Fietszadels: keuzehulp

Een goed zittend zadel is goud waard en een slecht zadel kan de mooiste fietsreizen tot een zeer onaangename ervaring maken. Enig idee wat een goed zadel is? Er is immers nogal wat keuze in fietszadels. Goed nieuws: we hebben inmiddels vele mensen geholpen met het vinden van het juiste zadel. Met deze keuzehulp leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een fietszadel.

De reden waarom er zoveel verschillende zadels op de markt zijn is simpel: elk mens is uniek, ook jij! Het is een kwestie van dát juiste zadel vinden dat bij jou past. Middels deze keuzehulp willen we je helpen om een goede keuze te maken.

Een greep uit de collectie fietszadels van Brooks

Keuzehulp

Je hebt antwoord op de volgende vragen nodig om het juiste fietszadel te kunnen kiezen:

 1. Hoe lang zijn jouw fietstochten?
 2. Wat voor lichaam heb jij?
 3. Heb je zitklachten?
 4. Wat is de breedte van je zitbotjes?
 5. Wat is de houding op je fiets?

Met die informatie kun je een merk en model kiezen dat bij je past.

Hoe lang zijn jouw fietstochten?

Een lekker dik gelzadel werkt prima in de stad tijdens korte stukjes. Maar als je op reis gaat met de fiets, dan zit je langer op het zadel en is een steviger zadel een betere keuze.

Heb je zitklachten?

De zoektocht naar een nieuw fietszadel komt vaak voort uit klachten over het huidige. Maar ook het moment dat je een nieuwe fiets koopt is een goed moment. De meest gehoorde klacht is ‘slapende delen’; ook wel ‘slaapzak’ of ‘slaapmuts’ genoemd. En irritatie van de huid komt ook vaak voor.

Veel mensen denken dat een zo zacht mogelijk zadel uitkomst biedt tegen zadelpijn. Echter niks is minder waar. In een zacht zadel zak je diep weg, waardoor er geen ventilatie is en onnodig veel wrijving ontstaat. Als het dan ook nog eens warm wordt begint het te broeien en krijg je broekbroei. Doordat je zitbotjes wegzakken komt de druk op het voorste gedeelte te liggen, waardoor jouw edele delen in de knel komen. Vergelijk het maar met een zacht bankstel. In het begin zit het lekker, maar na een half uur merk je dat je geen goede ondersteuning krijgt. We hebben ook een hele pagina besteed aan hoe je zitklachten kunt voorkomen.

Wat voor lichaam heb jij?

Oudere mensen waar de huid wat dunner is geworden, kunnen beter een iets zachter zadel nemen. Maar ook fietsers met een laag lichaamsgewicht.

De breedte van jouw zitbotjes

Het gemiddelde verschil in zitbotjes tussen mannen en vrouwen, in centimeters

Bij vrouwen zitten de zitbotjes gemiddeld iets breder uit elkaar dan bij mannen.

Ieder mens heeft twee zitbotjes. Deze hebben, zoals de naam al zegt, één doel: zitten. Voel maar eens wanneer je op een (harde) stoel zit. Je zitbotjes zijn het contactpunt en verdelen uitstekend het gewicht.

Wanneer je op een zadel zit waar enkel deze botjes het contactpunt zijn, zit je vaak lekker: er is minimale wrijving met je billen en gevoelige delen worden ontzien. Maar je moet het wel verdienen! Want het duurt even voordat de huid en de botjes aan het hardere zadel gewend zijn.

Afhankelijk van de breedte van jouw zitbotjes zijn er verschillende zadels. In de winkel kunnen we snel, eenvoudig en geheel pijnloos 🙂 de breedte van jouw zitbotjes opmeten. Hoe we dat doen? Kom maar langs! En wees niet bevreesd, je hoeft je broek niet eens uit te trekken.

Houding op de fiets

De zit op een stadsfiets, vakantiefiets of racefiets heeft veel invloed op de breedte van het zadel. Het komt zelden voor dat de zadels tussen deze fietsen uitwisselbaar zijn. Over het algemeen geldt: hoe sportiever de zit hoe smaller het zadel. Dit komt doordat je bekken kantelt wanneer je meer voorover gebogen zit. Hierdoor veranderen de drukpunten en wordt het raakoppervlakte smaller.

