groen

Geen reacties op “groen”

 1. eric schuijt

  nou het was een heel gezellige avond

 2. Carla van Tatenhove

  Ziet er goed uit!

 3. Eric

  Nou leuk hoor. En dat allemaal dankzij Roger!

 4. Joep Bevers

  Mooie overzichtelijke website met fantastische informatie!

  Met vriendelijke groeten,
  Joep Bevers

 5. Gerd Caarls

  Hoi Eric,

  Ken je de maker van deze camerahouders? Zo ja, kun je hem dan eens vragen of hij een camerahouder kan maken met een snelvergrendeling (zoals op veel statieven zit). Dat zou nog handiger zijn.

  Gerd

 6. Eric

  Dag Gerd,

  ik ken zo’n snelvergrendeling niet. Hij zit in ieder geval niet op mijn Canoncamera. Hoe ziet zoiets eruit?
  En ik kan hem laten aanpasen, alleen moet ik er dan 1000 van laten maken…

 7. René Willems

  Geweldig wat er allemaal achter zo’n fiets steekt aan nadenken, techniek, ontwikkelingen en marketing. Ik ga mijn ER er steeds meer om waarderen. Gerrit bedankt voor een zeer boeiend verhaal. En jij Eric, bedankt voor het organiseren van deze gelsaagde avond.

  René

 8. Eric

  Volgend jaar is Gerrit weer van de partij.
  Overigens heb ik net gehoord dat Gerrit geen ER-frames meer kan bijbestellen voor 2007.
  Dat betekent dus dat je kunt gaan speculeren met jouw ER :-))

 9. loekschuijt

  erik het ziet er weer prima
  uit.
  pa

 10. loekschuijt

  erik in het blad schuijtjes
  staat een artikel over je
  boek dumela.

 11. Eric

  Leuk, ik heb al een paar leuke recenties gelezen! Ik ga het boekje inkijken!

 12. Eric

  Pa, bedankt voor het compliment. Leuk toch dat iedereen een berichtje kan plaatsen.

 13. Kees van der Meer

  Wij zijn sinds november 2006 in het bezit van een heren en een laag damesmodel. Nooit hadden we kunnen denken wat deze fietsen bieden. Alles, er mankeert echt niks aan, enig nadeel is inderdaad de hoge prijs maar dan heb je ook wat waar je jaren mee vooruit kunt.

 14. Abbring

  Johan en Ans Abbring geven zich op voor de voorlichtingsavond
  op 1 mei over de voorbereiding
  van een fietsvakantie.

 15. Eric

  Tot nu toe zijn er 23 aanmeldingen. Een iemand neemt zijn vakantiefiets mee om aan een kritisch onderzoek te onderleggen. Dat wordt leuk. Gelukkig kun je met iedere fiets op vakantie. Maar als je geen tijd hebt (en dus geld) neem dan vooral een goede.
  Heb je meer tijd dan geld, gebruik dan gewoon hetgeen je hebt.

 16. Eric

  De winkel is vol en alle stoelen zijn bezet. Er kan niemand meer bij. Dus als je je niet aangemeldt hebt, laat je dan op de reservelijst zetten. Dan hoor je dinsdagmiddag of er nog plek is. Of je moet op de grond willen zitten. Maar wel aanmelden.

 17. marco

  fabelachtig mooi die brief

 18. Eric

  Ik had de brief toch niet helemaal goed begrepen. ‘of Saterdagoggend as dit moet’, betekent dus dat ze op zaterdag komen.

 19. Lesley

  Ik hoopt jul hat n wonderlikke vakansie in de Nederlands. Dink oft an jul toer!

  Danke wel – ik hat de brief toch goed begrepen.

 20. Eric

  Ze zijn twee weken fietsen in Nederland. 25 mei komen ze hier verslag doen van hun belevenissen.

 21. Eric

  Er kunnen nog acht mensen bij. Dan is het vol.

 22. Irma Horbach

  Hallo,

  Als leek op zoek naar een goed fietsonderhoudsboek kwam ik via het forum van de wereldfietser bij uw boek terecht.
  Het is in mijn omgeving (Deventer) nergens te vinden dus ik wil het graag bestellen door 17 euro over te maken. Een paar vraagjes: Hoe komt u aan mijn adres? Is dit boek ook geschikt vooor een leek (vrouw 50+, ben wel handig)
  Met vriendelijke groet, Irma Horbach

 23. Eric

  Dag Irma,

  Fietspech is zeker geschikt voor de leek.
  Als je geld overmaakt op het bovenstaand rekeningnummer, zie ik vanzelf je adres staan op het afschrift. Anders kun je voor zekerheid ook een mail sturen hoor. (eric@vakantiefietser.nl)

 24. vanessa de gruijter

  we zouden graag dinsdagavond 22 mei naar de lezing komen. is er nog plek voor 2 ?

 25. Eric

  Dag Vanessa,

  jullie zijn van harte welkom. Wij beginnen om 19.30 uur, maar vanaf 19.00 uur staan de koffie, thee en negerzoenen klaar.

 26. Thieu van Lierop

  ik heb onlangs ook een nieuwe fiets aangeschaft met een rohloff-naaf. het bevalt mij inderdaad uitstekend. wat betreft de uitleg van de 1ste 7 en 8 t/m 14 zou je het kunnen vergelijken met een versnellingsbak in een vrachtauto. een stapelbak met hoge en lage giering.
  als fiets heb ik gekocht een multicycle een nederlands fabrikaat uit de achterhoek (ulft) een zeer goede en degelijke fiets. de technisch directeur is net zo fanatiek als juliie met dingen uit proberen ed. de moeite waard om eens contact met hen op te nemen http://www.multicycle.nl.
  bedankt voor de uitleg over de rohloff en de handleiding in pdf. fietsreparatieboek heb ik in bestelling bij de boekhandel. (had nog boekenbon liggen). jullie hebben een prachtige site waar je tenminste ook iets kunt vinden waar je werkelijk iets aan hebt. ben ook van plan een keer naar amsterdam te komen. woon zelf in budel vlak bij weert. dus bij gelegenheid… ben alleen bang dat ik mijn budget ga overschrijden want het water loopt nu al in mijn mond bij het lezen. groetjes

 27. Eric

  Hoi Thieu,

  dank voor je leuke reactie. Jacob Pot van Multicycle staat bij mij in hoog aanzien. In het begin van m’n winkel (2003) heb ik Multicycle in mijn assortiment gehad. Maar helaas. In Amsterdam ‘loopt’ Multicycle helemaal niet. Terwijl ik er wel enthousiast over was.

 28. Christo

  Hoi!

  Ná ’n wonderlike fietstoer deur Nederland is ons weer terug in Kaapstad. Ons het baie goeie diens (en lekker koffie) van De Vakantiefietser se mense gehad en is (onder andere) daar weg met nuwe draers en Ortlieb fietstasse.

  Ons tog het op Schiphol reeds begin. Ná ’n dag in Amsterdam en ons besoek aan De Vakantiefietser het ons vertrek en oor ’n tydperk van 5 dae via Keukenhof, Scheveningen, Gouda, Rotterdam en die Noordzeeroete deur Zeeland na Middelburg gefiets. Die dyke en sluise van die Deltaprojek was indrukwekkend en die landskap besonders, veral per fiets.

  Een rusdag later het ons per trein na Maastricht gereis en toe oor die daaropvolgende 3 dae al met die Maas langs gefiets via Roermond, Venlo, Nijmegen en Arnhem na die Hoge Veluwe Nasionale Park. Nog 2 dae later was ons weer via Utrecht terug in Amsterdam. Totale afstand saam met die twee Schipholritte: so 760 km.

  Die kampterreine was deurgaans goed en die mense van Nederland vriendelik en hulpvaardig. Die LF fietsroetes was heerlik, en ons het ook van ’n hele paar krummelroetes van http://www.gpstracks.nl gebruik gemaak.

  Ons was natuurlik oorweldig deur die land se infrastruktuur vir fietse en die bedagsaamheid van motoriste! Die weer was meesal so tussen 12 en 18 grade maksimum, maar nadat die eerste week goed nat en winderig was, het die tweede week gesorg vir heerlike bewolkte dae en op die ou end drie warm sonskyndae in Amsterdam.

  Lekker geëet ook: donkerbruin rogbrood, boerenkaas, ‘pindakaas met note'(grondboontjiebotter in Afrikaans), Franse wyn, Belgiese sjokolade, roukos (slaai) en koffie was gereelde items wat uit die fietstasse verskyn het as die wiele tot stilstand kom.

  Eric – dankie aan jou en jou kollegas. En aan al die ander gawe mense wat ons raakgeloop het: Hartlik bedankt, en dag!

  Christo en Elsa Steyn

 29. Eric

  Dag Christo,

  baaie fijn dat De Vakantiefietser altijd bijzondere klanten trekt. En nu zelfs uit Zuid-Afrika. Ik was zeer vereerd.

  Eric

 30. Marco

  Zoveel oog voor detail heeft Gerrit dus niet als hij van de noppenbanden op een vakantiefiets monteert (zie opmerking zwart lampje) form follows function; het is dus kennelijk een mountainbike in de optiek van idworx

 31. Eric

  Marco, je hebt helemaal gelijk. Ieder mens heeft een zwak punt. Ik ben altijd onder de indruk van Gerrits visie en ideeen. Maar Gerrit is ook een man van uiterlijk. Hij vindt dat een fiets er sober en strak uit mag zien.
  Zoals met alle fietsen, passen wij fietsen aan aan de klant en zijn wensen. Dit alles gebassseerd op onze ervaringen.
  In dit geval zijn het de banden, vaak is het een stuur of zadel.
  Als Gerrit ergens in februari weer een lezing geeft in mijn winkel, ben je van harte welkom.

 32. Wouter

  Wij 1.94 en 1.84 meter hebben deze tandem ook. Door alleen de zadels (en daarmee ook het achterstuur) te verstellen kunnen wij wisselen. Dan zit ik dus als langste achterop, met een sportieve zit. En ik kijk dan niet tegen de rug van de voorrijder aan. Dus de achterste kan ook langer zijn.

 33. Eric

  Je hebt gelijk, maar als het lengteverschil tussen de stoker en de stuurman/vrouw groot is, lukt dit niet altijd.

 34. Frans van der Hulst

  Eric, leuk om de foto’s op je site te zien van mijn Globetraveller als deze word omgebouwd naar een Rohloff naaf.
  Ik heb maar van 1 ding spijt…. en dat is dat ik het eerder had moeten laten doen! De eerste 500 kilometer zitten er al weer op en we zijn al prima aan elkaar gewend.
  Groet, Frans

 35. Eric

  En afgelopen zaterdag hebben weer een rohloff-ombouw gedaan. Het waren de fietsen van Peter Mak en Karin van Toor die al vijf jaar de wereld rondfietsen.

 36. Frits Toxopeus

  bij een unieke winkel die haar 5 jarig bestaan viert hoort m.i. ook een speciale of unieke fietstocht. Ondanks dat de meeste klanten wel weten wat een fietsvakantie is, lijkt mij een dergelijke fietstocht met allemaal fervente (vakantie) fietsers een bijzonder idee.
  Gezien het feit dat ik in Flevoland woonachtig ben en niet zo gauw even op en neer naar A’dam fiets, ben ik helaas geen klant, draag de winkel met eigenaar en alle medewerkers wel een warm hart toe.

 37. Bert Sitters

  Hoi Eric,

  Ik zou op een zondag een jubileumsfietstocht organiseren met een prijsvraag (wellicht een soort speurtocht of mensen moeten onderweg vragen beantwoorden, zoals: wie was de architect van de Westertoren?).
  Daarna een party op het middenstuk van de Westerstraat (het is zondag, dat is het leeg en ik denk dat je gemakkelijk toestemming krijgt van het stadsdeel. Nodig de voorzitter van het stadsdeel uit om de prijs uit te reiken)
  Uitnodigen:
  je klanten;
  familie en vrienden;
  zakelijke relaties;
  de pers;
  collega-ondernemers van de Westerstraat;
  jouw bekende leden van de Wereldfietser.

 38. Frans van der Hulst

  Afgelopen weekend kom ik op de boulevard van Kijkduin twee agenten tegen die hun ronde doen op stoere Santos mountainbikes met….Rohloffnaaf! Hun positieve verhaal over de goede werking van de naaf bij het achtervolgen van o.a. fietsendieven doet mij andermaal beseffen een goede keus te hebben gemaakt door mijn Koga Globe traveller van zo’n naaf te voorzien.

 39. Peter en Karin

  Dag Eric en alle medewerkers van De Vakantiefietser,

  Peter en ik hebben nu een kleine maand met de door jullie ingebouwde Rohloff-naven rondgefietst in Nederland (half september keren we terug naar India om onze tocht om de wereld te hervatten) en het is ronduit geweldig! Bedankt dat je ons wilde sponsoren en voor de fantastische service die jullie ons hebben geboden!
  Groeten, Peter en Karin

 40. Eric

  Gisteren stelde Gaele voor om een boekje uit te brengen: Klanten van De Vakantiefietser. Met van alerllei klanten een foto plus fiets tijdens hun vakantie. En dan een kaartje erbij hoe de route liep.

  Maaike vond Vrienden van De Vakantiefietser beter. En een goed stramien met vragen zodat wij daar een verhaal uit kunnen brouwen (dus wanneer, waar ben je geweest, wat is het hoogst/zwaarst/mooist, favoriete fietsland, alleen/samen, waar denk je aan als je fietst, etc.)

  En Maaike vond een puzzeltocht leuk, maar dan wel langs vakantieadressen. Dus bijvoorbeeld exotische winkeltjes, marktkramen, bezienswaardigheden, tempels in Amsterdam.

 41. Andreas Sikkema

  Of een boekje met de favoriete trainingsrouts van je klanten ook een idee. Standaard fietsroutes zijn zo kort 😉

  Maar een gezamenlijke fietstocht lijkt me ook helemaal geen slecht plan!

 42. Jos Linders

  Hallo Eric,
  Ik heb zelf een multicycle elegance met rohloff, ik ben er erg over te spreken, bwjr 2003, 5000 km gelopen en geen centje pijn.

 43. Iwan

  Een fietsestafette langs alle Vakantiefietser-klanten met een jubileumfiets als ‘doorgeefstokje’ en Eric’s klanten als ‘lopers’. Het resultaat: een vakantiefietserlint door Nederland en misschien ver daarbuiten. Het wel en wee van de jubileumestafette is te volgen via deze website. Persaandacht gegarandeerd. Zeker wanneer de fiets pas na twee jaar weer terug is.

 44. M.Bennema Geerlings

  Is zo’n bagagenet bij mij in de buurt te koop, zoniet kunt u me er dan 1 opsturen ?
  Hier op zoek geweest, maar niet te vinden en voor de natte was onderweg reuze handig.

  vr.groet

 45. Eric

  Wij laten deze netjes speciaal maken. Als je € 9,- overmaakt plus € 2,20 verzendkosten ,dan sturen wji er een op. Het bedrag kun je overmaken op 51.61.87.317, t.a.v. De Vakantiefietser, Amsterdam.
  Hij wordt na ontvangst betaling de eerstvolgende zaterdag toegestuurd

 46. Henny

  klinkt goed allemaal. Boekje en foto’s zou ik zoiezo doen,
  Ik gooi ook nog 1 in de groep..vanuit Amsterdam de zuiderzeeroute fietsen in 2 dagen( wij zijn tenslotte allemaal bikkels). Iedereen kan opstappen waar hij wil maar het mooist is natuurlijk een gezamelijke start vanuit de Jordaan. Alle tassen, toeters en bellen mee en op de helft een nachtje kamperen. Kunnen we bij een kampvuur alle fietsverhalen uitwisselen. Bij terugkomst uiteraard een welverdiende borrel in de Jordaan.

 47. Johan

  Als je 5 jaar bestaat is het 5 dagen feest(als je 10 jaar bestaat is het 10 dagen feest etc.etc…volgens oud zelf verzonnen middeleeuws gebruik)en daar kunnen vast wel 2 dagen feestelijk fietsen vanaf.Ik ben erg benieuwd wat het gaat worden.

 48. sj Boerdam

  kunnen wij ook ons adres voor overnachten in noord frankrijk bij jullie aanmelden? en hoe gaat dit in zijn werk?

  groet joost en simonne

 49. Eric

  Dag Joost en Simone,

  ja hoor die kun je aanmelden, maar met welke bedoeling? Het klinkt misschien streng, maar het is niet mijn bedoeling om iedere overnachtingsplek op mijn linken-pagina te zetten. Tenzij er een reden is waarom jullie overnachtingsadres, zeer geschikt is voor met name vakantiefietsers.

 50. Pieter

  Hoi,

  de fiets noemt OFF rohler. Dus OFF road en dat moet je eens proberen met een marathon supreme. Als je die fiets voornamelijk op de asfalt wil gebruiken koop dan een ER. Uw kritiek is onterecht! De Smart Sam is perfect voor de toepassing. Gebruik de dingen waarvoor ze gemaakt zijn.

 51. Gerrit

  Juist! OFF Rohler!

 52. Eric

  Ha,

  jullie hebben allemaal gelijk. Maar ik ook een beetje als ik zeg: “Veel mensen op een OFF Rohler, rijden ON the weg.”

  Gerrit, ik introduceer bij deze een nieuwe model: de On Rohler. Mijn consultancy-fee kun je naar mijn bankrekening overboeken 🙂
  (Maar eh.., de On Rohler is dus gewoon jouw mooie Off Rohler met supreme banden)

 53. Frits

  Hoi jongelui,

  Gaele heeft een mooie oplossing gevonden voor de bevestiging van een stuurtas bij de Idworx. Ortlieb heeft echter een speciale adapter waarop zowel de stuurtas Ultimate 2 t/m 5 geplaatst kan worden. Artikelnr. E 164.
  Met deze adapter kan je je stuurtas mee afsluiten.
  De montage van de bevestiging heb ik in een aparte e-mail aan Eric gestuurd.

 54. Eric

  Hoi Frits,

  even vanuit Chili feedback. De E164 past niet op een Syntace stuurpen zoals hij op de OR zit. Tenzij je er gelukkig mee bent dat de stuurtas uit het midden zit:-))
  Mocht ik het toch mis hebben, ook al ben ik voor 95 % zeker, dan kom ik hier zeker op terug. Maar je mail die lees ik pas over 7 weken, ik ben nl. hard aan het werk :-)) (het is hier zeker 30 graden)

 55. Frits

  Hoi Eric en Carla,

  Jullie hebben goed gekozen 30 graden daar en hier straks rond het vriespunt, maar ja je hebt altijd bofkonten (of zoals ik, schlemielen die in dit koude kikkerlandje blijven hangen).
  Dat bij de Ortlieb adapter de stuurtas uit het midden komt te zitten van het stuur, ben ik niet met je eens. Ik heb in een apart mailtje de bevestigingsfoto’s naar je toegezonden. Van Karin heb ik een mailtje ontvangen dat iets op de website zetten niet haar sterkste kant is (ik kan haar hiermee de hand schudden, ook mijn sterkste kant niet). De foto’s laten zien dat met de Ortlieb adapter E164 de stuurtas precies in het midden gemonteerd kan worden. Als je bij terugkomst na het zien van de foto’s nog niet overtuigd ben dan kom ik met de fiets bij je langs om je te overtuigen dat het wel degelijk kan.
  Geniet beiden van de reis en ik hoor of lees graag over jullie belevenissen in Chili.

 56. Alex

  Met welke zadels werken jullie het meeste? Heb brooks professional maar blijft afgaan op witte schildersbroek als ik naar het werk rijd en heb op reis van een maand 2 koersbroeken hierop versleten door wrijving aan de revetten (koperen nagels), je kan nu zo goed als mijn blote kont zien achteraan…maar van comfort heb ik geen klachten hierover!

  Weten jullie raad?

  Dank U

 57. Eric

  Probeer eens een SQ-lab of een Terry zadel (de Viaggio bijvoorbeeld). Als je bij ons overigens een zadel koopt en hij bevalt niet (en hij ziet er nog als nieuw uit), dan mag je hem omruilen. Dit geldt overigens niet voor Brooks zadels.

 58. Joep Bevers

  Als jullie in januari niet als winnaar uit de bus komen, dan wordt het vast een volgende keer.
  Jullie verdienen het gewoon!

  Met vriendelijke groeten,
  Joep Bevers

 59. Hans

  Ik vind het idee van Iwan (langs alle klanten fietsen) erg goed. Om 2½ weken ben ik ook klant, woon echter in Denemarken. 🙂 Waar overigens iedereen van harte welkom is. Een fietsland bij uitstek.

  Gr. Hans

 60. Eric Schuijt

  Hoi Joep,

  vorige week donderdag zijn er vier juryleden geweest. Ik zat in Chili, dus ik hoop dat Karin en Hein hun best gedaan hebben. Nu maar afwachten of wij de tweede ronde halen…

 61. Ed

  Is het al bekend vanaf wanneer de stalen Koga Signature leverbaar is en is er al ergens een afbeelding beschikbaar?

 62. Vincent vHoogstraten

  Te gek! Ik gun het jullie zeker. Maar als jullie m dit jaar niet winnen, komt het zeker nog wel n keer.
  Pfff, na amper 5 jaar al!

 63. Eric

  Hoi Ed,

  Koga denkt dat de fiets misschien pas in 2009 op de markt komt. Dus we wachten in spanning af… (en hopen dat ie er toch eerder is 🙂

  Groetjes Karin

 64. Eric

  Jammer, maar het zat er in. Wij gaan niet door naar de laatste drie. Ach, ik ben allang blij dat wij genomineerd zijn.

 65. wim en peet

  jammer Erik! het was een hele mooie pluim op je werk geweest, maarja misschien volgend jaar toch… Groetjes Wim en Peet vanuit Maleisie

 66. Eric

  Hoi Wim en Peet, dank jullie wel. Goh jullie zijn al bijna anderhalf weer weg. Daar ben ik wel weer een beetje jaloers op. Zeker nu het hier zo koud en guur is.
  Wat de verkiezing betreft; ik wacht nog steeds op een rapport waar ik van kan leren. Het schijnt dat de juryleden voornamelijk zichzelf wilden horen praten:-)
  Hein en Karin hebben niets over de filosofie van de winkel kunnen vertellen…

 67. Frits Toxopeus

  Eric, ik zal als ik jou was er niet wakker van liggen. Als iets goed is komt de bevestiging vanzelf toch wel. Juryleden horen zich vaak zelf het liefst praten. Ik heb niet zoveel op met hun waardeoordeel, vaak spelen andere motieven een rol.
  Vertrouw op je klanten en toekomstige klanten, hun mening en waardeoordeel moet voor jou en je medewerkers een bevestiging zijn, dat jullie goed bezig zijn. De prijzen komen dan vanzelf wel. Nu eerst het 5-jarige jubileum vieren!!
  Groeten Frits

 68. renate

  Even doordenken, elk slachtoffer heeft ook een daderrol.Het onderzoeken van de slachtofferrol kan wellicht opbouwend worden mits je bereid bent je eigen aandeel te onderzoeken.
  Zo onderzoek je het process en herken je patronen. En een geruststelling: wij hebben allemaal patronen; leuke en minder leuke. Ons leven is een en al dualiteit,…

  Maar eigenlijk kwam ik op de site om naar fietsen te kijken en ik vind jullie dagspreuken wel leuk omdat ik van dat soort gemijmer erg veel houd..
  Doei en fijne dag verder,

  Renate

 69. Eric

  Helemaal mee eens met die dualiteit. Als je je eigen aandeel hebt onderzocht dan zie je hoe je patroon werkt. Je kunt het benoemen en als je het benoemt, weet je wat het is. Dan kun je er aftand van nemen en van een afstand bekijken. En als je het nodig hebt, kun je het naar je toetrekken. Maar dan is het een keuze.

 70. Arnauld Hackmann

  Beste Eric,

  Gisteravod is de uitreiking geweest en hoewel je uiteindelijk niet doorgedrongen bent tot de finale, heb ik jouw zaak toch vernoemd op het podium. De presentatrice Marjolein Keuning vroeg mij hoe de genomineerden de marktbewerking aanpakten. Op die vraag heb ik jouw winkel als voorbeeld genomen. En dan moet ik mezelf even citeren” “Een van de genomineerden, De Vakantiefietser, kiest volgens de jury voor een hele specifieke marktbenadering, die naadloos aansluit bij de beleving en de wensen van de wereldfietsers. Mensen die vanuit Nederland op de fiets stappen om richting bijvoorbeeld Nepal te fietsen moeten heel gelukkig worden van winkels als deze.”

  Ik lees nu pas de reacties vam jouw klanten op deze site en die bevestigen exact wat ik gisteren gezegd heb.

  Vriendelijk groetend,

  Arnauld Hackmann
  Hoofdredacteur Tweewieler

 71. Eric

  Dank je wel voor jouw compliment! Alleen al de nominatie was erg leuk.
  Jammer, dat ik de bezoekende juryleden niet zelf gesproken heb. Van hun kan ik leren wat ik anders zou kunnen doen.

  Eric

 72. margriet groot

  daar is helemaal niks mis mee! alleen die toetenvegers zijn vochtig en ruiken lekker naar hoe ouderen willen dat een opgepoest kind ruikt.
  thatsall.

 73. Eric

  Euh, ja maar ik had er nog nooit van gehoord. En toen ik bij het ontbijt de reclamefoldertjes las van Appie en de Gamma, was ik gewoon even verbaasd :-))
  Ik vind het verder geweldig dat er voor van alles en nog wat ‘uitgevonden’ wordt. Erg leuk en inventief.

 74. Friso

  Gelukkig zijn er ook nog jongeren die het bij het gewone fietsen houden! zoals ik!

  Niets voor mij dat speedbiken.

 75. M.Gaastra-Kowallik

  Gerrit,

  je moeder in Vancouver / Canada is wel trots op je; doorgaan zo…

  M.

 76. Eric

  U bent de moeder? Nou u heeft alle reden om trots te zijn. En dan niet zozeer op idworx fietsen, maar om de filosofie en de standvastigheid van Gerrit. Het is mooi om te ervaren hoe enthousiast hij weet te vertellen over zijn fietsen. Er zijn weinig ontwerpers en fabrikanten die dat zo kunnen.
  U bent bij deze uitgenodigd voor maandag de 4 maart.

  Eric Schuijt

 77. Hans van Klaveren

  Gedag Eric,
  prettig, warm, open, topproduct,vakbekwaamheid.
  Ik loop steeds meer warm voor een echte idworx, het duurt altijd wel even voor je deze beslissing neemt, maar het komt goed als het gevoel er is.
  Ik heb mij verder bijzonder vermaakt gisteravond, dank voor jullie gastvrijheid en tot de volgende sessie.

 78. Eric

  Dag Hans,

  voor mij is dit ook altijd een bijzondere avond.

  En weet je, ook Gerrit vind het leuk, maar dat is wel duidelijk als je hem hoort spreken.

 79. Hans van Klavern

  Gedag Eric,
  prettig, warm, open, topproduct,vakbekwaamheid.
  Ik loop steeds meer warm voor een echte idworx, het duurt altijd wel even voor je deze beslissing neemt, maar het komt goed als het gevoel er is.
  Ik heb mij verder bijzonder vermaakt gisteravond, dank voor jullie gastvrijheid en tot de volgende sessie.

  Hans van Klaveren

 80. Rob Sweebe

  ja, ook de hooikoorts en dat is ff wat minder, gewoon door fietsen. Rob.

 81. topverkoper

  helaas moesten wij ook weer werken de volgende dag dus ook wij konden niet rusten.
  Maar dat was de moeite wel waard.Ook dit jaar was het weer een gezellig team wat er stond in de rai.collega,s bedankt voor de twee gezellige dagen.

 82. Eric

  Volgens onderstaande link schijnt de hooikorts nu nog mee te vallen. Maar ik heb er zelf nooit last van.

  http://www.hooikoorts.com/wekelijkse_verwachting.asp

 83. Eric

  Jij ook zwager. Iedereen vond het een genot om met jou te werken.

 84. Pieter

  Eric,

  hoe komt het dat een titanium ER van idworx ongeveer 6000 euro gaat kosten en dat de pioneer van Van Nicholas “slechts” 3600 euro kost? Is er een verschil in de kwaliteit van het titanium?

  Groeten

  Pieter

 85. Eric

  De Pioneer komt uit China. De idworx komt uit de prototypehal van Giant in Taiwan.
  De idworx is gemaakt van butted buis en ik vermoed de Pioneer van plain buis (ik geef het eerlijk toe, ik moet mij er iets meer in gaan verdiepen).
  Je had het vorige week hier aan Gerrit zelf kunnen vragen, wij hadden toen beide fietsen naast elkaar staan.

  Maar het is eerder dat de Pioneer zeer scherp geprijsd is, dan dat de idworx extreem duur is.

 86. Eric

  Als je een Vriend-van-Eric-kaart hebt of hebt gehad, zet dan zondag 27 april in je agenda.
  ’s Middags zijn er bijzondere activiteiten die met fietsen en/of met De Jordaan te maken hebben.
  ’s Avonds is er een wereldreis langs exotische gerechten!

 87. Alexander

  Schitterend plan dat “Feest 5 jaar Vakantiefietser”. Ik doe graag mee. Vooral een fietstocht lijkt mij een leuk evenement. Maar ook die wereldreis langs exotische gerechten… mmmmm, ik krijg nu al trek! Als ik op een of andere manier een bijdrage kan leveren met de organisatie/voorbereiding ervan, laat het mij weten!

 88. Eric

  Alexander,

  dank voor je aanbod, maar als Vriend-van-Eric, krijg je binnenkort een uitnodiging voor ons feest op 27 april. Jouw bijdrage kan bestaan uit een goed humeur:-))

 89. Hilde Van Eenooghe

  Bedankt voor deze kei goeie website.Heel veel nuttige info gekregen. Da verdient een massa negerinnezoenen!! (bij ons negerinnetetten genoemd)

  Groeten
  Hilde

 90. Eric

  Dag Hilde,

  hulde voor je enthousiasme!

  Eric Schuijt

 91. Rob Sweebe

  Da’s voor de motorisch hoogbegaafden! Moet je ’s met je drumstel proberen, je pedaalbekkens aan de andere kant, hi, hi…

 92. Pieter

  Misschien eens een electrische tandenborstel gebruiken. Dat is veel beter voor de tanden en doen je de dingen écht anders. 😉

 93. Eric

  Hoi Rob,

  ik heb wel eens een heel jaar achter mijn drumstel in spiegelbeeld gespeeld!
  Dat is flink wat denkwerk en motorieke aanpassingen.
  Toen ik daarna mijn kit weer ‘normaal’ zette, ging alles ongelofelijk soepel.

 94. Hans van Dam

  Geloof dat je nu vakantiefietsen met racefietsen aan het vergelijken bent. 🙂
  Gr. Hans (DK)

 95. Carla van Tatenhove

  Ja, beste lezer, wij gaan inderdaad niet fietsen! Maar dat alleen omdat Eric deze week een beetje ziek was!
  Anders waren we vanavond met de trein naar een heel koude, winderige plek gegaan waar we de tent, matjes, maar met name de slaapzakken zouden gaan uitproberen voor onze komende fietstocht door Patagonië. Daarna zouden wij gaan fietsen naar de plek waar wij morgen, helaas nu met de trein, heen gaan.
  Ik vond het risico dat hij jullie dan volgende week niet kan bedienen in de winkel te groot als de slaapzakken niet warm genoeg bleken te zijn.
  Vandaar deze noodgreep!
  Veel liefs en Prettig Pasen!
  Carla

 96. Pieter

  Eric,

  waarom een VRO voorbouw op de off rohler en niet op easy rohler? Ik heb momenteel een easy rohler en denk dat een reiser stuur aangenamer is dan het rechte stuur, niet? De reden van mijn vraag is omdat ik graag de easy tirohler zou willen kopen maar heb gezien dat er daar een VRO voorbouw opzit. Kan jij dit punt voor mij ophelderen aub? Dank u

 97. Eric

  Een VRO stuurbouw is stijver dan de ITM pen op de Easy Rohler (En ook duurder). Met name bij een Off Rohler die is gebouwd voor Off the Road trek je veel aan het stuur en schijnt dat belangrijk te zijn. Is de Easy Rohler/ITM stuurpen niet stijf genoeg? Jawel hoor. Het omwisselen van een stuurpen (op ET, OR of de ER) is overigens geen probleem hoor.

  Eric

 98. Eric

  Alvast een tipje van de sluier: dit is de ruimte die wij hebben gehuurd voor het werelddiner uit vier continenten. Uiteraard gelegen aan een Amsterdamse gracht.

  Feestzaal

 99. m. jasperse

  mooi!

 100. Pieter

  Eric,

  wanneer is de ET beschikbaar voor testrit?

 101. Eric

  Als goed is, krijgen wij hem in mei binnen.

 102. Hans van Dam

  Waarom ????

 103. Hans van Dam

  Een grappige anekdote: Toen ik, in begin ’80, met mijn zeilboot, 6 maanden in Senegal was, bij de lokale bevolking, viel het me op dat ze, wanneer ze hun eigen taal spraken, daar altijd ‘pourqoi’ bij zeiden.
  De eigen taal van die Diola, was niet ingesteld op het vragen ‘waarom’, daar was geen diola-woord voor.

  Men deed of accepteerde zoals er gezegd werd.

  Toch was er kennelijk de behoefte om dieper te komen en hadden ze vanuit het Frans het woord POURQOI toegevoegd. Of ze het gemiddeld 3 keer zeiden herinner ik me niet meer. 🙂

 104. Eric

  Waarom drie keer? De eerste keer krijg je een algemeen antwoord. De tweede keer een dieper antwoord. En pas bij de derde keer kom je vaak tot de kern.

 105. Hans van Dam

  Hahaha, dat was een geintje van me, maar bedankt evengoed.
  Je hebt absoluut gelijk. Bovendien is het de 1e april. Daarom.
  Gr. Hans

 106. Miep en Hans Baars

  Eric,
  Van harte jongen en nog vele, vele lustrums samen met jouw club gemotiveerden!

 107. Marc van der Varst

  Eric,

  Kan ik as zaterdag (12/4) een tesrit met de Easy Rohler maken?

  Ik hoor van je.

  Marc

 108. Eric

  Natuurlijk Marc! Neem alleen wel geldige legitimatie mee.
  Maar eh.., als wij vinden dat je er onbetrouwbaar uitziet of erg naar de alcohol ruikt dan gaat de testrit niet door 🙂

  En Miep en Hans dank jullie wel!

