Overige fietsonderdelen

Aan welke fietsonderdelen kan ik verder nog denken bij het kopen van een fiets?

Fietspedalen

Wil je klik-pedalen, zoals SPD, of gewone pedalen?

Voor klik ook wel SPD-pedalen heb je speciale schoenen nodig. Deze schoenen lopen over het algemeen minder dan de normale schoenen. Je kunt wel ‘lekker’ op de trappers gaan staan bij een zware klim, zonder dat je bang hoeft te zijn er vanaf te glijden. En -voor de fanatieke fietsers- je kunt je pedalen omhoog trekken, zodat je een rendementsverbetering krijgt.

Veel fietsen worden met combi-pedalen afgeleverd zoals je hiernaast ziet. Dit zijn pedalen met één vlakke kant en één kant met SPD. Zo kun je met SPD-schoenen fietsen en met normale schoenen of sandalen. Wij hebben ook pedalen waar je nog wat makkelijker uit klikt. Dus als je last van bindingsangst hebt…

Het voordeel van gewone pedalen is dat je met je normale schoenen kunt fietsen. Hierbij is het prettig als jouw schoenen een harde zool hebben, zodat je niet na 40 kilometer de pedalen gaat voelen. Als je ervoor kiest om met normale pedalen te gaan fietsen overweeg dan zogenaamde DX-pedalen. Dit zijn pedalen met kleine spikes die zorgen dat je voeten niet van de trappers afglijden. Ze zijn niet goedkoop maar wel geweldig!

In onze webshop hebben we enkele pedalen. In de winkel zijn er meer verkrijgbaar.

Spatborden

Deze zijn niet per se nodig, maar wel erg makkelijk. Niet alleen je eigen spullen en je rug houd je schoon, maar ook degene die achter je rijdt heeft minder last van opspattend water en modder. En als je fietstassen in je tent of je hotelkamer zet, zijn ze nog een beetje schoon.

Fietsverlichting

Op vakantie zou ik nooit in het donker gaan fietsen. Vooral in het buitenland verwacht men ’s avonds geen fietsers op de weg en bovendien heb je er vaak geen fietspaden. Een lampje op het stuur zoals hiernaast kun je losklikken en dan ook als zaklantaarn gebruiken.

Gebruik je de fiets om te forensen, neem dan een naafdynamo en een koplampje met superleds. Die gaan duizenden uren mee! De naafdynamo’s zijn in 2011 sterk verbeterd ten opzichte van de modellen van twee jaar eerder. De betere Shimano naafdynamo’s durf ik tegenwoordig met een gerust hart te verkopen. 

Nog mooier is een naafdynamo van het merk SON. Die rolt lichter dan de beste naafdynamo van Shimano, is twee keer zo duur en zeer slijtvast. Zeker als je een GPS mee wilt nemen die je tijdens het fietsen wilt opladen, is een SON aan te raden. Zo voorkom je lege batterijen.
En wil je het beste lampje dat er is, neem dan de SON Delux (pdf). Inmiddels opgevolgd door versie II.

  • Fietsverlichting is alleen in de winkel verkrijgbaar. In de webshop hebben andere typen verlichting.

Standaard

Een fietsstandaard die je fiets ook met bagage overeind houdt is erg handig. Je hoeft nooit een paal te zoeken of de fiets neer te leggen. Als je je fiets neerlegt en je trekt hem daarna weer overeind, dan komen er zijdelingse krachten op je spaken te staan. Met een standaard voorkom je bovendien beschadigingen aan je fietstassen. Kies dan wel een standaard aan de achterkant, dan kun je makkelijker je ketting smeren.

Koga levert als enige merk lowrider-dragers met een klein standaardje zodat je fiets zeker niet omvalt. Maar ook op onze andere merken kunnen wij zo’n Koga drager plaatsen. We hebben ook een sjieke Tubus voorstandaard die mooi op alle andere Tubus voordragers past. Jammer dat hij niet zo goedkoop is.

  • Standaards zijn niet in onze webshop verkrijgbaar, wel in onze winkel.