In de afbeelding hiernaast zie je duidelijk wat een verandering van houding met je zitbotjes doet.
We kijken dus na de meting naar jouw fiets om te bepalen welke zadels er geschikt zijn. Afhankelijk van de gewenste zitpositie kunnen er een aantal centimeters bij- of af worden getrokken. Zodoende kom je tot de juiste maat.

Welk zadelmerk?

Elk goed zadelmerk houdt rekening met de zitbotjes en ontwerpt zadels die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk irritatie ontstaat. Merken waar wij onder andere mee werken zijn: SQ-Lab, Terry, Ergon, ISM en Brooks. Elk van deze merken benadert haar ontwerp anders en gebruikt andere materialen.

SQ-Lab

Om tot de ideale zitpositie te komen zijn er verschillende mogelijkheden. SQ-Lab maakt zadels waarbij het smalle gedeelte lager ligt dan achter. Hierdoor wordt het voorste deel niet belast. Deze zadels zijn er in elke maat. Het is dus echt maatwerk. Ze maken geen speciale zadels voor specifiek mannen of vrouwen.

Terry

De zadels van Terry hebben in het midden een uitsparing. Dit is niet voor ventilatie (wat veel mensen denken) maar enkel om ervoor te zorgen dat je dit gedeelte niet belast. Je zitbotjes worden goed ondersteund en zodoende werkt dit concept goed.

Brooks

Wat Brooks uniek maakt is de keuze voor het materiaal. Al sinds 1866 maken ze in Engeland (tegenwoordig Italië) kwaliteitszadels van leer. Op ambachtelijke manier vervaardigen ze zadels voor een grote groep fietsers. Er zijn diverse maten en modellen waarvan de B17 het meest iconische model is.

Blauwe versie van het lederen fietszadel Brooks B17 Standard.

Gilles Berthoud

Gilles Berthoud is een Fransman die kwalitatief nog betere lederen fietszadels maakt dan Brooks. Maar het leer is dikker, waardoor het inrijden nog langer duurt. Daarom hebben ze tegenwoordig ook een versie met het dikke leer die je sneller inrijdt. En ik heb hem ook nog getest tijdens mijn tocht door het Himalaya.

Drie lederen fietszadels van Gilles Berthoud,: bruin, zwart en rood

Brooks Cambium

Voor praktisch ingestelde fietsers en veganisten heeft Brooks sinds een paar jaar de Cambium zadels die geen onderhoud nodig hebben en die ook in de regen gelukkig blijven.

Het Cambium zadel is gemaakt van rubber met een canvas of kunststof beschermlaag. Deze bovenlaag is niet gevoelig voor water en mag dus gewoon nat worden. Het rubber vervormt een klein beetje en zal snel de juiste vorm aannemen. Je hoeft dit zadel dus niet ‘in te rijden’. Na een tijdje wordt het rubber ietwat verwarmd door je lichaamswarmte en vergroot dit het comfort. De Cambiums zijn verkrijgbaar in diverse maten en modellen.

Brooks Cambium fietszadel C17, zwart

Wil je jezelf eens laten opmeten?

In onze winkel meten we de breedte van je zitbotjes op, kijken we naar je houding, vragen we welke klachten je hebt en helpen we je een zadel kiezen dat bij jou past.

Kom langs in de winkel

Tips voor wanneer je een lekker zadel hebt

 • Als je de gelukkige bezitter van een fijn zadel bent waar je zonder problemen uren op kunt zitten: koop meteen een tweede zadel, voordat de fabrikant weer eens zo nodig het ontwerp moet veranderen.
 • Til je fiets nooit op aan het zadel. Hierdoor zal de brug bij de rails breken.
  Als je met een gebroken rail langskomt en beweert nooit de fiets aan het zadel op te tillen, dan geloven we je bij voorbaat niet. Beter: pak je fiets vast bij de achterdrager.
 • Heb je een heel oud Brooks-zadel dan kun je hem opknappen zoals op de foto hiernaast (van Tom Lantink).
  Je boort de oude nagels eruit, gaat naar jouw favoriete leer- of SM-winkel en koopt nieuwe nagels.
  Je maakt nieuwe gaten in het leer met een broekriem-gatentang.
  Het uitgerekte leer trek je over het zadel en zet hem opnieuw vast met de nieuwe nagels.

 

Deel deze pagina met anderen