 109. K.Scholten

  Hallo,
  ik kwam deze site tegen tijdens het voorbereiden op onze fietsvakantie, hartstikke leuk, duidelijke site, mijn complimenten! We komen zeker een keertje langs, want onze uitrusting is nog lang niet compleet (sinds we drie kindjes hebben zijn we niet meer geweest).

  Nog even een opmerking; bij de aankooptips, matjes stond het volgende
  De meeste mensen slapen immers in een embryo-houding;

  Dat moet vast foetus-houding zijn 😉

  met vriendelijke groet,
  Kim Scholten

 110. Eric Schuijt

  Volgende tip: Er komt een menu uit Afrika, zuid-Amerika, Azië en Europa.
  Een hapje, voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en koffie en thee of chai na.
  En eh.., eenmaal raden wat het Afrikaanse toetje wordt?

 111. Frank

  Gefeliciteerd Eric, met je vijfjarig bestaan. 🙂

 112. spokie

  Eric, fantastisch wat je in die 5 jaar voor elkaar hebt gekregen. Je hebt er hard voor gewerkt en op het resultaat kan je trots zijn. (ik wist niet dat 5 april de dag was, ik dacht op je verjaardag). Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en geniet van alle feestelijkheden. Te gek dat je hobby met werk kunt combineren!

 113. Rita en André

  Eric, hartelijk gefeliciteerd met je vijfjarig bestaan. Een prachtig resultaat met een prachtige zaak. Geniet van alle reacties.

 114. Nicholas Cole

  Hi Eric.

  I can’t make it to the festivities on 27-Apr, but I did want to say thank you for being so thoughtful and attentive towards us!

  Groetjes, Nicholas.

 115. Eric

  Hi Nicholas,

  thanks for your mail. As compensation for missing the party, we have for you some fresh negrokisses:-)
  (i.e. negerzoenen)

  Eric

 116. Eric

  Het diner heeft voor ieder wat wils. Van borsjtsj tot dal soep. Van gefrituurde sprinkhanen tot escabeche. Van biriyani met ondefinieerbaar vlees tot vegetarische lasagna. Chicken Tikka Masala en Kai Loek Koei. En als toetje echte Afrikaanse negerzoenen, Indonesische spekkoek en Japanse snoepjes. Mjammie!

 117. Frits Toxopeus

  Eric,
  Van harte gefeliciteerd met dit eerste lustrum. Wie weet zit er dit jaar nog wat in het vat in de vorm van Tweewielerzaak van het jaar!? Dit zou een mooie bekroning zijn. Uiteraard ook de felicitaties aan je vrouw en personeel.
  Frits en Els

 118. Lita

  Waarom zou het klanten kosten? Je zit in de Jordaan en dan heeft deze muziek een extra strekking. Je houdt van uiterste Eric, dus dit is prima muziek voor een keer. Wie weet trekt het juist meer klanten aan ivm de Amsterdamse sfeer:) 😛
  Je mag best trots zijn op je stad.
  Kusjes Lita

 119. Eric

  Let op bij de tochten. Het kan zijn dat je op vreemde plekken komt en vreemde dingen ziet!

 120. stockman-de vooght

  Goedemiddag

  ik zou graag jullie bagagenet bestellen (was tijdens Fietsbeurs Retie niet meer voorradig). Wat (en hoe) moet betaald worden voor levering in België ?
  mvg

  vera stockman-de vooght

 121. b.p.lebens

  Graag stel ik de volgende vraag;
  welk klein en licht gereedschapsetje kan je het beste aanschaffen bij de id worx easy rohler, 26 inch.
  www
  waar kan ik hem kopen ?
  welk merk?
  wat kost het?

  Alvast bedankt voor de reactie

 122. Haike

  Hihi dat had je niet verwacht hé? Weliswaar moest ik verstek laten gaan, maar ik was wel geheel op de hoogte van het gesmeden complot, ik hoop dat je het een leuke en aangename verassing vond, maar dat blijkt ook wel uit de reaktie die je geeft op de site. En heel veel succes met de komende 5 jaar!!

  Groet, Haike

 123. Eric

  Dat licht er aan wat je wilt. Ik zou in ieder geval een inbusleutelsetje meenemen. Daarnaast kun je ook de spanner meenemen van idworx. En dan een kettingpons, spaaksleutel, bandenlichter, plakspullen enzovoort. Kom gerust langs en ik kan je het e.e.a. laten zien. Dus je kunt het hier kopen, het merk kan Parktool of Topeak zijn. En wat het kost? Vanaf € 9,95.

  En eh.., de Easy Rohler 26 inch die ken ik niet:-)) Wel de Off Rohler en dat is echt een heel andere fiets.

 124. Eric

  Maar euh Haike, ook al help je hier niet meer, ik heb nog geen aanmelding van je gekregen voor zondag. Terwijl je wel een uitnodiging hebt. Dus je kan er nog bij hoor! We kunnen alle hulp gebruiken.

 125. Haike

  Zal er zijn Eric ;o)

 126. Haike

  Ben je een drummende fietser, of een fietsende drummer?

  Groet, Haike

 127. Hans Baars

  Eric,
  Volgens ons zijn jouw fietsdozen vele malen beter dan die van de KLM!

 128. Eric

  Dat vind ik ook. Al is het alleen omdat wij altijd iets lekkers ervoor in ruil krijgen:-))

 129. Edvard Sloots

  Eric,
  Van harte gefeliciteerd met het jubileum. Je kundig advies en de prachtige winkel zorgen al vijf jaar voor tevredenheid. Ik waardeer je pioniersgeest en gun je een succesvol vervolg.
  Met vriendelijke groet,
  Edvard

 130. Wim en Peet

  Haai Eric en Carla, van harte gefeliciteerd met jullie 5 jarig lustrum. Je voorziet met je winkel in een duidelijke behoefte naar profesionele informatie omtrent fietsen voor langere tijd, ook wij raadplegen regelmatig jouw tips. We komen eind mei natuurlijk even negerzoenen eten in Amsterdam, groetjes van Wim en Peet, Honolulu Hawaii (ook iets voor jullie hier! tropisch en vanaf 30 gr)

 131. Eric

  Dank, dank, dank voor jullie enthousiaste reacties. Zelfs helemaal uit Hawaii!

 132. Hans van Dam

  Vanuit een zonnig Denemarken, wens ik jullie een ontzettend fijne dag toe. Lekker fietsen, eten en genieten.
  Tot ziens, Hans

 133. Ray Clarke

  Eric and Carla,

  Beginning with the walking tour in the Jordaan, and ending with the fantastic dinner from the 4 corners of the globe, you both made Sunday 27/4 into a day we will never forget (i never realised that grasshoppers were so tasty). Once again, many congratulations on your shops 5th birthday. Here’s wishing you many more successful years.

  Best wishes,
  Ray & Jane

 134. Wim

  Het was een geweldig feest!
  Onwijs dat wij het met jou mochten vieren, en dat je ons laat delen in je eigen levensvreugde. Heel veel interressante nieuwe vrienden ontmoet op de fietsbar en met lekker eten.
  Eric bedankt.

  NB is de voorraad trekdrop al weer aangevuld?

 135. Marco

  Eric (en zeker ook alle aanwezige gasten) bedankt voor de geweldige dag. Van het begin tot het eind heb ik genoten.

  Velen van de gasten (en toeristen) hebben deze dag foto’s gemaakt. Het zou leuk zijn als de foto’s online gezet werden. Dan hebben ook de mensen die niet zo slim waren om een camera mee te nemen een herinnering, mensen zoals ik dus.

 136. Eric

  De foto’s komen eraan. Maar eerst nog mijn BTW-aangifte van maart doen, voorraad bijbestellen, rekeningen betalen, winkel uitsoppen, expositie vernieuwen en bijkomen. Dus het zal nog een paar dagen duren:-))

  Maar ik vond ook het een bijzonder feest. Ik heb genoten van alle blije gezichten.

 137. Henk en Ineke

  Nog eens willen we jou, Eric, met alle medewerkers, bedanken voor de knoertgezellige dag. We hebben genoten van alles!

  En… wist je dat:
  – er vroeger achter het pand van de “Vakantiefietser” een steenfabriek heeft gestaan?
  – er in de Jordaan een Russich-Orthodox Kerkgebouw is, waar onze gids met haar groepje, als ze heel stil zouden zijn, even in mochten ? (Nl nooit open voor toeristen) We hebben met open mond van verbazing daar rondgekeken!)
  – Café Lowietje ( uit Baantjer) midden in de Jordaan staat, en niet aan de Wallen?
  – wil je meer wetenswaardigheidjes: een wandeling met “Mee in Mokum” is een aanrader!

 138. Anjo Estourgie

  Hebben een Koga tandem maar kunnen maar geen fietsdrager voor op de trekhaak v/d auto vinden.
  Een twinloader aanpassen
  blijkt te instabiel.
  Heeft iemand een idee want we willen ook wel eens elders in europa kunnen fietsen!
  Wel enorm enthousiast over deze tandem. Zo kan ik toch lange afstanden fietsen, terwijl mijn rug dit de laatste jaren onmogelijk maakte. Fantastische oplossing, maar kan niet langer dan zo’n 1,5 uur fietsen.
  Vandaar die fietsdrager. Kunnen we met de auto ergens heen en dan daar een tocht maken.
  Hoop op reacties met tips.
  Bedankt!

 139. Eric

  Bij Vittorio in Heerhugowaard hebben ze een hele mooie tandemdrager voor op het dak. Zonder krachtinspanning kun je je tandem dan op het dak zetten. Een heel slim systeem.

 140. Eric

  Tja, ik was zondag als dronken zwerver bezig. Maar het lijkt mij leuk om eens mee te gaan met een Jordaanwandeling. Iedereen die met de geweldige gidsen is meegelopen vond het geweldig.

 141. Johan.

  Eric en alle anderen van de vakantiefietser onwijs bedankt voor de super leuke dag.

  Een tandem voor 6 is een ware belevenis en buiten her en der een blauwe toeristenteen gingen we steeds behendiger door Amsterdam-Centrum heen,zelfs U-bochten werden uiteindelijk onder veel gejuich fietsend genomen.

  De wereldgerechten op de prachtige locatie waren de slagroom op de taart (lees (neger)zoen).

  Subtiel:het logootje op de sluiting van de handschoentjes,ook hiervoor dank!

  Heel veel plezier bij de overige feestelijkheden omtrent het 1e lustrum!!!

 142. Erwin en José

  Hoi,Eric,Carla en alle collega’s
  we hebben zondag een geweldige dag gehad! Gelukkig was de bierpomp van het fietscafé leeg, anders ging het fietsen nog moeilijker.De sprinkhanen en al het andere eten was erg lekker. Jullie hebben er erg veel werk van gemaakt,aan alles was gedacht, zelfs architectuur! 🙂
  Hartelijk bedankt

 143. Andreas Sikkema

  Eric (en de anderen),

  Zondag was erg leuk en het eten erg lekker. Op mijn website heb ik alvast wat foto’s van de wandeling door de Jordaan gezet: http://www.ramdyne.nl/wordpress/jubileum-vakantiefietser/

  Er komt een CD jullie kant op met nog meer foto’s met ook wat meer egzichten maar die wilde ik niet “zo maar” online zetten 😉

  Andreas

 144. Aafke Wortelboer

  Hoi Eric, van harte gefeliciteerd met je vijf jaar! Je hebt de lekkerste en mooiste winkel van heel amsterdam en omstreken. wij hebben in ieder geval veel aan je te danken en fietsen nog op onze santos bikes. Intussen is er een klein vakantiefietsertje bij gekomen, dus nu fietsen we met z’n drieën. Jemme is met zes maanden voor het eerst meegeweest op fietsvakantie in België. Over twee maanden hopen we dat te herhalen, maar dan in Frankrijk. Wie weet komen we vor die tijd nog bij je buurten en een negerzoen scoren! Heel veel succes en plezier, maar dat weet je prima te combineren, groeten, Richard en Aafke.

 145. Rietje en Kees

  Hallo Eric, Carla en medewerkers van de Vakantiefietser,
  Het was een geweldige dag, zondag. Wat een sfeer en wat hebben we gelachen. Helemaal vertrouwen deed ik het fietscafé in eerste instantie niet. Zou hij wel overeind blijven op die scheve, steile hellinkjes en bruggetjes? Maar alles went en het is allemaal goed gegaan. Lieven, je was een geweldige “chauffeur”!

  Het eten was heerlijk. Nooit gedacht dat we nog eens sprinkhaan zouden eten.

  Geweldig dat je ons dit aangeboden hebt, Eric.
  Nogmaals bedankt en heel veel succes verder met de winkel.

 146. Ruud

  hoi,ik ben +- 1.78 mtr.,wat is de beste framemaat voor mij t.o.v een Off Rohler?

 147. Eric

  Dag Ruud,

  er komt meer bij kijken dan alleen de framehoogte. De bovenbuislengte is minstens zo belangrijk. Vervolgens kun je de zadelpen en de stuurpenlengte aanpassen. Hoe verhoud jou armlengte zich t.o.v. van jouw romp-en beenlengte. Hoe wil jij zitten? Rechtop of sportief? Wat voor een soort stuur wil je? Dus ik kan jouw vraag niet zo maar beanwoorden.

  Kortom met ons pasframe kunnen wij jouw meest ergonomische zitpositie bepalen. Maar eh, omdat wij vervolgens de fiets aanpassen, doen wij dit alleen als je bij ons een fiets koopt.

 148. Dennis & Marijcke

  Leuk om de foto’s te zien van deze bijzondere dag.

  Oh Eric, je krijgt nog een dikke zoen van Klaar (op z’n wang hoor Carla)!

 149. Eric

  Hoi Dennis en Marijcke,

  ik kreeg deze foto nog van een van de deelnemers.

  Dennis

 150. Hans van Dam

  Misschien op je houten poot de eerste viool spelen? 🙂

  Gr. hans

 151. Timo Kluck

  Beste Eric, ook vanuit Léon, Nicaragua, van harte gefeliciteerd met dit jubileum. Zonder goede raad, tassen en banden vanaf de Westerstraat zou het reizen hier een stuk moeilijker zijn! Groet, Timo

 152. Paul

  Dat kan iedereen overkomen. Je kent de achterliggende situatie niet. Ik zou toch opletten met dergelijke opmerkingen.

 153. Eric

  Als je failliet gaat, dan heb je risico’s genomen of je hebt uitgaven niet aangepast aan je inkomen. Als je een tekort op tijd signaleert, dan stop je gewoon en neem je je verlies. Failliet gaan is een flinke stap verder.
  Ik vind het vreemd dat een winkel met zo’n goede reputatie als Kroonenberg die al zo lang bestaat, in deze goede periode voor fietsenwinkels failliet gaat. Bedijfskundig is daar gewoon iets mis gegaan vermoed ik. Ik heb mijn eerste Koga daar gekocht en vond Andre en zijn zoon Maikel altijd aardige mensen. Dus ik ben erg geschrokken. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de achterliggende situatie.

 154. Gino van Ravenstijn

  Erg leuk van Kroonenberg vorig jaar een gazelle chamonix gekocht bij ze ,sindsdien veel pech met de fiets gehad 5 lekke7 lekke banden nieuwe binnenband ze hebben een kinderzitje erop gezet waardoor muijn begagedrager afbrak zouden ze repareren nooit de moeite gehad om mij terug te bellen of eerlijk tegen mij te zijn wel een dure koplamp erop gezet die weer eens werdt gestolen €66,- betaald maar de afspraak dat de begagedrager werdt gemaakt niet na gekomen.mij voor de domme gehouden.
  Maar het zijn wel aardige mensen. Toch nog geluk gewenst in de toekomst, meen ik echt want een faillisement is erg triest),en ik kom er wel overheen

 155. Hans Baars

  Dag Eric,

  Even op de russische site gekeken, mijn russisch is echter niet je van het.
  Kan je misschien een vertaling ervan verzorgen zodat ik kan lezen wat ze over jou schrijven?

 156. Eric

  Ha Hans,

  de link naar het juiste plekje volgt zodra het op de site van NTV staan. Je kunt met de Babelfish wel de site laten vertalen. Vul onderin de website http://www.ntv.ru in.

  http://babelfish.altavista.com/

 157. Jaap

  Wat een tragisch ongeval.verschrikkelijk gewoon.Ik wens jullie veel sterkte met het verlies van Mirjam.

 158. Nina

  Ik had dit gelezen op internet, maar dat het Mirjam is geweest vind ik ongelovelijk!! Ik kan het niet geloven. Veel sterkte.

 159. Marielle

  Mirjam – een dappere vrouw, ze had zoveel te bieden. Haar overlijden is een groot verlies voor velen.

  Eric en team, ik leef met jullie mee.

 160. Haike

  Ik geloof dat ik wel tot die groep behoor. Misschien dragelijker maar niet altijd makkelijker…..

 161. Rob Sweebe

  Nee, niet altijd gemakkelijk, ook voor de ander. Maar zelfspot is meester-spot.
  Rob.

 162. Gerard

  Wij hebben deze http://www.bruegelmann-shop.de/shop/detail.php4?artnr=8119998 tandemdrager. Stuk goedkoper dan andere oplossingen, je moet alleen wel met zijn tweeen de tandem hoog kunnen optillen.

 163. Eric

  Hoi Gerard, dat ziet er goed uit.

  Ik ben niet zo’n fan van internetwinkels. Ik vind het jammer dat als fietsers iets kopen bij een internetwinkel, ze toch hier komen met hun probleem. Of voor tips (zoals: hoe hang je een fietstas behoorlijk op je fiets)

  Maatschappelijk gezien ontstaan langzaam legere binnensteden, omdat veel internetwinkels op zolder of in industriegebiedjes zitten. Je krijgt dan spooksteden. Gelukkig hebben wij in Amsterdam geen reden tot klagen:-))
  En bij een internetwinkel weet je dat het voornaamste doel geld binnenhalen is. Ik vind het contact met klanten dierbaar. En hier krijg je natuurlijk kofie, thee en negerzoenen:-))

 164. Rita en André

  Eric,Carla en vrijwilligers,
  We willen jullie bedanken voor de leuke zondag die we met andere fietsers mochten beleven.
  Het was leuk om te vernemen hoe anderen het fietsen beleven en doen.
  Daarna de interessante rondleiding en als afsluiting het heel erg lekkere eten.

 165. Jens

  Begrijoelijk maar onaanvaardbaar uw reactie. Stel u eens voor dat je met je wagen enkel bij de dealer terecht kan waar je deze gekocht hebt. Je bent trouwens verplicht om interventies te verlenen op alle merken die je verkoopt.

  Maar ja nu gaat het goed met de fiets business, maar de dag dat er minder werk zal zijn zaliedereen mogen langs komen voor reperaties.

  Hopelijk begrijp je zelf dat dit niet kan.

  Groeten

 166. Eric

  Ik ben het helemaal niet met je eens. Een voorbeeld: iemand koopt een fiets van 200 euro en verwacht hier dat wij zijn/haar problemen oplossen. Bij goedkopere fietsen val je van het ene probleem in het andere. Wij verkopen goede fietsen en daarom heb ik zoveel plezier in mijn werk. Met goedkope fietsen zou ik meer problemen krijgen (en het nog veel drukker krijgen) en dat tast mijn levensvreugde aan.

  De betere fietsen repareren wij wel, maar alleen in het laagseizoen. En inderdaad wij hebben het erg druk. Als het ooit rustig is, zullen we wel weer andere fietsen repareren. Of ik ga lang op vakantie. Dat is nog beter en dat maakt mij nog gelukkiger:-)

  Dus Jens, je bent in het laagseizoen van harte welkom. Overigens gebruik ik deze GeDag niet als discussieplatform, want via fora en mail kun je niet discussieren.

  Eric Schuijt

 167. Albert

  Vorige week besteld, het is wel een hele investering maar ik kan niet wachten tot ik op pad mag gaan met deze fiets 🙂

 168. Eric

  Goed nieuws Albert,

  als het goed is, staat hij al dinsdagmiddag voor je klaar!

  Eric

 169. Hans van Dam

  Niet eens een oranje fietsje?? Hahaha

  Probeer je nou vrienden of vijanden te maken.

  Morgen gaat Denemarken winnen natuurlijk. Let maar op. 🙂

  Aan de andere kant, die voetbal enthousiasten zijn ws toch je klanten niet, die surfen allen op de couch met een Heineken, en niet over de wegen.

  Heb je m’n foto al ontvangen?

  Gr. Hans

 170. Adwin de Keizer

  Na de voorlichtingsavond in januari van Gaastra heb ik in maart mijn Idword OR bij Eric gekocht. Inmiddels zo”n 2000km gereden niet te ver van huis, maar wel met veel kasseien, Ardenner bossen en ook veel asfalt. Dit is liefde op het eerste gevoel. De praktijk doet je liefde alleen maar vergroten.
  Ik ga me samen met deze fiets heel gelukkig voelen. Het is alsof hij bij je lichaam hoort.
  Eric bedankt.

 171. Eric

  Ha Adwin,
  leuk om te horen dat alles goed gaat! En hier is nog een gelukkige klant; Albert:

 172. Rob Sweebe

  Laat ze jatten wat ze willen. Fietsboer kan iedereen worden, maar de drive zit in jezelf, wat je ook doet en dat ervaart de klant onmiddellijk. Ik mocht dat in mijn vak meer dan 40 jaar lang ervaren. zie robsweebe.com
  Ga gewoon je eigen gang, eric.

 173. brtram

  Tekening gebruiken is gemakzucht.

  Met een URL klanten van een conculega omleiden lijkt meer op “Nigeriaans Internetgebruik” 😉

  Eric, als het misbruik van deze URL je stoort kan je stappen ondernemen, zie deze link: http://www.akd.nl/expertise/345.aspx

 174. Hans van Dam

  In dk kan een domeinnaam, die erg lijkt op een reeds bestaande naam verboden worden.
  Ook het gebruiken van zoekargumenten, die lijken op bedrijfsnamen, in verband met adgoogle is hier verboden.
  Dus gewoon een aangetekende brief sturen naar die figuren. Dat is vaak genoeg.

  2e aktie een brief van je advocaat. Gewoon niet accepteren. Als je niets doet is er straks nog een, die denkt dat je dat toch allemaal niet erg vindt.

  En hoe je het ook wendt of keert, als iemand een fiets bij die ander koopt, terwijl die bij jou had willen kopen, is dat toch een verloren klant voor je.

  Kan trouwens ook nog negatieve reklame opleveren voor je als zij slecht werken.

  Gr Hans

 175. Jens

  Ik zou zeggen dat je pech hebt want die domeinnaam registratie dateert voor die van jou.

 176. Filip Cools

  Heel veel succes nog met je winkel!

  Groeten, Filip (de Vlaming)

 177. Jimmy

  Onzin Jens,

  De registratie van Eric heeft plaatsgevonden op 10-10-2002 (zie website http://www.sidn.nl )

  Daar kun je ook gelijk kijken wanneer bike4travel de domeinnaam heeft geregistreerd 😉

  Jammer dat Bike4travel het niet op eigen kracht kan, aan de andere kant snap ik het wel, heb je een leuk fietsenwinkeltje, heb je de vakantiefietser als concurrent haha….

  Ach, als er een rechtzaak zou komen, zou Eric die op zn sloffen winnen, daar heb je jurisprudentie voor, maar dat is niet eens nodig, met de billen bloot is veel genanter dan een rechtzaak verliezen 🙂

 178. Eric

  Hoi Filip,

  jij was volgens mij de eerste Vlaming die hier zijn fiets kocht. Ik weet niet of het door jou komt, maar er zijn er nog vele gevolgd. En nog dank voor jouw mooie IJsland foto. Je kunt daarmee zo meedoen aan de fotowedstrijd van de Vlaamse vereniging De Vakantiefietser.

 179. WEBTVPLAZA.NL

  KIJK NU OP FIETSENTV.nl

 180. Eric

  Ik heb maar met Marco de Wit gebeld. Ik wilde een advocaat inschakelen, het maakte mij niet uit of dat veel geld kost.
  Marco wilde voor de domeinnaam € 250,- hebben.
  Na mijn aanvankelijke boosheid, won de ratio en leek mij het de beste oplossing om Marco zijn zin maar te geven. Ik hoop dat hij er iets leuks mee doet.

 181. Hans van Dam

  Hier in DK staan de kranten vol van de fantastische prestatie van Holland.
  Gefeliciteerd 🙂

  Ook als er geen voetballen is op TV, moet eci niet bellen.

  Gr Hans

 182. Hans Baars

  Dag Eric,

  Prima idee om een videoverslag op de fiets te maken.
  Hoe je dit aanpakt?
  Genoeg batterijen en tapes(of harddiskruimte)en heel veel opnemen onderweg.
  Later thuis in een goed videobewerkingsprogramma(eventueel bij mij thuis uit te voeren op mijn Canopus Edius programma)bewerken. Precies zoals jij het wil hebben.

 183. Eric

  Hoi Hans,

  ik had al aan jou gedacht. Vooral jouw massagevideo vond ik erg leuk… Als ik meer wil weten, mag ik je dan eens mailen? En uitnodigen voor een goed gesprek;-)) En natuurlijk ook dan met Miep en Carla erbij.

 184. Hans Baars

  Tuuurlijk!!!!!!!
  Altijd goed.

 185. Eric

  Misschien omdat ze nog niet een ligfiets heeft geprobeerd? 🙂

 186. Gerard Hofland

  We doen op het moment het rondje noordzee en zitten in Noorwegen nu 3000 km. gereden prima. Ik kijk graag naar de programa”s van Floortje maar ik denk dat ze niet kan fietsen. Groeten Gerard Hofland.

 187. Eric

  Nou, Floortjes eerste vakantie ooit was op de fiets. En raad eens waar? In Nederland!

  Eric

 188. loek schuijt

  hoi eric,terug van vakantie en je
  site gelezen in een woord geweldig wat hebben we genoten van jouw feest en wat zijn we trots op je en ook op je team
  ga zo door liefs en kus van pa en ma.

 189. marian van der zee

  Hi Eric,

  Wat is dit een geweldige site! Ziet er gelikt uit. Maar is het misschien mogelijk om de foto van je pa en ma (die leuke, de onderste) aan mij door te mailen? Alvast bedankt, groetjes

 190. Hans van Dam

  Geweldige konklusie, schitterend!
  Gr. Hans

 191. Peppie

  Hoi Erik,

  Nou ze rijden prima hoor die bandjes 🙂

  Groetjes,

  Pepijn

 192. Thirza

  wellicht kunnen ze ook Merino-knofloken gaan kweken, dan ruikt helemaal niemand meer dat je je te buiten bent gegaan aan een broodje shoarma 🙂

 193. Eric

  En raad eens wiens fiets vandaag is binnengekomen? Als hij klaar is, staat bellen wij je.

  Eric

 194. ludo

  Dat zijn de echte!

 195. Johan

  Hartstikke leuk,maar kijk uit, voor je het weet open je een filiaal in Kopenhagen!!!

 196. Hans van Dam

  In Japan kun je die kopen hoor, flessen met zuurstof.
  Misschien kun je die nog importeren, een bidon met zuurstof, hahaha
  Gr. Hans

 197. Rob Sweebe

  Ja, maar soms krijg ik de race-kak als ik in het buitenland fiets en uit de kraan drink! Ben ik blij dat ik een paar flessen mineraalwater kan kopen in de supermarkt.
  Groet Rob.

 198. Rob Sweebe

  Ja Eric, maar de over-head (vierkante meter prijs) in een binnenstad is zo enorm hoog, dat het bijna onmogelijk is om de klant iets te kunnen laten zien en het te demonstreren.
  Men moet het hebben van de specialistische ervaring en vakmanschap. Jij, die zo’n enorme ervaring hebt en die dat oa. in boeken uit heeft gedragen heeft dan overlevingskans.
  Via internet houdt men een mooi (telefonisch) verkooppraatje en de klant moet maar afwachten of het product ook in de praktijk voldoet.
  Juist in de trekkings-sport is dat een risico.
  Groet Rob

 199. Eric

  Ja maar in Vlaanderen en Nederland kun je toch gewoon kraantjewater drinken?

  Een overpeinzing: Een klant heeft ooit wel eens voorgerekend: Je fietst naar Zuid-Afrika en bent anderhalf jaar onderweg. Je koopt iedere dag vier flessen, Dat is 2190 lege flessen die je achterlaat…
  Ha, een mooie GeDag voor morgen.

 200. Eric

  Rob,

  je hebt gelijk. Het is jammer dat de m2-prijs in Amsterdam zo hoog is. Anders had ik nog iets langer op vakantie gekund:-)
  Ik probeer altijd dingen uit waar vertegenwoordigers enthousiast over zijn. En de helft van wat ik test vind ik gewoon belazerd. Zelfs van gerenomeerde merken! Ik kan mij voorstellen dat bij grote zaken men wat minder test.

 201. manu

  tot je eens nagaat hoeveel hormonen er nog in dat kraantjeswater zitten…

 202. Hans Baars

  Dag Eric,
  Tja, wat wil je ook met zo’n bezig baasje!

  Groet,
  Hans

 203. Gerard

  Zeg Eric, mede dankzij je goede contacten met Gerrit Gaastra vraag ik aan -danwel via- jou waarom de voorvork van het idworx palet (easy-, off- rohler ) voorzien is van een gerestylde voorvork.
  Na de vork zijn de naar de voornaaf lopende buizen rond in tegenstelling tot de oude modellen waarbij deze platter waren en onder een hoek t.o.v.elkaar stonden. (M.i. om d.m.v. torsie tegendruk te geven aan de krachten welke ontstaan door gebruik van de firmtech remmen.) Dus…..

 204. Gerrit

  De eerste vork (aero design) was iets minder stijf bij zware tassen op de low-rider.

  De nieuwe vork met de ronde vorkpoten is logischerwijs stijver bij zijwaartse krachten en een tikje comfortabeler in de andere richting.

  Deze twee verschillen zijn vrij gering, maar meetbaar.

  De OR had altijd al een vork met ronde poten.

  Bij het remmen zijn er geen echte verschillen; de ronde is iets stijver (torsie).

 205. Peter & Karin

  Hoi Eric,

  Ook vanuit China natuurlijk (enigszins verlaat) de hartelijke felicitaties van een stel heel erg tevreden wereldfietsers. Ga vooral door met je fantastische zaak en je nog betere service en sponsoring. Als we in 2010 weer eens in Nederland zijn komen we je zeker met een bezoek verblijden!

  Veel fietsplezier,
  Peter Mak en Karin van Toor

 206. Ruud helge

  Hallo, naar aanleiding van jouw enthousiaste verhaal over de schwalbe marathon supreme, heb ik deze banden gemonteerd. Zij zouden immers nauwelijks tot niet gevoelig zijn voor lek rijden (zie de schwalbe site) Na nog geen 200 km, juist ja lek. Niet in verweggistan of op lavawegen, nee gewoon in Nederland op asfalt. Absoluut lekproof is een illusie, helaas.

 207. Eric

  Dag Ruud,

  bijna geen enkele band is 100% anti-lek. Daarnaast zijn er een aantal redenen waarom een band lek kan gaan. Iets scherps dat net langs de anti-leklaag heen gaat (via de wang)? Verkeerd gemonteerd (binnenband tussen buitenband en de velg)? Te zachte banden (snake-bite)?

  Nou ja, het blijft een erg goede band vind ik zelf.

 208. Gerrit

  De Marathon Plus is bijna niet lek te krijgen, maar is ook een stuk zwaarder dan de Supreme.

 209. Hans van Dam

  Haha, als je tijd voor woordspelletjes hebt, heb je het niet druk. 🙂

  Denk overigens dat je je nooit druk moet maken, betrokken bij wat je doet wel ja.

  Overigens beetje afhankelijk wat je onder ‘druk’ verstaat. Gewoon lekker ontspannen blijven. Succes.

  Gr. Hans

 210. Eric

  Voor de mensen die hem kopen is dat minder belangrijk. Hij kost
  € 5.840,-.

 211. mario

  ik heb er al veel over gelezen, maar over de prijs hoor ik nooit wat. Dus mijn vraag is wat kost die fiets.

 212. Frits

  Eric even een gewetensvraag, zou jij deze fiets voor dat geld zelf kopen en even niet als je het geld ervoor over zou hebben, maar puur als vakantiefiets? Ik denk het niet. En als je het geld eral voor zou uitgeven, neem dan meteen een bewaker mee of in ieder geval een zeer goede verzekering (zo wordt je fietsvakantie wel erg duur. Ik vraag mij dan ook af of hier een markt voor is.

 213. Eric

  Dag Frits,

  ja hoor, er is een markt voor hoor. Dat kan ik je verzekeren, maar die markt is maar klein. Kijk maar naar de Koga Aeroblade! Je kunt het vergelijken als een Rolex. Met een horloge van € 20,- kun je ook zien hoe laat het is. En zo is dat ook met fietsen, want met iedere fiets kun je op fietsvakantie.

  Ik zeg altijd: “Voor € 1.300,- tot € 1.700,- heb je al een erg goede fiets. Wil je daarna een stap beter, dan komt de Rohloff-naaf in zicht, maar dat kost weer pakweg € 900,- meer. En dan nog een stapje hoger is een SON naafdynamo, Magura Firmtec remmen, CSS velgen en titanium frame. Tja waar ligt de grens?”

  Mijn antwoord op jouw eerste vraag: “Als ik heel rijk zou zijn, en ik zou er niets voor hoeven te laten zou ik de Easy Tirohler wel kopen. Ik heb geen auto en dat betekent dat ik jaarlijks een paar duizend euro bespaar:-)”

 214. Hans van Dam

  Hoi Eric, overweeg je om het boekje met raadgeving/tips voor de wereldfietser ook in het engels uit te geven? Anders had ik nu een koper gehad.
  Gr Hans

 215. Eric

  Sorry Hans, dat zit er niet in, of er moet een tijd komen dat het hier heel erg stil wordt.

  Ik kan je wel het Adventure Cycle-touring handbook aanraden (ISBN 1-873756-89-5)
  Of als jouw kennis goed Duits leest; Fahrrad Weltfuhrer (ISBN 3-89662-304-4)

 216. Eric Vandewiele

  Howdie,

  De Rohloff-naaf, de naafdynamo en de Magura remmen maken een fiets merkbaar beter, een titanium frame doet dat niet, het jaagt enkel de prijs onnodig omhoog.

 217. Eric

  Dag Eric,

  ik heb heel vaak gehoord dat een Rohloff-naaf niet beter is. Meestal kwam dat commentaar van mensen die hem alleen van papier kenden. Dat vermoeden krijg ik bij jouw commentaar ook:-)
  Ga zeker eens rijden op een titaniumframe zou ik zeggen. Je voelt een verschil met aluminium en ‘staal’.

