Overige fietsonderdelen

Aan welke fietsonderdelen kan ik verder nog denken bij het kopen van een fiets?

Fietspedalen

Wil je klik-pedalen, zoals SPD, of gewone (platform) pedalen?

Voor klik ook wel SPD-pedalen heb je speciale schoenen nodig. Deze schoenen lopen over het algemeen iets minder fijn dan de normale schoenen, maar met fiets-wandelschoenen is het schoenplaatje is wel verzonken in de rubberen zool. Het voordeel is dat je ‘lekker’ op de trappers gaan staan bij een zware klim, zonder dat je bang hoeft te zijn er vanaf te glijden. En je kunt je wat mooiere rondjes maken in je pedaalslag, zodat je een rendementsverbetering krijgt.

Shimano combi-click pedalen met pinnetjes

 

Veel fietsen worden met combi-pedalen afgeleverd zoals je hierboven ziet. Dit zijn pedalen met één vlakke kant en één kant met SPD. Zo kun je met SPD-schoenen fietsen en met normale schoenen of sandalen.  deze worden vaak gekozen voor mensen die het idee van een vaste relatie wel fijn vinden, maar lijden aan bindingsangst.

Xt platform pedalen met 110 x100mm platform en afgeronde pinnetjes

Het voordeel van gewone (platform) pedalen is dat je met je normale schoenen kunt fietsen. Hierbij is het prettig als jouw schoenen een wat stevigere zool hebben, zodat je niet na 40 kilometer de pedalen gaat voelen. Als je ervoor kiest om met gewone pedalen te gaan fietsen overweeg dan zogenaamde platform pedalen. Bij Shimano hebben ze de GR-500 en de duurdere Shimano XT pedalen. Dit zijn pedalen met kleine spikes die zorgen dat je voeten niet van de trappers afglijden. Die hebben een heel groot platform (110mm x 100mm) en bieden een stabiel en comfortabel rijgevoel. In de laatste jaren hebben we meer van deze pedalen verkocht dan klikpedalen. Waarschijnlijk omdat je dan je lievelings- Teva’s, Keen of Five Ten schoenen kunt gebruiken.

In onze webshop vind je enkele pedalen. In de winkel zijn er (veel) meer verkrijgbaar.

Spatborden

Deze zijn niet per se nodig, maar wel erg makkelijk. Niet alleen je eigen spullen en je rug houd je schoon, maar ook degene die achter je rijdt heeft minder last van opspattend water en modder. En als je fietstassen in je tent of je hotelkamer zet, zijn ze nog een beetje schoon.

Fietsverlichting

Op vakantie zou ik nooit in het donker gaan fietsen. Vooral in het buitenland verwacht men ’s avonds geen fietsers op de weg en bovendien heb je er vaak geen fietspaden. Een lampje op het stuur is het minste wat je kan doen om jezelf zichtbaar maken. Een lamp zoals de Cateye Volt kun je op je fiets monteren en losklikken om hem ook als zaklantaarn te gebruiken.

Cateye Volt 800

Gebruik je de fiets om te forensen, neem dan een naafdynamo en een koplampje met super-leds. Die gaan duizenden uren mee! De betere Shimano naafdynamo’s durf ik tegenwoordig met een gerust hart te verkopen.

SON Edelux II

Nog mooier is een naafdynamo van het merk SON (Schmidt Originalen Nabendynamo). Die rolt lichter dan de beste naafdynamo van Shimano, is twee keer zo duur en zeer slijtvast. Zeker als je een GPS mee wilt nemen die je tijdens het fietsen wilt opladen, is een SON aan te raden. Zo voorkom je lege batterijen. En wil je het beste lampje dat er is, neem dan de SON Edelux II.

  • Fietsverlichting is alleen in de winkel verkrijgbaar. In de webshop hebben andere typen verlichting.

Standaard

Een fietsstandaard die je fiets ook met bagage overeind houdt is erg handig. Je hoeft nooit een paal te zoeken of de fiets neer te leggen. Als je je fiets neerlegt en je trekt hem daarna weer overeind, dan komen er zijdelingse krachten op je spaken te staan. Met een standaard voorkom je bovendien beschadigingen aan je fietstassen. Kies dan wel een standaard aan de achterkant, dan kun je makkelijker je ketting smeren en die is veeeel stabieler dan een middenstandaard.

Koga levert als enige merk lowrider-dragers met een klein standaardje zodat je fiets zeker niet omvalt. We hebben ook een sjieke Tubus voorstandaard die mooi op alle andere Tubus voordragers past. Jammer dat hij niet zo goedkoop is.

  • Standaards zijn niet in onze webshop verkrijgbaar, wel in onze winkel.

Bidonhouders

King Cage RVS Bidonhouder

Neem minstens twee grote bidons mee. Als je een viezerik bent en je gaat op wereldreis, neem dan bij voorkeur geen witte of doorzichtige bidons. Als je ze niet eens per maand schoonmaakt, kunt je algen krijgen in je doorzichtige bidons. Leuk, want dan kun je je goudvis mee op vakantie nemen.

 

Santos Alleshouder (fles niet inbegrepen)

Drink je onderweg veel limonade, overweeg dan de aanschaf van een hoogwaardige roestvrijstalen bidon zoals die van Klean Kanteen. Hieraan blijft de smaak van limonade niet in de fles zitten. Wij hebben ook geïsoleerde bidons die je favoriete drankje 48 uur koud of 24 uur warm houden. Ben je erg dorstig, dan kun je ook een PET-fles houder op je fiets monteren zoals je hiernaast ziet. Er zijn tegenwoordig heel veel mooie alleshouders op de markt. Van Santos heb je de Alleshouder, van Salsa de Anything Cage en van King Cage de (titanium) Manything cage. In deze opengewerkte bidonhouders (met 3e montagegaatje) gaat ook gewoon een fles Merlot, een 1.5 liter fles Coca Cola of een matje, regenjas etc. etc.

