Navigeren met telefoon en GPS-navigatie

SmartphonesVoor op reis is GPS-navigatie met je telefoon een handige aanvulling op de papieren kaart:

  • De papieren kaart gebruik je voor het overzicht
  • Je telefoon met kaart gebruik je voor het detail

Met een telefoon met GPS word je actuele positie direct in de digitale kaart weergegeven. Dit maakt het navigeren een stuk eenvoudiger en sneller. Overdag kan de kaart in de tas blijven zitten.

Met je telefoon zie je meer details

Het grotere detail geeft meer mogelijkheden om de kleinere weggetjes te kiezen die op een redelijke nauwkeurige landkaart niet te vinden zijn. Dit maakt het fietsen met GPS-navigatie interessanter, en misschien zelfs wel spannender. Ook bieden de digitale kaarten extra informatie zoals bezienswaardigheden, slaap- en eetgelegenheden, campings, supermarkten, winkels, en nog veel meer categorieën.

Bestaande- en berekende fietsroutes

Op internet zijn veel websites te vinden met informatie over bestaande fietsroutes. Ook zijn er routeplanners speciaal voor het berekenen van recreatieve fietsroutes, gebruikmakend van regionale of landelijke fietsnetwerken. Deze routes kunnen met de GPS-navigatie eenvoudig gevolgd worden.

The Plug

Hoe zorg je dat je telefoon niet leeg raakt?

Bij intensief gebruik van je telefoon met een navigatie-app houdt de interne batterij het niet een dag lang vol. Om energie te besparen kunnen Wifi, Bluetooth en 4G/5G uitgezet worden.

De batterijduur kan verlengd worden met een aantal mobiele stroomvoorzieningen zoals een accupack of naafdynamo. De eenvoudigste en goedkoopste oplossing is het gebruik van een accupack met een capaciteit van 6.000mAh of meer. Een accupack kan gecombineerd worden met een naafdynamo, zodat je al fietsende deze op kunt laden. We hebben diverse modellen in de winkel, maar niet in de webshop. Ieder jaar komen er wel betere en nieuwere modellen uit, want de ontwikkelingen gaan snel.

Opladen met netstroom

In de praktijk is het energieverbruik van een telefoon met navigatie-app behoorlijk hoog. Daarom kun je hem naast het opladen via een stopcontact ook opladen via je naafdynamo. Bij De Vakantiefietser hebben we diverse soorten adapters om dit mogelijk te maken.

iphone

Hoe zorg je dat je telefoon niet nat wordt?

Er bestaan legio mogelijkheden om je telefoon weer- en schokbestendig te maken. Daar zijn telefoonhoezen of speciaal ontworpen behuizingen voor verkrijgbaar. Het handigste zijn de behuizingen die op het stuur gemonteerd kunnen worden, bij voorkeur draaibaar.

Smartphone-stuurhouders

Navigeren met je telefoon

De handigste apps om te navigeren met je telefoon zijn MAPS.ME en Komoot.
Die werkt op zowel iPhone en Android; handig als jouw partner zo nodig een iPhone moet hebben, terwijl jij (de slimmere dus) een Android toestel gebruikt.
Van MAPS.ME zijn een heleboel handige filmpjes.
Maar ook over Komoot is veel te vinden.

Wil je meer functionaliteiten (die de app meteen ingewikkelder maken) dan zijn er twee goede apps:

Als je een Android smartphone heb, kijk dan eens naar dit filmpje: Daarin wordt uitgelegd hoe de app Osmand+ werkt; Dat is degene die ik (Eric) naast MAPS.ME zelf al jaren gebruik. Al heeft Komoot wel een inhaalslag gemaakt

Als je een iPhone hebt, gebruikt dan eventueel de app Pocket Earth. Op deze pagina’s staan een heleboel instructiefilmpjes ( in het Engels)

We geven geregeld een navigatiecursus in de winkel. Tijdens deze avond leer je alles van deze app en kun je zelf routes maken en downloaden. Kijk in onze Agenda wanneer de eerstvolgende avond is.

Accessoires voor navigeren met je telefoon

Voor andere accessoires kun je uiteraard bij De Vakantiefietser langskomen of in onze webshop kijken. Maar hetgeen in de webshop staat is nooit actueel, dus je kunt het best langskomen. Wij hebben inmiddels veel expertise opgebouwd om jouw smartphone goed aan te sluiten op jouw naafdynamo.

Deel deze pagina met anderen