Fietszadels

Waar moet je op letten als je een zadel koopt?

  1. Hardheid
  2. Ergonomie
  3. Zadelafstelling
  4. Comfort

1. Hardheid

Een hard(er) zadel rijdt over het algemeen het best.
Let er op dat het zadel niet té zacht is, want dat zit op de lange duur niet lekker. Vergelijk het maar met een een heel zacht bankstel waarin je diep wegzakt. De eerste vijf minuten zit je lekker, maar na een half uur weet je niet meer goed hoe je lekker zitten moet. Dat geldt ook voor een superzacht gelzadel rijdt de eerste tien minuten lekker, maar na een uur gaat het broeien omdat het zadel je billen geheel afsluit. Fietsen doe je op je zitbotjes en niet op je vet en vlees!

2. Ergonomie

Alle billen zijn anders. En dan met name de afstand tussen de zitbotjes, zoals je hieronder kunt zien:
zitbotjes Copyright: De Vakantiefietser, Amsterdam

Wij kunnen hier in de winkel de afstand tussen de zitbotjes opmeten en dan bepalen welk zadel wat breedte betreft goed bij jou past. Wees niet bevreesd, want je kunt je broek gewoon aanhouden bij de meting.

Een vrouwenzadel is in het algemeen iets breder dan een mannenzadel. Vrouwen hebben namelijk gemiddeld een relatief breder bekken (want er moet een baby tussendoor kunnen:-)
Vrouwenzadels zijn ook twee centimeter korter.

Zadels van het merk Terry hebben een gleuf om de gevoelige delen te ontlasten en hebben een inkeping aan de achterkant. Zeker als je een gevoelig stuitje heb, is dit erg prettig.

Zadels van het merk SQ-lab zijn er in diverse breedtes.

Een leren Brooks zadel vormt zich naar je zitbotjes en zit uiteindelijk dan heel erg goed. Maar het duurt wel  500 kilometer voordat dit zadel is ingereden. De Brooks Cambium zadels zijn gemaakt van natuurrubber en bevallen mij erg goed.

Wij hebben héél erg mooie leren zadels van Gilles Berthoud die ik tijdens mijn tocht in het Himalaya getest heb.

Brooks zadel

Voor een lange tocht heeft een hard leren zadel de voorkeur. Het duurt even voordat hij is ingereden, maar daarna zit hij letterlijk als gegoten. Het leer past zich nl. aan aan jouw zitbotjes. En heb je een heel oud Brooks-zadel dan kun je hem opknappen zoals op de foto hiernaast (van Tom Lantink).

Houd er rekening mee dat een leren zadel onderhoud nodig heeft; af en toe een likje vet. En dat je ’s avonds als je je fiets  buiten laat staan een regenhoes over het zadel doet. Wij hebben hele handige zadelhoesjes die je nooit kwijtraakt.

3. Zadelafstelling

Meten is weten, vandaar wij een pasframe hebben laten bouwen. Veel mensen zitten te laag. Dan moet je niet gaan klagen als je knieklachten krijgt.
Maar zit je weer te hoog, dan kun je rugklachten krijgen.

Staat het zadel te ver naar voren dan kan hij de ischiadicus zenuw afknijpen met eventueel tintelende voeten als gevolg.
Heb je het zadel te ver naar achteren gezet, dan heb je alleen maar een rendementsverlies en ben je eerder moe.

Als je een fiets koopt bij De Vakantiefietser, dan meten we je op met ons pasframe en zit je goed.  Maar bevalt het zadel niet, dan mag je het zadel (onbeschadigd) terugbrengen en omruilen (evt. geld terug of bijbetalen).

Ook als je alleen een zadel bij ons koopt, mag je hem omruilen. Maar soms is het hier erg druk, dus dan moet je het zadel zelf van je fiets afhalen en erop zetten.

4. Comfort

Vering: Meestal raden wij vering af; vering maakt de fiets zwaar, het kost trapenergie en vering kan kapot gaan.

Maar als je fysieke klachten hebt of veel onverhard rijdt, dan is het een ander verhaal. Zeker als je last van je rug hebt, kun je een verende zadelpen overwegen. Degene die wij eigenlijk altijd aanraden is de Cane Creek Thudbuster genoemd die je hiernaast ziet. Jouw framehoogte moet hiervoor wel geschikt zijn.

Bekijk een selectie van onze fietszadels

Of kom een keertje langs

Meer over fietszadels

Deel deze pagina met anderen