Fietsonderdelen

Een fiets is niets anders dan een frame waaraan allerlei spullen geschroefd worden. Wat zijn de belangrijkste fietsonderdelen van een vakantiefiets?

Frame

De frames van de merken die wij verkopen zijn allemaal goed, maar wél allemaal anders. De verschillen zitten vaak in de geometrie, de grootte en breedte van de wielen, de afwerking, de stijfheid, de materiaalsoort en het lastigste van alle keuzes… de kleur.

Lees meer over framematen.

Versnellingssystemen

Voor fietsvakanties zijn drie versnellingssystemen relevant: de derailleur, de Rohloff-versnellingsnaaf en de Pinion versnellingsbak.

Wij hebben het afgelopen decennium menig fietser gelukkig gemaakt met een fiets met een Rohloff-versnellingsnaaf, vandaar ik daar veel over geschreven heb. Een nieuwer versnellingssysteem dat erg goed is, is het Pinion-versnellingssysteem. Rohloff en Pinion leveren onderhoudsarme versnellingssystemen.

Lees onze vergelijking van versnellingssystemen.

Aandrijving

Ik houd niet zo van nieuwe snufjes op mijn fiets, maar de tandriemaandrijving vind ik wel weer erg goed. Ik heb de riem namelijk getest op een Koga Signature in noordoost India. Pas nu kan ik volmondig zeggen dat hij goed is. Een riem gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Uiteraard kun je ook kiezen voor een traditionele fietsketting.

Wanneer je graag trapt met extra kracht: er zijn ook elektrische fietsen voor fietsvakanties. E-bikes die ook in heuvels en bergen goed presteren.

Lees onze Keuzehulp E-bikes voor fietsvakanties.

Zadel en stuur

De contactpunten tussen je lijf en de fiets zijn erg belangrijk; dus:

Hoe kun je de juiste fiets?

Lees onze keuzehulp voor als je een nieuwe vakantiefiets wilt kopen:

Keuzehulp: hoe kies je de juiste fiets?

 

Deel deze pagina met anderen