  Of je de meerprijs van titanium het verschil waard vindt, dat is een andere discussie;-)

  Er is een soort curve (lastig uitleggen zonder tekening) met op de x-as de prijs en op de y-as de kwaliteit. Deze curve is niet recht maar loopt dus krom (daarvoor is het ook een curve). Bij titanium betaal je veel geld voor een kleine verbetering. Je zit dan bovenin de curve. Rohloff-naaf, Maguraremmen en een SON naafdyanmo zitten lager in de curve.

 218. Eric Vandewiele

  Voila Eric, je zegt het zelf:een kleine verbetering voor een veel hogere prijs. Een Rohloff-naaf is ook duur, maar die is zijn geld wel waard wegens gebruiksvriendelijker, onderhoudsvriendelijker, langere levensduur en ga zo maar door. Jij weet dat, en ik weet dat ook,want ik rij al een paar jaar met een ligfiets met Rohloff-naaf

  Eric

 219. Eric

  Dag Eric,

  je snapt mijn boodschap niet. Ik zeg helemaal niet dat je niet met een Rohloff rijdt, maar dat ik vermoed je niet op een titanium fiets hebt gereden. Het is een parallel… Snappie? 🙂
  Bel anders gerust even naar de winkel als je een betere uitleg wilt.

 220. Wim Huisman

  Wat een wereldfiets. Letterlijk en figuurlijk. Maar ik vraag me oprecht af dat (als ik het geld zou hebben) ik het hier voor over had. Voor het zelfde geld heb je 2(!) dikke Koga Signatures.
  Maar buiten dat is dit natuurlijk het beste wat momenteel verkrijgbaar is.
  Ik zie me al gaan naar mijn werk: bammetjes in de zijtassen!

 221. Joep

  Gerrit heeft het weer bewezen, een mooi staaltje van techniek!

 222. Harmen

  tip, niet wakker liggen van je werk!

 223. Paul

  Volgens wikipedia is een fiets: “Een fiets is een voertuig dat door spierkracht wordt voortgedreven, meestal samengesteld uit twee wielen, een frame, een zadel, een stuur, een fietsketting en een trapas met pedalen.” Dus het gaat degelijk wel over fietsen, maar niet over jouw type fietsen.

 224. anton buffing

  heel mooie gedachte. Er wordt ons al teveel verkocht zonder dat wij het eigenlijk echt nodig hebben. Geluk is inderdaad wat lastiger te koop.

 225. lacoste eric

  je cherche un magasin en france ou en espagne pour acheter un velo grande rendonnee

 226. Leo Ancion

  Beste Eric
  What’s in a nomination!
  Je enthousiasme, kennis en geweldig assortiment kent geen grenzen!! voor ons de hoogste trede(numero uno) en daar kan geen andere nominatie tegen op….. keep up the good work.

  groeten Leo & Ineke

 227. Hans van Lent

  Met of zonder afwasmachine?

 228. Eric

  Juist zonder afwasmachine! Tijdens de afwas bij mijn ouders viel het mij op dat gezamelijk de afwas doen erg gezellig is. Maar ja, thuis heb ik een vaatwasser…

 229. Loes

  Ik was zo blij dat na de verbouwing van de keuken van mijn oom en tante in Eefde er GEEN afwasmachine stond. Het is zo gezellig, dat afwassen bij hen. We voeren heel andere gesprekken dan aan tafel. Nu zou ik er ZELF best wel één willen. Alleen afwassen is niet zo lollig.

 230. Felix Heufke

  Geen kleine fiets met Rohloff? En de Birdy dan die je hebt staan? ;-))

  Groeten
  Felix Heufke

 231. Eric

  Felix, je hebt helemaal gelijk. Maar een Birdy is geen idworx Easy Rohler, Santos Travelmaster of Koga Signature.
  Maar de Birdy is wel erg leuk:-)

 232. Hans van Klaveren

  Laten wij niet vergeten dat in de wielersport fietsen bestaan die ruim boven de 5.900 euro uitkomen! Ook dat is dus emotie, zeker als je op zo’n dure race fiets gaat rijden. Ik vind het mijn droomfiets die TiRohler.
  Dus als ik het er voor over hebt dan koop ik hem, want je pleziert alleen je eigen ermee. Geniet en doe wat je budget toelaat!

 233. rob

  Op die TiRohler fiets je jodelend weg 🙂
  Serieus, Ik overweeg de “normale” Easy Rohler al een tijdje, ik blijf echter het genot wat deze fiets mij zal verschaffen (heb er al op gereden) afwegen tegen de enorme deuk in mijn bescheiden (erfenis) kapitaaltje.
  Nu kan ik de Tirohler “net” betalen maar dan is het ook op!
  Dan denk ik: Ik leef maar een keer, weer platzak (zoals altijd) maar wel een super fietsje!
  Maar nog steeds geen keuze gemaakt hoor!

 234. johan

  ik snap niet waar jij je druk over maakt ben jij bang dat je collega’s jou de klanten afpakt

 235. Eric

  Nee hoor Johan, wij hebben het eerder te druk dan rustig.

  Maar wat ik schrijf is persoonlijk en wat persoonlijk is dat moet persoonlijk blijven. Ik lees over een test met een Off Rohler alsof zij hem zo getest hebben. Terwijl het letterlijk van mijn site geplukt is. In het geval van De Pedaleur (goede winkel hoor) en Winfried Jonker is het gewoon dom. Iets zonder toestemming van een website halen is gewoon een inbreuk op het auteursrecht. Kijk maar eens hier: http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.asp?pagkey=25264

  Ik bel dan gewoon en dan doen ze alsof ze zich van geen kwaad bewust zijn. Maar ze corrigeren het wel. Alleen wacht ik nog op aktie van Winfried Jonker.

 236. Albert

  Ik mis alleen nog op hun site dat ze test uitgevoerd hebben op het Kopje van Emmen 🙂

  Maar inderdaad belachelijk hoe schaamteloos dit overgenomen is.

 237. Bob

  Het is inderdaad schaamteloos, maar tegelijkertijd ook een geweldig compliment! Ga zo door Eric, en blijf de toon zetten zodat anderen moeten volgen!

 238. ineke rovers

  hoi Eric, ik heb zojuist een mailtje verzonden met de vraag, wat de prijs van de tirohler si en of er ook dames modellen zijn. Je hoeft deze vraag niet te beantwoorden, want de prijs heb ik al gelezen en die is helaas ver boven mijn budget.

 239. Eric

  Dag Ineke,

  Gerrit heeft geen damesframe gebouwd. Maar kom gerust langs om op een damesframe te rijden. We hebben hem in de kleinste en de grootste maat.

  Van de ET XL zijn in totaal zes frames gebouwd, waarvan er twee zijn afgekeurd. Van de maat L worden er acht gebouwd. Misschien dat in die zending ook een paar frames zitten die afkeurd worden. Maat L is pas over twee weken leverbaar. Voor zover ze nog niet allemaal verkocht zijn. . .

 240. Albert

  Helaas voldoe ik niet aan bovenstaande eisen, maar het lijkt mij een wereldbaan om van je hobby je werk te kunnen maken!

 241. Wim

  Iemand die een partner heeft zal niet graag op zaterdag werken, het gaat hier tenslotte om een bijbaantje. Maarja, singles hebben natuurlijk geen enkel empatisch vermogen.

  Vr Gr
  Wim

 242. Hans van Dam

  Ach Eric, laat ze, dat onderscheid nou precies jouw zaak van die andre.
  Als je onderweg mensen ontmoet die jouw bedrijf kennen, dan zijn ze het daar allemaal over eens. Leuk toch voor jou en ons? 🙂

  Je moet op je site nog maar eens een echt forum plaatsen, dan rollen de positive berichten vanzelf binnen.
  Gr Hans(dk).

 243. Bob

  Precies, de spijker op z’n kop! Daarom kom ik vanuit Helmond naar Amsterdam om een fiets te kopen terwijl die in Helmond om de hoek verkocht wordt.

  Groeten Bob

 244. maupa

  je hebt het wel druk met andere fietsenzaken deze week

 245. Eric

  Ha ha, nee hoor Maupa. Ik ben bezig met vooruit kijken en deze week heb ik op de site een oproep voor personeel gezet (al erg leuke reacties gehad).
  En als je je focus ergens op richt dan zie je opeens veel zaken in je omgeving die met die focus te maken hebben. Ik noem dat zelf cognitieve resonantie.

  Anders gezegd; je hebt het over mannen met rood haar, en opeens zie je veel mannen met rood haar. En dat doet het cognitieve bewustijn resoneren.

 246. mirjam

  Ik ben vrouw, onder de dertig, heb zeker affiniteit met fietsvakanties (afgelopen zomer naar Avignon, vorig jaar naar Budapest)Ik bezit een enorm emphaties vermogen, maar geen partner!! (Heeft mijn inziens vrij weinig met elkaar te maken)
  Ik kan met mes en vork eten,
  en ik ben op zoek naar werk!!Dus ik bel wel even.

 247. Loes

  Kun je beter spinazie krijgen!

  Doei.

 248. Hans van Dam

  Alleen al om dat ‘affietsen’ zou ik je iedere dag gebak willen sturen, hahaha

  Kan het overigens goed begrijpen, je hebt ook een wereldwinkel, met meewerkende wereldvrienden.

  DK-groeten, Hans

 249. Eric

  Maar onderzoek heeft uitgewezen dat je van fietsen niet snel afvalt. Waarom? Omdat je fietst, ga je meer eten (een stemmetje zegt dat ik dat je wel iets extra’s verdiend hebt). En omdat je moe bent, neem je meer rust en verbrand je na het fietsen weer minder…

 250. Harmen

  Onder de dertig, dan kan ik nog 6 weken solliciteren. Maar ja, ik ben geen vrouw, val wel op mannen maar dat zal vast niet veel helpen! En als ik naar mijn agenda kijk, werk ik al 6 dagen per week. Verder lijkt het me de ideale werkgever. Croissants op zaterdag, ga ik direct morgen voorstellen!

 251. Hans van Dam

  Start bij OL 2008, aankomst OL 2012. Wie heeft de langste afstand gefietst.

  Moeten wel Eric-goedgekeurde fietsen zijn natuurlijk. 🙂

  Gr. Hans

 252. Erik D.

  Waarom niet ?

 253. Eric

  Omdat mijn vriendin Carla al een beetje angstig was om vrij te kamperen. Door onze jaren samen is dat veel minder geworden, maar na het Rome-ongeval, steekt dat misschien de kop weer op. En ik ben niet bang (18 jaar karate…), maar als twee herders al twee volwassenen aan kunnen, dan zet dat mij wel verder aan het denken.

 254. Hans van Dam

  En dan zou jij die wel willen beschermen?? 🙂

  Hans

 255. mario

  Eric, ik vraag mij af, heb jij al iets gehoord over R-naven in 28 inch wielen, ivm de spaken. IK weeg 95 kilo, met bagage nog meer. wat is jouw ervaring? Heb jij al klachten gehoord of gehad van gebroken spaken?

  Mario

 256. Eric

  Dag Mario,

  bij een goed gespaakt wiel mag dat niet gebeuren. Dus de juiste velg en de juiste spaken. Dus ook een wiel dat voor aflevering goed in de winkel gecheckt is en bij een eerste beurt goed op spanning wordt gezet.
  Het enige probleem dat ik had met een Rohloff-naaf was op een tandem die behoorlijk zwaar belast werd. Oh ja, en wij hebben eens een wiel van een ander bekend merk opnieuw moeten spaken.

 257. Vdbussche l.

  Het woord eccentrisch is fout. Het moet zijn “excentrisch”,wat betekent buiten het middelpunt. Een verwant woord is vb excentriek, of excentriekeling wat een zonderling betekent. Ik begrijp niet, als je de pretentie hebt je kennis en wedervaren aan iedereen te willen vertellen, dat je de moeite niet doet om een juiste taal te gebruiken.Dit komt helaas veel voor bij Nederlandse websites.

 258. Eric

  Dank je wel. Ik zal het aanpassen. Het grappige is dat ik met name Santos in het begin hierop attendeerde. Maar gaandeweg is het er bij mij ook ingeslopen.

  Als je meer terechtwijzigingen hebt, dan hoor ik dat graag! En ben je in de buurt? De koffie, thee en zoenen (vroeger negerzoenen genoemd en door mij nog steeds:-) staan voor je klaar.

 259. Karin

  Als we fietsen in de winkel binnen krijgen moeten ze altijd even op de weg worden getest of er geen verborgen geluidjes zijn van dingen die aanlopen of zo. Net is de TiRohler maat L binnen gekomen. Even een rondje over de grachten, zalig. Hij rijd veel, tja ehm, zachter dan z’n alu broertje. En net hoorde ik op de radio dat er een erg grote prijs in de Europese loterij is gevallen (iets van € 60miljoen)… Nou ik zou het wel weten 🙂 Tot die tijd kijk ik maar af en toe naar de mooie warme kleur van het titanium die onze etalage siert. Zucht. 😉

 260. Hans van Dam

  Je mag ze ook graag in andere kleuren leveren.
  VH Hans

 261. J.

  Hallo,

  Wat een prachtige fiets!
  Lijkt me een beetje stug dat dat frame van titaaan is,dat is in bewerkte vorm bijna net zo duur als goud!hebben we het hier over een legering?
  gr en succes met de verkoop,

  JJ

 262. Rob Sweebe

  Ja Eric, ik heb het al eens eerder proberen te zeggen: De Overhead.
  Wie leuke en ook goede stadsfietsen wil verkopen moet in het stadscentrum z’n hengeltjes uitgooien. Hoe krijg men die huur betaald? Erg jammer.
  Zij die zichzelf durven te blijven in hun passie en dus ook hun ervaring, maken een kans.
  Toch kan ik De Vakantiefietser ook zien in een ruim opgezette entourage net buiten de binnenstad, maar toch goed bereikbaar per auto of per openbaar vervoer; liefst nog gewoon op de fiets.
  Groet Rob.

 263. Eric

  Hoi Rob,

  tja met mijn bedrijfskundige achtergrond snap ik dat heel goed. Ik heb in het begin van 40 winkelpanden bezocht ook in industriegebiedjes. Dat had mij veel geld gescheeld en veel ruimte gegeven. Maar de Westerstraat is wel erg gezellig.

 264. Frits

  Ik wil nog even terugkomen op de reactie van Mario. Ben in het bezit van een Idworx ET-R (dus niet met Rohlof naaf)uit 2007. Perfecte fiets. Weeg zelf ook rond de 95 kg en ben 1.90 lang. Paar maanden terug constateerde ik bij het achterwiel bij de spaaknippels haarscheurtjes. Velg is teruggestuurd naar Idworx Daar constateerde men dat het aan de velg lag, het aluminium was niet hard genoeg. Dat kan heel lang goed gaan, maar bij te hoge spaakspanning of zwaar gebruik kan het scheuren iets eerder optreden. Binnen 2 weken had ik een nieuwe velg. Top van Idworx!!! Lering uit het verhaal, zeker bij wat zwaardere fietsers en ook nog met bepakking de spaken niet op maximale spanning laten zetten!!!
  TIP; kijk ook eens naar de volgende site: http://www.bikeboosting.nl
  Dit is de site van Ernie Frieke in Veldhoven.

 265. Hans van Dam

  Lijkt me spannend om te horen hoe de laatste ontwikkelingen zijn op gebied van GOEDE fietsgps-sen.
  Waar je ook (aangepaste) routes van maps.google.com in kunt downloaden.
  En als ‘ie ook nog te gebruiken is om te zeilen…..

  Waarom heb jij geen forum op je site?
  Zodat jij en je klanten / wereldfietsers hun ervaringen uit kunnen wisselen?

  Gr Hans

 266. JP

  Beste Frits,

  Ik ben inmiddels na 25K km op een Easy Rohler aan mijn derde achter velg toe vanwege exact hetzelfde probleem als jij had. Dit keer niet de originele rigida maar een andere velg waar ik de naam van vergeten ben. Volgens mij wordt die ook gebruikt door Santos. Deze bleef wel heel. Voor de rest prima fiets. Ik verslijt wel elke 5000 km een set Ket en Tandw en de originele kettingkast heb ik na veel frustrerend gerammel vervangen voor een chain glide(veel beter). Achterspatbord zit te dicht op de band en loopt snel vol bij slecht weer/wegdek. Daardoor slijt ook het achterlicht kabeltje door. Lampen vervangen door Supernova E3 voor en achter (en direct het achterlicht kabeltje buitenom gemonteerd). In combinatie met een SON kijk je steeds achterom of er niet een auto met groot licht achter je zit, werkelijk ongelooflijk en zijn geld meer dan waard. Google maar. Ik zit over de Tirohler na te denken. De wet van de tegenvallende meeropbrengsten zit mij nogal in de weg. Hoewel het “patina” op mijn aluframe ook wel wat heeft trekken de ongevoeligheid voor beschadigingen en de rijeigenschappen mij toch wel aan. En door de 1000 liter brandstof die ik per jaar uitspaar heb ik het er zo weer uit, of heet dit nu cognitieve dissonantie?

 267. Eric

  Hoi Hans,

  een forum beheren kost veel te veel tijd. Je hebt dan een of meer moderatoren nodig.

  Het uitleggen van GPS kost ook veel tijd. Wij hebben dat vaak gedaan, maar zijn er mee gestopt. De redrn is simpel. De winstmarge op GPS-sen is minimaal (10 procent), de uitleg langdurig en prijzen via Internet zijn laag.

 268. Eric

  Dag Jan Pieter (?),

  ik vind het fijn als jij jouw echte naam wilt vermelden. Ik houd niet zo van anonieme berichten.
  Er is/wordt veel veranderd. De SON Edelux koplamp komt er volgend jaar op en al een tijd zijn de kabels onder de spatborden verwijderd.

  Idworx is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe velg, omdat de huidige toch niet aan de kwaliteitseisen voldoet die zij stellen. Mensen die problemen hebben (gehad) met een minder goede velg zijn altijd goed geholpen. Een velg speciaal voor de Rohoff-naaf is de Rigida Andra 30 velg. Die gebruikt bijna iedereen, dus ook Santos. Ik heb hem vorig jaar uitgebreid getest in Chili en hij is goed (ook met css laag:-)

  Eric

 269. Hans van Dam

  Forum heb je wel deels gelijk in, je kunt ook ervaren klanten de moderatorfunctie geven. Voordeel voor jou is dat je niet meerdere keren hetzelfde behoeft te verkalren.

  Wat de gps betreft, zou je toch die kunnen verkopen ‘as is’, en dan kun je weer een dinsdagavond kursus vullen tegen een leuk (klein) bedragje. Mensen brengen dan zelf hun draagbare en gps mee. 🙂
  Zou ik graag een keer langs komen, als ik niet zo’n pokke end weg woonde.
  Nou ja, ’t was maar een ideetje.

  Gr. Hans

 270. Eric

  Mirjam,

  jouw proefdagje afgelopen week was erg leuk. Je pikt snel wetenswaardigheden op, je bent gezond kritisch naar jezelf en staat open voor aanwijzingen. Ik verheug mij erop om in januari met jou te mogen samenwerken!

  Eric

 271. Ingrid van Keulen

  Het fietsnet bevalt uitstekend, ik wil graag nog 4 van deze bagagenetten bestellen.
  Op de beurs heb ik er nog naar gezocht, maar niet gevonden.Als het niet kan mail dan het adres van jullie verkooppunt.
  vr gr. Ingrid

 272. Eric

  Dag Ingrid,

  je kunt ze kopen bij ons in de winkel. We kunnen ze ook toesturen, maar dan komen er verzendkosten bij.
  Je kunt € 10,- per netje overmaken plus € 6,20 verzendkosten op 51.61.87.317, t.a.v. De Vakantiefietser, Amsterdam.

  M. vr. gr. Eric Schuijt

 273. Ruud

  Hoi,wat worden de nieuwtjes aan de Off Rohler voor 2009? Groetjes Ruud

 274. Eric

  Dag Ruud,

  de Off Rohler wordt in 2009:
  – Minder goedkoop (€ 3.650,-)
  – Hij wordt ook in de kleur mat zilver leverbaar.
  – Verder worden -als het goed is- de Schwalbe Marathon Extreme banden gemonteerd.
  – En het zou mij niet verbazen als de SON Edelux koplamp gemonteerd wordt. Ook al is hij bijna niet leverbaar.

 275. Bob

  Bestonden er maar aandelen Rohloff…. Die zouden geen last hebben van de kredietcrisis denk ik zo!

  Groeten Bob ten Have

 276. Anton

  Ik heb het ff nagevraagd:

  “Duidelijk… je moet je gewoon effe zekeren aan die haak boven de deur voordat je die leuning eruit neemt.. alleen als werknemer hoor, want dan ken je de veiligheidsbepalingen van dit gebouw namelijk uit je hoofd :o)”

  Met dank aan Ferenc vd H.

  Grt,

  Anton

 277. Hans Baars

  Eric, wat is dat nu!!
  Wanneer jullie daar in Patagonië fietsen zal het toch ook regenen af en toe? Dan is het zondag juist een goede oefening, kunnen jullie zien hoe je de camera’s het best tegen regen kunnen beschermen zodat er toch gefilmd kan worden.

 278. Auke van der Weide

  Als je deze fiets nou vergelijkt met de Van Nicholas Pioneer? Qua prijs is ie 2500euro goedkoper, is dit verschil te rechtvaardigen?

 279. AB

  Idworx zou eens een mooie reisracefiets moeten bouwen. Dus eentje met geintegreerde spatborden en achterdrager, voor een spatbord, en in het frame geintegreerde verlichting, titaniumframe en uiteraard een rohloffnaaf. Lijkt mij de perfecte winterfiets en zomerreisfiets. Eentje die snel en soepel rijdt, maar bovenal eenvoudig te onderhouden is. Daar zou ik wel 4000euries voor over hebben….. Een beetje zoals die ene Avaghon, maar dan net ietsje beter, zoals we van Idworx gewend zijn.

 280. Eric

  Grapje: Hoe kun je spatborden en een drager integreren? Dat betekent toch dat ze IN de fiets zitten;-)

  Koga heeft nu op de Randonneur en geintegreerde lamp in het voorspatbord. Het nadeel van geintegreerde spullen is dat als het een stuk is, je ook het ander moet vervangen. Zie het maar als een ‘receiver’. Is de radio stuk, dan moet je meteen de versterker vervangen. Nee, geef mij maar een degelijke opbouw met goede componenten.

 281. Eric

  Hoi Auke,

  als je kijkt naar prijs-kwaliteit-kromme, dan zit je boven in de curve. Dus je betaalt veel voor kleine verbeteringen.

  Titanium is mooi om te kopen als je er niets voor hoeft te laten.
  De ET heeft zaken die een Pioneer niet heeft. Zoals
  – Firmtech,
  – CSS velgen,
  – SON naafdynamo en
  – de Edelux

  Bouw je de Pioneer toch zoveel mogelijk op als de ET (zoals wij al hebben gedaan), dan komt de prijs van een Pioneer op € 4.300,-. Dat is dus € 1.550,- minder dan de ET.
  Is dit te rechtvaardigen? Dat is een ethische vraag. Van dat bedrag kun je veel kinderlevens redden.

  Eric

 282. Hans Baars

  Kom maar op Eric! Laat maar eens zien wat je ervan maakt
  Groet,
  Hans

 283. Ralph

  Het is volgens mij empatisch vermogen en niet emphatisch vermogen.

 284. Björn

  Iemand een poepie laten ruiken met je nieuwe camera?
  De techniek staat voor niets!

 285. Eric

  Nou ik geef mij zelf twee jaar gegeven om het ‘truukje’ te leren.
  Goede spullen en een goede vriendin (carla) die het ook leuk vindt, helpen daarbij. Maar een cameraman spelen en afmonteren is een vak!

 286. Hans van Dam

  Ga jij nou fietsen, hahahaha
  Hans.DK

 287. Loes

  Oplossing voor dit ‘probleem’ is makkelijk:

  coupe ‘kale knikker’

  &

  BOTOX BOTOX BOTOX

  Ben ik alleen je vriendin niet meer.

  Doei en groeten aan Carla en een fijne fietstocht.

 288. Eric

  Loes, dank je wel,

  Botox zit er niet in (en zal er bij mij nooit inkomen, letterlijk en figuurlijk).
  Kale knikker? Tja, over dertig jaar zal het wel zo ver zijn. En dan een haartransplantatie van mijn borsthaar naar mijn hoofd:-)
  Mwaah, ik denk het niet.

 289. marianne vincken

  Gelukt het proeffietsen? Wij zijn de hele zondag aan het wegen. Ik zag op je paklijst een ‘zak om fietstassen in te vervoeren’ vier euro? Wat is dat? Handig?

  Groet,

 290. Eric

  Hoi Marianne,

  het viel niet mee. Ik neem dus extra mee: een grote HD camera, een kleine HD camera, 3 portable harddisks, twee draadloze microfoons, een bedrade microfoon, statief met vloeistof kop, een -demontabel- statief gemonteerd op de fiets, allerlei kabels, 8 accupacks, nou en dan nog wat spul. Ik rij voor dan ook met achtertassen. Maar de fiets is nog te tillen, dus het valt nog wel mee:-).

  En die zak? Dat is eigenlijk een ‘Turkentas’. Zo’n grote plastic wastas met strepen en een rits. Daar passen drie tot vier fietstassen in en beschermt het erg goed. Zo weet je zeker dat je haken niet blijven hangen op de lopende band… Vervolgens breed plakband eromheen en je kunt ze zo inchecken.

  Goede reis! En we komen elkaar vast nog wel ergens tegen onderweg in Chili of Argentinie.

 291. Harry & Ivana

  Hey Carla & Eric!

  We wilden jullie veel plezier wensen met het volgende deel van Patagonia.

  Dat de wind genadig mag zijn en de gravel ‘packed’.
  Zeg de mensen maar dat er over een paar jaar nog wat gekke fietsers langs komen, dat ze al onderweg zijn 🙂

  Geniet er van,

  Groetjes,

  Harry & Ivana

  ps: bedankt voor de link naar ons blog, maar misschien kun je hem iets aanpassen: we zijn vanuit Prudhoe Bay vertrokken (niet Fairbanks) en misschien linken naar de homepage (of worldonabike.com)? Thanks!

 292. Hans van Dam

  Dat doen ze uitgebreid in zweden. Vies hoor, zo’n bruine gedoe. Bah
  Maar passief roken is er niet meer bij en dat is heel goed, vooral voor kinderen, da’s waar. 🙂

  Hans-DK

 293. Jan-Paul

  Beste Eric,

  Is een Edelux te vergelijken met Supernova E3? Supernova levert 60 lux. Ik ben nog nergens op het web een foto tegen gekomen zodat je de lichtopbrengst kunt vergelijken. Heeft de rigida andra 30 velg keramische coating op de velg t.b.v. het remmen? Degene die er nu bij mij onder zit en het goed blijft doen heeft dit niet.

 294. Camera Mounts for Bicycles | BikeHacks

  […] found the following via a Dutch site, De Vakantiefietser. At the time of posting I did a search for “Airbone camera products” and could not get […]

 295. Worldtraveler

  Fijn dat je de ideale vrouwelijke medewerkster hebt gevonden. Ik was net bezig me te laten ombouwen voor die wereldjob maar helaas te laat :>)
  Gr worldtraveler

 296. Worldtraveler

  sorry hoor maar een titanium frame lijkt mij volstrekt onzinnig voor een wereldfietser.

 297. Eric Schuijt

  Ik heb vandaag vanuit El Chalten in Argentinie weer wat op de site gezet, maar de foto’s uploaden is met de trage verbindng hier een problemo.Ik krijg steeds een time-out. Wordt vervolgd.

  Eric (y Carla)

 298. Geert Craye

  Beste,
  Ik zou mij graag de nieuwe Marathon Extreme banden aanschaffen. Er is echter nog maar weinig over gepubliceerd. Kunt u vertellen hoe de band zicht gedraagd in een modderige omgeving?
  Kan deze band gebruik worden als MTB-band? Bedankt!

 299. Rob Sweebe

  Hi Carla en Eric,
  Ik volg jullie reis zo goed als ik maar kan. Wat een strijd met die zware belasting van camera’s en statieven in een gebied dat berucht is om de zware stormen. Ik hoop dat jullie de moed en de kracht hebben om de geplande rit af te maken, Sterkte en tot spoedig ziens.
  Rob Sweebe/Nijmegen.

 300. Eric Schuijt

  Dag Geert,

  ik zit nu in Patagonie, dus vandaar het even duurde. Ik rijd niet op een mountainbike, dat is een andere discipline. Maar ik rijd wel weer vaak onverhard, maar bij voorkeur niet door de modder:-)
  Dus ik kan je daar niet veel over kan vertellen. Misschien dat een gespecialiseerde mountaibike-winkel je daarover kan adviseren.

  Eric

 301. Eric Schuijt

  Rob,

  dank je wel voor jouw bemoedigende woorden. Het zijn vooral de contrasten die de reis zo mooi maken. Soms zie je niets door de regen en de dag erop heb je een prachtig vergezicht. Het ene moment eet je voor de zoveelste maal een pastamaaltijd en de andere keer zit je aan een viergangenmenu:-)

  Vandaag zitten we in Puerto Natales en hebben we weer twee stukje op onze privesite gezet.

 302. Harry & Ivana

  Hey Eric & Carla!

  leuk om jullie avonturen te volgen, goed idee om alles te filmen, ben erg benieuwd (misschien heb ik nog wel wat materiaal voor de pilot aflevering 😉

  Chapeau voor het duw en sleepwerk in Patagonie, veel plezier in Torres del Paine, en natuurlijk Ushuaia.

  Wij zijn ondertussen in California aanbeland, erg hoge bomen hier en vriendelijke mensen; de Travelmasters draaien onvermoeid door (de berijders draaien alleen door).

  Groetjes,
  Harry & Ivana

 303. Eric

  Dag Jan-Paul,

  ik ben fietsen in Patagonie en zal 1 januari weer terug zijn. Mijn verontschuldigingen dat mijn antwoord zo lang duurde. Ik weet niet of de Edelux meer lichtopbrengst heeft. Er is een Duitse site met heel goede informatie over verlichting (incl. afstralingskarakteristieken), maar ik weet niet meer welke dat is, de URL staat nl. thuis op mijn pc.
  Wat de Andra 30 betreft, die is er met en zonder CSS coating, wat overigens iets anders dan een ‘gebakken’ keramische coating. Hier staat meer info: http://www.rigida.com/ned/spec_feat_direct.html
  En dan naar beneden scrollen.

  Albert-Jan, dank voor jouw opbouwende opmerking. Een Koga Miyata Worldtraveller (met dubbbel L) is een uitstekende fiets en ik snap dat je daarmee fijn in Australie heb gefietst. Ik heb jaren op een WT gereden en het is inderdaad een uitstekende fiets, maar is titanium volstrekt onzinnig? Kun je dat nader toelichten? Ik ben reuze benieuwd naar jouw argumentatie. Kom gerust eens langs als je wilt. Je WT kun je veilig binnen parkeren.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Schuijt

 304. Eric Schuijt

  Goh, jullie fietsen snel zeg! Voor mijn gevoel zijn jullie pas vorige week vertrokken:-)
  Hou vol en dan ben je in het Spaanstalig gebied en heb je de meest charmante tolk die je je kunt voorstellen…

  Eric (en Carla)

 305. Eric Schuijt

  We zijn nu in Ushuaia aangekomen. Wij hebben een witte kerst:-)
  Nu even afkicken en met al onze opgedane levensenergie kunnen wij er volgend jaar weer lekker tegenaan.

 306. Rob Sweebe

  Ja, lijkt me een vreemde belevenis, die opnieuw op je afkomt.
  Dagelijks fiets ik van mijn werk naar huis. Een boerenweggetje ca 8 km zonder straatverlichting, door de rivierklei (rioolachtige geur), aardedonker in de winteravond. Geen sterveling.
  Straks wordt het rond die tijd elke week weer iets lichter, de natuur bottelt uit. Ik ken elk gat in het wegdek, maar dan ZIE ik ze ook.
  Die dingen ga je op de fiets beter leren beleven!!
  Iets wat we allebei op onze eigen manier proberen uit te dragen.
  Groet, Rob/Nijmegen.

 307. Eric

  Hoi Rob,

  het is inderdaad even wennen. Een huis vol met spullen die je niet werkelijk nodig hebt. Dus ik ga morgen allerlei spullen weggooien. Je weet wel, van die spullen die je al jaren hebt, die je nooit gebruikt, maar waar je geen afstand van kan nemen.
  Ik ben wel jaloers op jouw dagelijkse tocht. Ik fiets iedere dag door de Amsterdamse binnenstad en dat is niet echt ontspannend.

  I heb jouw mail overigens ontvangen en ga nog naar jouw website kijken. Ik ben benieuwd! Maar eerst nog fiets in elkaar zetten, tassen uitmesten, kleren wassen enzovoort.

  Met warme groet,
  Eric

 308. Wim Floors

  Wij hebben allebei zojuist een RS12008 gekocht.( 1 nieuw, 1 2ehands) Moet ik hier nu spijt van krijgen omdat deze volgens de filosofie niet voldoet. Volgend jaar gaan we 4 weken fietsen in Noorwegen, weeg zelf 100 kg schoon aan de haak), gaan we nu problemen krijgen met de kwaliteit van de fiets en bv de onderdelen. (LX ipv XT ?, enz,enz), verder goede site, heb al veel info opgedaan!! We komen zeker een keer langs in Amsterdam
  Gr, Wim te Lemmer

 309. Rob Sweebe

  Ik ken dat gevoel, ja.

  Zeker na zo’n pittige tocht door Patagonie, met allerlei ontbering en de meest primitieve omstandigheden, ga je dingen relativeren in jouw eigen (luxe) woonomgeving.
  Mijn zoon Edo en ik hebben onlangs ook het huis uitgebaggerd. Oude, peperdure dokaspullen, interessante kapot gelezen boeken: met een zucht en een snik naar het grof vuil.

  Hoofd leegmaken, tassen met beschimmelde broodbrokken schoonmaken, fietsje verzorgen.

  Plaats maken voor nieuwe indrukken, nieuwe werelden!

  Tot spoedig ziens,
  Groet Rob/Nijmegen

 310. Rob Sweebe

  PS
  Geef tzt eventuele tekstcorrecties op voor mijn site. Trekking>Friends.
  Ik hoor wel.
  Grt. Rob/Nijmegen

 311. Rob Sweebe

  Heb zelf al jaren plezier van een oude Expedition. Ik weeg nog geen 60 kilo en daar zit ‘m de kneep.

  Met 100 kg zou ik een andere keuze hebben gedaan. Ben bang dat de fiets wat gaat kwispelen bij pittige belasting. Ben benieuwd naar jullie bevindingen bij afdalingen in Noorwegen.

