negerzoenen

zoenen7

Ik ben geenszins een racist en daarnaast vind ik Afrika een geweldig continent om te fietsen met mooie en vriendelijke mensen. Lees maar eens een van mijn boeken (Mzungu of Dumela) voordat je mij veroordeelt.

Op al mijn tochten door o.a. Senegal, Gambia, Kenia, Oeganda, Tanzania, Lesotho, Malawi, Namibië, Kaapverdië heb ik het zeer naar mijn zin gehad,. En wees eens eerlijk? Als ik een racist zou zijn zoals Quincy en anonieme klagers beweren, zou ik daar dan gaan fietsen?

Begin 2006 is de naam ‘negerzoen’ afgeschaft. Het jaar waarin de politieke correctheid het won van de humor.

De voorzitter van de Surinaamse Commissie van de Geestelijke Verwerking van de Slavernij, vond de naam nogal kwetsend. Veel Surinamers gingen nog altijd gebukt onder hun slavernij verleden. De fabriek Buys besloot door de publiciteit de naam te veranderen in Zoenen.

Een half jaar later bleek het gewoon een marketingtruc te zijn van de Buysfabriek. Een truc waarin de voorzitter van de SCGVS slaafs volgde.

Maar let op: rond december komt ieder jaar weer de discussie op gang of wij Zwarte Piet niet moeten afschaffen. De tijd zal ons leren of dat gaat lukken.

Op allerlei websites verschenen foto’s die met negerzoenen te maken hadden. Ik heb ze hier verzameld omdat ze over dertig jaar niet meer te vinden zullen zijn en het is goed om de tijdsgeest teug te kunnen halen. Dus deze foto’s en plaatjes zijn niet van mij, maar zijn plaatjes die in de loop der tijd zijn gepubliceerd.
 

Eric

Gelukkig zijn er klanten die in het buitenland negerzoenen fotograveren. En kijk, zelfs in Osnabruck hebben ze negerzoenen. En wat voor een negerzoenen!

osnabruck

Maar ook in Chili vind je negerzoenen. Al worden ze daar ‘zwartjes’ genoemd.

negritos

Deel deze pagina met anderen