Bidonhouders

Neem minstens twee grote bidons mee. Als je een viezerik bent en je gaat op wereldreis, neem dan bij voorkeur geen witte of doorzichtige bidons. Als je ze niet eens per maand schoonmaakt, kunt je algen krijgen in je doorzichtige bidons. Leuk, want dan kun je je goudvis mee op vakantie nemen.

Drink je onderweg veel limonade, overweeg dan de aanschaf van een hoogwaardige kunststof, aluminium of roestvrijstalen bidon. Hieraan blijft de smaak van limonade niet in de fles zitten. Wij hebben ook geïsoleerde bidons die je favoriete drankje vier uur koud of warm houden. Ben je erg dorstig, dan kun je ook een PET-fles houder op je fiets monteren zoals je hiernaast ziet. Wij hebben drie verschillende modellen.

Fietsremmen

Vele fietsen zijn afgemonteerd met V-brakes. Deze paren een lage knijpkracht aan een groot remvermogen. Hydraulische velgremmen van Magura (HS33) zijn ook prettig in gebruik en zijn beter te doseren. Vooral erg fijn als je een zeer steile helling hebt zoals op de foto hiernaast.

Omdat wij fietsen speciaal voor iedereen aanpassen (die hier een fiets koopt), monteren we vaak bij hydraulische remmen, vaak op vlindersturen andere remgrepen.

De ‘nieuwe’ Magura remgrepen passen niet zo mooi zoals je op de foto hier links ziet.

Oh ja, achteruittrapremmen, trommelremmen en schijfremmen zijn ‘verboden’ op vakantiefietsen. Probeer daarmee maar eens met volle bepakking langdurig te remmen als je met 70 kilometer per uur de berg afsjeest!

Fietsremmen en reparatie

Ik vind dat als je op wereldreis gaat, dat je wel moet kunnen repareren. Neem dan een reparatiesetje mee. V-brakes kan iedere fietsenmaker repareren, maar Magura HS33-remmen gaan daarentegen nooit stuk.

Heb je fietspech? Dan kun je ook naar onze reparatiefilmpjes kijken voor zowel V-Brakes als hydraulische velgremmen.

En als je je remblokjes hebt vervangen, probeer ze dan eerst uit op een vlak stuk en niet vlak voor een afdaling!

Handvatten

Je fiets heeft al handvatten, maar als die niet bevallen, kun je er uiteraard andere op zetten. Let wel op dat ze passen bij jouw versnellingssysteem.

In onze webshop zijn enkele handvatten verkrijgbaar:

Alternatieve handvatten voor Rohloff-versnellingen

Copyright De Vakantiefietser

Hiernaast zie je de Rohloffgrip. Als je het Rohloff-handvat niet prettig vindt, kun je de eerdergenoemde opties proberen, maar er zijn nog meer alternatieven.

  • Het merk Cinq heeft in 2015 een soort van Rapidfire shifter gemaakt (zoals de meeste derailleurschakelaars) waarmee je de Rohloff-naaf kunt schakelen. En zo zijn er inmiddels nog wel meer systemen.
  • Er is sinds 2012 ook een electrische Rohloffgreep. Die heb ik niet getest en zal hem ook niet snel testen. Maar je kunt wel op de site van het Australische bedrijf Edsan erover lezen. Wil je dat wij hem installeren dan doen we dat graag, maar we dit is een van de weinige Rohloff-items waarmee wij geen ervaring hebben.
  • Ook op een racefiets kun je een Rohloff- handgreep plaatsen. Daar hebben we sinds 2012 een speciale Rohloffgreep voor die op een racestuur past.  En dan bouwen we special voor een fiets. Zie hieronder een Van Nicholas Pioneer met hydraulische HS66 remmen, gebouwd in 2009. Maar let op: deze remmen worden al tien jaar niet meer gemaakt, dus ze zijn niet zonder meer leverbaar… Wij hebben een deelbaar racestuur waar een normale Rohloff greep op kan. Maar we hebben ook Co-Motion, Gilles Berthoud en Shift-R shifters voor op een racestuur. En ook met Sram STI-rem/schakelaars in combinatie met een Gebla box kun je ook de Rohloff schakelen; dus het wordt steeds leuker!

Ben je benieuwd naar deze systemen, neem dan even contact op.

Deel deze pagina met anderen