  Afgezien van dat, heb ik gemerkt dat de Nederlandse fabrikaten van trekkingsfietsen toch anatomisch gezien iets beter doordacht zijn.
  De aanzetpositie van de bovenste pedaal ligt iets fijner.

  Groet Rob/Nijmegen.

 312. Bob

  Hé Eric, welkom terug in ons koude en donkere kikkerlandje. Ik heb wel regelmatig aan jullie moeten denken en het is vast weer een prachtige ervaring die je hebt opgedaan. Ik ben ook nog alle weekenden doorgegaan op de fiets om tochten te maken. Die kou is toch eigenlijk maar niks, vooral het feit dat je vanwege de kou niet even op een lekker plekje kunt gaan zitten of liggen om te genieten van de natuur, dat is minder leuk. Ik ben heel benieuwd naar jullie belevenissen.

  De warme groeten,

  Bob ten Have

 313. Eric

  Hoi Bob,

  Op de Fiets- en Wandelbeurs geven wij een lezing (28 feb en 1 maart) En als het goed is heb je ook een uitnodiging gehad voor onze lezing in de winkel Ook al is het wel wat ver rijden voor jou (En Rob jij bent bij deze ook uitgenodigd hoor)

  Eric

 314. Rob Sweebe

  Hi Eric en Bob,

  Come on, Bob!!
  Tikkie fris, beetje koud weer trainig, sprak de geweldenaar (ik!) die voor het eerst ‘echte’ koud weer trainingen doet deze winter?!
  Goede kleding en je hebt nergens last van. Je kunt je geen ergere kouwkleum voorstellen dan ik.

  Mijn woorden van hierboven zijn nog maar net neergesabeld of ik maak daarnet een rotsmak met m’n fietsie in die snertduisternis, in die smerige rot bevroren Betuwe-klei. Ik kan m’n ene schouder nauwelijks meer bewegen.

  Opkrabbelen maar weer en verder.
  Mijn beste vriend (amateurfotograaf) was zo blij als een kind.
  Ik heb hem vanavond mijn oude Hasselblad-, Rollei- en Canon F1 sets gegeven voor zijn collectie in de vitrine.
  Mijn hele leven de kost mee verdiend. Nu is er digi…

  Dat doet goed!
  Leeg maken, opruimen.
  Mijn schouder en knie, zal zo wel snel genezen zijn!
  En die kou, ach….

  Bedankt voor de uitnodiging Eric, ff kijken of het te plooien valt. Ook kom ik naar de beurs.

  Groet Rob.

 315. Eric Schuijt

  Dag Wim,

  de RS1 hebben wij geleverd gekregen, maar die laat ik weer ophalen. Hij voldoet nl. niet aan onze wensen. Zie verder op onze site waarom niet.
  De RS0 vinden we wel OK voor het geld. Die voldoet dus wel.
  Maar op iedere fiets kun je fietsen.

  Eric

 316. Pieter

  Wij kennen dat gevoel. Na een half jaar met 4 t-shirts en 2 fietsbroeken en leven uit een fietstas/rugzak kijk je je ogen uit als je thuis komt. Veel te veel van alles.
  Na zo’n reis ga je alles weer (na elke vakantie) opz’n waarde schatten.
  Veel plezier met opruimen en welkom thuis.

  Pieter

 317. Bob

  Een opmerkelijk en triest bericht op nu.nl:

  Een 74-jarige Duitse miljardair, Adolf Merckle, heeft zichzelf van het leven beroofd. Merckle prijkte afgelopen jaar met een geschat vermogen van 9 miljard dollar (6,7 miljard euro) op de 94e plaats van de Forbes-ranglijst van rijkste mensen ter wereld.

  Aan spullen thuis had hij geen gebrek denk ik….

  Bob ten Have

 318. Eric

  Sneu hoor. Tja, geld alleen (met de nadruk op alleen) maakt niet gelukkig.

  Ik heb er wel eens aan gedacht om op een bijzonder slechte fiets te gaan rijden. Dan gaat er veel mis en zijn er altijd mensen die je willen helpen. En dat leidt tot mooie ontmoetingen.

  Maar ja, ik ben het aan mijn stand verplicht om op een goede fiets te rijden… En eigenlijk is dat ook wel heel erg fijn.

  Eric

 319. Hans

  Hoi Eric,

  Kom ik even langs, lijkt me lekker.

  Ik heb hier een fietser (Robert) op bezoek, die bij jou in de winkel een kaart van DK kopen wou. Die had je jammer genoeg niet.
  Hij is erg geinteresseerd in je reis en wil graag de 3. feb komen luisteren, mag hij dat op mijn vriendenkaart doen?
  Beetje in het kader van ‘de vrienden van mijn vrienden, zijn ook mijn vrienden’ hahaha.
  Groeten vanuit DK, Hans

 320. Bert Damsma

  Hoi Eric,
  De op mijn Idworx Off Rohler gemonteerde voortassen schieten bij elke hobbel uit de (onder)beugel en hangen daarna las waardoor ik telkens genoodzaakt ben deze opnieuw vast te maken. Ook andere vakantiefietsers die ik tegenkom hebben hier last van. Ik zie dat je de tassen van Ortlieb (en Vaude) gaat testen op inhoud. Kun je de test uitbreiden op stabiliteit? Of heb je al een oplossing voor mijn probleem?
  groeten
  Vriend Bert Damsma

 321. Bob

  Wat is het toch merkwaardig dat je als kind nog onbevangen in het leven staat en dat allerlei krachten ervoor lijken te zorgen dat wij als volwassene onze droom niet meer leven, maar veelal die van anderen.

  Bob ten Have

 322. Bert

  In een reactie van Frits(2007)lees ik dat hij een oplossing heeft en foto’s om stuurtassen met de E164 van Ortlieb toch in het midden van het Syntace stuur te monteren. Kan je deze oplossing met foto’s niet op deze site zetten, want ik zou niet weten hoe dat moet? Graag mailltje terug met de oplossing, bedankt alvast Bert

 323. Eric

  Hoi Bert,

  het werkt alleen met een Ortlieb click-fix. Deze kun je met het staalkabeltje redelijk goed in het midden van de Syntace positioneren. Probeer maar eens uit, het is een kwestie van een minuutje puzzelen. Hij zit het mooist als je het plastic gedeelte van de click-fix houder dat tegen het stuur aankomt een beetje ronder vijlt.

  Eric

 324. Eric

  Dag Bert,

  Ortlieb heeft sinds een jaar de onderhaken aangepast op de nieuwe tassen. Ze zitten nu op een soort van ovaal plastic en ze zijn nu iets beter te positioneren.
  De oude haken (die op een rechte onderstrip zaten) kun je volgens mij wel zo schuiven dat ze behoorlijk klem zitten. Anders een keer langsfieten en dan kunnen we kijken en wellicht beter afstellen.

  Groetjes en nog de beste wensen!

  Eric

 325. Eric

  Tja, ik zou wel eens zo onbevangen als een kind weer willen zijn. Geen vooroordelen meer, want hoe ouder ik word, hoe vaker ik mij daarop betrap.

  Vroeger -als kind- verveelde ik mij wel eens. Nou met een eigen zaak hoef ik daar niet meer bang voor te zijn:-))

  Eric

 326. J. Postma

  verkoop je ook gereedschap om zelf een beetje aan de fiets te sleutelen.

 327. Eric

  We verkopen gereeedschap dat je onderweg kunt gebruiken. Ik kan altid gereedschap bestellen. Kijk eens op de site van Parktool. Zij maken degelijk gereedschap.

 328. Hans van Lent

  Of nog beter ……koop een paar knappe fietstassen en ontvang van overheidswege een fiets ter waarde van 2500 euro kado (deze laatste uiteraard uit te zoeken bij de Vakantiefietser te Amsterdam).

 329. johan

  verkoop je inmiddels deze sealskinz sokken, met merinowol.

  groetsels Johan

  50er op Wereldfietser (niet verklappen hoor)

 330. Eric

  Ja hoor Johan. We hebben ze in alle maten:-))

  Eric

 331. Jan-Paul

  Nog een overweging bij de prijs van een Tirohler. Hij is vergelijkbaar afgemonteerd als een easy rohler. Je betaalt dus 2500 euro voor het frame. Dan laten we de prijs van het alminium frame nog buiten beschouwing. Stel dat dit 500 euro is. Dan kom je op 3000 euro uit. Als ik een VanNicholas titanium frame koop (ongeveer 1600 euro) en ik bouw mijn IDWORX ER spullen over ben ik 1400 euro goedkoper uit. Ik ben erg tevreden over IDWORXS maar ik vind nu toch dat men de meerwaarde van het merk overstrekt.

  Groeten

  Jan-Paul

 332. Eric

  Dag Jan-Paul,

  je kan puur naar de prijs kijken en dan heb je gelijk. Maar ga eens fietsen,laat het rationele achter, en voel eens hoe de Easy Tirohler rijdt.

  Dan kom je er achter dat titanium meer is dan alleen een een hoogwaardig metaal. En een Easy Tirohler vergelijken met een Pioneer is gerechtvaardigd, maar dat maakt een Van Nicholas nog geen idworx.

 333. Albert

  In plaats van de Noord Zuid lijn hadden ook 527777 Amsterdammers op een Idworx Off Rohler kunnen rijden…

 334. Eric

  Grappig, zo had ik het nog niet bekeken;-)) Goed gevonden. Maar dan had ik nog liever gezien dat de regering in plaats van een paar dozijn de Joint Strike Fighter, voor iedere Nederlander fietsen van een Nederlands merk had gekocht.
  Maar ja onze Amerikaanse vrienden hebben een betere lobby en leukere cadeautjes.

 335. Bob Johannes

  Hallo Fietsliefhebbers,

  Mooi om de discussie te volgen over meerwaarde en prijskwaliteitsverhoudingen van diverse fietsmerken als het gaat om trekkingfietsen. En dat is uiteraard zeer persoonlijk! Ik ben ook fietsliefhebber, heb geen auto en breng dagelijks mijn kinderen in de fietskar naar school op een gewone Giant met derrailleur versnelling.Uieindelijk gaat het om mijn en jouw eigen fietsbeleving. En als je van het pure fietsen houdt zijn de Idworx en Santos (met Rohloffnaaf)de beste fietsen die er bestaan.(en ik ga vaak een kijkje nemen in de showroom..genieten..) En toch heb ik er geen want ik ben tevreden met mijn eigen Giant.

 336. Loes

  Dat is jammer Eric, dat het er bij in schiet. Het voorkomt echter wel ongelukjes denk ik. Ook wat waard!
  Ik zal je ’s wat vertellen.
  Het is een geschenk uit de hemel dat ik iedere dag, zo’n beetje, naar Ouderkerk fiets vanuit Amsterdam en een half uur lang de lucht kan bekijken met al haar kleuren, vormen en rottigheid dat eruit valt. Afgelopen maandag en vrijdag heb ik zelfs het licht in de klas uit gedaan aan het begin van de dag en de kinderen laten kijken naar de kleurenpracht aan de horizon. Uiteraard het één en ander uitgelegd.
  Misschien, wanneer ze over de veertig zijn ;), zullen ze zich herinneren dat er een lucht is en een keertje omhoog kijken wanneer ze naar hun werk gaan.

 337. Eric

  Ja, ik ben wel jaloers op jouw tochtje. Ik fiets altijd door de Damstraat. Nou, dat is fijn… (maar niet heus)

 338. Eric

  Grappig,

  Hein (die hier werkt) vindt de Van Nicholas een van de fijnste fietsen. Nu rijdt hij tot half februari rond in Namibie. En raad eens op welke fiets? Juist ja, op zijn oude Giant Expedition. Ik zeg dan ook soms tegen klanten: “Niets rijdt lekkerder als jouw ouwe fiets.”

  (of is het ‘dan’ jouw oude fiets?)

 339. Bob Johannes

  -))Mijn oude fiets, en om eigenlijk terug te gaan naar de discussie…ik ben een fietsliefhebber en ik zou ook gewoon die heerlijke idworx fiets met rohloffnaaf willen fietsen,dat is iets voor later.
  Voor nu, blijf genieten en laten we vooral meer mensen aan het fietsen krijgen! I love my bike!!!
  Vriendelijke groeten,

  Bob

 340. Rohloff's versnellingsnaaf????Ervaringen | hilpers

  […] > Dank voor uw antwoord. > Hartelijke groeten, Heel veel ervaringen vind je op http://www.vakantiefietser.nl/producten/rohloff-naaf/ .. Of je een kettingspanner nodig hebt is afhankelijk van het frame dat je hebt. Er zijn steeds […]

 341. Dennis Hoogenboom

  Vraagje over een rohloff naaf: kan de naaf ook op een vol geveerde MTB gezet worden? Ik ben eigenlijk gewoon te lui om elke keer weer de ketting en fiets helemaal schoon te maken. Maar die oude derailleur is in principe toch wel aan vervanging toe.Als ik zie hoeveel vuil er altijd op de ketting en schakelmechanisme komt is dit toch wel te verbeteren door een rohloff denk.

 342. Eric

  Ja hoor Dennis, dat kan volgens mij wel. Maar ik zou eerst de fiets willen zien.

  Je kan hier zien hoe wij een fiets ombouwen: http://www.vakantiefietser.nl/producten/rohloff-naaf/van-derailleur-naar-rohloff/.

 343. Harry & Ivana

  ha Eric,

  Ik ben bang dat we het niet gaan redden om bij de lezing of de fietsbeurs te zijn 🙂

  Maar we willen wel de film zien!
  Tip: Vimeo.com (In HD kwaliteit)?

  Groetjes uit (nog steeds) San Francisco

 344. Jan Eikelenboom

  fiets reeds 10 jaar met de giant met 25 kilo naar spanje geen enkelprobleem gefietst in frankrijk duitsland en uiteraard in nederland tot nu toe alleen nieuwe bandem de magura`s voortreffelijk

 345. Eric

  Tja, maar deze heeft V-Brakes. Dus dat is net een stapje minder. De Expedition was er soms in een heel andere versie. Zo was er ook ooit eens een volledig geveerde versie…

 346. Bob

  Die Rohlen dus easy de winkel uit!

  Bob ten Have

 347. Hans

  Heb je geen baan voor die dochter? 🙂
  Tja, je bent wel geen supermarkt, maar je ontspringt die dans niet.
  Wel shit natuurlijk. Ook maar poortjes bij je deur?
  Past niet in je winkelstijl, maar toch ….

  Groeten uit DK, Hans

 348. Menno

  Wie weet waar ik in Amsterdam pruimtabak kan kopen? menno15@hetnet.nl vast bedankt

 349. Eric

  Hoi Menno,

  geen idee. Probeeer eens de tabakspeciaalzaak op het Rokin.

 350. Hans

  Foto van maken en er naast hangen. 🙂
  DK groeten, Hans

 351. Eric

  We nemen ze mee naar de Fiets- en Wandelbeurs en hangen ze op de stand. En daarna halen we ze uit de lijst en krijgen ze een vaste plek in de winkel.

 352. Ellik

  Dat was ik volgens mij. Ben nog steeds superblij!!

 353. Bob

  Misschien wil Mario Been ook een fiets bij je kopen…., kan hij lekker naar de Kuip heen en weer fietsen.

  Groeten Bob

 354. Eric

  Ha Bob,

  je maakt dezefde fout als ik. Ik begon een gesprek over Feyenoord, maar toen bleek een klant juist een Spartaan te zijn. Oeps:-))

  Kortom niet iedere Rotterdammer is een Feyenoorder. En die andere klanten hadden niets met voetballen.

 355. nel

  zijn er richtlijnen voor het vervoeren van je fiets op de auto in italie

 356. Eric

  Dag Nel,

  ik ben helemaal niet autominded. En het was gisteren wel erg rustig, maar nu niet:-))
  Ik zou even de ANWB contacten. Kijk eens hier: http://www.anwb.nl/vakantie/zoek-en-boek/reizen,/autovakanties/Autovakanties-Italie.html

 357. Willem

  Misschien tijd om je webwinkel wat meer in de aandacht te plaatsen op deze pagina’s.

  Ik weet dat je de echte winkel belangrijker vindt, maar als het echt niet erg druk is, heb je er misschien tijd voor.

  Groeten,

  Willem

 358. Hans

  Wat met een beetje janfeb korting? Geld is altijd een goed lokmiddel? En je loopt altijd het ‘risiko’, dat het toch nog druk wordt in die andere maanden. 🙂
  Dan heb je extra.

  Overigens kan Nel ws beter de fiets opsturen naar Italie. Het extra benzineverbruik door de verhoogde luchtweerstand maakt het veel goedkoper, dan meeslepen.
  Nog beter is demonteren en in de kofferbak.

  DK-groeten, Hans

 359. Eric

  We kregen gisteren ‘oude’ Ortlieb tasssen binnen uit 2007. Goedkoper ingekocht en dus ook voor klanten goedkoper.

 360. Hans van Lent

  Over twee weken pas?

  Dan moet die jongedame zeker helemaal uit Rotterdam komen?

 361. Eric

  Nee hoor Hans, volgens mij woonde ze gewoon in Amsterdam.

  Vandaag was er trouwens ook iemand die zijn eerste vakantiefiets wilde kopen. Die gaf ik het advies: “Koop eerst maar eens een oude fiets en kijk maar eens of je het werkelijk leuk vindt. Want als je hier een fiets koopt, ben je meteen verpest. Voor je referentiekader is het goed om eerst op een oud barrel op vakantie te gaan.”

 362. Patricia vd Berg

  Als de ultimate compact 5 zwart ook het bevestigingssysteem inclusief heeft dan wil ik graag de tas opgestuurd krijgen. Het niet verzenden geldt toch alleen voor vier sets tassen
  Patricia van den Berg
  Braamspinner 10
  7943 RM Meppel
  0627434127

 363. Eric

  Patricia,

  We sturen ze ook op, maar dan komt er € 10,- bij. Maar het is natuurlijk veel leuker als je hier een kopje koffie komt drinken.

  Want als wij gaan versturen, dan gaan we bijna op een internetwinkel lijken:-)) En het is juist het contact met mensen dat ik leuk vind. Dat is mij erg dierbaar. Er wordt al teveel langs elkaar heen ge-emaild, ge-sms’t en gechat. Dat is allemaal contact zonder werkelijk contact. Een kwinkslag, knipoog of glimlach gaat dan verloren;-)
  Dus ook daadwerkelijk contact met jou lijkt mij leuk.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Schuijt

 364. Albert

  Carla, Eric,

  De lezing was prima verzorgd, leuk om ook wat herkenbare plekjes voorbij te zien komen.

  Bedankt!

 365. Gerd

  Hoi Carla en Eric,

  Het was heel leuk en interessant. De combinatie van foto’s en film is weer eens wat anders en maakte het boeiend. Moet ik nu ook naar Patagonië? Wie weet? Aan de ene kant waren er veel hele mooie stukken, maar ook veel (tegen)wind. Jezelf en je fiets een hele dag lang voortslepen over een smal modderpaadje is niet echt mijn ding.

 366. Eric

  Hoi Gerd,

  ach dat paadje was maar een dag. En je kan het ook vermijden hoor. Zoals Caroline die dat stuk per paard heeft gedaan.

  Ik heb vooral iets met Azie en Afrika, maar Patagonie was wel heel bijzonder en zeker de moeite waard.

 367. Marian

  hoi Carla en Eric,
  Ik heb erg genoten van jullie lezing over patagonie.
  En dan ook nog een verrassing voor alle bezoekers bedankt.
  Groetjes Marian

 368. Eric

  Dank je wel. Tja, die verrassing is een traditie geworden. We gaan aan het einde van de tocht altijd op zoek naar iets leuks voor de klanten; een kleinigheid. En dit keer was het ook nog handig:-)

 369. Kees Geleijnse

  Ja ja hier zo’n Rotterdammer die zijn fiets dus in Amsterdam heeft gekocht, dat durf je uiteraard niet tegen familie en vrienden te vertellen, maar ik kan het iedereen aanraden !

 370. Hans van Lent

  Februari is wel drie dagen korter dan januari!

 371. Eric

  En de winkel is ook nog eens dicht tijdens de Fiets- en Wandelbeurs…

 372. Loes

  Leve de kredietcrisis!
  Loes.

 373. Hans

  Moet die klant maar in dk komen werken. Daar zijn dat soort zaken 100% bespreekbaar.
  En er is, ondanks de hysterie van de krisis, nog steeds plaats voor heel veel gekwalificeerde werkkrachten. Dus, kom maar op met je fiets. 🙂
  Groeten uit DK, Hans
  PS Geef mijn meeladres maar door.

 374. Hans

  Slimmerikjes gegeten bij ’t ontbijt, hahaha

  Je kunt nog toevoegen dat ze eerst een fiets bij je kunnen ‘halen’.

  /Hans

 375. André van Wolferen

  Dag Eric,
  Zijn er bij jou adressen bekent waar de schoen Shimano MT60 en de sokken van Sealskinz te koop zjn. Ik ben woonachtig in Wamel.

  Gegroet, André

 376. Yvonne de Vaal

  Hallo Eric,

  Ik heb even een vraagje over de Ortlieb-tassen. Tot wanneer zijn deze tassen in de aanbieding? Wij wonen in de buurt van Rotterdam, dus ik moet even een goed moment uitzoeken waarop ik heen en weer naar Amsterdam kan. Vandaar mijn vraag.

 377. Eric

  Dag Andre,

  nee, ik weet dat niet. Kijk eens op de site van Shimano. En googel eens op Sealskinz.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Schuijt

 378. Johan

  Ik denk dat deze “gedag” niet voortkomt uit commercieel belang maar uit de gezonde gedachte dat je wat je echt wilt niet moet uitstellen maar moet doen als je het redelijkerwijs kunt doen.Uitstellen tot na pensioen is helemaal riskant weet ik ervaring door het contact met vele patienten.

  Kortom:Pluk de dag, pak je fiets en ontstress…geniet..geniet!!

 379. Albert

  Ik heb je raad al opgevolgd, over 3 maanden komt mijn jongensdroom uit.

  Uiteraard moet je werkgever wel bereid zijn om mee te werken, maar met onderstaand artikel kan de werkgever al bijna niet weigeren 🙂

  http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/nieuws/fietsende-werknemer-verzuimt-minder.311101.lynkx

 380. Eric Schuijt

  Albert,

  leuk stukje! Ik mag dat vast wel voor mijn ‘gedag’ gebruiken en voor het tijdschrift De Wereldfietser…

  Eric

 381. Peter Hoogendijk

  Dat lijkt mij een open deur, alsof je het wiel weer opnieuw uitvindt

  Peter

 382. Frits Toxopeus

  Eric,
  Heb je de Ortlieb Bike Packer Plus, blauw, (met klep) achtertassen en de Ortlieb Sport Packer Plus. Blauw (met klep) voortassen nog op voorraad en wat is de totale prijs?
  m.vr.gr.
  Frits

 383. Eric

  Het is altijd handig als iets wetenschappelijk bewezen is. Dat is een ijzersterk argument om meer fietspaden aan te leggen, om forenzenfietsen nog beter te subsidieren en door in grote steden autoluwe fietsroutes aan te leggen.

  Zoals in Amsterdam waar je vaak autoluw van de ene kant van de stad naar de andere kant kan komen. Maar Lelystad is natuurlijk nog veel beter.

 384. Eric

  Dag Frits,

  de totale prijs is € 220,- en ze zijn er nog. Als ik ze even opzij moet zetten dan is dat goed hoor. Maar ik neem ze niet mee naar de Fiets- en Wandelbeurs, want de kans is groot dat ik dat in de drukte vergeet.

  Oeps, ik zag dat de prijzen op deze website van de Bike Packer plussen te hoog zijn. Ze zijn nu € 115,- per set i.p.v. 125,-. Ik heb het aangepast.

 385. Hans

  Leuk en goed verhaal. Komen er ook videootjes na de beurs?
  VH Hans

 386. Eric

  Misschien dit weekeinde al!

 387. Rob Sweebe

  Fantastisch verslag. Suggestieve, fraaie fotografie en een boeiende tekst. Heel erg van genoten!
  Groet Rob Sweebe/Nijmegen.

 388. Frits Toxopeus

  Hoi Eric,
  Als jij de tassen even voor mij opzij kunt zetten voor dinsdag a.s., dan kom ik ze ophalen, dan ben ik je zeer erkentelijk.
  Groet,Frits

 389. Hans Baars

  Dag Eric,

  Natuurlijk lukt dat jou!
  Is het te zien op deze site of op carlaeneric.nl?
  Ben reuze benieuwd.

 390. Hans

  Dat lijkt me reuze leuk. Nog voor ik naar bed ga? 🙂
  VH hans

 391. Eric

  ja hoor kijk maar eens hier: http://www.vimeo.com/3250593

  En onthoud bij het kijken: dit is mijn allerleerste filmpje. Het wordt nog veel beter:-))

  Maar ik wilde hem afhebben voor de Fiets- en Wandelbeurs.

 392. Bob

  Hoi Eric,

  Prachtige beelden, meer van zulks wat mij betreft. Ik kom zeker bij je langs op de beurs. Het viel mij in het filmpje wel op dat je de tent pal naast de weg had opgezet. Lijkt mij best gevaarlijk toch?

  Groeten,

  Bob ten Have

 393. Eric

  Hoi Bob,

  ha dit is Patagonie. Een auto per drie uur of zo. En wie wil er nu van een arme fietser iets stelen?

 394. Hans Baars

  Wow Eric,

  Prima gemaakt hoor, mijn complimenten.
  Helaas zitten we volgende week in Noorwegen dus zitten we niet onder je toeschouwers, misschien ooit een kans op een herhaling?

  Groet,
  Hans

 395. Marlous

  Hoi Eric,

  Mooi filmpje. Vooral omdat er veel (bewegende) fietsbeelden van jullie samen in zitten. Het geeft een goed en krachtig beeld van het fietsen of ploeteren daar 🙂 met alle elementen die zo op je pad komen en leuk om naar te kijken.
  groetjes,
  Marlous

 396. René

  hoi Eric
  leuk die bewegende beelden zo krijg je ook als niet fietser een perfecte indruk, sbs6 is er niks bij,ik ben blij dat ik dit jaar weer met de caravan op vakantie ga.

  Je zwager

 397. Hans

  Hartstikke goed filmpje. Ik kom even kijken 1/3, lijkt me erg leuk.
  Groeten, Hans

 398. Hans

  Zo is het. Dat is ook mijn ervaring toen ik een jaar geleden in de winkel was.
  Die sfeer, die is uniek.
  Geweldig gewoon.
  Een winkel waar ze tijd voor je hebben.
  ’t Is meer een huiskamer, waar vandaan ze fietsen verkopen. 🙂

  Tot ziens, DK-groeten, Hans

 399. Johan

  Wat een cryptische gedag.

  In de laatste vier woorden wordt “was”weer in een andere betekenis gebruikt en ook het woord “goed”is weer een synoniem voor “kleren”

  Ik kom er niet uit! Wat was nou je antwoord?

  Nou, ik ga me wassen en naar bed..zonder goed!

 400. Eric

  Hij was nog leuker geweest als ik het laatste vraagteken had weggehaald. Je mailtje was goed. Dank je wel.

 401. Niels Rohling

  Eric,

  Hoe zien ze eruit… Foto op de site ?

 402. Lisette

  Hoi Eric,
  Flitsend, mooi Vakantiefietser blauw is niet lelijk! Zo te zien is het geen cordura, of toch wel?Is ie er alleen in het blauw of ook nog in andere kleuren?
  Enne, kun je het bekende banaantje er ook nog in kwijt (op een handig plekje)?

 403. Eric

  Dag Lisette,

  het is de Classic, dus de ‘glimmende’. En met een buitentasje van Ortlieb kun je je banaantje kwijt, zonder dat hij beurs wordt:-))

  Hij is er alleen in het blauw. En hij is er zolang de voorraad strekt.

 404. John

  Hi Eric,
  Ik had ze zien liggen op je stand tijdens de beurs maar vond ze een beetje teveel logo! De bagage-netjes daarentegen zijn top en dan ook twee van gekocht! John

 405. Eric Schuijt

  Wat is er leuker dan in het buitenland fietsen met tassen waaruit blijkt dat je uit Amsterdam komt…
  Maar de bagagenetjes waren de absolute beurstopper. Karin heeft zondagochtend nog twee dozen opgehaald, want ze waren uitverkocht:-)

 406. Frank Kalisvaart

  Ik was erbij op zaterdag. Genoten van jullie lezing. Bedankt!

  Daarna op het fietsparcours de Rohloffnaaf uitgebreid kunnen uitproberen (Idworx Easy Rohler, Fahrradmanufaktur T-900).

  Een tip: wanneer je op http://www.rohloff.de bikesuche aanklikt zie je alle fietsen uitgerust met een Rohloffnaaf op een rijtje, o.a.een Koga Miyata Worldtraveller!!

 407. Eric

  Tjeetje, wat een lijst met fietsenmerken met Rohloff. Dat was zes jaar geleden wel anders.

 408. leo / netty

  vraagje zijn de nieuwe marathon xr banden al binnen
  ik heb namelijk de afgelopen week 3x lek gereden en ben het nu ff zat, misschien moet ik een bezempje voor het wiel maken.
  overigens was de lezing over patagonie zeer leuk en intersant
  ook de workshop over wat neem ik niet mee met de bijhorende negerzoenen
  gr leo en netty

 409. Jan-Paul

  Lijkt me een fantastisch alternatief. Helemaal als er een “Belt”glide voor ontworpen wordt. Maar waarom dat gedoe met het frame? Hij kan toch omgelegd worden en met een excenter opgespannen worden? Of mis ik nu iets!?

 410. Jan-Paul

  Oeps, ik begrijp het al. Ik ben vroeger blond geweest.

 411. Ed Laaw

  Het klinkt fantastisch. Hoe zit het met het rendement? Is dat ooit wetenschappelijk onderzocht?
  Als het redement net zo hoog is als bij kettingaandrijving zie ik het wel zitten.

 412. Eric

  Hoi Jan-Paul,ik snapte het in eerste instantie ook niet, tot ik het beter bestudeerde. Ik heb hierboven een foto geplaatst. Kijk maar naar de rode pijl. Het is net als een excentrische as: lastig om uit te leggen, tot je het zelf een keer gebruikt.

  Ed, Ik weet niet of het wetenschappelijk is onderzocht. Als ik mij verveel (wat zelden gebeurt) zal ik er eens op googelen. Mocht jij iets vinden dan hoor ik dat graag.

  Als ik er mee fiets, heb ik wel het idee dat het een stuk lichter loopt. Maar dat kan komen omdat elk geluid ontbreekt en het zo glad aanvoelt…

 413. Hans

  Wat, waar en hoe spelen jullie? Zijn het alleen fietsentusiasten?
  Heb je een website of moet die ook zo heten?
  VH Hans

 414. Eric

  Ik ben de enige fietser. We spelen bij Voices: http://www.voicesamsterdam.nl/

  En we hebben nog geen website.

 415. Gerd

  Heb je de Van Nicholas met riem gezien? Ik vind hun oplossing om het frame open te kunnen maken veel mooier dan de oplossing van Santos.

 416. Eric

  Bij Van Nicholas moet je het frame openbuigen. En dat kan allen bij titanium, want dat is buigbaar tot in het oneindige. Voor Santos is dat geen optie.

 417. gijssva

  ola eric,
  had jij nog iets gehoord van koga? laat me ff weten, kwa band naam zou ik zeggen
  lord lovelace
  of
  wild bill hickop
  of
  bull whip
  of
  red pimpernel
  of
  straight chaser of V.E.T
  o.i.d, groet gijs

 418. Willem

  riffs ahead

  tracks a gogo

 419. Jan-Paul

  Wanneer je de achterbrug iets breder maakt en de staanders dichter naar de trapas plaatst hoeft het frame niet deelbaar gemaakt te worden. Maar dat terzijde. Hoe verhoudt de kwaliteit van een Santos TM 28 zich t.o.v. een ER IDWORX? Ik heb met deze laatste gebeld en die overwegen voorlopig geen belt drive. Hoewel ik erg tevreden ben met mijn ER ben ik het ketting gedoe zat maar wil niet in kwaliteit achteruit boeren. Ruilen jullie in?

 420. Eric

  Dag Jan-Paul,

  hoe krijg je de riem er dan tussen? Want in tegenstelling tot een ketting, kun je een riem niet loshalen en weer in elkaar zetten.

  Ik heb met Gerrit Gaastra gesproken over riemaandrijving. Er zitten volgens idworx toch een paar nadelen aan. Hij zou bijvoorbeeld toch zwaarder lopen dan een fietsketting. Maar met alle respect (ik ken niemand die zoveel van fietsen afweet als Gerrit), zou ik graag een onafhankelijke meting willen zien. Misschien dat Gerrit op 7 april hier in de winkel e.e.a. kan toelichten. Hij is hier voor de jaarlijkse idworx avond.

  Als je de Santos vergelijkt met de ER dan is het een beetje appelen met peren vergelijken. Santos is custombuilt, zij zijn daar erg goed in en custombuilt heeft een aantal voordelen. De idworx ER is zoals hij is en daar kan geen andere fiets aan tippen. Dat betekent dus wel: verlichting, frame geschikt voor brede banden, Magura Firmtech remmen en puntjes op de i. Wil je toch V-brakes of bijvoorbeeld geen verlichting, dan gaat dat bij idworx (meestal) niet lukken.
  Meestal kiest iemand voor het ene merk of het ander omdat ze ‘verliefd’ zijn :-))

  Wij ruilen niet in. Als wij dat doen, dan moeten we echt fietsen gaan verkopen want dan moeten we jou de richting van de tweedehands fiets opsturen. En dat willen wij niet. Wij willen objectief blijven. Dus ik die graag dat je kiest voor een fiets die je wilt en niet dat je kiest voor een fiets omdat hij toevallig daar staat. Snappie?

  Een goede combinatie is Martkplaats en mooi weer. Dan krijg je als je het goed timed, een aardig bedrag terug voor je fiets.

 421. Ferry Verwijk

  Hahaha, als je cassette sneuvelt door een draadje van een hoes wat zo schijnbaar niet zo gigantisch is geweest aangezien het niet opgevallen is, zal deze cassette al niet geweldig geweest zijn.

  Lijkt me een onzinnige stelling, je kijkt je fiets toch na op eventuele gebreken nadat er een stelletje vliegveld mongolen hun sloopkunst er op losgelaten hebben?? Of zie ik dat verkeerd??

 422. Eric

  Nee hoor. Ik heb overigens tegen hem gezegd: “Vraag je af of je je positieve levensenergie voor zoiets wil gebruiken. Het kost ook nog eens tijd plus geld en daarmee kun je andere leukere dingen doen.”

