Een Pinion is een bijzondere overbrenging die in de trapas zit. Dit in tegenstelling tot de bekende Rohloff-naaf die in het achterwiel zit. De Pinion heeft als voordeel dat je nóg lichter en zwaarder kunt trappen dan met een Rohloff-naaf. Daarnaast kun je later een heel erg goede achterwiel-motor van Neodrive inbouwen.
Naast de Pinion versnellingsbak zijn er ook andere versnellingssystemen.
Lees onze vergelijking van versnellingssystemen »
Pinions in verschillende uitvoeringen
In 2006 werkten Christoph en Michael voor Porsche. Zij ontwierpen versnellingsbakken. Zij wilde toen de extreem betrouwbare en onderhoudsarme versnellingsbakken van Porsche aanpassen aan de fiets. Na een aantal jaar hebben zij het gewicht te weten reduceren van 23 kilo naar onder de 4 kilo. En daar was dan de Pinion waar het allemaal mee begon; de Pinion P1.18. Deze heeft 18 versnellingen en is de meest geschikte voor fietsvakanties.
Er zijn ook Pinions met minder versnellingen. Zoals de C1.9 en de C1.12. De P1.9 met 9 versnellingen heb je ook in een Extended Range (XR) versie. Bij deze is het bereik net zo groot is als de P1.18, maar de tussenliggende stappen zijn groter; eigenlijk voor een e-bike bestemd.
Er is ook een compactere en licht-gewicht variant met een behuizing van magnesium is gemaakt i.p.v. aluminium. Dat scheelt nogal wat tijd en dus geld, want de aluminium behuizing van de P-serie kost in totaal 40 minuten op een CNC freesbank en de magnesium behuizing duurt slechts 20 seconden.
In de magnesium uitvoering heb je de C1.6, C1.9(XR) en de C1.12 met 12 versnellingen. Het bereik van bijvoorbeeld de C1.12 is bijna hetzelfde als de P1.18, maar de stapjes tussen de versnellingen zijn groter. Bij de P1.18 is dat 11,5% en bij de C1.12 is dat 17%. Vandaar wij voor een vakantiefiets de P1.18 aanraden. Bij de E-bike of de mountainbike volstaat de 12% versie, omdat ervaring leert dat je juist liever minder dan meer schakelt.
Onze ervaringen met het Pinion versnellingssysteem
Omdat wij vinden dat nieuwe spullen degelijk moeten zijn, heeft Eric eind 2013 in Zuid-Korea de Koga Signature WT29 met Pinion getest. Aanvankelijk was hij wat gematigd enthousiast omdat er nogal wat kinderziektes in zaten.
Maar in 2015 heeft hij met vernieuwde ‘2015 Pinion fietsen’ gereden (idworx oPinion Ti). Hij zegt:
“Ik vind de nieuwere generatie Pinions makkelijker schakelen, het ietsje doorschieten van de pedalen is weg en ik heb geen tik meer gehoord. Het werd mij duidelijk dat de kinderziektes eruit waren.
Sinds 2015 ben ik er helemaal aan gewend en vind ik het erg fijn om met de Pinion te rijden. Dus het duurde even maar, ik ben inmiddels overtuigd van de Pinion. Mijn Pinion is ge-upgrade door Pinon en rijdt nu als de nieuwste Pinions waar de kinderziektes uit zijn gehaald. En belangrijker nog: de meeste fietsen die wij met Pinion hebben verkocht zijn -tot nu toe- probleemloos.
En nee, ik test niet zoals ze het bij tijdschriften doen; ’n test van één dag en dan al een oordeel klaar hebben…
Ik heb er inmiddels ruim vier maanden achter elkaar mee gefietst, bergie-op, bergie-af met volledige bepakking.”
Wat zijn nou de voordelen van de Pinion t.a.v. Rohloff:
-De Pinion heeft meer bereik dan de Rohloff naaf. 636% (p1.18) of 600% (c1.12) vs 528% (Rohloff)
-De Pinion heeft in de P1.18 uitvoering kleinere tussenstapjes dan de Rohloff. 11.5% vs 13,3%.
-De Pinion is in combinatie met de juiste achternaaf stiller dan de Rohloff. Wij raden vaak de naaf van Onyx (bij idworx heet hij de DD mute) aan. Dan is ie zelfs volledig geruisloos.
-Fietsen met Pinion kun -eventueel in de toekomst- combineren met een achterwielmotor waardoor je een fantastische e-bike van de trekking fiets kunt maken
Wat zijn de (mogelijke) nadelen van de Pinion t.a.v. Rohloff
-De Pinion heeft een specifiek frame nodig. Je kan hem achteraf niet op je derailleur fiets bouwen.
-De Pinion werkt vaak met i.c.m. schijfremmen, de keuze in combinatie met velgremmen is beperkt
-De Pinion heeft een grote vrije slag. Daardoor duurt het soms even voordat ie aangrijpt.
-De Pinion is duurder dan de Rohloff. De c1.12 kost afhankelijk van de fiets en andere opties ongeveer €100 meer. De P1.18 met een (volledig stille) Onyx naaf is al €1000 euro duurder, dan een vergelijkbare fiets met Rohloff.
Welke fietsen hebben een Pinion
Wij verkopen de volgende fietsen met een Pinion transmissie:
- idworx – oPinion travel, oPinion BLT, oPinion Titanium travel, oPinion Titanium BLT, RockoPinion
- Santos – alle vakantiefietsen
- Van Nicholas – Deveron
- Tout Terrain – diverse modellen
Pinion Premium Partner
Sinds 2018 zijn wij een van de twee Nederlandse Pinion Premium Partners. Dat hebben we te danken aan onze jarenlange ervaring, goede service en onze uitgebreide collectie (in onze kleine winkel…) aan Pinion fietsen en modellen.
Technische achtergrondinformatie
Als je van techniek houdt en alles van verzetten weet, kun je ook kijken naar deze vergelijking tussen Rohloff, Pinion en derailleur.
Je kunt hier de handleiding van de Pinion lezen als je meer wilt weten.
https://pinion.eu/data/dealer/about-pinion-EN.jpg
Enkele klanten met een Pinion
Vergelijk de Pinion-fietsen in de winkel
In de winkel hebben we een opengewerkt model van de Pinion staan en fietsen met een Pinion transmissie; kom eens langs.