Het fietsmerk idworx maakt onderhoudsarme fietsen, voor elk terrein. idworx staat bekend om haar innovatie, die oplossingen biedt voor de zwakke punten van de traditionele fiets.
Want hoewel Nederland een fietsland is, zijn fietsen decennialang nauwelijks verbeterd. Met name idworx heeft daar verandering in gebracht: diverse vindingen om een fiets onderhoudsarm te maken, worden al jaren overgenomen door andere fabrikanten van vakantiefietsen. Daarbij richt idworx zich op het verbeteren van de basis van de fiets, want uiteindelijk moet je daar op kunnen vertrouwen. Bijvoorbeeld als je bij 45 graden in de woestijn rijdt, offroad door bossen of rotspaden fietst, of met 30 kilo bepakking een berg afdaalt. Ride it all the time, zeggen ze bij idworx.
Een korte geschiedenis
idworx is een merk van het bedrijf Bike Basics, gevestigd in Wachtberg, Duitsland. Bike Basics is opgericht door Gerrit Gaastra. Hij komt uit een echte fietsbouwersfamilie: zijn overgrootopa richtte Batavus op als bromfietsmerk, zijn opa maakte er een bekend fietsmerk van, zijn vader richtte Koga Miyata op, het latere Koga (de ‘ga’ uit Koga staat voor Gaastra).
In de jaren ‘90 van de vorige eeuw woonde Gerrit in Canada, waar hij veel mountainbikte door de bossen. Daar kwam hij op het idee om idworx op te richten: fietsen die (zelfs op ruw terrein) nauwelijks onderhoud nodig hebben, voor zorgeloos fietsplezier. Een fiets die het altijd doet: it works. Maar hoe maak je een onderhoudsarme fiets?
Elk onderdeel van de fiets onder de loep
Je vermindert onderhoud wanneer je een manier vindt waardoor onderdelen minder snel slijten. Gerrit legt daarom elk onderdeel van de fiets onder de loep: is het sterk? Wanneer is het niet meer sterk of stabiel? Wat maakt het sterker? Wat als er vuil en takken achter blijven hangen? Of met pekel in aanraking komt? Houdt dit het nog als je met volle bepakking de berg afgaat? De fiets moet zijn opgewassen tegen elk probleem dat een fietser tegenkomt, onder alle omstandigheden: stoepen, asfalt, bossen, sneeuw, woestijn. Dus dat is eigenlijk Gerrits missie: de ultieme fiets bouwen, door problemen van fietsers op te lossen.
Een fiets is geen optelsom van onderdelen
Maar met betere onderdelen ben je er niet. Een fiets is niet slechts een optelsom van onderdelen. Iets toevoegen kan een fiets verzwakken. Zo wilde Gerrit een naafdynamo van SON inbouwen, maar met de standaard naafdynamo die zij leverden, zou het wiel minder sterk en stabiel worden. Dus ontwikkelde hij met SON een naafdynamo die breder was, zodat je een veel sterker wiel krijgt. Vergelijk het maar met je voeten tegen elkaar staan in een harde wind of met je benen wijd. Wijdbeens sta je een stuk stabieler. Want hoewel het inbouwen van de standaard naafdynamo zijn fiets goedkoper zou maken en hij erop zou kunnen gokken dat klanten er geen last van hebben, wil Gerrit bij idworx geen compromissen.
Innovatie van de basis
En zo zijn veel onderdelen op een idworx-fiets tot stand gekomen: een fiets verbeteren door vernieuwingen toe te voegen biedt enige vooruitgang. Maar wanneer je standaardcomponenten ongewijzigd inbouwt, boet je vaak ergens anders op in. Vandaar dat idworx vaak onderdelen bevat die idworx speciaal heeft laten ontwikkelen. Geen poespasonderdelen, maar geëvolueerde versies van basale fietsonderdelen. Gerrit vindt: wil je een betere fiets, dan moet je de basis verbeteren. Daarom heet het moederbedrijf van idworx: Bike Basics.
Geen bling-bling
Voor idworx wordt een onderhoudsarme fiets beter door de basis van een fiets te verbeteren. Kan het frame nog sterker? Hoe krijg ik sterke spaken die toch flexibel zijn? Hoe zorg ik voor schokdemping zonder de nadelen van schokdempers? (Die hebben veel onderhoud nodig, maar dat weten veel mensen niet.) Dat is de reden dat idworx niet de keuze biedt uit een scala aan kleuren of bijvoorbeeld geen kabels wegwerkt in het frame (staat netter, maar verzwakt het frame en vergroot het risico op corrosie).
idworx staat voor innovatieve, onderhoudsarme fietsen zonder poespas, die tegen een stootje kunnen: it works.