 423. judith

  Wat heb je voor handschoenen gebruikt eigenlijk? En was je tevreden ermee? Mijn ervaring met de sealskins handschoenen is dat ze het maar beperkt uithouden … ondanks hun naam

 424. Eric

  Hoi Judithy,

  ik had de Sealskinz mountainbike handschoenen. Na een halve regen was ik van ‘binnen’ net zo nat als van buiten maar het was in ieder geval warm.
  Ik zie ademende regenkleding gewoon als een soort wetsuit. Als je er uren mee achter elkaar in de regen fietst, dan houdt het ademend vermogen op. Dat moet je gewoon accepteren, ook met goede en dure stoffen als Goretex Paclite en eVent. En dat geldt dus ook voor alle Sealskinz producten.

 425. Jeroen

  Grappig dat Gaastra nu begint over een zwaarder lopende belt-drive. Zijn Rohloff fietsen lopen ook ietsje zwaarder dan derailleurfietsen (mits die schoon zijn natuurlijk), maar dat heeft hem toch niet weerhouden om die prachtige naaf te monteren. Ik denk dat Idworx binnen afzienbare tijd ook met een belt drive komt, maar hij kijkt de kat een beetje uit de boom (kijk maar eens naar zijn ontwerpfilosofie: alleen componenten die zichzelf bewezen hebben worden door hem gebruikt).

 426. Eric

  Ha, maar idworx heeft ook nog derailleurfietsen hoor. Kijk maar eens naar de Easy Transport! En ere wie ere toekomt, maar ik denk dat de opkomst van de Rohloff-naaf voor een groot deel aan idworx is te danken.
  Ik zou zeggen, meld je aan voor dinsdagavond 7 april als Gerrit hier langskomt. Dan kun je het hem vragen.

 427. Henk Rek

  Klantvriendelijkheid (naar iedereen die in je winkel komt) betaalt zich altijd terug en is ook nog eens het leukste om te doen. Natuurlijk komen je vaste klanten op de eerste plaats. Maar eens was het ook voor je vaste klanten de eerste keer.. Laat tot iedereen van je pasframe genieten! Je hebt meer van dat soort overwegingen: proefrit mag alleen als je echt van plan bent om te kopen… Ik durf je winkel al niet meer binnen te stappen! Zet die enge gedachten snel uit je hoofd. Beter voor jou én je klanten.

 428. Eric

  Beste Henk,

  dank je wel voor jouw andere inzichten. Ik zal je een kijkje in onze keuken geven:

  Afgelopen week hadden wij het zo druk dat wij tegen een klant die zijn fiets wilde bestellen gevraagd hebben om terug te komen, of een afspraak te maken.

  Als wij dan tijd moeten besteden aan het opmeten van een onbekende fiets (waarvan wij de framegeometrie niet kennen), gaat dat ten koste van klanten waarvan wij moeten leven.

  De klant heeft overigens een afspraak gemaakt. Dit kan overigens ook buiten openingstijden. Kan het klantvriendelijker? Klanten mogen mee-lunchen, mee-ontbijten op zaterdagochtend en op donderdagavond ook mee-eten.

  En dan het testrijden. Vroeger mocht iedereen testrijden. Leuk want in weinig (of geen?) winkels kun je al ‘onze’ merken naast elkaar vergelijken. In de zes jaar dat De Vakantiefietser bestaat, zijn wij zo bekend geworden dat er op een gegeven moment ‘misbruik’ van testritten werd gemaakt. Tegenwoordig kijken we de klant in de ogen en zeggen dat hij of zij testritten kan maken als hij of zij de intentie heeft om bij ons een fiets aan te schaffen. Dus we leggen dit stukje integriteit neer bij de klant.

  Om eerlijk te zijn zouden we met de winkel moeten verhuizen naar een grotere locatie met meer personeel. Maar daar kies ik niet voor. Ik blijf liever klein ook al gaat dat misschien ten koste van bijzondere klanten zoals jij. Ik vind dat je gelijk hebt met jouw opmerkingen, maar ik moet keuzes maken.

  Nou Henk, ik hoop dat ik het zo redelijk heb uitgelegd en hoop dat je hiervoor begrip hebt.

  Als je een idee hebt hoe het anders kan zonder dat wij groter moeten worden, dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groet,
  Eric Schuijt

 429. Bob

  Hallo Eric, de mt60 gore-tex schoenen kun je op internet kopen bij futurumshop! Moet je trouwens bij shimano schoenen een maat groter kopen dan jouw eigen schoenmaat.

  Groet Bob

 430. Eric

  Ja en je kan ze ook bij De Vakantiefietser kopen:-))

 431. Gerrit Gaastra

  Op het moment is het nog heel simpel: Rohloff geeft geen permissie, dus ook geen garantie op de naaf indien deze gecombineerd wordt met een belt drive. Nog te veel problemen waar nog geen oplossing voor in zicht is.

 432. Jan-Paul

  Beste Gerrit,
  Dat is een valide punt. Ondanks dat die dingen hartstikke goed zijn wil je natuurlijk geen gedoe als er wel iets aan de hand is. Maar volgens mij moet dit toch makkelijk op te lossen zijn. Ik kan me nml. moeilijk indenken wat voor extra belasting/risico dit voor de naaf zou betekenen

  Eric over mijn kwaliteitsvergelijkingsverhaal: Ik wil eigenlijk een ER met beltdrive maar omdat die er niet is zoek ik een vergelijkbaar afgemonteerd alternatief. Omdat Santos die heeft vroeg ik mij af of dit kwalitatief wat uitmaakt.

  En over de beltdrive: Kijk naar motorfietsen met een beltdrive. Door toepassing van een bredere achterbrug met de staanders (in het geval van motorfietsen een monoshock) dichter bij de trapas (en dus dichter bij elkaar) ontstaat de mogelijkheid om de belt buitenlangs de staanders te laten lopen. Kom je dan nog ruimte te kort en/of wil je het doorbreken van de perfecte driehoek voorkomen dan kun je m.i.ook het achter “tandwiel” niet binnen maar buiten de achterbrug laat lopen.

 433. Gerard Murre

  Ik zou graag op 14 april op de Rohloff avond willen zijn. Heb zelf een Cannondale trekkingfiets met Rohloff (gekocht bij Bike Sportive in Haarlem) en zou graag mijn Cannondale tandem ombouwen op Rohloff.

 434. Eric

  Wil je je alsjeblieft aanmelden via de mail? eric@vakantiefietser.nl

  Eric

 435. Eric

  Op dit moment is er een Santos onderweg naar Rohloff voor de keuring. Santos verwacht dat als de eerste belt-drive wordt uitgeleverd dat hij is goedgekeurd.

  Op dinsdagavond 14 april is Bernhard Rohloff hier. Een mooi moment om het aan hem persoonlijk te vragen hoe het zit met de keuring (oftewel ‘freigabe’ genoemd).

 436. Jeroen

  Dat van die Rohloff-garantie is een interessant punt, dat wist ik nog niet. Ik ben geen techneut en neem zonder meer aan dat het hier om serieuze problemen gaat. Jammer genoeg zegt Rohloff daar zelf niet zoveel over, en wat ze zeggen lijkt achterhaald. Bij de faq’s op hun site staat notabene nog dat een belt drive niet mogelijk is met Rohloff, omdat daarvoor te kostbare frames nodig zijn en omdat een belt drive niet zo efficient is als een ketting. Wat het eerste punt betreft: dat is nu al door meerdere fabrikanten kennelijk niet als probleem gezien (ook bijv. Trek en Maxcycles leveren een beltdrive). Wat het tweede punt betreft: gaat het daar wel over de belt drive van Gates?

 437. Eric

  Er zijn eerder tests geweest bij Rohloff met andere beltdrives en andere bladen. Maar op dit moment schijnt de huidige stand van de techniek zo te zijn, dat ze behoorlijk verbeterd zijn. Dus ook die van Gates.

 438. Gerrit Gaastra

  “behoorlijk”?Ik ben benieuwd.

 439. Peter

  Meer info over belt-drive of carbon-drive of riemaandrijving of hoe je het ook mag noemen heb je op
  http://reviews.mtbr.com/interbike/spot-bikes-belt-drive-carbon-drive-system-bikes/. Onderaan op dit adres staat het resultaat van de test ketting vs riem. Er is nagenoeg geen verschil. (oeps nu heb ik het al gezegd)
  Op de site http://www.carbondrivesystems.com/whycds.php kan je ook enkele positieve ervaringen vinden.

  “Nog te veel problemen waar nog geen oplossing voor in zicht is.” Kan je dan enkele problemen aanhalen?
  Rohloff moet toch enkel een tabel opmaken welke “tandwiel”-combinatie voor/achter op zijn systeem is toegestaan(garantie). Net zoals je de tabel hebt voor de kettinggebruikers. Anders gezegd, hoeveel kracht mag een Rohloff, zonder problemen voor het systeem, krijgen.
  Dus, of je nu de kracht van de fietser overbrengt met een riem of een ketting of …, maakt toch niet uit. Mijn denkvermogen schiet even tekort, ik kan geen echte problemen vinden.

 440. Jan-Paul

  Op de gates site staat ook vermeld dat er binnenkort een goedkeuring voor Rohloff wordt verwacht. En Gerrit, als ik je nog een beetje mag plagen, bij Koga monteren ze een gates belt drive standaard op de Adaptor. Ik stel me verhitte discussies tijdens de Zondagse familie borrel voor! Alle gekheid op een stokje; Ik zie ook meer voordelen dan nadelen. Volgens mij is dit een prima innovatie voor de all season km vreters met een hekel aan vieze handen, onderhoudskosten en gedoe. Kortom, ideaal voor het IDWORX concept! Ik heb trouwens ook al mooiere oplossingen gezien voor het delen van het frame dan die van Santos. Maar de meest ideale lijkt me toch het tandwiel aan de buitenkant van de achterbrug, dan hoeft het frame niet deelbaar gemaakt te worden. En doordat de riem niet rekt span je maar een keer na. Dit betekent dat de zitpositie niet wijzigt wanneer met een excentrische trapas/spanner gewerkt wordt zoals bij de ER.

 441. Robbert Rutgrink

  Sinds anderhalf jaar werk ik samen met Gates aan de ontwikkeling van de riemaandrijving. Sinds 6 maanden rij ik op mijn MTB met Rohloff en Gates riem. Woon-werk verkeer en elk weekend biken. Geen probleem met de naaf gehad.

  Die speciale verbinding in onze frames zijn bijzonder sterk (mooi?…hmmmm) en zo geplaatst dat onder belasting (wanner je met bagage fietst) de verbinding nog sterker wordt. Zo blijft de fiets goed sturen en stabiel.

  Verder zijn er nog een aantal technische details waarom het er zo uit ziet maar das een hoop theorie. Kalle Nicolai, een Duitse ingenieur (uitvinder van de G-Box versnellingsbak met Rohloff-naaf erin) en bekend van zijn MTB frames heeft samen met ons deze verbinding bedacht. Hij is een van de beste framebouwers die ik ken.

 442. Merlin

  Aangezien ik mijn nieuwe frame 6 maanden geleden gekocht heb, is voor mij en mensen die niet iedere keer 2400 euro kunnen uitgeven een belt-drive niet interessant, simpel weg omdat alles (frame en bladen) veranderd moet worden. Een Rohloff naaf in de toekomst behoort wel tot de mogelijkheden, maar dan wel met ketting omdat ik mijn Koga frame niet voor weinig weg ga doen. het is mijn vriend geworden.

 443. Peter van 18/03

  De riem doorsnijden. Dat kan. Net zoals je banden doorsnijden, kabels of olieleidingen doorknippen. Deze punten kunnen kwaad opzet zijn, maar ook “gewoon” een “technisch” ongeluk zijn. En daar sta je dan ook. Wat, denk ik dan, niet zo snel zal gebeuren bij een riem. Je (Peter van 19/3) hebt ook wel gelijk, in die zin dat je zo een riem niet in elke fietsenwinkel gaat vinden als je daar ergens “in the middle of nowhere” staat. Dus best een reserve-riem voorzien (wat kost zo een riem eigenlijk).

  Op dit ogenblik is het openen van het frame “methode Santos”, voor mij de meest elegante oplossing. Trouwens als vakantiefiets ligt er toch meestal een fietstas overheen. De oplossing waar het frame geopend wordt aan de aspunten lijkt mij gevoelsmatig (stresspunt) gezien niet ideaal en vaak ook niet mooi(uitgevoerd). Maar ja, over schoonheid kan je eindeloos praten.

  Een riemprobleem kan voor mij zijn dat indien de milieu-impact (grondstoffen, energie, afval) voor de productie ervan groter is dan nu voor de ketting. Dan moeten we er zeker niet aan beginnen, moeten we er later ook niet op terug komen. Is het net andersom,… waar wachten we dan nog op! Maar, dat zou dan wel geen goed nieuws zijn voor kettingproducenten. Zoals bijvoorbeeld Ro…, Roh…, hoe heet dat kettingenmerk nu ook weeral (grapje).
  Ik ben meer het MTB type. Het kost mij jaarlijks 2 tot 3 tandwielen, 3 tot 4 kettingen. En zeker geen onderhoudsbeurt overslaan na een modderbad als je later problemen wil vermijden. Ik ben het dan ook spuugzat slaaf te zijn van mijn fiets, in plaats van andersom. Rohloffnaven bestaan al, deze riem maakt het voor mij af. Eindelijk als MTB’er genieten en relaxen er na, als ik over zo een MTB-fiets zou beschikken natuurlijk.
  Kleine noot. Je kan je afvragen, wat doet een MTB’er op een vakantiefiets-site. Wel, deze site staat bij mij onder het item “interessante-sites”. Dat zegt genoeg denk ik.

 444. Hans Baars

  Eric, ik ben niet ter zake kundig genoeg om mij in de discussie met voor en tegen de v-snaar aandrijving te mengen. Maar tjeemig man wat rijd zo’n v-snaar aangedreven fiets met rohloffnaaf geweldig!!!!
  Bedankt vriend.
  Hans

 445. Rob Sweebe

  Ja, dat vind ik ook.

  Zo vind ik een clandestien noodbivakje een dieper filosofisch denken opleveren, dan wanneer je op een lawaaierige camping moet staan.

  Rob/Nijmegen.

 446. Hans

  Ken dat gevoel. 🙂
  Groeten uit Denemarken.
  Hans

 447. jaap kok

  had hem een spiegeltje verkocht!

 448. Hans

  En jij verkoopt minder fietsen, jammer toch wel.
  VH hans

 449. Bart

  O man wat mooi! ik weet al waar voor ik ga sparen! Volgend jaar rij ik op deze Santos met riemaandrijving inclusief Rohloff naaf uiteraard!
  Groetjes Bart

 450. Eric

  Ik rijd zelf al jaren heel tevreden op een Koga.
  Ik vroeg mij af: ‘Is het geen tijd om te switchen van merk?’

  Nee hoor. Ik ga voorstellen aan Koga om een fiets voor mij en Carla te bouwen met een riem-aandrijving. En zo heb ik nog wel een paar wensen, zodat mijn toekomstige fiets de ultieme wereldfiets wordt!

 451. Wim

  Ik zag in de fietsenstalling bij ons op de zaak een Mercedes Benz fiets staan met riemaandrijving. Deze fiets heeft geen ondebreking nodig van het frame, omdat da achtervork niet aan de trapas bevestigd is, maar hoger via de zadelstang zaar de voorstang loopt. De aandrijfriem gaat dus helemaal onder de achtervork door! Lijkt een steviger contructie dan de frame-onderbreking van Santos en Koga.

 452. Gerrit Gaastra

  In 1989 had ik zo’n design (‘elevated chain-stays’) bij Koga voor een MTB ontworpen: de Ridge Runner.

  Dat was een gecompliceerde oplossing om een klein probleem te elimineren…

 453. Andreas Sikkema

  Ik heb oude MT40’s (ofzo) en die zijn an een beetje dauw al door weekt. Tijdens de afgelopen vakantie (LEJOG) ergens onderweg Sealskinz gekocht omdat mijn voeten op een gegeven moment het water zat waren, maar ik was niet echt onder de indruk. Het water liep al snel via de huid de sok naar binnen (geen lange broek aan) en dan is zo’n sok ineens een zwembad geworden. Het duurde _dagen_ voordat ze weer droog waren aan de binnenkant.


  Andreas

 454. Eric

  Tja,

  als je wilt voorkomen dat het water via de benen naar binnen loopt, moet je het ‘boordje’zo strak maken dat je je benen afbindt. Met dode voeten als resultaat;-)

  Maar goed dat je dit vertelt, want ik realiseer mij dat ik gewoon moet vertellen dat het alleen goed werkt met een regenbroek…

 455. Hans

  Da’s maar goed ook, met filosoferen verdien je (meestal) geen centen om te gaan fietsen. 🙂
  Groeten vanuit een zonovergoten DK, Hans

 456. Gerrit Gaastra

  Ik neem ook een Road Marathon mee met ‘brede’ 28 mm banden.

 457. Rene van Dalen

  Ah! Ik ben er achter ….waar is het optreden?

 458. Eric
 459. Eric

  Leuk! Er is nog plaats voor vier mensen dan is het vol.

  Eric

 460. Jeanette de Vries

  Geweldig dat jullie zo’n avond organiseren!

  J.

 461. Gerrit Gaastra

  Bedankt voor alle flessen wijn!!

 462. Hans

  In DK bijna ook niet. Vind dat behoorlijk jammer. Als ik in NL ben, is dat dan ook beslist een van de dingen die ik doe: Chinees halen 🙂

  Groeten vanuit een pizza-en-burger-overloaded DK, Hans

 463. Eric

  Hoi Hans, maar Indonesisch is echt wat anders. Chinees eten smaakt bij de meeste Chinezen een beete hetzelfde, maar ieder Indonesisch restaurant is weer anders En in Amsterdam ken ik er een stuk of zes. Ze koken allemaal anders, maar allemaal maken ze iets lekkers.

 464. Eric

  Gerrit leuk dat je aangenaam verrast was door de flessen wijn die -bijna- iedereen voor je meenam.
  Ik wens je een goede reis naar huis vanavond.

 465. Albert

  Beste Eric en Gerrit,

  Bedankt voor een leuke avond, veel interessante details gehoord over de Idworx modellen!

  Groet,

  Albert (een gelukkige Off Rohler rijder.)

 466. Lawrence Spierings

  Dan is het moment dat er een (Santos) MTB met belt-drive wordt gepresenteerd dus niet ver meer…

 467. Frenkel

  Ben er in Kopenhagen al twee tegengekomen: heerlijk! ‘De Thai’ is hier blijkbaar hetzelfde als in Nederland ‘de Chinees’.

 468. Hans

  Passen bij wat?
  Snap dat even niet. Hoop dat dit humor is.
  Ben je bang dat ze uitglijden?
  Groeten uit een alweer zer zonnig DK, Hans

 469. Cox

  Defensie ambtenaren zijn NIET vrij op Goede Vrijdag !

 470. Eric

  Logisch eigenlijk, want het leger moet natuurlijk 365 per jaar paraat staan. Dus dat zal ook wel gelden voor de brandweer en politie?

 471. Johan

  Ja dat herken ik ook en dan ga ik thuis op de kaart kijken waar ik gereden heb met de gedachte:Het is daar vast heel mooi maar ik heb er niet veel van gezien;wel weer een reden om zonder gezelschap nog eens terug te keren.

  NB:
  Met zo’n nieuwe band (na echt 15000 km en 1x lek)wordt de ER wel weer een stuk mooier ,zo lang als het duurt.

  Mooie paasdagen.

 472. Wouter

  Hallo Eric,

  Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met de Neo Air. Mijn thermarest matje is aan vervanging toe en zoek een betere. Vooral de dikte van deze Neo Air spreek mij aan, maar ik vraag me af hoe het zit het met de afwerking en de slijtvastheid. Alvast bedankt! Groeten, Wouter.

 473. Vincent

  Oja? Vorig jaar was ik er bij en zat ik inderdaad wel een stukkie onder het gemiddelde.

  Ben overigens nog niet op wereldreis geweest. Deze zomer nog een keer een kleinere ronde, en volgend jaar voor “het echie”.

 474. Eric

  Dag Wouter,

  ik heb er dit weekeinde op geslapen.

  Het was behoorlijk koud ’s nachts (5 graden) en hij isoleert goed. Maar niet goed genoeg voor onder het vriespunt denk ik.

  Hij is mooi afgewerkt, maar over de slijtvastheid kan ik nog niets zeggen.
  Ik denk wel dat je er voorzichtiger mee moet zijn dan de andere thermarest matjes, want het is een wat dunner materiaal. Dus niet mee op het gras gaan zitten, maar puur gebruiken om op te slapen in de tent. (En uiteraard dan even controleren of er geen doorns op de grond liggen)

  En hij is geweldig klein en superlicht, dus ik ben verkocht!

 475. Hans van Lent

  Bernhard en Barbara Rohloff zijn werkelijk erg aardige, enthousiaste en bevlogen vakmensen.

  Ze hadden veel te vertellen en deden dat op een erg plezierige manier. Es war sehr schon hier bei zu sein.

  ‘Ferien radfahrer’ vielen dank!

 476. Eric

  Meestal waren de deelnemers wat ouder, maar dit keer niet.

 477. Hans

  Bernhard en Barbara Rohloff zijn werkelijk erg aardige, enthousiaste en bevlogen vakmensen.

  Ze hadden veel te vertellen en deden dat op een erg plezierige manier. Es war sehr schon hier bei zu sein.

  ‘Ferien radfahrer’ vielen dank!

 478. Hans Baars

  Een bijzonder dank je wel , ook speciaal aan jou Eric, jij hebt het ten slotte voor elkaar gekregen dat de uitvinders zelf hun verhaal kwamen vertellen.
  Voor mij zeer leerzaam.

 479. Eric Schuijt

  Bericht van Santos:

  Rohloff heeft ons laten weten de riem nog niet officieel toe te staan voor gebruik op hun Rohloff-naaf. Momenteel voeren zij nog aanvullende tests uit. De product-aansprakelijkheid is voor hen een belangrijk onderwerp. Zo zou de riem er af kunnen lopen. Dit hebben wij nog niet geconstateerd. Toch hebben we besloten om tot nader bericht van Rohloff geen Santos fietsen met de combinatie riem/Rohloff uit te leveren.

  Wel bieden wij de optie om een riemaandrijving-geschikte fiets te bestellen. Iedereen die op de toekomst voorbereid wil zijn kan daarom zijn Santos ‘riemaandrijving-geschikt’ maken d.m.v. een speciaal frame. Later kan dan eenvoudig de riem gemonteerd worden.

  Santos is innovatief. Daarom zijn we ook als eerste fabrikant de riemaandrijving op Rohloff-naven gaan toepassen.
  Natuurlijk doen we dat niet zomaar. Onze partners in dit project zijn Gates en Nicolai. Gates is met 5000 werknemers de grootste riemproducent ter wereld en leverancier aan gerenommeerde bedrijven als VW en Volvo. Nicolai, een Duitse ingenieur, is uitvinder van aandrijfsystemen. Zij garanderen ons de beste kwaliteit en testfaciliteiten.
  Zelf rijd ik (Robbert Rutgerink) al ruim 7 maanden op mijn Santos met Rohloff-naaf en riemaandrijving.

  Vriendelijke groet,

  Robbert Rutgrink
  Oprichter Santos Bikes

 480. Rob Sweebe

  Via links met De Vakantiefietser op mijn site robsweebe.com-trekking-friends maakte ik contact met een gallerie in Amsterdam.
  De mogelijkheid is groot dat er een tentoonstelling van mijn fotowerk zal volgen.
  Wat een gemeenschappelijke passie toch kan verrassen!
  Ja! LAAT JE EENS VERLEIDEN!!

  Groet Rob/Nijmegen.

 481. Hans

  Daar had je wat aan kunnen doen, misschien een tipje voor november/december? 🙂
  Waar ga je heen trouwens?

  Groeten uit DK, met alweer volop zon.
  Hans

 482. Bob

  Tja ieder zo zijn eigen smaak!

  Ik kijk toch liever naar een naaktfoto van een Idworx met rohloffnaaf!!!

  Groet,

  Bob

 483. Otto

  Ben ook wel benieuwd naar dat werkelijk volume van ortlieb tassen tov Vaude. ik blijf momenteel voor ortlieb kiezen omdat je ze nog deftig kan sluiten als ze overvol zitten. Wat bij Vaude moeilijker lukt. Handig als je bij goed weer wat extra eten wilt inslaan 😉

  Ik zou ook eens kijken naar:
  -stevigheid van plastic
  -zwakke plekken in het design. Aan de zijkant kan een fietstas soms wel eens schuren (bij val). Als er dan net op die plek een knobbeltje plastic oor de tas zit (ortlieb), valt dit niet mee.

 484. Hans van Lent

  Leuke foto en nogmaals, het was een erg leuke en leerzame avond.

 485. Eric

  Hoi Otto,

  ik zou best wel meer willen testen en een destructieve test op slijtage en valpartijen is een goed idee.
  Maar daar zijn tijdschriften zoals Op Pad voor.
  Bovendien is het voor mij persoonlijk soms goed om iets in mijn vrije tijd te doen wat NIET met fietsen te maken heeft.
  Vaak ben ik ’s avonds bezig met onze documentaire over onze tocht door Patagonie, of met het tijdschrift De Wereldfieter, of het boekje voor de lange reis.
  Dus het is dan verstandig om iets te doen wat niets met mijn grootste hobby te maken heeft:-))

 486. marian

  Wat heeft iedereen tegen ambtenaren. Ze doen toch niks?

  😉

 487. Eric

  Pas op hoor Marian. Ik ben jarenlang ambtenaar geweest en heb nog nooit zo hard gewerkt!

 488. Maarten

  Ik ga ook eens kijken. Mijn vrouw heeft een slechte rug en kan dus niet op de dunne liggen, maar de dikke thermarests zijn te zwaar. Ben echt benieuwd.

 489. Yvonne

  ik ben op zoek naar een begagenetje maar woon niet in Amsterdam. Moet ik het eerst overmaken naar het hier bovenvermelde rekeningnummer?
  Zaterdag 9 mei vertrek ik naar Zuid Frankrijk op de fiets,heb ik het dan op tijd binnen?
  gr. Yvonne

 490. Yvonne

  Hallo Eric,
  ik heb het geld al overgemaakt maar kwam tot de ontdekking dat ik €4,- te veel aan verzendkosten heb overgemaakt. De opdracht was al verwerkt. Zou je zo vriendelijk willen zijn dat bedrag terug te storten? Bedankt voor de te nemen moeite.
  vr.gr. Yvonne

 491. Eric

  Ik doe er wel vier echte euro’s bij.

  Eric

 492. Eric

  Dag Maarten,

  massageolie en zachte handen helpen ook tegen een slechte rug:-)

  Maar om toch serieus te blijven. Hij ligt heel stabiel en ik houd van lekkere harde matrassen en dit komt heel dicht daarbij in de buurt. Stuur je vrouw maar langs dan kan ze hem uitproberen.

 493. John

  Hopelijk past deze tekst op jullie site?

  Beste fietsliefhebbers

  Ode aan Titanium

  Een fietsframe gemaakt van titanium is een spannende, technische uitdaging. Dankzij de ontdekking in 1791 van William Gregor,een mineralist uit Trewarthenick, Cornwall, Engeland.
  William Gregor ontdekte dus het mineraal ilmeniet, een ijzer-titanium-oxide chemische verbinding, in het Ilmengebergte (zuidelijke Oeral) van Rusland.

  In 1795 (herontdekte) Martin Heinrich Klaproth, de Duitse scheikundige, het rutielerts m.a.w. het mineraal rutiel en noemde het Titanium, vernoemd naar één van de twaalf Titanen en Titaniden uit de Griekse mythologie; de zonen en dochters van Uranus (de hemel) en Gaia (de aarde).
  In onzuivere vorm werd titaan het eerst afgescheiden in 1887 door L.L.F. Nilson en S.O. Pettersson; zuiver titaan werd pas in 1910 door M.A. Hunter verkregen door TiCl4 met natrium te reduceren. Een spannende wedloop tegen de chemische elementen.

  Enfin, het zou nog tot 1922 duren voordat de Nederlander Anton Eduard van Arkel, chemicus verbonden aan het NatLab van de N.V. Philps Gloeilampenfabriek in Eindhoven; om zuiver metallisch titaan te bereiden; het wereldberoemde jodideproces genaamd waaruit titanium tevoorschijn komt.

  Enkele weetjes over Titanium

  In poedervorm is titanium bijzonder brandbaar!
  Titanium wordt, evenals aluminium, tegen corrosie beschermd door een natuurlijke, afsluitende oxidelaag.
  Zeer belangrijk is de bestendigheid van deze laag tegen chloride-ionen. Daardoor is het metaal bestendig tegen zeewater en vormt het een alternatief voor roestvrijstaal in een chloridebevattend milieu!
  Alleen is er één nadeel : het is lastig fietsen met een fietsframe’s van Idworx of Vannicholas onder zeewaterniveau te fietsen en een James Bond film na te spelen…grapje!

  Elasticiteit
  Het is vooral deze veerkracht en de de grotere verspreidbaarheid van trillingen die een frame comfortabeler maakt t.o.v. staal. Titanium kan vervormen en achteraf zeer snel terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm; een eigenschap waar staal momenteel nog grote moeite mee heeft.
  Het is dus Logisch dat Nasa graag raketten en frames bouwt voor satellieten, met het mineraal titanium.
  Ook (helaas) de oorlogsindustrie, maakt gretig gebruik van titanium en andere kunststof-derivaten om de mensheid te onderdrukken, systematisch te vernietigen.

  Titanium staat bekend om de goede corrosiebestendige eigenschappen (bijna net zo resistent als platina) en de gunstige sterkte-massaverhouding. Titanium is net zo sterk als staal!, maar heeft slechts 60% van de dichtheid!

  Bestendigheid
  Titanium is vooral extreem bestendig tegen roest, impact en de alombekende metaalmoeheid, die een fietsframe sloopt. Titanium wordt, evenals aluminium, tegen corrosie beschermd door een natuurlijke, afsluitende oxidelaag.

  Producten
  Titanium is zonder twijfel hét materiaal om fietsen en onderdelen uit te vervaardigen. Titanium is een product dat met veel kennis en zorg in elkaar gelast moet worden in een zuurstofvrije omgeving, in een couveuse! Komt er zuurstof bij, dan kun je lachen…
  Bedenk wel als je in India ergens een breuk of scheurte ontstaat in het titaniumframe, het bijzonder lastig wordt om iemand te vinden op het platteland om titanium te lassen!
  Zelfs in grote geïndustrialiseerde steden of neem eens iets anders b.v. Azië is het bijzonder lastig om iemand te vinden, met uitzondering van de technische Universiteiten, uiterst gespecialiseerde bedrijven die over deze technische mogelijkheden beschikken! Langs de straat een titaniumframe lassen is simpelweg onmogelijk! Alleen dient hier opgemerkt te worden dat de kans klein is dat titanium scheurt. Hetzij de lasnaad niet goed gelast is; alleen zichtbaar met een Röntgen (scan) of medische apparatuur!

  Titanium fietsframe’s
  De frames worden vervaardigd uit gecertifieerd ruimtevaart titanium ASTM Grade 9 (Ti 3Al-2.5V) 100% naadloze buizen (3% Aluminium, 2.5% Vanadium, 94.5% Titanium).
  Ook hier is aluminium en Vanadium nodig om titanium de bijzondere eigenschappen te gegeven!Drie in een dus…

  In de architectuur
  Fiets eens langs het Van Gogh Museum in Amsterdam. De nieuwe vleugel van Het Van Gogh Museum Amsterdam, dat is ontworpen door de Japanner Kisho Kurokawa. Hij ontwierp een lichte dakconstructie van 1100 m2, die licht hellend als een schotel op het gebouw is geplaatst. Het gehele dakoppervlak is bedekt met een halve millimeter titaan. Onder het dak zijn glasstroken aangebracht waardoor daglicht kan binnenvallen in de expositieruimte, vlak boven het maaiveld niveau. Schitterend toch…

  Persoonlijk vind ik titanium een van de mooiste mineralen die de Goden hebben geschapen. Met dank, wederom aan de Titanen om degelijke fietsframe’s te bouwen. De tijdloze uitstraling voor het oog en lichaam. Een frame zonder invloed van cosmetica, kermisachtige reclame op het frame die de consument moet verleiden om een degelijke fiets te kopen.aiaiaii… Wat een verademing zijn die idworx titanium bikes.

  Met groetjes, John Waulthers

 494. Eric

  Dag John,

  ik vind het een geweldig verhaal. Erg indrukwekkend en ik heb weer wat geleerd. Ben je ooit in de buurt, kom dan zeker langs voor een bakkie thee, koffie met een negerzoen erbij.

  Eric

 495. John

  Dag Eric,

  Jullie hebben een erg leuke website. In iedere link zit wel wat leuks verstopt met foto’s, onderdelen enz. Ik zit er dagelijks in te neuzen naar nieuwtjes enz. Uiteraard ben ik ook altijd nieuwsgierig naar de verhaaltjes, erg leuk.
  Ik moet sowieso eens naar Amsterdam komen. Ik zal jullie dan bellen om een afspraak te maken.
  Heb er een paar uur treinreizen graag voor over. Ik moet dan vanuit Sittard, (Limburg) omhoog klimmen naar Amsterdam…Ik wil graag eens op die Idworx fietsen; ervaren hoe dat aanvoelt met die Rohloff naaf.
  Momenteel heb ik een Koga Traveller vorig jaar gekocht met een LX systeem van Shimano, waar ik momenteel niet tevreden over ben.
  Ik ben dat schakelen met het huidige derailleursysteem van shimano zat, en komt me behoorlijk de neus uit.

  Vanmiddag was ik met een kennis lekker gaan fietsen door de velden in Duitsland, over aangedroogde modderpaadjes en steentjes, heerlijke uitzichten over kleurige geurige velden.
  Als je dan moet schakelen (onder het doortrappen) en een bergje op, kun je merken hoe langzaam, traag, en onnauwkeurig zo’n derailleursysteem uiteindelijk is. De LX, XT en zelfs XTR derailleurs vallen vies tegen in de praktijk! Ze hebben een bepalend vertragend moment, die behoorlijk vervelend is als je snel en effectief wilt schakelen als je snel een berg omhoog moet. Halverwege schakelen op een bergachtige helling met zanderige ondergrond is lachen met een derailleursysteem. Ik vraag me wel eens af hoe Frank van Rijn, of Steve Pots dit doet?

