Pinion versnellingssysteem

Een Pinion is een bijzondere overbrenging die in de trapas zit. Dit in tegenstelling tot de bekende Rohloff-naaf die in het achterwiel zit.
Later zal ik de technische kant beschrijven van de Pinion. Hij heeft in ieder geval als voordeel dat je nóg lichter en zwaarder kunt trappen dan met een Rohloff-naaf.

Naast de Pinion versnellingsbak zijn er ook andere versnellingssystemen.
Lees onze vergelijking van versnellingssystemen »

De Pinion P1.18 heeft 18 versnellingen, maar er zijn ook Pinions met minder versnellingen.
Zoals de P1.9 en de P1.12 . De P1.9 met 9 versnellingen heb je ook in een Extended Range (XR) versie. Bij deze is het bereik net zo groot is als de P1.18,  maar de tussenliggende stappen zijn groter; eigenlijk voor een e-bike bestemd.

Pinion P1.18Er is ook een compactere en licht-gewicht variant die van magnesium is gemaakt i.p.v. aluminium. En dat is de C1.6, C1.9XR en de C1.12 met 12 versnellingen. Het bereik van bijvoorbeeld de C1.12 is hetzelfde als de P1.18, maar de stapjes tussen de versnellingen zijn groter. Bij de P1.18 is dat 11,5% en bij de 1.12 is dat 17%.

Pinion Premium Partner

Sinds 2018 zijn wij ook een van de twee Nederlandse Pinion Premium Partners. Dat hebben we te danken aan onze jarenlange ervaring en onze uitgebreide collectie (in onze kleine winkel…) aan Pinion fietsen en modellen.

Mijn ervaringen met het Pinion versnellingssysteem

Omdat ik vind dat nieuwe spullen degelijk moeten zijn, heb ik eind 2013 in Zuid-Korea de Koga Signature WT29 met Pinion getest. Aanvankelijk was ik wat gematigd enthousiast.

Maar eind 2014 heb ik een zware tocht gemaakt door India, Myanmar en Thailand met een Koga Signature WTS met Rohloff. En in 2015 heb ik met ‘2015 Pinion fietsen’ gereden (idworx oPinion Ti); ik vind de nieuwere generatie Pinions makkelijker schakelen, het ietsje doorschieten van de pedalen is weg en ik heb geen tik meer gehoord. Het werd mij duidelijk dat de kinderziektes eruit waren.

Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en vind ik het erg fijn om met de Pinion te rijden. Dus het duurde even maar, ik ben inmiddels overtuigd van de Pinion. En belangrijker nog: de meeste fietsen die wij met Pinion hebben verkocht zijn -tot nu toe- probleemloos.

En nee, ik test niet zoals ze het bij tijdschriften doen; ’n test van één dag en dan al een oordeel klaar hebben…
Ik heb er inmiddels ruim vier maanden achter elkaar mee gefietst, bergie-op, bergie-af met volledige bepakking.

Hieronder het filmpje tijdens mijn eerste reis met de Pinion:

Welke fietsen hebben een Pinion

Wij verkopen de volgende fietsen met een Pinion transmissie:

  • idworx – oPinion travel, oPinion BLT, oPinion Titanium travel, oPinion Titanium BLT, RockoPinion
  • Santos – alle vakantiefietsen
  • Van Nicholas – Deveron
  • Tout Terrain – diverse modellen

Technische achtergrondinformatie

Als je van techniek houdt en alles van verzetten weet, kun je ook kijken naar deze vergelijking tussen Rohloff, Pinion en derailleur.

Je kunt hier de handleiding van de Pinion lezen als je meer wilt weten.

Enkele klanten met een Pinion

Vergelijk de Pinion-fietsen in de winkel

In de winkel hebben we een opengewerkt model van de Pinion staan en fietsen met een Pinion transmissie; kom eens langs.

Mijn Koga (die helaas niet meer te koop is. Ik heb inmiddels in de Koga een Rohloff naaf ingebouwd, zodat hij maar liefst 14 x 18 = 252 versnellingen heeft. Of dat zinvol is? Nee, natuurlijk niet! Maar je moet toch wat doen om indruk te maken op technische vrouwen:-))

Deel deze pagina met anderen