Fietssturen

Een stuur waarop je de handen op verschillende manieren kunt plaatsen is voor een vakantiefietser die uren achter elkaar op de fiets zit, zeer belangrijk.

Eerst: opmeten

Als we jou opmeten met ons pasframe, dan kun je kiezen uit pakweg twaalf sturen. We kijken dan naar:

  1. de stuurhoogte
  2. de afstand van het zadel tot het stuur, en
  3. de breedte en de hoek van het stuur

Kom je na 500 kilometer langs voor de eerste beurt en het stuur bevalt toch niet (wat zelden voorkomt), dan zetten we alsnog een ander stuur op je fiets. Dat klinkt simpel maar is vaak veel werk.

Welk stuur?

Van de vier sturen hier links, voldoen de bovenste drie sturen niet. Want ze hebben maar één handpositie. En het is belangrijk dat je bij een lange tocht van handpositie kunt wisselen. Kies je voor een recht stuur (links onderaan en rechts midden), dan kun je lange bar-ends monteren. En doe er dan meteen foam omheen, zodat je geen koude vingers krijgt als je ’s ochtends op de fiets stapt.

Maar je kunt ook kiezen voor een zogenaamd vlinderstuur, zoals hier rechts. Met name voor vrouwen is dat prettig. Er is namelijk een fysiek verschil tussen mannen en vrouwen (voor zover je dat nog niet wist). Behalve dat vrouwen borsten hebben, hebben ze ook een korter bovenlichaam. Met een vlinderstuur breng je het stuur iets naar je toe en zit je meer rechtop. Sommige fietsers prefereren een racestuur.

Ook belangrijk

Goede handvatten en uiteraard het goed opmeten van de zitpositie (met een pasframe) kan tintelende vingers, pijnlijke polsen of stramme schouders voorkomen.

Als je handen niet goed op het stuur staan, kun je last krijgen van tintelende vingers. Dit wordt het carpaal tunnelsyndroom genoemd. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen hier meer last van hebben dan mannen.
Hier links op de foto kun je zien hoe de zenuwen lopen en op welke plek je dus drukpunten moet voorkomen. Je kan overigens geopereerd worden als het chronisch wordt. Maar dat is een service die wij hier niet verlenen:-))

Onze sturen

Bekijk enkele fietssturen in onze webshop

Let op: in onze webshop staat slechts een selectie van ons aanbod; in de winkel bieden we veel meer opties. Kom eens langs!

Deel deze pagina met anderen