  Het gevolg : heel eventjes een ratelende, twijfelende, haperende ketting met een fractie gekreun van de ketting. En het ergste, de voorbladen van groot naar klein, loopt en spoort niet soepel, schakelt niet soepel enz… Ik kan er inmiddels een pittig technisch boek over schrijven. Al met al fietst dat niet prettig lekker, kan ik beamen.

  Mijn Koga Traveller frame is een goed gebouwd frame, degelijke geometrie en spoort goed, en voelt goed aan tijdens het fietsen. Kortom,niets mis met het frame, alleen bepaalde onderdelen zijn niet goed in mijn ogen, en ik had ze nooit, nooit en te nimmer op een Koga gemonteerd! Ik kan me goed voorstellen waarom Gerrit Gaastra zijn eigen weg is gegaan met het bouwen van fietsen!

  Vooral draaiende, roterende onderdelen, zijn het summum, daar moet je geen inferieure materialen op toepassen… Tja, ik denk toch dat zo,n klassiek derailleursysteem zijn tijdperk heeft gehad.
  In alle technische (ook praktische) opzichten is zo’n Rohloff Speedhub dé uitkomst. Alle bungelende onderdelen uit het zicht, goddank. Directe actie op weifelende ondergrond met schakelen. Ik zal er toch aan moeten geloven…

  Laatst was ik in Aachen, Duitsland bij een fietswinkel Velo genaamd. http://www.velo.de die één Idworx had staan. Ik mocht er niet op fietsen, en deden daar behoorlijk moeilijk over? Die fiets lag verankerd in de betonen vloer, geketend met drie motorkettingen!
  Kennelijk waren er verschillende fietsen gestolen.
  Je moet bedenken dat hier in Limburg weinig of nauwelijks fietswinkels zijn die fatsoenlijke, degelijke fietsen hebben staan! Klinkt vreemd, maar is waar.
  Als je vraagt naar Idworx denken ze aan knakworstjes, en bier…Enkele kennen Idworx, zoals http://www.josferon.nl (waar ik de Koga heb gekocht) uit Schimmert en Sjefke Janssen uit Elsloo om maar enkele echte fietsspecialisten te noemen.

  Koga kennen ze allemaal. Niet zo verwonderlijk; mainstream. Technische vragen over Rohloff, tja, dan heb je hier in Limburg echt een probleem. Bij een aantal fietshandelaren kennen ze die naven niet! En nog erger : nemen niet eens de moeite om dat eens uit te zoeken. Vreemde zaak dus.
  Maar goed, om mijn verhaal kort te maken. Ik was nog wat enkele dingetjes m.b.t. titanium vergeten. Al met al is het een behoorlijk ingewikkeld proces om dat hier uit te schrijven.
  Maar goed er bestaan verschillende procede’s, m.a.w.recepten om zuivere en minder zuivere Titanium te maken.
  Je hebt ook nog het Kroll proces, waar de huidige industrie momenteel mee werkt. Deze gebruiken diversen fysische bewerkingen van koolstof en chloor om titaan te krijgen, via destillatie, gescheiden en gezuiverd waarna door reductie met gesmolten magnesium in vacuüm of in een argonatmosfeer, titaan wordt verkregen.
  Het andere is de van Arkel-de Boer-proces methode om zuivere titaan te maken. Deze titanium gebruiken ze meestal in de medische wereld van chirurgie. Vooral voor mensen met versleten kniegewrichten van het fietsen…grapje.

  Hierbij wil ik nog vermelden welke buizen Titanium (samenstelling) Idworx gebruikt mij niet bekend is! Ook de titanium (samenstelling) van Vannicholas fietsframe’s zijn mij onbekend. Maar, ik ga ervanuit dat ze bijna allemaal het gecertifieerd ruimtevaart titanium ASTM Grade 9 (Ti 3Al-2.5V) 100% naadloze buizen (3% Aluminium, 2.5% Vanadium, 94.5% Titanium) gebruiken in hun fantastische (stabiele)ontwerpen.

  Met groetjes, John Waulthers

 496. Martijn

  Ik merkte dat de matjes wel het een en andere geluid maken. Hoe heb je dit ervaren tijdens je overnachtingen op dit matje?

  Valt het geluid wel mee of heb je er zelfs niks van gemerkt? In de winkel leken ze toch het een en andere te kraken.

 497. Eric

  Ik heb gelezen in Op Pad dat ze kraakten. Maar als ik erop slaap merk ik niets. En nee, ik slaapn niet met oordoppen in. Ik houd het er op dat tijdschriften toch iets van kritiek moeten hebben.

 498. Marjolein

  In de winkel kraken ze inderdaad als je er op ligt en je omdraait. In de praktijk valt het reuze mee. Ik heb er net drie nachten op geslapen en ik wil nooit meer terug naar een matje!
  De neoair is dik genoeg, blaast makkelijk op en is zo weer leeg en opgerold. En ik houd meer ruimte in de fietstas over voor belangrijke zaken zoals chocola:)

 499. Carlens, Monique

  Ik ben van plan de mat te kopen om ze op n harde hotelmatras te leggen omdat die harde matrassen een ramp zijn voor mijn rug. Hopelijk is deze oplossing de goede en mijns inziens maak je de matras toch zo hard of zacht als je zelf wil.
  Het compacte en lichtgewicht vind ik ook n grote troef, zo kan de mat makkelijk mee in de handbagage bij vliegreizen.

 500. Thomas

  Beste Eric,

  zijn deze schoenen ook te combineren met Shimano PDM 324 combipedalen?
  De schoenen komen trouwens ook erg goed uit de fietsloopschoenentest uit de Op Pad van deze maand. Al winnen ze de test niet…

  Groeten Thomas

 501. Eric

  Dag Thomas,

  dat is geen probleem. De plaatjes die je bij alle SPD-pedalen gebruikt, passen ook onder de MT60 schoenen.

 502. W.Pauw

  Ik lees nu voor het eerst van deze aandrijving, ben op zoek naar een nieuwe woon/werk fiets.
  Lijkt mij zeer fijn rijden, zonder gesmeer aan handen en broek.
  Ik zal de ontwikkelingen op de voet volgen.
  Mij lijkt het geen verschil te maken of de naaf aangedreven wordt door een ketting of riem
  Welke prijsindicatie moet ik aan denken

  Met vriendelijke groeten,

  Wim Pauw

 503. titia dekker

  Hallo Eric,
  Ik ben op zoek naar fietstassen en zag de aanbieding van de Ortlieb back roller classic fietstassen voor 85.- Zijn er nog tassen beschikbaar, of zijn ze allemaal al op?
  Groeten,
  Titia

 504. Eric

  Dag Titia,

  wij hebben nog voldoende Ortlieb Back Roller Classic tassen met ons logo erop!

  Groetjes,

  Eric

 505. Roland Devreese

  Rohloff kan in deze moeilijk als geheel neutraal worden beschouwd en is mogelijks niet zo gelukkig met deze nieuwe riem. Ze maken zelf kettingen maar bij mijn weten geen riemen.

  Met vriendelijke groet,
  Roland Devreese

 506. Eric

  Wim,

  denk aan een -kale- prijs vanaf pakweg € 2.800,-.

  Roland,

  ik kan mij voorstellen dat Rohloff zo denkt. Maar het mooie van Bernhard Rohloff is dat het een echte techneut is. En echte techneuten zijn vaak eerlijk en dat gevoel heb ik ook heel sterk (mijn gevoel jegens mensen klopt meestal:-).
  De Rohloff ketting zelf, daar is moeilijk aan te komen, want ze kunnen er niet genoeg produceren, dus ze zullen eerder blij zijn met een alternatief.

  Eric

  en hij heeft echt ben van de integriteit van Rohjloff overtuigd.

 507. Roland Devreese

  Eric,

  Als de riem inderdaad zo goed is als het lijkt dan hebben alle fabrikanten van naafversnellingen er voordeel bij om de riem te promoten en zonodig verdere ontwikkeling te ondersteunen. De combinatie riem-naafversnelling is zo aantrekkelijk voor alle soorten van fietsers dat de riem een serieuze boost kan geven aan de vraag naar naafversnellingen.

  Roland

 508. peer klomp

  hallo ik ben ook nodig aan een nieuw matje toe en mijn oog is ook op dit nieuwe model van therm a rest gevallen. Weet iemand waar ik dit in NL kan kopen?

 509. Eric

  Peer,

  wat denk je van De Vakantiefietser? In de Westerstraat, nummer 216.
  Op loopafstand van het station. En als je op de fiets komt, kun je hem veilig binnenparkeren.

 510. Hein

  Ben erg benieuwd?????

  Groet Hein

 511. Karin

  Foto!

 512. Martin Versteeg

  Beste Eric,

  Na ons e-mail kontakt kan ik je melden dat ik Donderdag bij jullie langs kom.

  vr.gr Martin.uit Beuningen

 513. Frank

  Hallo Eric,

  zo te zien hebben ze de tekst aangepast en sta je vermeld als schrijver van het stuk over Rohloff, zoals het hoort.

 514. Jan Nijkamp

  Ik rijd al 9 jaar met een Titanium frame. Het hele jaar door, ijs, regen, pekel, modder etc. Als ik de fiets eens schoonmaak is het altijd weer een wonder hoe mooi het “kale” titanium onder het diverse vuil vandaan komt.

 515. Eric

  Het wordt tijd dat er eens soort moderator voor mijn site komt:-))

 516. Karin

  Inderdaad, keurig jouw naam onder het stukje gezet.
  Oeps, wel met een foutje
  (Evenals op de Santos site overigens :-).

 517. Albert-Jan

  Beste Eric,
  Allereerst mijn complimenten voor je fantastische winkel en website.

  Je vroeg om een toelichting op mijn opmerking dat een titanium frame volstrekt onzinnig is voor een wereldfietser. Dat lijkt mij nogal een open deur.

  Kijk, als je een mug wilt doodslaan pak je een vliegenmepper en geen honkbalknuppel. Dat is goedkoper, slaat beter en in alle landen verkrijgbaar. Bovendien is een honkbalknuppel lastig te repareren als ie stuk is.

  Een Frank van Rijn of een Ralph Tuijn rijden toch ook niet op een titanium fietsie?

  Dingen waar je echt wat aan hebt onderweg zijn niet of lastig te krijgen….zoals ingebouwde waterreservoires, bredere voor-en achtervorken (of variabel) en onslijtbare kettingen.

  Voor hetzelfde geldt heb je én een nieuwe world traveller én een rond de wereldticket. Keus snel gemaakt m.i.

  hg,
  Albert-Jan

 518. tiny

  mischien is dit wel iets

  http://www.trekbikes.com/be/nl/bikes/urban/soho/soho/

  als ideale woon werk fiets
  deze kost maar 999 euri

  groetjes tiny

 519. Eric

  Hoi Albert-Jan,

  ik geef je groot gelijk. Als ik moet kiezen tussen een dure fiets of het maken van een mooie reis op een goede (en goedkopere) fiets, zou ik zeker voor het laatste kiezen.

  Titanium heeft een aangenaam comfort en als je toch geld genoeg hebt, waarom niet? Hetzelde geldt ook voor een Rohloff-naaf, Tubus dragers en hydraulische remmen. Niet noodzakelijk maar het verhoogt bij mij wel het fietsplezier.

  Frank en Ralph rijden zonder dat alles, maar dat is een lang verhaal om hier te tikken. Als je een keer op de koffie komt, zuleln we het daarover nog hebben.

  De ingebouwde waterreservoirs ga ik voorleggen aan de framebouwers van Koga, brede voor en achtervorken daarvoor moet je bij de Off Rohler zijn en een onslijtbare ketting? Tja het schijnt dat de reimaandrijving al langer meegaat dan een gewone ketting. Wat mij bijzonder lijkt is een goede stijve vouwfiets (voor in het vliegtuig) waarop zowel 26 inch en 28 inch wielen passen. Maar dan wel een met een acceptabel stuurgedrag bij beide wielmaten.

 520. PB

  Ik zag in de fietsenstalling bij ons op de zaak een Mercedes Benz fiets staan met riemaandrijving. Deze fiets heeft geen ondebreking nodig van het frame, omdat da achtervork niet aan de trapas bevestigd is, maar hoger via de zadelstang zaar de voorstang loopt. De aandrijfriem gaat dus helemaal onder de achtervork door! Lijkt een steviger contructie dan de frame-onderbreking van Santos en Koga.

 521. Peter

  Ik heb een echt hollandse vraag: “Wat kost ie”?

 522. Eric

  € 135,- voor de maat M (183 cm lang)

 523. martin

  altijd zo volgzaam??

 524. Eric

  Ha, had je Karin eens boos mee moeten maken:-)) En tja, en tussen een politieke agenda en de uiteindelijke uitvoering en implementatie, daarin zit nogal wat discrepantie. Dus ik weet gewoon niet welke partij ik moet geloven.

  Eric

 525. Albert-Jan

  die off rohler gaat maar tot framemaat 58..Dan maar een Surly Pugsley met karretje?

 526. Eric

  Met een zadelpenhoogte van 25 cm, kom je op een zithoogte uit van 83 cm. Dat komt ruwweg overeen met een binnenbeenlengte van 1,3 meter. Dat kun je dan weer extrapoleren naar een lichaamslengte van iets boven de 2 meter. Dus je hebt gelijk als je denkt dat de framemaat van 58 cm voor een OR te klein is voor lange mensen, maar dan zijn ze wel erg lang.

  Daarnaast heeft de OR een aflopende bovenbuis, dus 58 cm komt dan al snel overeen met een framehoogte van 63 cm bij een horizontale bovenbuis.

  Ik ken de Surley niet, maar ik zal hem eens bekijken als ik weer op een internationale fietsbeurs ben…

 527. Pieter

  wie goed doet, wie goed ontmoet

 528. Johan Allard

  Willen die fietsen wel onder die blote billen zitten?

  Als fietsliefhebber kijk je al gauw waarop iemand rijdt maar met al die naaktheid valt de fiets zelf helemaal weg en dat vindt zo’n fiets vast niet leuk.

 529. Johan Allard

  ja en als er dan iemand komt die niet wist dat het niet kon dan staat iedereen die dacht dat het niet kon ineens verbaast te kijken dat degene die niet wist dat het niet kon het toch blijkt te kunnen.Dus wanneer je denkt dat het niet kan dan kan het toch maar je moet dan wel even wachten op iemand die niet wist dat het niet kon.

  …en zo kunnen we nog uren doorgaan.

 530. Arnaud

  de vraag die je jezelf zou kunnen stellen is of je die ene iemand zou kunnen zijn of een van iedereen bent….

 531. Eric

  De uitdaging en de moraal: Out of the box thinking helpt je verder op weg. Oftewel buiten de geijkte kaders denken. En dat valt niet altjd mee:-))

 532. Hans van Lent

  Die lekkere jas is, hoop ik, een dun zomerjackie op deze prachtige zwoele avond.

 533. Hans

  Bij een zwoele relatie wel graag ja. 🙂

 534. Van de Woestijne

  Hoeveel bedraagt de prijs voor de volledige Vaude set ( voor- achter en stuurtas)zoals op het voorbeeld. Rode kleur

 535. Eric

  Is lastig te zeggen. Het hangt er vanaf wat je wilt. Zeg maar vanaf € 200,-.

  Eric

 536. Van de Woestijne

  Hoeveel bedraagt de prijs voor een set vaude Aqua Pro Front en een set Aqua Back Plus Fietstassen rode kleur.

 537. Eric

  Voor jou? € 202,-. Inclusief advies hoe je hem goed moet ophangen. En als je je fiets meeneemt (en het is niet druk), dan hangen we hem ook goed op je dragers en we monteren de stuurtashouder op je stuur; dat scheelt jouw weer minstens een half uur ploeteren:-))

 538. jan

  sinds vorige week heb ik een TREK Soho met riemaandrijving in mijn bezit. De eerste indruk is erg postief. Lijkt lichter te lopen, alhoewel je dat eigenlijk alleen door meting kunt vaststellen. Ben benieuwd hoe het zich houdt in mijn woon-werkverkeer en bij goed en slecht weer. Ik heb de fiets uitgerust met een bagagedrager

 539. J.Linders

  Ik heb een Vannicholas Pioneer, en ik denk dat een ketting met een kettingkast toch ook veel voordelen heeft, overigens zijn veel autofabrikanten weer van riemaandrijving afgestapt ten gunste van kettingaandrijving.

 540. Michel

  Kan je dit matje ook gebruiken in de therm-a-rest trekker chair?

 541. Eric

  Ja hoor. Houd er rekening mee dat dit matje overal in Nederland -op dit moment- is uitverkocht. Wij hebben alleen nog de maat L.

 542. Bart-Hein

  Hallo Eric,

  Ik ben op zoek naar Ortlieb of Vaude voortassen die ook achterop kunnen igv woon/werk. Graag wel een overjarige set/aanbieding. Ik hoor graag wat je hebt.

 543. Eric

  Dag Bart-Hein,

  het beste kun je langskomen of even bellen.

  Eric

 544. Cas

  Betreft: Gudereit Rohloff

  U wijst de Gudereit af op basis van 1) een crank dat u niet kent, 2) de rigida snyper die u niet kent en 3) ondoordachte constructie kettingspanner.

  ad 1) De bracket as is een shimano LX, geen top maar niet waardeloos. Crankstel kan men indien gewenst evt. vervangen voor 120-200 euro door een ander. Dan ben je nog steeds goedkoper uit dan de concurrentie

  ad 2) De rigida snyper lijkt qua dikte in te zitten tussen andra 20 en andra 30 (www.rigida.com). Volgens de site lijkt het meer een allround velg dan een heavy duty. Maar dat is aan u, als vakman, om te beoordelen of dat nog afdoende kan zijn of niet. (De spaken, Sapim DD, zijn overigens dezelfde als in sommige Idworx modellen)

  ad 3) Goed punt. Echter, u merkt zelf op (hier en op vele fiets fora) dat met een eccentrisch bracket naaf, zoals bij de 2x zo dure Idworx, na iedere 3 rondjes ijsselmeer de ketting weer aangespannen moet worden op een lastige manier. De enige acceptabele oplossing lijkt mij dus de ordinaire kettingspanner, waarmee de Gudereit dus in wezen niet ondpraktischer in elkaar zit dan bijv. de IdWorx. Het aanbrengen van een kettingspanner zou toch met enkele tientjes moet kunnen lukken?

  Wat deze 3 punten betreft komt mij uw conclusie als een beetje voorbarig over.

  Verder mis ik in het betoog helaas uw oordeel over de vork en het frame. (gudereit gebruikt 6061 alu waar de concurrentie – meen ik- hoogwaardigere legeringen gebruikt)

 545. Eric

  Dag Cas,

  mijn mening is geen wetenschappelijk betoog; ik bekijk gewoon een aantal fietsen, stel daarover vragen op de beurs zelf. En dan kies ik of ik wel of niet een fiets of een merk in mijn assortiment opneem. Gudereit had bij mij een goede naam, maar is toen voor mij door de mand gevallen.

  Op de stand van Gudereit kon niemand mij iets vertellen over de fiets en de keuze van componenten. Terwijl het een grote internationale fietsbeurs was. Maar het is bijna een jaar geleden.

  Inhoudelijk zul je op dit moment gelijk hebben, maar de kans is heel groot dat jij en ik het over een andere fiets hebben.
  1. De bracketas, daar stond geen type-aanduiding op, dus het was toen zeker geen LX.
  2. De snyper velg daar kon ik -toen- van Rigida zelf geen sample van krijgen (wel om gevraagd) en ook Gudereit kon mij niets erover vertellen.
  3. Ik ben zeker geen tegenstander van een kettingspanner, maar bijna ieder fabrikant kiest voor een estetisch mooiere oplossing. Ikzelf rijd nog steeds met een kettingspanner:-))

  Als de technische know-how van de mensen op een vakbeurs niet goed is en ik zie dingen die mij niet bevallen, dan laat ik dat merk afvallen.

  Gelukkig bepaal ik mijn eigen assortiment en word niet gedwongen door een inkooporganisatie. Verder heb ik geen eigen merk zodat ik ook niet klanten probeer mijn eigen merk te adviseren.

  Op basis van mijn ervaring en kennis maak ik een keuze. Voldoet het niet, dan haak ik gewoon af. Maar ik ga weer naar de Eurobike en zal zeker een kijkje nemen bij Gudereit. Want het heeft wel een goede naamsbekendheid.

 546. Iris

  Mogen er alleen vrouwen mee, dan? Of zwem jij (ook) in bikini?

 547. Eric

  Hoi Iris,

  ha, het was geen uitnodiging hoor. Maar als mensen naar Amsterdam komen, komen ze vaak hier langs om even te kijken. En ach, dan kun je net zo goed even gaan zwemmen. en eh, ik zelf zwem topless!

 548. Bob

  En Eric! Wat zegt ons mannen fietshart als er een vrouw komt langs rijden op een Idworx..of een andere sportieve fiets..dan denk ik oh die heeft er verstand van of wat een sportieve vrouw of een kantoortype met een mountainbike(aiaiai een diehard)))Verassend hoe je dan kan filosoferen op de fiets in ons mooi kikkerlandje..en dat krijg je er allemaal gratis bij voor niks..zo op de fiets!!!

 549. Willem-jan

  1.Ik heb een Connondale T900 waarvan de tandwielen aan vervanging toe zijn.
  Weet iemand van u of er erbens in Nederland complete wielen met een Rohloff 500/14 naaf te koop zijn?
  2.Is de vorig jaar aangekondigde 20% lichtere Rohloff naaf ooit uitgebracht?

 550. Ragnar V.

  Hallo,

  Graag had ik de prijs geweten voor volgende samenstelling:
  Front bagage drager: Tubus Tara Lowrider zwart
  + Bevestigingsset 25-40 Tubus LM-BF

  – Stuur tas: Vaude Aqua box (blauw)
  – Front tassen: Vaude Aqua Front (blauw)
  – Back tassen: Vaude Aqua Back (blauw)

  Kan je ook een prijs maken voor dezelfde samenstelling maar dan met Vaude Aqua Back Plus achtertassen?

  Bedankt

  Mvg

 551. Eric

  Ik kan een wiel voor je bouwen, dat is geen probleem. Maar het is geen standaardproduct zoals andere wielen. Prijs is pakweg € 950,-. Houd er rekening mee dat ik nooit sta te popelen om te helpen als je hem verder zelf gaat inbouwen. Uit ervaring weet ik dat je vaak onverwachte zaken tegenkomt (combi-schakel en remgrepen, uitlijning voorblad, breedte achternaaf etc.)

  De ‘lichtere’ naaf is nooit uitgebracht en kan nog wel een tijd duren, Kijk maar na in het interview in De Wereldfietser dat ik met Bernhard Rohloff heb gehouden.

 552. Eric

  Dag Ragnar, het beste kun je gewoon even langskomen. Dat werkt voor ons een stuk makkelijker. En dan helpen we je meteen met het ophangen van de tassen, want dat is erg belangrijk en wordt vaak onderschat.

 553. Edvard

  Ik kon er niet bij zijn, maar heb een dikke maand eerder in Namibië een stukkie bloot op de fiets gelegen.

 554. Paul

  @ Robbert Rutgrink

  7 maanden gebruik (hoeveel kilometer is dat?), zegt heel erg weinig voor Rohloff-naaf.
  De eventuele (lager) problemen zullen veel later gaan optreden.

  Ligt b.v. helemaal aan de spanning van de snaar; is de snaarspanning dezelfde als de kettingspanning waarvoor de Rohloff-naaf is geconstrueerd?

  Ik hoop overigens dat uw initiatief om de snaaraandrijving populair te maken zal slagen!!!

  Het is overigens gedoemd te mislukken als u de snaar niet in een gesloten kettingkast zal monteren; o.a. vocht en vuil zal de levensduur ernstig aantasten waardoor de voordelen van een snaar significant zullen verminderen.

  Het maakt o.a. niet veel uit of je broek nu langs een vette ketting schuurt of langs een vuile snaar, bovendien zal vuil de levensduur van de snaar en tandwielen aanzienlijk verminderen.

  Als u een gesloten kettingkast zal toepassen is een getande snaar in alle opzichten gewoon superieur aan een ketting!

  Verkoop technisch een IJZERSTERK punt van de snaar: Het merendeel van de fietsers willen gewoon PROBLEEMLOOS fietsen en niet gedwongen worden om regelmatig onderhoud te plegen, een snaar kan dit waarmaken!

  Kijk zelf eens in uw eigen omgeving: Bijna geen enkele fiets heeft een juiste kettingspanning; afgezien van de mensen die op dit forum schrijven… 🙂 Toch?

  Algemeen:

  De rolweerstand van een getande snaar of een ketting maakt weinig uit; ligt o.a. helemaal aan de span-spanning en massa.

  Voor een aandrijving geldt altijd: Hoe lichter hoe minder vermogensverlies er zal optreden, dus een snaar zal altijd winnen van een ketting, bij eenzelfde span-spanning.

  Snaren werden en worden soms nog steeds vervangen voor kettingen omdat een ketting qua afmeting meer vermogen kan overbrengen; voor een fiets zal dit weinig uitmaken zolang de getande snaar van goede kwaliteit is.

 555. Corina Hermans

  Als JE vriend of vriendin een warme relatie met iemand heeft ?!
  mag toch hopen voor je, dat hij of zij die warme relatie dan toch met jou heeft……

 556. Eric

  Hoi Corina, maak je geen zorgen;-) Maar soms komt Carla oude vrienden of ex-collega’s tegen met wie ze een heel goede band had. En in die vreugde deel ik mee. En dat is erg fijn.

  Ik heb soms een warme relatie met andere mannen, maar dat wil niet zeggen dat ik homo ben of op ze val.

 557. jan

  winfred jonker is er niet meer eigen domme schuld van die bolle

 558. Eric

  Je bedoelt dat de winkelniet meer bestaat? Nou, dat gun ik een winkelier ook weer niet.

 559. Liesbeth

  Hallo Eric

  Hoe zit het met het condens van het matje. Ik vind het materiaal namelijk erg plasticachtig aanvoelen en ging toch twijfelen of ik ‘m wel wilde kopen. En vind je de thermarest van 5 cm niet net zo lekker slapen? Heb je nog steeds matjes in voorraad?

  vriendelijke groet Liesbeth

 560. Robbert Rutgrink

  Beste Paul,

  O ja, de kilometers was ik vergeten. Ik rij ongeveer 150km per week met mijn mountainbike met riemaandrijving. Inmiddels alweer 10 maanden.

  Verder hebben we James nog. Onze riem-testrijder en wereldreiziger; meer dan 7500km met een riem. De riem is nog prima. (met bagage, veel offroad en klimmen)

  De spanning van de ketting en riem zijn ongeveer gelijk. Voordeel van de riem, hij rekt niet dus naspannen hoeft niet meer.

  Ik hoor net dat het weer regent buiten. Morgen weer naar mijn werk fietsen. Ik zou bijna hopen dat dan ook regent. Heerlijk zo’n riem!
  (Ik ben zo iemand die liever fietst dan de ketting schoonmaakt)

  Robbert

 561. Eric

  Dag Liesbeth,

  in de paar nachten die ik erop geslapen heb ik daar niets van gemerkt.

  Maar.., ik ga hem donderdagnacht (16-7) uittesten in een tentje. Tentjes zijn meestal wat vochtiger, omdat je lichaamszweet lastiger naar buiten kan met condens aan de binnenkant als gevolg.

  We hebben op dit moment alle maten op voorraad.

  Eric

 562. Hans van Lent

  Het is een prachtige fiets, dat wel. Maar om hem nou zo lang en zo prominent in je etalage te laten staan …..???? Nee als ik er langer bij stil sta denk dat hij niet in jouw winkel thuishoort.

  PS
  Er zit nu toch wel een slotje om hoop ik.

 563. Albert

  Wordt deze fiets wel uitgeleverd met Kompasbel, anders hoef ik em niet 😉

 564. Eric Schuijt

  We gaan zaterdag een andere mooie fiets neerzetten.

 565. Eric

  komt die dan ook op http://www.kompasbel.nl?

 566. Bas

  Dag Eric
  wat is de prijs van de Aquabox
  van Vaude, heb je ook de zwart-zilveren versie in huis?

  vr. groet

 567. Eric

  Hij kost € 72,-. En -uiteraard- hebben wij hem op voorraad. Neem je fiets mee, en -als het niet heel erg druk is- monteren we hem ook meteen.

  Met vriendelijke groet,

  Eric

 568. Johan Allard

  Een pad op een fiets ,hoe vind je zo iets? Of was het gewoon een fietspad?

 569. joop

  Die Jonker is een lul.Heeft zn zaak om zeep geholpen.

 570. Hans

  Als je die gezellige tafel maar laat staan. Leg je voorstellen maar op je website, dan kunnen we meedenken en vooruitgenieten. 🙂
  Groeten, Hans

 571. jan

  winfred jonker verdiend dit dus wel mooie lompe boer dat het is hij heeft de zaak van henk boer in 6 jaar afgebroken de klanten bleven weg alleen om winfred

 572. Eric

  Goed idee!

 573. Eric

  Jongens en meiden, de antraciet/zwarte tassen zijn allemaal op. Maar ach, rood is de beste kleur, want dan ben je goed zichtbaar.

 574. Eric

  Jongens, ik ga deze Gedag weghalen. Ik vind het jammer van een goede zaak en dat is het. Mijn boosheid is allang weer over, daarvor hebben we het hier veel te druk voor.

 575. Hans van Lent

  Geeft niks. Sommige mensen doen daar heel veel moeite voor. Die fietsen bijvoorbeeld maandenlang ergens aan de andere kant van de wereld om hun hoofd eens helemaal leeg te maken.

 576. Eric

  Ha, maar ik heb geen gedachte omdat ik het gewoon te druk heb:-))
  Dus op een drukke zaterdag moet ik gewoon kort vooruit kijken en hard werken.
  Maar het wordt de komende weken -hopelijk- wat rustiger in de winkel en dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën en toekomstplannen.

 577. rené van veen

  Dag Eric,
  ik heb belangstelling voor de Vaude discover classic front en back. Zijn die voorradig en is de korting ook op deze tassen van toepassing?

 578. rené van veen

  ps. ik wil graag de rode/zwarte tassen (zoals in de brochure van vaude pg 56)

 579. Eric

  Ja hoor we hebben ze op voorraad. Ik zal ze voor je opzij leggen.

 580. Jan

  Waarom zou je die ook op een OR / ER monteren? Beide fietsen hebben ISR

 581. Eric

  Dag Jan,

  probeer het eens uit met een zwaarbeladen stuurtas zou ik zeggen:-)

  Ook al heb je ISR, dan nog kan hij omvallen. ISR voorkomt namelijk dat je stuur helemaal omklapt. En omklappen is iets anders dan omvallen.

  Omdat een stuurtas op een stuur een behoorlijk ‘moment’ heeft, wordt hij daar soms topzwaar en raakt de fiets in onbalans.

 582. Rob Sweebe

  Ja leuk he, die internationale vermengeling.
  Dat krijg je met al dat verre vakantie-fietsen: Zo sprak de geslepen verkoper…..Hi, hi..
  Groet,
  Rob/Nijmegen.

 583. Gerrit Gaastra

  Geen riem bij idworx in 2010.

  Het voordeel van het niet hoeven te smeren haalt het niet bij alle nadelen en de vragen die er nog zijn bij dit product.

 584. Maarten

  Vraagt natuurlijk om een carbon achterdrager: http://www.axiomgear.com/products/gear/racks/rear-racks/streamliner-carbon/ 🙂

 585. Eric

  Hij is leuk! Zie het fotootje hieronder. Maar ik houd niet zo van dragers van carbon en die boutjes onderaan het linker- en rechterpootje, tja die trillen altijd los.

 586. Koen

  Concreet, welke nadelen en welke vragen?

 587. Kees

  Beste Gerrit,
  Een proefrit met de ER was superindrukwekkend. Complimenten hiervoor. Heel graag zou ik deze bijna perfecte fiets aanschaffen met riemaandrijving. Is hierop te wachten, of moet ik kiezen voor een ander gerespecteerd merk met riemaandrijving?
  Verder ben ik ook geïnteresseerd in de vragen en nadelen?
  Tenslotte ben ik benieuwd hoe jij de toekomst van riemaandrijving ziet. Zal de ketting overleven?
  mvg.
  Kees

 588. Roeland

  Kan het 21-tands kransje ook gebruikt worden om de versnellingen van de Rohloff te verlagen?
  Ik heb een Santos tandem.

 589. Gerrit Gaastra

  De carbon riem leek mij eerst niet interessant omdat dit alweer de zoveelste poging is om een riemaandrijving op de fiets te zetten en ik dacht dat het rendement niet op kan tegen die van de ketting.

  Na veel discussies hierover heb ik het rendement laten testen (in NL) en het bleek dat tussen 100 en 200 watt het rendement van de riem bijna gelijk is aan die van de ketting. In dit watt bereik zitten de meeste fietsers ook. Onder de 100 watt werd het rendement van de riem duidelijk slechter. Boven de 200 ook, maar hier daalde het rendement minder sterk. Dus het rendement is voor de ‘gewone’ fietser in orde.

  Dus dacht ik, die riem heeft wel wat omdat ik natuurlijk niet hoef te smeren.

  Dan zijn wij bij idworx dit jaar, ongeveer tegelijk met Rohloff, ook begonnen te testen.

  Het ‘breken’ van het frame is mooi op te lossen, dus ook geen probleem.

  Maar tijdens de eerste tests met mtbs hier in de omgeving van Bonn (tot ca. 470 meter hoogte) kwamen we het eerste probleem tegen:

  de riem springt over achter. Dit maakt een luid ‘peng’ geluid. Dit ontdekte men bij Rohloff ook. Bernd Rohloff sloeg alarm omdat hij met zijn technisch inzicht snel door had dat de riem zou kunnen breken en de de fietser daarbij lastig kan vallen.

  De riem heeft ‘carbon’ vezels in zich waardoor het rendement zo goed is, maar wat hem ook enkele zeer grote nadelen geeft: idworx heeft geen carbon frames omdat wij dit materiaal te gevaarlijk vinden voor fietsen zoals idworx die bouwt. Een idworx valt wel eens een paar meter door de lucht (mtb) of valt om (niet goed neergezette trekkingfiets met tassen). Voor carbon zeer lastig. Hier ontstaan vaak schades die tot breuken kunnen leiden.

  Deze carbon riem heeft hetzelfde probleem: bij het overspringen breken de carbon vezels wat net als bij een carbon frame van buiten niet zichtbaar is. Een ketting op een fiets met versnellingsnaaf breekt normaliter nooit meer. Een carbon riem hoeft dat ook niet te doen onder perfecte omstandigheden, maar die zijn bij een fiets niet gegeven!

