarbij de nachttemperatuur niet onder de tien graden komt, voldoen de meeste slaapzakken. Vooral bij lagere temperaturen moet je bepalen of je dons of een kunststofvezel wilt. Dons is duurder, warmer en compacter, maar eenmaal vochtig duurt het langer voordat het droog is. Kunststofvezels hebben een groter volume en hoger gewicht, maar worden minder snel vochtig. Een mummieslaapzak slaapt warmer dan een dekenmodel, omdat een mummieslaapzak beter de lijn van het lichaam volgt. Bovendien kun je lekker je hoofd erin wegstoppen.
Als je een slaapzak thuis bewaart, laat hem dan niet in de compressiezak zitten, maar leg hem uit of stop hem in een grote vuilniszak. Voor donzen en synthetische slaapzakken is een speciaal wasmiddel te koop bij De Vakantiefietser.

Slaapmatten

Wil je comfortabel slapen, neem dan een zgn. self-inflating matje mee. Deze zijn er in diktes van 2,5, 3,8 en 5 cm. Ze zijn er ook in verschillende lengtes. Gebruik je het matje alleen in de zomer, overweeg dan een matje met een lengte van drie-kwart (119 cm). De meeste mensen slapen immers in een foetus-houding; dus met opgetrokken benen. Kies niet voor een superlicht matje, want die prikken sneller lek. Eenmaal thuis moet je je self-inflating matje met losgedraaid ventiel opruimen in een ruime vuilniszak.
Er zijn ook matjes van Therm-A-Rest die beter anti-lek zijn.
Neem je alleen slaapspullen mee voor noodgevallen of voor een zeer lange reis, neem dan een foam-matras. Deze zijn lichter, kosten een paar euro en kunnen niet lekstoten. Maar het duurt wel twee nachten voordat je eraan gewend bent!

Overige spullen

Er zijn ontzettend veel handige en zinvolle spullen voor onderweg. Wat denk je van een hoofdlampjes, multi-tool, synthetische handdoek, noodfluitje, waterfilter, waterzak, rugzakje, EHBO-set, universele rubberstop, kompas of verrekijker. Zie ook onze paklijst.

Allemaal verkrijgbaar bij De Vakantiefietser, Westerstraat 216, Amsterdam, tel. 020-6164091.

Deel deze pagina met anderen