Fietsremmen

De meest eenvoudige rem voor de vakantiefiets is de V-brake. Dit is een rem met een rvs kabel die twee pootjes (met daaraan rubber blokjes) naar de velg trekt. Veel meer voorkomend is tegenwoordig het hydraulische velgremmensysteem van Magura (D). Deze zijn zeer onderhoudsarm, krachtiger én beter te doseren.

Het FIRM-tech HS33 Magura remsysteem, deze is vastgelast op de vork

Hydraulische schijremmen zijn bij ons heel lang taboe geweest. Tegenwoorder ontkom je er bij sommige fietsen niet meer aan. Normvervaging noemt ik dat. Er zijn echter wel voorstanders van dit systeem maar die kennen het al van de mountainbike, e-bike of motorfiets. Bij het vervoer moet je vooral oppassen dat de remschijf niet beschadigd. En hoewel de schijfrem de meeste kracht heeft van alle remmen is het ook het meest onderhoudsgevoelig. Al met al begin ik er wel aan te wennen en geeft het de fabrikanten ook meer ontwerpvrijheid om bijvoorbeeld verschillende banden en wielmaten toe te passen.

Oh ja, achteruittrapremmen, trommelremmen zijn ‘verboden’ op vakantiefietsen. Probeer daarmee maar eens met volle bepakking langdurig te remmen als je met 70 kilometer per uur de berg afsjeest!

Fietsremmen en reparatie

Ik vind dat als je op wereldreis gaat, je tot op zekere hoogte zelfredzaam moet zijn. Neem dus een reparatiesetje en wisselstukken mee voor de onderdelen die specifiek zijn aan jouw fiets. V-brakes kan iedere fietsenmaker repareren, maar aan een Magura rem hoeft over het algemeen niet vaak gesleuteld te worden.

Heb je fietspech? Dan kun je ook naar onze reparatiefilmpjes kijken voor zowel V-Brakes als hydraulische velgremmen.

En als je je remblokjes hebt vervangen, probeer ze dan eerst uit op een vlak stuk en niet vlak voor een afdaling!

Handvatten

Je fiets heeft al handvatten, maar als die niet bevallen, kun je er uiteraard andere op zetten. Let wel op dat ze passen bij jouw versnellingssysteem.

In onze webshop zijn enkele handvatten verkrijgbaar:

Alternatieve schakelaars voor Rohloff-versnellingen

Rohloff light schakelaar

  •  Hierboven zie je de Rohloffgrip. Voor de linkshandigen is hij er ook! Als je de Rohloff-draaischakelaar niet prettig vindt zijn er gelukkig alternatieven op de markt!

 

Cinq Shift:R, duimschakelaars voor de Rohloff

 

  • Het merk Cinq heeft in 2015 een soort van duim shifter gemaakt (waarmee je aan de ene kant opschakeld en de andere kant af) waarmee je de Rohloff-naaf kunt schakelen.

    Cinq Shift:R Road shifter voor Rohloff en hydraulische schrijremmen

  • Op een gebogen racefietsstuur kun je niet zomaar een Rohloff- handgreep plaatsen. Ook daar heeft Cinq een oplossing voor gevonden (de Cinq Shift:r Road) die verwerkt zit in de remgreep van de hydraulische schijfremmen (de Trp Hylex). Voor de velgrem gebruikers is er een deelbaar racestuur (klemdiameter 25.4mm) waar wel een normale Rohloff greep op kan. Maar is ook een mooie draaischakelaar ontwikkeld door Co-Motion (voor de oversized racesturen 31.8mm) en een vergelijkbaar alternatief  (klemdiameter 25.4mm) van het franse merk Gilles Berthoud.Deze is minder soepel dan de Co-motion en door de gladde afwerking en scherpe randjes doet hij eigenlijk gewoon pijn als je hem gebruikt.

 

Co-motion draaishifter voor Rohloff op een 31.8 racestuur

  • Santos biedt (op bijvoorbeeld de Race Lite en de Cross lite) ook het Gebla systeem i.c.m. met Sram DoubleTap rem/schakelaars. Dit is wellicht de mooiste optie om te zien, omdat de kabels netjes onder het stuurlint lopen. Maar daarvan vinden we de schakelbeweging wel erg groot en dus minder fijn voor kleinere handen.

Gebla Box kun je gebruiken i.c.m. Sram race- of mtb schakelaars

  • Vooralsnog alleen op de e-bikes met Bosch boschmotor is het Rohloff e-14 schakelsysteem te verkrijgen. Nu kunnen mensen met last van Reuma en Artritis (die de draaigreep pijnlijk vinden) lekker met knopjes op het stuur schakelen. Het elektrische systeem is razendsnel (80ms) en communiceert bovendien met de motor om zo te zorgen dat de kracht van de motor de Rohloff niet kan overbelasten. We wachten nog steeds op bevestiging wanneer dit systeem op niet gemotoriseerde fietsen verkrijgbaar wordt. De verwachting is wel dat het een kostbare upgrade zal zijn.

    Rohloff e-14, electronisch schakelen met knopjes!

Ben je benieuwd naar één van deze systemen, neem dan even contact op.

Deel deze pagina met anderen