  Het overspringen van de riem is op te lossen door een rolletje onder het achterste tandwiel te monteren dat ervoor zorgt dat de riem niet te veel doorhangt bij hoge krachten en zich daardoor in genoeg tanden achter vast kan bijten. Deze zogenaamde ‘snubber’ maakt het systeem iets zwaarder en gecompliceerder (ook moet deze snubber wegklapbaar zijn om niet in de weg te zitten bij het in en uit bouwen van het achterwiel).

  Wat nog een vraag is op het moment: de spanning van de riem schijnt zeer belangrijk te zijn maar is moeilijk goed te controleren (er bestaan redelijk grote gereedschappen/tensiometers hiervoor maar die vind ik niet zo praktisch). De riem moet opspanbaar zijn, ook al rekt deze niet, maar de tandwielen en de tanden op de riem kunnen wel verslijten waardoor de spanning terug gaat.

  Een veel groter probleem wat direct samenhangt met de carbon vezels is wanneer de gebruiker (de fietser) niet goed met de riem omgaat. Een ketting kan veel hebben (ook van mensen met twee linke handen, zolang deze maar goed geniet is). Vraag: hoe lijdt de riem onder de gevolgen van het verkeerd (m.b.t. de riem) in en uit bouwen van het achterwiel? Een knik in de riem kan al de carbon vezels doen breken. Je zult de riem regelmatig door je handen moeten laten gaan om dit te controleren. Dus de riem moet altijd gecheckt worden nadat er een mogelijk misbruik gepleegd is! Ook heb ik vaak een tak in mijn ketting (off road) of staan er andere fietsen met hun pedalen tegen mijn ketting. Vraag: hoe reageert de riem hierop? Ketting kan heel veel hebben.

  Voor mij als fabrikant is dit een groot probleem want neem aan iemand valt van zijn fiets na een riembreuk en ‘beschadigt’ zich hier erg bij (er zijn al gevallen bekend, zonder ernstig letsel zo ver ik weet): wie is aansprakelijk? Ik als fabrikant van de fiets!

  Bij een kettingbreuk kan meestal de oorzaak van de breuk goed worden vastgesteld: b.v. materiaal niet goed gehard (kettingleverancier in de stress) of niet goed geniet (dealer of de fietsenfabrikant schuldig), maar bij de riem weten we niet veel. Misschien heeft de eigenaar van de fiets de riem beschadigd en weet natuurlijk van niets (JRA story…).

  Toen wij begonnen met het nadenken over de riem, hebben we direct de mensen in Europa die de riem verkopen gevraagd wat de toleranties zijn van de riem m.b.t. het bouwen van het frame. Hierover is (nog) niets bekend…… Mijn Duitse ingenieurs vragen zoiets natuurlijk het eerst!!

  En hierin zien wij nog een groot probleem: de toleranties van de carbon riem zijn niet compatibel met deze van de huidige framebouw. Hoe scheef mag het frame zijn zonder problemen te maken voor de riemaandrijving? Wij denken helemaal niet! Zelfs de merken die hun best doen Rohloff te overtuigen om de riem in combinatie met de Speedhub vrij te geven, slagen er niet in zulke frames te bouwen. Bij meerdere demofietsen liep de riem niet recht waardoor geluiden ontstonden of de riem liep er bijna af of de slijtage was niet constant (loopt dan tegen de rand op het tandwiel waardoor de riem ‘scheef verslijt’).

  Hmm, hoe los je dit op? Zelfs de topframes van b.v. Koga, idworx of Santos zijn nooit helemaal kaarsrecht. Dit heeft geen invloed op het rijgedrag. Vaak zijn de low-end bikes duidelijk schever en dit voel je dan ook bij het fietsen.

  Natuurlijk kan je het doen zoals de eerste aanbieders met de carbon riem het doen: je maakt de padden verstelbaar. Dus dan kan je de riem recht zetten d.m.v. het verschuiven van het achterwiel. En zoals Gates zegt, kan het wiel daardoor iets schuin komen te staan. Dit vind ik geen oplossing. Ook vallen dan de FIRM-tech remmen weg! Bij idworx leggen we juist grote waarde op elk detail zoals b.v. de juiste passing voor de kabelgeleiders: wij hebben ze met 4.2 mm en 5.2 mm zodat de kabels nooit rammelen in het frame!

  Je kan dan een schijfrem op het verschuifbare mechanisme zetten: zeer gecompliceerd. Om het heel goed te doen moet het nog gecompliceerder (lees: nog veel duurder!).

  Verdere nadelen die bekend zijn: je kunt de riem onderweg niet repareren.

  De tandwielen en de riem zijn duidelijk duurder (ook de frames worden dat dus).

  Dan vraag ik mij af tussendoor waarom: het voordeel van de riem is het niet hoeven te smeren, maar daartegenover staan een heleboel nadelen en nog open vragen. Dan ben je toch weer geneigd voor de ketting te gaan.

  En dan komen we bij de volgende vraag: slijtage/duurzaamheid.

  Hier is nog niet veel over te zeggen. Een ketting in een kettingkast (ca. twee keer per jaar smeren) kan wel 20.000 km plus mee. Hoe doet de riem het hier? Nog niet genoeg data. Wij hebben een duurtester die met de carbon riem rijdt, maar we kunnen nog niet veel zeggen want de test loopt nog. De aangegevene 20.000 km voor de riem in het laboratorium zijn niet relevant in de praktijk omdat verontreiniging en andere milieu invloeden, zoals UV licht, temperatuurverschillen en/of chemische stoffen zoals zout niet mee getest werden. Maar neem aan dat de riem net zolang meegaat als de ketting, dan zijn de kosten duidelijk hoger voor de riemaandrijving.

  Ik denk dat we deze riem nog wat meer tijd moeten geven om te zien of het wat is voor de fiets. Ik ben (nog) niet overtuigd.

  Vaak wordt de vergelijking gemaakt met Harley Davidson motorfietsen waar riemen ingezet worden. Ik snuffel graag in het net en dan kom je toch gevallen tegen waar deze riemen breken of waar mensen dan toch weer voor de ketting kiezen.

  Op een Harley kan ik mij een riem eigenlijk wel eerder voorstellen: de rijder doet eigenlijk zelf geen service aan zijn Bike. Wanneer b.v. het achterwiel eruit moet voor een nieuwe band dan gebeurt dit bij een specialist (dealer) die hopelijk weet wat hij/zij doet en dan ook aansprakelijk gehouden kan worden voor zijn/haar werk.

  Deze is ook interessant: “There is NO Warranty On These Harley Davidson Rear Belts!! (No One Warranties Belts For Harley Davidson, Belts Can Break From Improper Adjustment, Installation, Or Abusive Riding, So Its Not Just Us, No One Warranties Harley Davidson Replacement Belts)”

  Ik kan mij voorstellen een echte stadsfiets met carbon riem te bouwen waar de riem compleet in een kettingkast zit; wanneer de vragen die er nog zijn in het positieve voor de riem uitvallen. Zo een fiets hebben we nu niet in het programma.

  Maar het einde van de ketting, dat denk ik niet. Ik ben ook niet anti carbon riem! Maar bij idworx zijn we allemaal zeer kritisch en zoals hierboven al iemand schreef, zetten wij alleen op ‘proven’ technologie en gaan niet zo maar met een hype mee. Dat we echt innovatief zijn hebben we de laatste 10 jaar al laten zien en dat zullen we ook verder zo doen.

  Eigenlijk gaat het alleen maar over of een hoge veiligheidsstandaard en betrouwbaarheid (ketting) OF een minimale reductie in onderhoud (riem).

  PS: keek net in de motor van een BMW 130: nokkenassen lopen compleet zorgeloos dmv een ketting die niet hoeft vervangen te worden na zoveel kms zoals dat wel het geval is bij een riem die de nokkenassen aandrijf omdat die eerder kan breken en daarbij de hele motor in de soep laat draaien!

 590. Gerrit Gaastra

  Sorry voor de vele germanismen…

 591. Christelle

  Het is een aanrader, absoluut de investering waard. De neo air geeft prima ondersteuning, van kraken of zweten heb ik geen last gehad (2 weken gebruikt in Denemarken).

  Christelle

 592. hans penning de vrie

  Beste Eric,

  Ik wil een set vaude auqua pro back tassen van gezamenlijk 50 liter aanschaffen. Kun je mij melden welk bedrag ze bij jou kosten (incl de korting die je meldt)?

  Met vr groet Hans

 593. Koen De Jaeger

  Gerrit, bedankt voor de informatie.

 594. Kees

  Gerrit,
  Dank voor de heldere en uitgebreide uitleg. Ik denk dat mijn nieuwe fiets een ketting heeft.
  mvg.
  Kees

 595. Koen De Jaeger

  De riem is inderdaad sterk maar eenvoudig te beschadigen. Kijk maar eens hoe eenvoudig dat is : http://www.carbondrivesystems.com/installation.php# . Dat is toch wel jammer als je je fiets ergens veilig open en bloot wil achterlaten.

  Ook heb ik verleden week een Patria dealer laten bellen naar de fabrikant. Momenteel daar ook nog geen riem in combinatie met de Rohloff hub zolang ze zelf nog niet klaar zijn met de nodige voorbereidingen en testen om specificaties en restricties mede te delen.

  Aan de mensen die twijfelen … laat het een aantal weekjes bezinken en test de fietsen in realiteit ook uit. Ik zoek momenteel ook een fiets, toch al 6 weken. Ik heb eerst gekeken bij trek, giant, gazelle, batavus. Toen heb ik idworx ontdekt, de rohloff naaf, samen met santos, koga, stevensbikes, patria. Voor kwaliteit ben ik bereid te betalen. Mijn volgende generatie fiets zal misschien een riem hebben, wie weet.

 596. Eric

  Gerrit en allemaal dank jullie wel. Het kan nooit kwaad om even te wachten tot een nieuwe techniek is uitgekristaliseerd.

  Net zoals de Rohloff naaf in het begin; hij lekte, schakelde minder soepel en de schakelbox trilde los. Maar nu is hij echt goed en wat mij betreft uitontwikkeld. Alhoewel? Misschien in de toekomst een elektrisch of een hydraulisch schakelsysteem.

  Kijk hier voor een overzicht voor de modificaties van de afgelopen jaren: http://www.vakantiefietser.nl/producten/rohloff-naaf/rohloff-gevorderden/

 597. Frans van der Hulst

  Ik heb het afgelopen jaar met ene Francisco uit Murcia gewerkt.
  Door ons bedrijf uit Spanje gehaald. Heb hem behoorlijk enthousiast kunnen maken over fietsen en de met name de vakantiefietser. Hij is vorige week terug gekeerd naar Murcia en het is heel goed mogelijk dat hij eerst nog even langs de winkel is gegaan.

 598. Roland Devreese

  Gerrit,

  De germanismen zijn me niet opgevallen. De argumentatie wel. Zeer grondig en doordacht! Eigenlijk zijn er dus 2 ernstige en totaal verschillende problemen: de riem vereist meer controle over de gebruiksfactoren en de riem vereist kleinere toleranties bij fabricage en assemblage. Toleranties vernauwen is niet in een handomdraai gebeurd. Het eerste probleem is zo mogelijk nog moeilijker. Hopelijk gaan er zich niet te veel fabrikanten van goedkope fietsen aan de riem wagen.

  Roland

 599. Roland Devreese

  Eric,

  Een Rohloffnaaf met electrische en liefst nog draadloze bediening, dat zie ik wel zitten. Nog twee kabels minder, dat maakt de fiets alleen maar eenvoudiger.

  Roland

 600. Eric

  Hoi Roland, jouw opmerking is zeker naar aanleiding van mijn bericht bij de riemaandrijving: http://www.vakantiefietser.nl/200903/einde-van-de-fietsketting/

  Ik mag er niets over zeggen, maar weet wel dat de zoon van Bernhard en Barbara Rohloff elektrotechniek heeft gestudeerd…
  Zie ook mijn interview met Bernhard en Barbara in de laatste Wereldfietser/Vakantiefietser. Ik zal hem ook op mijn site publiceren.

 601. Cockhuyt Maarten

  Dag Eric,

  ik heb met veel plezier al een deel van je site gelezen en vind het fantastisch! Zelf ben ik een koga liefhebber uit Brugge België met enkele koga’s in mijn bezit. (een twin traveller, roadrunner, flyer en randonneur). Ik lees de laatste tijd meer en meer over de rohloff naafversnelling en begin er wel van overtuigd te geraken dat dit een sterk en soepel schakelsysteem is. Graag zou ik daarom in de toekomst een nieuwe koga signature aanschaffen met rohloff en nu komt de vraag….waarom niet met schijfremmen? Dit heb ik gelezen op je site en vroeg me af of v -brakes of magura zeker toch beter is en waarom?

  Ik ben benieuwd naar je antwoord!

  PS: geen zin om een filiaal te openen in Brugge? Koga’s kennen ze hier nog niet echt (maar ik heb er al een paar overtuigd) maar qua vakkennis en goede fietshandelaars is het hier een ramp! Als ik spreek over een rohloff naaf denken ze dat ik chinees spreek….

 602. Albert

  He, proef ik hier een gat in de markt? Steek een stokje in de negerzoen, in de vriezer en voila!?

 603. Eric

  Dag Frans,

  hij heette geen Franciso, tenzij hij onder een valse naam een fiets heeft gekocht:-))

 604. Dirk

  Heb ik net De wereldfietser besteld voor 14,75 + 2.20 verzendkosten en lees ik nu dit.
  Afhalen in de winkel voor 3,90

 605. Roland Devreese

  Dat was inderdaad naar aanleiding van die opmerking bij riemaandrijving. Ik ben zeer benieuwd naar wat er bij Rohloff uiteindelijk uit de bus zal komen.

 606. Eric

  Dag Dirk,

  er is een tijdschrift van de vereniging De Wereldfietser. Dat tijdschrift heet ook zo en dat kost € 3,90.

  Los van de vereniging organiseer ik ieder jaar een avond voor mensen die op wereldreis willen gaan. En daaruit komt het boekje De Wereldfietser. En dat is dus geen tijdschrift, maar werkelijk iets heel anders.
  Sorry voor het misverstand, ik kan mij voorstellen dat het verwarring oproept.
  Ik zal het berichtje aanpassen.

 607. Peter

  Mensen of vrouwen?

 608. Eddy

  Het maakt niet uit of het mannen of vrouwen zijn. Inweze is ieredeen mooi………..

 609. Eddy

  ieredeen moet natuurlijk iedereen zijn. Sorry, foutje

 610. Eric

  Ik persoonlijk bedoel vrouwen.

  Maar we hebben ook vrouwelijke klanten en voor hen zijn er in Amsterdam vast wel mooie mannen, al val ik daar zelf niet op.

  Maar je hebt in politiek correct Nederland tegenwoordig partners. En geen ‘man’ of ‘vrouw’ meer:-))

 611. Peter

  Mee eens, iedereen is mooi, maar mooie vrouwen maken een testrit gevaarlijk. Laten we het daar dan maar op houden.

 612. Renate

  Hallo.
  Ik wil graag weten wat de verschillende diktes vd thermarest neo air luchtmatrassen zijn bij de verschillende maten van dit matje.
  Of is dat bij alle maten dezelfde dikte?
  Met vr.gr.
  Renate.

 613. Eric

  Hoi Renate,

  Alle maten hebben dezelfde dikte (6,3 cm). Maar tot 183 cm is de breedte 51 cm en de langste van 196 cm, is 61 cm breed.

  Eric Schuijt

 614. Hans

  Of om de 3e wereld op een betere norm te brengen.
  Gr. uit DK, na een fietstrip in SE, Hans

 615. Renate

  Via een link kwam ik al achter het antwoord. 6.5 cm dik, geldt voor alle maten.
  Is dit matje ook te bestellen?
  met vr.groet,
  Renate.

 616. Renate

  Dank je Eric. Ik zag net je antwoord. We hebben elkaar gekruist 😉
  Kennelijk is het 6.3 cm precies 🙂

  Renate.

 617. Rob Sweebe

  Een lastige gedachten-cirkel, Eric en Hans.
  Wat kunnen we meer doen, als nieuwsgierige wereldfietsers, dan onze belevenissen uit te dragen en een hele grote groep tot nadenken stemmen.
  Rob, Nijmegen.

 618. Hans van Lent

  Het ziet er fris en toch heel herkenbaar uit. Ga dus door zo! Tja, die gele achtergrond was ook wel een beetje een vies kleurtje.

  Wat me nu pas opvalt, waarom staat die fiets in het verkeersbord met z’n voorkant eigenlijk in de richting van De Vakantiefietser? Het zou toch beter zijn als die fiets van De Vakantiefietser wegrijdt? Vooral natuurlijk als het een net bij jullie aangeschafte nieuwe fiets is!

 619. Eric

  Op een normaal verkeersbord rijdt de fiets van rechts naar links. Toen ik het logo ontwierp, heb ik de fiets omgedraaid.

  Waarom? Omdat je van links naar rechts leest. En zo is het gedeponeerd bij het Europeees Merkenbureau.

  Als ik mij ooit ga richten op Japanners, zal ik het weer omdraaien:-))

 620. Marco Meijerink

  * lekker fris uiterlijk
  * erg veel tekst
  * blauwe balk is een prominente aandachtstrekker en de functie is onduidelijk. Als die ondersteunend aan de sfeer moet zijn moet dit vooral ondersteunend zijn en moet mijn oog er niet naar getrokken worden
  * Gedag beperken tot een bericht met de mogelijkheid tot doorklikken. meer gedagen haalt de kracht van een gedag weg
  * kleur: ik zie twee kleuren blauw en de kleur zwart op de site. Ik zou daarnaast kiezen voor nog een ondersteunende kleur die contrasteert met blauw. dat maakt de boel wat spannender.
  * door de hoeveelheid info die je op je site wil geven lijdt je wel de aandacht wat van je produkt af. Dat kan een keuze zijn maar dara moet je je wel van bewust zijn (heb ik zelf ook last van)
  * Fiets naar links of naar rechts zou mij eigenlijk een zorg zijn:)
  * Kortom: goed op weg maar site heeft nog wel wat puntjes op de i nodig.

  Zomaar wat gedachtes. Doe er je voordeel mee

 621. Peter

  Hoi Eric,

  Mooi lettertype en strak fris uiterlijk! verder heb ik 5 opmerkingen:
  De pagina is breder dan mijn scherm
  Blauwe balken hebben geen functie en zorgen in mijn ogen voor een onrustig beeld
  Ik ben het eens met de eerdere opmerking van Marco, meerdere gedagen haalt de kracht van de gedag weg.
  Het infoblok aan de rechterkant is prima maar ik vind het strakker dit uit te lijnen met de gedagen.
  Ik zou de homepage minder lang maken zodat je minder (niet) hoeft te scrollen.
  Veel succes!

 622. Eric

  Hoi Marco, Peter en Hans,

  dank je wel voor jullie input. Wij gaan over een paar maanden hier verbouwen. Ik denk dat ik ook maar de bouwtekeningen op de site ga zetten:-))

 623. Loes

  Hei hei,

  Foto’s zijn geweldig en genoeg.
  Blauw/wit geeft een rustiger beeld dan het geel. Nog een andere blauwe tint toevoegen? Waarom niet de hele achtergrond blauw? Strepen maken het geheel wat onrustig.
  Blokje met 11 aug. lezing enz. lijkt neergekwakt. Uitlijnen met GEDAG?
  GEDAG is grijs en daardoor nauwelijks aanwezig. Eén GEDAG is genoeg.
  Ik begrijp niet waarom het Rohlof-naafartikel direct onder de homepage zit.
  ‘k Kom anders toch wel naar je winkel hoor.

 624. Edvard

  Gefeliciteerd met de nieuwe opzet van de website; straalt professioneler uit.
  – geen blauw gestreepte balk achter.
  – gedagje eruit laten springen met bijvoorbeeld een lichtgrijze achtergrond en gelijk uitlijnen met andere blokjes.
  – alle hoofdstukbalkjes gelijke kleur.
  – akties duidelijk zichtbaar maken bovenin.
  – fotoformaten beperken tot twee.
  – ik begrijp dat ik twee pagina’s zie in je voorbeeld. De Rohloff pagina is veel te lang. Zeer gewaardeerd al die info, maar kan bondiger. Sowieso op de site niet altijd diepgravende informatie plaatsen. Houd het in jouw soepele stijl toch zakelijk. De ‘vrolijk getinte’ voorbeelden kan je in de winkel nog gebruiken.

 625. Hans Baars

  Dag Eric,

  Lees onderweg je gedag over de site in ontwikkeling.
  Goed om eens te veranderen, persoonlijk heb ik echter niets tegen de gele achtergrond van je huidige site en komt het wit met blauw op mij nogal hard over.

 626. Eric

  Ja hoor dat kan.

  Maar ik zou het niet doen. Dit in verband met de te grote krachtoverbrenging.

  Eric

 627. Miep en Hans

  Dag Carla en Eric,

  Gecondoleerd met het verlies van je vader.
  Veel sterkte in de komende tijd

 628. Frank

  Carla en Eric,

  gecondoleerd en veel sterkte .

 629. Hans van Lent

  Dag Eric en Carla,

  Ik wens jullie en jullie naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 630. Rob Sweebe

  Gecondoleerd Carla en Eric.
  Veel sterkte toegewenst.
  Groet Rob/Nijmegen

 631. Peter

  Gerrit,
  je bent nogal in je pen gekropen. Bedankt mij de kans te geven jouw gedachtegang bij de pro’s en con’s van de riem te mogen volgen.
  Zoals de Rohloff de kans gekregen heeft zich te ontwikkelen (zie Eric) zal de riem ook mogelijks die kans krijgen.

 632. Gerrit Gaastra

  Bij de Rohloff naaf ging het in het begin om kinderziektes.

  Dat deze riem zo zal slagen is natuurlijk nog te zien, maar ik zie pas een grotere kans bij de riem wanneer de carbon-vezels wegvallen bij de volgende generatie (dus is hier geen sprake van kinderziektes, maar een grote verandering in het concept). Deze riem is dan veel minder gevoelig (gebruiksfactoren / toleranties), maar heeft dan een duidelijk slechter rendement. Dit soort riemen zijn natuurlijk in de laatste jaren b.v. door Bridgestone en Continental al geprobeerd, zonder groot succes.

 633. Edvard

  Carla en Eric,
  Gecondoleerd met het overlijden van je vader. Hoe onvermijdelijk het ook is, dit wil je liever nooit meemaken. Sterkte!

 634. Henk Dubbink

  Ik was al een poosje op zoek naar een nieuwe slaapmatje.
  Ben hier behoorlijk selectief in want ik heb een probleem met mijn rug en ben hier in 1994 aan geopereerd.
  Ik heb daarom een paar knikpunten minder maar met het stuur van mijn ouwe trouwe koga randonneur op het hoogst gaat het fietsen van lange vakantietochten nog prima.

  Maar het slapen….. en om dan geen(meer) last van mijn rug te krijgen daar komt het voor mij op aan.

  Iedere nacht in een ander hotelbed is ook niks voor mij en mijn rug. Ik kwam via het blad Op Pad en Google op thermarest neo air luchtmatras terecht. Na het een en ander te hebben doorgelezen en even met Eric Schuijt te hebben gebeld, besloot ik de gok te wagen en het bewuste luchtmatrasje te kopen.
  Na 14 dagen in Duitsland te hebben gefietst en alle nachten op op het matrasje te hebben geslapen kan ik alleen de conclusie trekken dat hij zijn geld meer dan waard is.

  Mooi klein en neemt dus bijna geen ruimte in, hij is hard of zacht op te blazen en hij kraakt absoluut niet.
  Enigst nadeel is dat je weer even moet wennen aan het opblazen. Vooral na een dag fietsen bij 30 graden. Gelukkig is hij snel vol. Zeer zeker een aanrader voor de kritische slaper.

 635. Johan

  Mooie positieve gedag bij toch ingrijpend verlies.Compliment en condoleance.

 636. Irene

  Wij hebben de NeoAir 4 weken gebruikt in IJsland. Het ligt veel beter dan de dunne Self-inflatables.
  Helaas hadden wij 1 lek matje.(Het liep leeg in ongeveer een halve nacht) Dus van tevoren goed uitproberen.
  Voor het opblazen hadden we ook een oplossing gevonden: We gebruikten een pompje om balonnen op te pompen. Dat weegt niets en het gaat best snel. Ook komt er geen water (van je adem) in het matje.
  Wij hadden ook een heel goedkoop 1 cm dik schuimmatrasje mee om buiten op te kunnen zitten. Dat zou ik met de NeoAir niet zo snel doen. ‘sNachts legden we dat matrasje ook nog onder de NeoAir. Wij slapen samen onder 1 (deken)slaapzak en een zijden lakentje op het matras en we hebben het niet koud gehad.

 637. Eric

  Omdat ik zelf toch bang ben voor de kwetsbaarheid, raad ik tegenwoordig aan om voor de zekerheid alvast een plaksetje mee te nemen.
  Net als fietsbanden eigenlijk:-))

 638. Bob

  Mijn moeder werd 75 maar mis haar nog elke dag..ik dank haar voor alles wat ze gegeven heeft in mijn vooral sportieve opvoeding..Ik wens je sterkte en al de mooie herinneringen die je zal bijblijven van jouw vader Eric..en tenslotte de goede dingen worden doorgegeven en je zult altijd een stukje van jouw vader in jouw meedragen. Sterkte. Bob

 639. Rob Sweebe

  Dus jij hebt dat ook, Bob! Ik mis mijn ma ook zo, maar de herinnering wordt telkens maar mooier, jaar na jaar.
  Die herinneringen en dankbaarheid wens ik jou ook toe, Eric.

  Die 39 jaar die jouw vader cadeau heeft gekregen, waren ook een cadeau aan zijn kinderen, dat voel je als je bij De Vakantiefietser komt.

  Hou je haaks, Eric.

 640. Pieter&Jane

  Beste Eric en Carla,

  gecondoleerd met het overlijden van je vader. Veel sterkte toegewenst.

  Hou je taai

 641. Edvard

  Ik wens jullie een heerlijk ontspannen fietsweekend!

 642. Robbert Rutgrink

  Veel plezier komend weekend!
  (Het eerste rondje krijgen jullie van mij)

  Robbert

 643. joke schuijt

  Eric,

  Dank je voor je geweldige toespraak. Wat was je goed; je toespraak ook. Ten voete uit Loek
  hoe je hem beschrijft, heel dichtbij maar ook warm.
  geniet maar even dit weekend, wel verdiend en Loekie zal trots op je zijn. (was hij al en wij er bij)

 644. Hans DK

  Ben benieuwd waar jullie naar toe gaan. Kom maar op de koffie. 🙂
  Heel veel plezier.
  Gr Hans

 645. Antje

  Zijn de bagagenetten nog steeds leverbaar? Voor dezelfde prijs,dezelfde verzendkosten, rekeningnummer enz. als in de reactie van 27-09-2008?

 646. Paula

  Wanneer komt Dhr. Gaastra weer?

 647. jhbleijenberg

  Een leuk verslag jammer dat er niet meer te zien was,wij als gezin zijn verwende vakatiefietsers samen rijden wij met twee duo-tandems i.c.m twee b.o.b.trailers,nu hebben wij hele mooie tandems gezien van koga,we waren gelijk verlieft wat een mooie schitterende fietsen,zijn dat jammer dat die er in het verslag niet bij zat,trauwens is z,n rondleiding voor iedereen weggelegd,mijn hobby is ook het onderhouden,van fietsen,dus ik ben best benieuwd,mvg john bleijenberg uit veenendaal

 648. Ger

  hallo,
  Trenga is helemaal niet terziele.
  Zie trenga.de

 649. Marjan

  ik zag dat jullie oertlirb fietstassen hadden met jullie logo, zijn er daar nog van?

 650. Eric

  Ja hoor Antje.

 651. Eric

  Ergens in 2010. Waarschijnlijk in maart of zo. Kijk af en toe maar op onze site.

 652. Eric

  Ha, dan hebben ze waarschijnlijk een doorstart gemaakt. In de Bike Europe (HET vakblad voor de vakhandel) stond een tijd terug dat ze gestopt zijn wegens tegenvallende verkopen en te weinig financiele reserves.

 653. Eric

  Ja hoor, ze zijn er nog.

 654. Eric

  Dag John.

  Dank je wel voor jouw reactie. Maar euh, een zin eindig je met een punt. Een nieuwe zin begin je met een hoofdletter.

  En het gebruik van alinea’s (oftewel een ‘enter’) verhoogt ook het lezen van jouw bericht. Verder zou ik een een spellingscheck doen. Meestal zit dat onder de F7 knop.
  Als je een vraagteken gebrukt, dan weet ik dat je iets wilt vragen.

  Ik vermoed dat je vraagt of zo’n rondleiding ook voor jou is weggelegd. Vraag het eens aan jouw dealer, die kan dat misschien wel regelen.

  Sorry voor mijn strengheid wat de taal betreft.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Schuijt

 655. Hans DK

  Heel leuke fotos.
  Geweldig zo’n klub mensen. Succes, je kunt er weer een jaartje tegenaan.
  Groeten uit DK, Hans

 656. Edvard

  Alleen al vanwege zo’n leuke tocht zou ik bij jullie willen werken!

 657. pieter

  Hoe kort ook, het spat er van af dat het een heerlijke fietservaring was. En zo hoort het!
  Feest der herkenning en lekker enthousiastmerend.

 658. Tatjana

  Zooo, wat een sfeertje zeg! Ik word spontaan jaloers als ik die foto’s zie…:-) Een compliment dus, vooral aan de organisatoren natuurlijk!

  Gr Tatjana (collega van Carla)

 659. Karin

  Nogmaals enorm bedankt voor het heerlijke weekend! Fantastische organisatie, erg gezellig en heerlijk fietsweer!
  De wonden van Bjørn genezen gelukkig prima:).
  Maar ehh, waar is de foto van ‘The Bionic-man’?

 660. marikehein@kpnplanet

  Leuke foto’s!
  Het was weer een heerlijke mini vakantie.
  Ik zie helaas alleen de gecensureerde bedfoto! Er staat me iets bij van prachtig ondergoed (goede reclame voor Icebreaker)………
  Carla en Eric bedankt
  Groeten Marike

 661. Carla jr

  Heerlijk weer, een gezellige club mensen en een prachtige route. Met deze ingrediënten kan een fietsweekend ook bijna niet mislukken.
  Het was super! Ralph heeft ECHT iets gemist… Dank jullie wel! Carla jr

 662. Rien Mensink

  Dag Eric,

  ik heb momenteel een nicolaas pionier op proef,het valt mij op dat het frame snel beschadigt kleine krasjes.Weet jij een mogelijkheid om deze beschadigingen weer weg te werken.Ik heb nu enkele trekking fietsen gehad en moet zeggen dat ik weinig tot geen verschil merk in al deze fietsen , verschillen zijn marginaal.Alle opmerkingen c.q aanbevelingen komen mi wat overtrokken over.

  Groet Rien.Mensink

 663. Eric

  Dag Rien,

  Verschillen tussen framematerialen zijn niet voor iedereen goed merkbaar. Mannen gaan vaak voorbij aan hun gevoel, een vrouw zal eerder het verschil merken:-))

  Maar vrouwelijke mannen zullen wel weer meer open staan voor een zachtere aanvoelende fiets, maar mannelijke vrouwen weer niet.

  Eigenlijk is het heel simpel: als je het verschil niet voelt en je wil liever een rode fiets, houd je geld dan in je zak en koop een aluminium frame.

  Ik persoonlijk vind een titanium fiets erg fijn om op te rijden. Maar volgens Carla ben ik dan ook een vrouwelijke man…

  En wat het krasje betreft, er is een geweldig goede manier om hem weg te halen zonder dat je er iets van ziet. Kom langs en ik laat het je zien. . .

 664. Marco

  Is het bekend of Gates nog vertrouwen geven de ontwikkelingen/mogelijkheden ziet?
  Verder: Een verstevigde chainglider is dat dan onvoldoende?

 665. Eric Schuijt

  Ja hoor Marco, Gates blijft zijn best doen. De vervangingsmarkt van fietskettingen (ook al is het alleen voor versnellingsnaven) is commercieel namelijk erg interessant.

  Ik heb van Gates begrepen dat ze er bovenop zitten. Het schijnt dat de goedkeuring van Rohloff nog een kwestie van weken is.

  Ik zal het woensdag aan Bernhard Rohloff vragen. Ik ben zelf reuze benieuwd.

 666. Marco

  Dat is dan weer goed nieuws. 😉

 667. Ria den Hollander

  Hoe kan je het beste je fiets met het vliegtuig vervoeren?

 668. Nina

  Wat een geweldige reis was dit! En er zijn mooie foto’s. Ik hoop alle foto’s te krijgen want mijn ouders zijn heel nieuwsgierig… Het was leuk!

 669. Eric
 670. Eric

  Goed nieuws op de Eurobike: Rohloff heeft de riemaandrijving goedgekeurd.
  Vanavond zal ik de officiële tekst op de site zetten.

 671. Hans Baars

  Dag Eric,
  Weet jij of die Gates riemaandrijving ook op een bestaande fiets(vsf) met rohloffnaaf gemonteerd kan worden?
  Want dat rijd geweldig.
  Groet,
  Hans

 672. Eric Schuijt

  Dag Hans,

  Nee dat gaat niet lukken. Het frame moet daarvoor speciaal gebouwd zijn.

  Een fietsketting kun je namelijk delen (met een kettingpons) en dan om de liggende achtervork doen. Een riem is niet deelbaar dus dan moet je ergens een opening in het frame maken waar hij doorheen kan.

  Eric

 673. Gerrit Gaastra

  Hier de Rohloff ‘goed’keuring:

  Allgemeine Infos:
  Der Gates Carbon Drive arbeitet mit einem
  Zahnriemen, welcher verstärkt durch innen
  liegende Carbonfasern eine Zugfestigkeit erhält,
  so dass er sowohl vom Wirkungsgrad als auch
  von seinen anderen Eigenschaften grundsätz-
  lich für einen Fahrradantrieb geeignet ist.
  Der wesentliche Vorteil des Riemens besteht
  darin, dass er keinerlei Schmierung benötigt.
  Dabei liegt die durchschnittliche Lebensdauer
  voraussichtlich bei der eines guten Kettenan-
  triebes mit hochwertiger Kette.
  Um den Gates Carbon Drive sicher am Fahrrad
  zu betreiben, müssen allerdings alle Vorsichts-
  regeln genau beachtet werden, die auch sonst in
  Verbindung mit Carbonteilen am Fahrrad gelten.
  Da die Faser des Riemens durch unsachge-
  mäßes Verbiegen, Verdrehen oder Überspringen
  des des Riemens brechen könnte, müssen bei
  der Montage, beim Betrieb und beim Hinterrad
  Ein- und Ausbau, sowie beim Spannen eine
  besondere Sorgfalt eingehalten werden. Alle
  Hinweise der Betriebsanleitung müssen genau
  eingehalten werden.
  Falls die Carbonfaser im Riemen durch unsachgemäße Handhabung zerbrochen wurde (dieser
  Schaden ist von aussen unsichtbar) kommt es unweigerlich zum plötzlichen Reißen des Riemens.
  Dies kann dazu führen, dass der Radfahrer stürzt und es zu gefährlichen bis tödlichen
  Verletzungen kommen kann.
  Da der Riemenantrieb nur in speziell dafür konstruierte Fahrräder eingesetzt werden kann,
  ist der Gates Carbon Drive zur Zeit kein Nachrüstprodukt für den Handel oder Endkunden, sondern
  wird ausschließlich von Fahrradherstellern montiert.

