Smartphone en GPS-navigatie op reis

SmartphonesVoor op reis is GPS-navigatie met een smartphone een handige aanvulling op de papieren kaart.
De papieren kaart gebruik je voor het overzicht, de smartphone met kaart voor het detail.
Met een smartphone met GPS wordt je de actuele positie direct in de digitale kaart weergegeven. Dit maakt het navigeren een stuk eenvoudiger en sneller. Overdag kan de kaart in de tas blijven zitten.

Detail

Het grotere detail geeft meer mogelijkheden om de kleinere weggetjes te kiezen die op een redelijke nauwkeurige landkaart niet te vinden zijn. Dit maakt het fietsen met GPS-navigatie interessanter, en misschien zelfs wel spannender. Ook bieden de digitale kaarten extra informatie zoals bezienswaardigheden, slaap- en eetgelegenheden, campings, supermarkten, winkels, en nog veel meer categorieën.

Bestaande- en berekende fietsroutes

Op internet zijn veel websites te vinden met informatie over bestaande fietsroutes. Ook zijn er routeplanners speciaal voor het berekenen van recreatieve fietsroutes, gebruikmakend van regionale of landelijke fietsnetwerken. Deze routes kunnen met de GPS-navigatie eenvoudig gevolgd worden.

The Plug

Batterijduur

Bij intensief gebruik van de smartphone met een navigatie-app houdt de interne batterij het niet een dag lang vol. Om energie te besparen kunnen Wifi, Bluetooth en 3G/4G uitgezet worden.
De batterijduur kan verlengd worden met een aantal mobiele stroomvoorzieningen zoals een accupack of naafdynamo. De eenvoudigste en goedkoopste oplossing is het gebruik van een accupack met een capaciteit van 5.000mAh of meer. Een accupack kan gecombineerd worden met een naafdynamo, zodat je al fietsende deze op kunt laden.

Opladen met netstroom

In de praktijk is het energieverbruik van een smartphone met navigatie-app behoorlijk hoog. Daarom kun je hem naast het opladen via een stopcontact ook opladen via je naafdynamo. Bij De Vakantiefietser hebben we diverse soorten adapters om dit mogelijk te maken.

iphone

Weerbestendigheid

Er bestaan legio mogelijkheden om de smartphone met een hoes of speciaal ontworpen behuizing weer- en schokbestendig te maken. Het handigste zijn de behuizingen die op het stuur gemonteerd kunnen worden, bij voorkeur draaibaar.

Cursussen

Mocht je nog vragen hebben, dan ben je van harte welkom op één van de navigatiecursussen die we regelmatig houden.

Hardware

Voor de hardware kun je uiteraard bij De Vakantiefietser langskomen of in onze webshop kijken. Wij hebben inmiddels veel expertise opgebouwd om jouw smartphone goed aan te sluiten op jouw naafdynamo.

Boekje Smartphone

Gratis boekje

Oh ja, onze monteur Johan heeft een boekje geschreven over het gebruik van Smartphones op reis.
Johan kan het weten, want hij gaat ieder voorjaar twee maanden fietsen met zijn iPhone.

Deel deze pagina met anderen!