Fiets in trein vervoeren

Binnen Europa is het fijn om met de trein te reizen en op je bestemming op de fiets te stappen.

Overzicht international treinen (begin 2019)

In ieder land en in iedere trein gaat het meenemen van de fiets weer anders. Op de website van de Treinreiswinkel staat een overzicht van landen en mogelijkheden om de fiets mee te nemen.
Hieronder staat een lijstje met de maatschappijen (met dank aan de NS).

En hier kun je de bagage eisen zien m.b.t. het meenemen van een fiets in internationale treinen.

Thalys

Een veel gebruikte verbinding is de Thalys. Daarom heb ik hieronder de voorschriften gezet voor de toegestane bagage:

  • Het omhulsel, volume en gewicht zijn zodanig dat de reiziger de bagage kan dragen en in de daartoe bestemde ruimtes aan boord van de trein kan plaatsen zonder dat het de reizigers of het boordpersoneel in hun bewegingen belemmert.
  • De bagage aan boord moet een adreskaartje dragen waarop de reiziger zijn naam en voornaam vermeldt.
  • De bagage valt steeds onder de volledige verantwoordelijkheid van de reiziger.
  • Maximum aantal stukken per betalende reiziger : 3
  • Afmetingen van een bagagestuk : grootste afmeting ≤ 85 cm
  • Let op: Maar fietsen beschermd met een hoes van 135 x 85 x 30cm (voor- en achterwiel demonteren en dragers eraf) worden ook beschouwd als bagage.
  • Je kan bij ons een fietshoes kopen die je met breed dozentape kleiner kunt maken tot een Thalys-pakketje. Met het brede plakband kun je dan ook een draagriem maken zodat hij makkelijk is mee te nemen.

Officiële informatie van Thalys ».

Fyra

Het meenemen van een fiets is niet toegestaan op Fyra. Een (verpakte) vouwfiets daarentegen geldt als bagage en wordt gratis vervoerd.

Intercity Brussel

InterCity Brussel rijdt een paar maal per dag met Belgische rijtuigen, waar maar een beperkt aantal fietsen inpast. Het kan voorkomen dat wordt gevraagd een volgende trein te pakken.

TGV

Zie de Thalys.

Eurostar

Het is mogelijk fietsen met Eurostar te laten vervoeren. Deze dienen te worden gedemonteerd en verpakt in een speciale hoes. Deze fietshoes mag niet groter zijn dan een normale koffer; dus je moet de wielen, de bagagedragers en spatborden demonteen.
Voor reizigers tussen Brussel/Paris/Lille en London is het mogelijk de fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage. Uiteraard is het aan te bevelen de fiets te verpakken in een hoes die de fiets beschermt én een reisverzekering die het vervoer van de fiets dekt. De kosten voor het vervoer van fietsen als ingeschreven bagage zijn € 25,-. Het meenemen van tandems is niet toegestaan.
Officiële informatie Eurostar »

ICE International

Binnen Nederland en de grensoverschrijdende trajecten via Emmerich gelden de volgende bepalingen: Je mag géén fiets meenemen tenzij hij in een koffer past die niet groter is dan 85 cm. . . (nou dat lukt dus nooit!). Een vouwfiets meenemen mag trouwens wel.

Binnen Duitsland geldt: Fietsen (ook vouwfietsen) worden uitsluitend als handbagage toegelaten in de ICE als ze verpakt worden zoal omschreven voor de Thalys (dus 120 x 90 cm.)

InterCity Berlijn

Het is toegestaan om een fiets mee te nemen in InterCity Berlijn. Daarvoor heb je een internationaal fietsticket en reservering nodig van € 15,- per enkele reis.

City Night Line

Het is toegestaan om fietsen mee te nemen op de City Night Line (als die over een tijd nog rijdt). Je betaalt € 12,- voor een internationaal fietskaartje enkele reis. Reserveren is verplicht. De fiets wordt geplaatst in een ligrijtuig met bagage-afdeling. Er zijn per City Night Line (Amsterdam — München, Amsterdam — Zürich) maximaal 2 tandemplaatsen te reserveren. Zodra één tandemplaats gereserveerd wordt, zal het overgebleven aantal vrije fietsplaatsen verminderd zijn met twee fietsplaatsen. Let op: Bij een tandemreservering zijn nog wel 2 fietskaarten vereist.

Officiële informatie van NS HiSpeed »

Let op: regels kunnen veranderen, dus altijd navragen!

Meer praktische tips

Deel deze pagina met anderen