 674. Eric

  Gerrit,

  dank je wel.
  Lieven (die beter Duits spreekt en leest dan ik)is het nu een beetje aan het vertalen.

  Eric

 675. Kees

  Dag Eric,

  Met belangstelling volg ik niet alleen het nieuws over de riemaandrijving, maar ook over titanium.
  Al 20 jaar geniet ik van mijn titaniumhorloge, en sinds 2 maanden heb ik van hetzelfde materiaal een implantaat die wacht op een bekroning. Hiermee vergeleken is de fiets toch niet te duur.
  Met mijn krasvrije horloge en implantaat verbaast het mij dat titanium zo krast, maar wil je onthullen hoe eventuele krasjes op mijn toekomstfiets verwijderd kunnen worden.

  mvg
  Kees

 676. Eric

  Hoi Kees en Rien,

  probeer eens een schuursponsje. Je zult zien dat krasjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar omdat ik niet weet of wij over hetzelfde soort titanium spreken, neem ik hiervoor geen verantwoording.

  En krast titanium snel? Ach veel minder snel dan gepoedercoat aluminium of staal.

 677. Eric

  Hieronder lezen jullie de niet-officiële vertaling van de brief van Barbara Rohloff.

  Nieuws: Gates Carbon Drive met Rohloff Speedhub 500/14

  Voor de montage van de Speedhub 500/14 in combinatie met de Gates Carbon Drive heeft Rohloff een adapter ontwikkeld. Deze adapter wordt tussen de naaf en het tandwiel gemonteerd. Voor fietsenproducenten, die deze combinatie willen maken, levert de firma Universal Transmissions riemen en tandwielen, mits de achterste schijf door Rohloff geleverd wordt.

  Rohloff monteert de adapter en riemschijf op de bestelde naven. Het kan zijn dat de riemschijf met een speciaal gereedschap aangedraaid moet worden. De Rohloff garantie blijft geldig, maar tot en met het adapterdeel.

  De firma Rohloff is niet aansprakelijk voor problemen met de Gates Carbon Drive en bijbehorende onderdelen, ook als deze door Rohloff gemonteerd zijn.

  Alle naven van Rohloff hebben een uniek serienummer. Naven die gemonteerd zijn met niet originele onderdelen vervalt de garantie compleet.

  Verder moet de Gates Carbon Drive in verbinding met een Rohloff naaf gemonteerd worden met een zogenaamde ‘snubber’, deze voorkomt dat de riem kan verspringen. En moet er een sticker op het frame komen die de aandacht vestigt op de bijzondere zorg die nodig is voor de combinatie ‘riem Rohloff’.

  Tevens worden door de firma Universal Transmissions cursussen aangeboden aan handelaren en fietsenmakers, die de Carbon Drive aanbieden. Rohloff levert originele onderdelen enkel aan handelaren, die deze cursus gevolgd hebben.

  Mvg Barbara Rohloff.

 678. Eric

  Mijn mening? De soep wordt niet zo heet gegeten en Rohloff slaat een beetje door.
  Aan fietskettingen heeft Rohloff nooit eisen gesteld en die breken wel eens.

  Het is commercieel gezien een slimme zet die Rohloff met deze brief doet. Omdat Rohloff nu spullen meelevert (anders vervalt de garantie…) maken ze extra omzet en toch nemen ze geen verantwoordelijkheid ervoor.
  Ik heb een mail gestuurd naar Universal Transmissions voor de verplichte cursus, maar daar heb ik nog geen antwoord op ontvangen en op hun site heb ik niets kunnen vinden.

  Ik denk dat ik mijn schoolboeken over ethiek en zakendoen maar eens naar Duitsland ga sturen.
  Maar eerst moeten wij maar naar die -ongetwijfeld dure- cursus gaan. En dan maar hopen dat hij in het Nederland of Engels wordt gegeven, want mijn Duits is om te huilen. Alhoewel? Hier in de winkel moet ze vaak lachen als ik Duits spreek.

 679. Maurice

  Hi, ik heb jullie zien fietsen bij Berghof (boven aan Keutenberg). In een flits zag ik dat de tandem een Santos was. Helaas had ik geen tijd om te vragen hoe die beviel, maar het zag er flitsend uit. Zelf ben ik nog aan het wijfelen tussen een Santos en een Vannicholas (met belt aandrijving). Toevallig lees ik op jullie site het verslag over jullie schoolreisje. Toeval??

 680. Eric

  Geen idee? Sommige dingen zijn voorbestemd…

 681. Adam

  Hallo,

  hebt u de (vakantie)fietsen van velotraum niet gezien? Die zijn zeker moeite waard om in uw assortiment op te nemen. Voor verdere informatie kijk toch op velotraum.de.

  Groet,
  Adam

 682. Eric

  Ook Velotraum vind ik al jaren een van de mooiere Duitse merken. Het zou zeker bij ons in het assortiment passen, maar ik zou dan goed moeten kijken wat de toegevoegde waarde is.

  Of anders gezegd, waarin onderscheidt Velotraum zich van bijvoorbeeld de mooie stalen Snel frames? En Koga, idworx, Santos en Van Nicholas zijn zeker ook niet de minste!

 683. Eelco

  Hoe zit dat dan als je de Easy Rohler wel met verlichting wilt hebben? Komt hij soms in twee versies op de markt (een nieuwe dynamo gebruiken en die dan niet gebruiken voor je paradepaardje lijkt toch wat bizar)?

 684. Eric

  Ik ga volgende week zondag naar Idworx toe in Wachtberg.
  Dan weet ik precies wat er komen gaat. Maar volgens mij komt er een uitgeklede ER.

  Geen CSS velg, geen SON naafdynamo, scheelt al snel een paar honderd euro. En het paradepaardje dat blijft gewoon, er komt alleen een dwergpony naast te lopen:-)).

 685. Ronald

  ik heb nu al 1500 km met carbon drive systeem gefietst (Trek district). De single speed fiets wordt ingezet voor woor werk verkeer, ik moet zeggen het is wel heel erg prettig dat er geen onderhoud aan hoeft worden gepleegd. Ook het fietsen zelf gaat zeer soepel. Het enige waardoor ik terug zou gaan naar ketting is als de levensduur tegen valt.

  Ronald

 686. Auke van der Weide

  Zou Idworx ook een soortgelijke fiets kunnen ontwikkelen, maar dan met oogjes op het frame voor een goede stevige achterdrager. Of is in dit geval de Old Man Mountain Sherpa een zinnig alternatief. Verder zou ik op een dergelijke racefiets maar al te graag een rohloffnaaf hebben; kan dat met de 135inbouwbreedte? En dan alsnog graag een goede naafdynamo met echt goede verlichting. Het zou dan de perfecte vakantieracefiets zijn, die je ook nog eens prima voor woon-werk verkeer kunt gebruiken.

  Kun je Gerrit niet eens inseinen, ben dan de eerste die een dergelijke racefiets koopt.

 687. Karin

  Gelukkig heb ik net op tijd ingegrepen. Toen Eric niet keek heb ik de winst van dit jaar omgezet in Icebreaker shirts en jasjes in mooie kleuren. Vooral de GT-shirts zijn erg mooi… Wil je ze komen voelen/passen/bewonderen of kopen? Na de verbouwing hangen ze op de nieuwe paspoppen.

 688. Karin

  En hij wordt nog mooier! Volgend jaar zijn de Ergonomische handvatten ook verkrijgbaar in een kurken uitvoering.

 689. Eric

  Dag Auke,

  ik ga zondag bij Gerrit langs en zal het eens aankaarten.
  Ik kan er overigens wel een Tubus Logo of Cargo achterdrager mooi op monteren, technisch is dat geen probleem, maar of de wielen het maximale gewicht van 40 kg. aankunnen, dat betwijfel ik. En daarom zal ik dat ook niet doen.

  Om jou een idee te geven; er worden zeer weinig klasiekke randonneurs met een racebochtje verkocht, dus die markt is heel klein. Te klein om een fiets voor te ontwikkelen.

  Er zijn wel alternatieven hoor. Je kunt aan een Snel of Santos denken. Tja, het is dan nog geen mooie idworx, maar wat functionaliteit betreft voldoet het. Als je serieus geïnteresseerd bent, dan kan ik Gerrit vragen of hij een los RoadMarathon frame wilt leveren en dat wij hem verder voor jou opbouwen. Dus racebocht, sterkere wielen en Rohloff. En wellicht een alu voorvork.

  Je kan eens kijken naar deze fiets: http://www.vakantiefietser.nl/producten/fietsen-van-van-nicholas/#VanNicholasHS66Rohloff

  Weliswaar met 26 inch wielen, maar ook te bouwen met 28 inch wielen.

  Nou denk er maar eens over na. Als je er over wilt praten, bel mij dan voor een afspraak.

 690. Hans

  Ik kan niets over de techniek zeggen maar in de door Gerrit doorgestuurde ‘goed’keuring van Rohloff valt me iets op, wat me niet bevalt.
  Ik vertaal enigszins vrij dat de ketting “bij verkeerd gebruik kan breken waardoor de fietser kan vallen en daarbij gevaarlijk tot dodelijk gewond kan raken”.
  Dat is altijd zo als je van je fiets valt en van je fiets vallen kan enorm veel oorzaken hebben, ik noem maar een dwarsstraat van het klappen van een band tot het oversteken van een kat. De gevolgen daarvan in verband brengen met een gebroken ketting, vind ik niet erg sterk. Eigenlijk eerder heel zwak en niet echt ter zake doend. Óf de ketting deugt, óf hij deugt niet in combinatie met Rohloff en dat heeft alleen een technische beargumentering nodig en geen emotionele.

 691. Roger

  Qua kleurcombinatie lijkt hij verdacht veel op deze zelfgebouwde fiets… Maar ja, die fiets heeft die fancy andere dingen niet.

 692. Eric

  Ik heb wel vaker witte fietsen gezien met bruine handvatten, zadel en dat ziet er smaakvol uit. Hij is dan mooi in balans.

 693. Roland Devreese

  De handelaar die aan consumenten levert moet garantie geven op het geheel (twee jaar volgend de Europese regels). Als hij zelf geen garantie krijgt van zijn leveranciers dan is dat zijn probleem. De boodschap is dus dat je als fietsenverkoper maar beter de combinatie Rohloff met riem niet aanbiedt.

 694. Eric

  In Duitsland slaat met soms te ver door, een beetje zoals in de VS. Dat remt innovatie af.

  Ik als leverancier durf het risico wel te nemen voor een riemaandrijving; fietskettingen kunnen ook wel eens stuk gaan.

 695. swa

  blijft natuurlijk het feit dat je voor de meerprijs van 600€(op komplete santos mtb) wel enkele kettingen en wat smeermiddel kunt kopen !

 696. Edvard

  Ik wens iedereen een leuke en leerzame avond. Helaas kan ik er niet bij zijn :'(.

 697. Peter

  Wie o wie heeft zin om met mij mee te gaan op reis? Ik ben van plan bijna 30.000 kilometer te fietsen over veilige fietspaden. Vrijwel geen taalbarrieres en om de kosten te drukken kan een deel van de reis thuis geslapen worden.

 698. Otto

  Hoi Eric , ben erg benieuwd naar je bevindingen met Busch en Muller over het opladen. En mijn 2 de vraag is waar kan ik deze mooie zadels kopen van de hr Gilles Berthoud , want je hebt gelijk mijn brooks zadel (waar ik overgens heel wat fijne km,s mee heb gemaakt)begint wel erg door te zakken ook naar herhaaldelijk opspannen.

 699. Eric

  De zadels van Gilbert Becaud komen eraan.
  De opladers gaan getest worden, de testmodellen zijn aangevraagd, maar het kan nog wel een paar maanden duren, want veel modellen waren nog prototypes.

 700. Frits Toxopeus

  Hoi Eric,
  Bevestiging en montage op een Idworx RT (model 2007) zonder ISR levert geen problemen op?
  Welke onderdelen (art.nr.) worden er bij de standaard door Tubus geleverd c.q. moet je hebben om de standaard te kunnen plaatsen?
  Groeten
  Frits

 701. Eric

  Dag Frits,

  Met of zonder ISR maakt niet uit. Alle onderdelen voor de goede montage, leveren wij bij de standaard mee.

 702. dirk pekelharing

  Ik ben inmiddels 3 maanden eigenaar van de road marathon van Idworx en ben zeer tevreden. Kort na aanschaf de achterdrager van Tubus Fly gemonteerd en heb rond de 10-15 kilootjes probleemloos (op en af) rondgetoerd. De wielen zijn echt heel goed met die DT Swiss naven en lopen mooi. Ik ga nu voor de winter Schwalbe Durano 28mm banden monteren of als het lukt marathon supreme 30 mm. het mooiste vind ik de ‘absorbtie’ van ongelijkheden in het wegdek. Je voelt dat deze banden met max 5 bar (mijn voorkeursspanning) zeer comfortabel stuurt.

 703. Hans Baars

  Dag Eric,

  Had niet de indruk dat wij hebben geouwehoerd,was volgens mij meer een gezellige keuvelpartij

 704. Rob Sweebe

  Juist in deze rustige tijd is ouwehoeren met de klanten erg nuttig. Je weet dan wat er leeft en wat zoal de wensen zijn. Het zet de partijen aan het denken.
  Ik stond in ons bedrijf voor: als je tijd over hebt, besteedt die dan aan jouw klant.
  Marketing heet dat toch?
  Ga door!
  Groet Rob/Nijmegen

 705. Koen De Jaeger

  Wat heeft Ortlieb in petto voor hun 2010 fietstassen?

 706. Eric

  Afgezien van de Bottle Cage en de Mesh buitentas, verandert er weinig aan hun fietstassen.
  De Back en de Front Roller Plus (van cordura) komt in de kleur Hazelnoot.

  Verder komt er een City Biker en en Downtown; een soort van kantoortas. In leuke kleuren zoals groen en aubergine.

 707. Jeroen

  Het is, gelet op het conservatisme van Rohloff, te hopen dat er nou eens een fabrikant opstaat die een net zo goede naaf gaat maken. Een beetje concurrentie kan geen kwaad voor deze wat betuttelende fabrikant lijkt mij zo.

 708. Eric

  Wellicht dat he Amerikaanse Fallbrook Technologies ooit met een mooie lichtere NuVinci naaf komt.

  Maar ere wie ere toekomt. Bernhard Rohloff heeft wel iets geweldigs ontworpen en daar plukt hij nu op een zakelijke manier de vruchten van.
  Maar hij zorgt er wel weer voor dat zijn mensen aandeelhouder zijn, zodat Rohloff nooit overgenomen kan worden door een ander nog groter en zakelijker bedrijf.

  Ik zal binnenkort het interview dat ik met Bernhard en Barabara Rohloff heb gehouden op onze site zetten.

 709. swa

  heb gisteren een santos mtb met rohloff en ketting besteld bij mijn plaatselijke fietsenboer (sorry eric maar 200km is echt te ver)
  voor mij is de riem nog een fiets te vroeg wegens (nog)niet bewezen degelijkheid en belachelijke meerprijs,maar in de toekomst…misschien wel

 710. Eric

  Dag swa, geeft niets hoor:-))

  Al moet ik wel zeggen dat 70% van onze klanten van buiten Amsterdam komt.

  Je zou een frame kunnen bestellen met Rohloff en ketting die is voorbereid op de riemaandrijving. Dan kun je over een jaar als de eventuele kinderziektes eruit zijn, alsnog de overstap maken.

 711. Leo van Lierop

  Ik snap de mensen wel die zo een fiets zouden willen kopen. Het zijn volgens mij mensen die niet alleen heel veel van het fietsen houden, maar ook heel veel houden van de fietsen zelf.

  Een titanium fiets koop je niet alleen maar om er een aantal jaren mee te gaan fietsen, een titanium fiets koop je voor de rest van je leven. En laten we eerlijk zijn, wat is een paar duizend euro meer op een heel mensenleven?

  Persoonlijk zou ik zo’n soort fiets wel willen hebben. En ik zou hem zeker niet alleen maar voor de fietsvakantie gebruiken, want dat zou zonde zijn!

 712. dirk

  We zijn het niet helemaal kwijt. Ons geld staat niet alleen op de bank maar is ook geïnvesteerd in bedrijven. Dus als ze dan iedereen een deel van een bedrijf geven klopt het weer. De bank is namelijk ook vergeten dat zij een lening hadden. Alleen niemand weet meer hoeveel iemand had. Maar we hebben nog wel rekening afschriften..

 713. Eric

  Van de meeste rekeningen die ik heb krijg ik geen rekeningafschrifen meer. Maar ja, dat is mijn eigen keuze:-)

 714. Vincent

  Beste Eric,

  Je schrijft in je bericht dat deze mat niet geschikt is voor de vrieskou. Welk type mat adviseer jij wél voor in de vrieskou?

 715. Eric

  Op alle Thermarest matjes staat een R-waarde, dat is een maat voor de isolatie. Hoe hoger de R hoe beter de isolatie. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn om niet dood te vriezen bij de minus 20 graden. Maar dat voert te ver om dat allemaal hier in te gaan tikken. Die tips krijg je cadeau bij een matje. (de komende twee weken met 10 procent korting wegens verbouwingsopruiming)

 716. Jan

  In België. Provincie antwerpen, want daar ontbreekt echt een goede vakantiefietser winkel.

 717. rien.mensink

  Dag Eric,
  persoonlijk denk ik dat de locatie het oosten en het noorden moet kunnen bestrijken,

  zwolle , almelo , meppel ?

  Groet

 718. Eric

  Leuk al die reacties en privemails. Ik ben zeer vereerd.

  Maar euh.., de sfeer met het personeel hier, is niet een concept dat je zomaar kunt kopieren naar een andere stad. Maar wie weet…

 719. mario

  Eric, weet jij wanner koga met een 28 inch stalen frame komt.

  Mario

 720. Eric

  Ja hoor, Koga komt met de Randonneur:-) Een geweldige fiets die al jaren bestaat.

  Maar ik vermoed dat je de Signature bedoelt. Ik heb eind september contact daarover gehad en Koga wist nog niet precies wanner ze leverbaar zijn.
  Ik heb wel al het prototype gezien; erg mooi en gemaakt van Reynolds buis! Ik ben reuze benieuwd.

 721. Hans

  Volgens mij is het meeste geld geinvesteerd in warme lucht. 🙂
  Gr Hans

 722. Hans

  Ik hoop wel dat er fotos op je site komen. Of een webcam in je winkel, zo kunnen je buitenlandse klanten ook meegenieten.
  Gr Hans

 723. Peter

  Goed punt, Eric. En dat enthousiasme en de aanwezigheid van jou en jouw personeel maakt de winkel uniek. Bovendien: je hebt een speciaalzaak die uitblinkt in specialisme. Ik neem aan dat dat blijkt uit het feit dat mensen van ver weg komen om de winkel te bezoeken.
  Zal bij een extra winkel de klantenkring ook uitbreiden? Als je dat zeker weet, dan moet je het doen. Maar ook alleen als je dezelfde kwaliteit kan bieden. Voor mij (en mijn bekenden) geldt in ieder geval dat een bezoek aan de Vakantiefietser een reis naar Amsterdam waard was. Was ook een leuk tripje, kon je namelijk en passant ook Amsterdam bekijken. Succes!

 724. Peter

  Aanvulling: dat het een reis waard ‘was’ heeft te maken met het feit dat ik inmiddels in Amsterdam woon…

 725. Hans

  Gewoon in A’dam blijven en de winkel ernaast kopen en een stukje groeien. Maar ook niet teveel.
  We komen toch wel, ook uit DK. 🙂
  Filiaal is ook meer zorgen en minder in A’dam zijn. Is de vraag of dat een verbetering is.

  Denk maar lekker door.
  Gr. Hans, DK

 726. Hans

  En jouw volgende reisverhaal? Ik hoor je helemaal niet over je reis in nov/dec? Ga je niet dit jaar? Te druk met verbouwen en filiaal etc etc?

  Gr Hans, DK

 727. Eric

  Hoi Hans,

  op 6 november gaan Carla en ik naar noord-Oost India (Assam en Arunachal Pradesh.) Dat gebied is sinds kort opengesteld en in Arunachal Pradesh (Himalaya) mag je sinds kort ook met z’n tweetjes reizen.

 728. Loes

  Verklaar je nader! Gniffel gniffel.

 729. jan

  17-10-09 door Jan uit Hoorn; Over de Gudereit LCR is het nodige geschreven. Na ons onderzoek blijkt het een prima (trekking)fiets met Rohlof naaf en onderdelen uit het duurzame segment en toch voordelig. Mijn vriend en ik hebben beiden een Gudereit LCR 2009 gekocht. Na 1000 KM flink testen kloppen onze verwachtingen helemaal. Laten we het houden bij feiten, ervaringen en fietsen i.p.v. voorbarige “cosmetische” conclusies verspreiden, AUB.

 730. Eric

  Dag Jan, je hebt misschien gelijk, al weet ik niet hoe jullie de fietsen getest hebben. (Belasting, stijl van fietsen, sorot wegdek, weer)

  Wat bij mij heel sterk werkt, is dat een werknemer van Gudereit op een professionele fietsbeurs weinig over zijn merk kan vertellen. Dat is bij een stand van idworx, Santos, Koga, Snel of Van Nicholas wel anders. Die mensen hebben een gedrevenheid en passie die ik bij Gudereit (en ook bijvoorbeeld bij Surley) mis.

  Dan zijn het voor mij gewoon framebakkers die een aantal onderdelen erop schroeven en zich op prijs proberen te onderscheiden (wat de makkelijkste manier is). Net zoals ‘ons’ merk VSF:-))

 731. Janneke Vonkeman

  Beste specialisten,
  Ivm winterfietstocht naar Berlijn zou ik graag eind van deze week extra goede regenkleding, een nieuwe fietsbroek en fietstassen komen bekijken en hopelijk kopen. Mag ik mijn fiets meenemen om te zien of de tasmaten goed zijn?
  Hartelijke groet en succes met de herinrichting, Janneke

 732. Eric

  Ja hoor Janneke, kom langs en parkeer je fiets binnen. Vrijdaq zijn we sowieso open.

  Eric

 733. Jim Schouten

  Passen het grotere kettingblad en het grotere kransje ook nog goed onder de kettingbeschermer?

 734. Edvard

  Net even door de ramen gegluurd en WOW! het wordt mooi.

 735. Eric

  Nee Jim, dat past helaas niet goed.

 736. Rob Sweebe

  Op 4200 hoogte?….
  Dan maar verbouwen, hi, hi….
  Sterkte!!
  Gr. Rob/Nijmegen

 737. Peter de Wild

  Leuke en leerzame site hebben jullie! Vooral het verhaal over de doek van de buren en de vislijn aan de grote teen zijn heel grappig. Overigens komt de bedoeling ook goed over!

  Ik ben een “matige” vakantie fietser, 4 weken per jaar door Europa. Kom vast nog eens in jullie winkel kijken.

 738. Eric

  Dank je wel. Tja, een simpele oplossing als een vislijntje die je vastzet aan je RVS pannetjes (of je teen…), is handzamer dan een zwaar slot.
  En wat een doek betreft om je ketting schoon te maken; op iedere camping of in elk hotel hebben ze vaak wel een oud doekje voor je.

  En Rob, het zal zwaar afzien worden, want we hebben dit jaar niet zo heel veel gefietst. Maar we doen gewoon rustig aan.

 739. Henk Kok

  Zouden die prikken ook tegen slangenbeten helpen Eric?
  Veel plezier daar, groet, Henk

 740. Albert

  Veel fietsplezier en ik kijk al weer uit naar de lezingen volgend jaar!

  Groet,

  Albert

 741. Eric

  Tja, het word wel weer veel werk al dat gefilm. En ik heb een beter camerastatief gekocht. Jammer dat hij maar liefst 5 kilo weegt.
  Als ik na deze tocht nog niet mijn lovehandles ben kwijtgeraakt, dan weet ik het ook niet meer…

 742. Hans Baars

  Eric, denk er wel om dat je na een hondenbeet evengoed binnen 3x24uur je alsnog een injectie laat geven. Dit uit eigen ervaring.
  Een fantastische reis toegewenst, samen met Carla. Ook wij willen graag zien of jullie filmisch vooruit zijn gegaan!
  Hans

 743. Eric

  Dank je Hans, ik zal erop letten.

  Eric

 744. Rob Sweebe

  Tja, past het onderlijf aardig, dan past het bovenlijf weer niet.
  Lastige dilemma’s, waar het geoefende oog van een ervaren buitenstaander soelaas biedt.
  Ik ben er ook zo een.
  Onder- en bovenlijf verschillen soms beduidend in maat. Goede concessies tussen framemaat en verstelmogelijkheden van een ‘confectiefiets’ zijn goed mogelijk.
  Ga te rade bij een leverancier die die zijn eigen persoonlijke voorkeur ondergeschikt maakt aan de anatomische noden van de lange afstandsfietser.
  Ze zijn zeldzaam in Nederland.
  Ach, we kennen er een ‘vlak in de buurt’.
  Groet Rob/Nijmegen.

 745. Arthur

  Eric,

  Leuk die flessenhouder en dat gaastasje voor €34, maar op welke Ortlieb fietstassen vanaf welk modeljaar passen ze eigenlijk?

 746. Eric

  Dag Arthur,

  ze passen op alle tassen. Kom langs en wij kunnen je uitleggen hoe.

 747. Hans

  Jammer dat ik niet in de buurt woon. Ik denk niet dat betaald woon-werkverkeer bij de secundaire arbeidesvoorwaarden hoort. 🙂

  Hartstikke leuk filmpje. Typisch ‘vakantiefietser’ gedoe.

  Dat wordt vast weer zo’n gezellige een bekwame medewerker.

  Groeten uit DK, koud en nat en winderig.
  Hans

 748. Ageeth

  Leuk filmpje. Volgens mij hebben jullie de leukste winkel van Amsterdam en omstreken.

  Ageeth

 749. Lita Schuijt

  Nou, broer, mijn complimenten en ook voor al die fietsgekken die bij je in de winkel werken. Het geeft goed de sfeer aan en hoop dat er gauw iemand erbij komt die ook zo’n fietsfanaat is. Kon meteen zien hoe de winkel is geworden. Top.

  Kus Lita

 750. Kees

  Precies Leo, en daarom heb ik het plan om volgend jaar deze prachtige fiets aan te schaffen.
  Op dit moment lijkt de verzekering het struikelblok te worden. Ik kan geen enkele verzekeraar vinden die een fiets van meer dan €5000 accepteert.
  Mijn voorstel is om de prijs van de fiets te verlagen. Graag hoor ik ook andere oplossingen, want zonder verzekering koop ik geen dure fiets.

  mvg
  Kees

 751. Karin

  Beste Kees,

  Normaal gesproken doen verzekeringen dit inderdaad niet.
  Wij hebben een goed werkrelatie met unigarant dus mogen wij wel fietsen verzekeren boven € 5000,-.
  Geen probleem dus voor hier gekochte fietsen.

 752. Eric Schuijt

  We zijn nu (14-11) in Tezpur en het eerste berichtje staat op onze site: http://www.carlaeneric.nl

 753. Hans

  Neem jij maar lekker ongevraagd je fotos, dan kunnen wij tenminste met je meegenieten.
  Dat moet wel een merkwaardige beleving zijn, al die fotograferende indiers. Hebben die dan ook allemaal een computer om de fotos op te bewaren?

  Heb je niet een gps bij je? Dan kunnen we zien WAAR je gekidnapt bent, hahaha

  Trap ze.., Hans

 754. Harry & Ivana

  Ach, waarom zou je pas op je 60e of 67e stoppen met dingen doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt??

  Liever 12 fijne maanden dan een gratis 13e maand om je te verdoezelen dat de rest eigenlijk niet zo fijn was 🙂

  Veel plezier met jullie 11e/12e maand in de Himalaya, groetjes uit Costa Rica!

 755. Stefan

  Hoi Eric en Carla,

  Ik vond zojuist op internet een leuke website die jullie wel met belangstelling willen lezen als jullie weer thuis zijn:
  http://www.going-south.tv/
  Het gaat over een fietstocht die eind 2010 ook op tv te zien zal zijn.

  Groet,
  Stefan

 756. Kees

  Ik ga komende zomer twee maanden fietsen. Ben 64 jaar en heb tot nu toe altijd een self-inflatables matrasje gehad, ervaar dit toch als problematisch. (wordt meerdere keren wakker door harde ondergrond).Zou een Thermarest Neo Air matje iets zijn voor mij?

 757. Lizette Schoenmaker

  Het lijkt me heel leuk om bij jullie te werken! En ik hou erg van fietsen! En ik ben een meisje/studente!
  Nou..

  Ik hoop dat jullie contact met mij willen nemen, als de vacature nog open staat. Groet!

 758. Joost

  Beste Eric,

  Wat een leuk vacaturefilmpje! Daar moet ik wel even op reageren. Ook al ben ik geen vrouw, heb ik nog geen fietsvakantie achter de rug en weet ik (nog) niet zo veel van fietstechniek.

  Aan de andere kant wil ik wel graag alles leren over fietsen en fietsvakanties, want het lijkt me geweldig om te doen! Ik hou heel erg van fietsen en heb veel gereisd (alleen dan niet op de fiets). Naast mijn baan zou ik het leuk vinden om op vrijdag of zaterdag bij jullie te komen werken. En oh ja, niet te vergeten: mijn opa was fietsenmaker!

  Kortom de ideale kandidaat!

  Het lijkt me leuk om een keer kennis te maken met jullie.

  Met vriendelijke groet,

  Joost

 759. Willem

  Is/komt er ook een Chainglider waarin het het grotere kettingblad en kransje passen?

 760. Eric Schuijt

  Dag Stefan,

  ik ken deze leuke productie en de productiemaatschappij, want ik heb ze ooit wel eens een fiets geleend voor een filmpje.

  Als ik thuis ben zal ik weer hu site bekijken, want hier in India is internet erg traag.

  Eric

 761. André van den Berg

  Fijn om in deze tijd ook nog leuke verhalen te lezen. We genieten van jullie reisverslag. Nog veel plezier gewenst, Rita en André van den Berg.

 762. Johan

  Hallo Eric,

  Op basis van jouw tip op de site een merino shirt aangeschaft voor een fietsvakantie. Twee weken met 25-30 graden gereden, slechts 1 keer tussendoor gewassen. Echt geweldig materiaal en inderdaad geen geurtjes, zelfs niet na 7 dagen flink zweten! Inmiddels een lange mouw versie gekocht voor de koudere dagen in het woon-werk verkeer. Is het geld dubbel en dwars waard! Nogmaals dank voor de geweldige tip. Veel plezier in de Himalaya.

 763. Eric

  Altijd goed om te horen dat ik gemist wordt:-))

 764. Joep

  Goed bezig Eric!

  Nog even en Eric fietst op een Idworx met Rohloff riemaandrijving;-)

  Wie het weet, mag het zeggen…

 765. Eric

  Ik heb vandaag de riem met een mes bewerkt En nu eens kijken of de riem het het laatstetraject in India houdt of toch nog scheurt!

  Filmpje en foto’s volgen over een paar weken.

 766. Henk Rutten

  HOI Eric,

  Wat ben ik blij dat ik dit lees. Ik heb een Santos met Rohloffnaaf en riem in de bestelling staan. Ik twijfelde (twijfel) nog, riem of ketting. De e-mail uitwisseling tussen jou, de bowers, de ontwikkelaars, bracht mij aan het twijfelen. Maar jouw reis met het testen brengen weer nieuwe inzichten betreffende de riem.

  Ik wens jou en carla nog veel fietsplezier en wellicht tot ziens in de winkel

  Henk Rutten

 767. Roland Devreese

  Ik denk ook aan een fiets met riemaandrijving en deze test is dus zeer welkom. Die opmerking over dat piepen verontrust me wel. Enig idee waaraan dat zou liggen?

 768. Eric Schuijt

  Ik denk dat ik hem te strak had gespannen:-)
  En het was erg koud. Ik ga in januari (dan ben ik thuis) een riem doormidden snijden en de lengte opmeten. Daarna leg ik hem een nacht in de vriezer en meet hem opnieuw. Ik ben benieuwd wat het uitzettingscoefficient is.

  Roland (en ieder ander), je bent van harte welkom in de winkel om een testrit te maken. Maar alleen als je bij ons een fiets wilt kopen. (er is te vaak misbruik van gemaakt:-)

 769. Roland Devreese

  De fiets krimpt ook in de kou. Ik weet niet of dat meer is of minder dan de riem. Heb je een grote vriezer? 🙂

 770. Rudy Engels

  Eric,

  Bedankt voor al deze info, steeds interessant om lezen zodat je je een beetje een idee kunt vormen! “Dankzij u” heb ik hier in België (A’dam was net iets te ver…)min of meer dezelfde Koga Traveller aangeschaft en zit nu volop bezig met wilde plannen te maken.
  Ik hoop van eens naar A’dam te komen (met de fiets?) om alvast van de negerzoenen te proeven 😉

  Prettige feestdagen!
  Rudy Engels

 771. Hans van Lent

  Dag Eric en Carla,

  Allereerst heel goed 2010 toegewenst.
  Ik heb genoten van jullie reisverslag. Zoals altijd was het weer een heel avontuur.
  Madagaskar als fietsland kan ik zeker aanbevelen!

 772. Rob Overdijk

  Door de riem te poederen met talkpoeder word deze goed gesmeerd en zal hij niet meer piepen. Wij hebben een aantal motorfietsen met een dergelijke riem in onderhoud met een vermogen van rond de 85 pk. Deze riemen gaan zeker 10000 km mee en er word geadviseerd na 12000 km deze te vervangen. Ik ben zeer positief over deze vorm van aandrijving.