Online cursus fietsvakantie voorbereiden

Wie voor het eerst op fietsvakantie gaat, realiseert zich: er komt heel wat bij kijken voordat je op reis kan! Om je daarbij te helpen, hebben we deze gratis online cursus gemaakt.

Je kunt deze één uur durende cursus helemaal bekijken op onze website, vanuit je luie stoel. In 12 filmpjes van totaal ruim een uur ben je al flink op weg geholpen in je voorbereiding. Onder elk filmpje staan handige linkjes die je verder op weg helpen.

Onderwerpen cursus

Welke onderwerpen behandelen we in deze cursus? De cursusitems op een rijtje:

OnderwerpDuur

Totale cursusduur

62 min

1. Introductie van de cursus: wat ga je leren?

In deze korte video introduceren we de hele online cursus. Je weet daarmee wat je kunt verwachten van de rest van de cursus.

Naar deel 1

1 min 21 sec

2. Do’s en don’ts bij je eerste fietsvakantie

Je krijgt in deze video algemene beginnerstips voor een fietsvakantie: wat heb je minimaal nodig om op fietsvakantie te gaan, wat zijn de mogelijkheden, wat moet je in elk geval meenemen en waar moet je op letten? Wat zijn leuke routes voor een eerste fietsvakantie en hoeveel moet je daarvoor trainen?

Naar deel 2

4 min 15 sec

3a. Vervoersmiddelen en route

De vele mooie fietsroutes in Europa komen in deze video aan bod. Als je ergens anders vandaan wil starten met je fietsvakantie, dan kun je met je fiets met de trein, bus, auto of vliegtuig naar je beginpunt reizen.

Je kunt natuurlijk ook buiten Europa gaan fietsen. Stel je zelf een route samen, maak daarvoor dan gebruik van landkaarten of een site als ridewithgps.com. Leeftijd, conditie, landschap, temperatuur/luchtvochtigheid en kwaliteit van het wegdek bepalen samen hoeveel kilometer je per dag kan afleggen.

Naar deel 3a

5 min 19 sec

3b. Fietsroutes in Europa

In deze video hoor je alles over de mooiste routes in Nederland en Europa voor je fietsvakantie. Voor Nederland zijn dat de Noordzeekustroute en de IJsselmeerroute.

De drie populairste routes in Europa zijn: de Groene Weg naar de Middellandse Zee, de Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostela en de fietsroutes van Benjaminse en Reitsma naar Rome. Ook routes in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Scandinavië komen aan bod.

Naar deel 3b

5 min

4. Een vakantiefiets

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets voor je fietsvakantie? In dit deel van de online cursus vertellen we je wat je moet weten voordat je tot aankoop overgaat.

Een mountainbike, racefiets en stadsfiets zijn niet geschikt om mee op fietsvakantie te gaan. Wat is er dan zo anders aan een vakantiefiets? Een vakantiefiets heeft allereerst een stijf frame van staal, aluminium of titanium. Verder zit er een duurzaam en degelijk versnellingssysteem op een vakantiefiets en heeft het sterke remmen en sterke wielen met antilekbanden.

Naar deel 4

5 min 36 sec

5. Fysieke klachten voorkomen

Hoe voorkom je fysieke klachten zoals zadelpijn tijdens je fietsvakantie? In dit deel van de online cursus vertelt Eric waar je op moet letten. Hij laat met Iza zien hoe ons pasframe werkt, waarmee we de precieze afmetingen verkrijgen voor jouw vakantiefiets. Lekker fietsen is voor een groot deel namelijk afhankelijk van je houding op je fiets. Ook is van belang om een zadel, stuur, handvatten en pedalen te kiezen die bij jou passen.

Naar deel 5

6 min 43 sec

6. Fietstassen

Hoeveel fietstassen heb je eigenlijk nodig voor je fietsvakantie? Dat hangt af van hoe en waar je reist. Als je gaat kamperen, heb je meer spullen nodig dan als je van hotel naar hotel fietst met mooi weer.

Een stuurtas is handig voor spullen die je onderweg nodig hebt. Een kanozak of rackpack kun je gebruiken voor je tent als je gaat kamperen. Ga je offroad, op onverharde wegen fietsen, dan zijn normale fietstassen te breed. Neem dan speciale bikepackingtassen.

Naar deel 6

3 min 34 sec

7. Paklijst: kleding

In deze video vertellen we je wat de belangrijkste kledingstukken zijn die je mee moet nemen op fietsvakantie. Het belangrijkste kledingstuk om mee te nemen is de fietshelm. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en het beschermt je tegen hersenletsel.

Een fietsbroek is ook essentieel voor langere afstanden, om geen last te krijgen van schrale plekken of schuurplekken. Andere items: regenkleding, waterdichte sokken, fietshandschoenen, badslippers en een zonnebril.

Naar deel 7

6 min 37 sec

8. Paklijst: kampeerspullen

We vertellen je in deze video wat je aan kook- en slaapspullen moet meenemen als je gaat kamperen tijdens je fietsvakantie.

Wat betreft kookspullen staat op je paklijst: brander, pannen, waterzak en waterfilter, druk- en sluitzakjes, universele badstop, kunststof bestek, houten spatel en mesjes.

Neem wat betreft slaapspullen mee: een ruime tent, grondzeil, een warme slaapzak, een lakenzak, oordoppen, een goed isolerend slaapmatje.

Naar deel 8

7 min 37 sec

9. Paklijst: elektronica

Welke elektronica neem je mee op fietsvakantie? In deze video hoor je wat de persoonlijke keuze van Eric is en wat hij adviseert. Wat er voorbijkomt: een kilometerteller, smartphone, opties voor navigatie, powerbank, opladen tijdens het fietsen, GoPro, drone en een laptop.

Naar deel 9

3 min 34 sec

10. Paklijst: gereedschap

In deze video vertelt Chris welke gereedschappen belangrijk zijn om mee te nemen op je fietsvakantie. Hij licht de volgende onderdelen toe voor een korte fietsvakantie: fietspomp, bandenlichter, binnenband, bandenplakset, multitool of reparatiesetje, pedaalsleutel of steeksleutel, kettingolie (derailleur), kettingpons en een derailleurpad.

Ga je op een langere reis, dan raadt hij daarbovenop nog een aantal andere onderdelen aan. Inspecteer voordat je op fietsvakantie gaan of de lagers en aandrijving van je fiets nog goed zijn.

Naar deel 10

7 min 12 sec

11. Samenvatting en extra tips

In deze laatste video van de online cursus vat Eric de hele online cursus samen door alle onderwerpen nog eens langs te lopen en extra tips te geven voor verdere verdieping.

Naar deel 11

5 min 28 sec

Deel deze pagina met anderen