Achter de schermen bij Santos: geschiedenis, techniek en de toekomst

Wij zijn in 2022 op werkbezoek geweest bij Santos in Nieuw-Vennep; het fijnste bedrijf voor ons om mee samen te werken! Lees in dit verslag meer over de geschiedenis van Santos, hoe ze te werk gaan, wat typische Santos-vindingen zijn en een blik op de toekomst.

Geschiedenis: niet Prins Bernhard

Oprichter Robbert Rutgrink had een mountainbike-winkel in Duitsland, maar de liefde voerde hem terug naar Nederland. Hij wilde een eigen fietsenmerk beginnen. Toen hij zij hersencellen pijnigde om een goede merknaam te vinden, kwam diezelfde liefde met het idee om de achternaam van zijn collega te gebruiken. Nog mazzel dat het niet Prins Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven was. Ondertussen zijn we 20 jaar verder en is Santos een gevestigde naam in de fietsenwereld.

Techniek: een klacht is gratis advies

Santos heeft een eigen ontwikkelafdeling, die wordt geholpen door feedback van klanten. Er is bijna geen ander merk dat zo ver gaat in het ‘hufter-proof’ maken van onderdelen. Ze hebben een hele rits producten die duurzaam zijn en steeds vaker in Europa worden geproduceerd. Zo worden de ijzersterke dragers tegenwoordig bij Steco in Nederland in elkaar gebakken en leveren ze alleen nog fietsen met de Duitse versnellingssystemen Rohloff en Pinion. In principe niet tegelijk. Maar als je dat echt wilt, doe dan net zoals Eric, zet achterin de Rohloff en in het midden de Pinion; dan heb je 252 versnellingen!

De op één na meest verkochte fiets is de Travel Lite, waar eigenaar van de Vakantiefietser Eric enthousiast over is. Hij vindt het Magura FIRMtech-systeem het beste en meest degelijke remsysteem ter wereld!

Er zijn te veel typische Santos-vindingen om op te noemen. Daarom kieperen we even een blik leeg met trefwoorden: degelijke riem-kransen, handgebouwde wielen, spaaknippels met een borging, hand-gesoldeerde busjes voor bidonhouders, onverwoestbaar balhoofd, mooi kabelgeleiders, 2 keer na-verhitte frames, etc. Wil je hier meer over weten kom dan langs in Amsterdam. Koffie, thee en Zoenen staan klaar.

Voorraad: groot!

Daar in Nieuw-Vennep hebben ze een voorraad waar andere merken jaloers op zijn. Werkelijk duizenden frames, honderden Rohloff-naven in zes kleuren en grote pakken wc-rollen. Santos levert ongekend snel, maar ook zij moeten nu 2 jaar vooraf onderdelen bestellen. Robbert: “Dat is meer gokken dan plannen.”

Nieuw in het assortiment is de Vecnum verende stuurpen/voorbouw. Die willen we bij De Vakantiefietser eerst zelf testen.

Toekomst: e-bike met Bosch-motor

Santos is bezig met het ontwikkelen van een elektrische fiets, een zogenaamde ‘In Tube’ e-bike met Pinion en Neodrive (zie hierboven). In Tube betekent dat de accu integraal onderdeel is van het frame. En dan ook nog eens een superstijf frame met een lage instap.

Wij zijn ook erg blij dat Santos gaat samenwerken met Bosch; voor ons de beste en meest betrouwbare motor. Maar het duurt nog zeker tot de zomer 2023 voordat die op de markt komt.

Dank

Robbert, Jacqueline en Danny: dank voor de rondleiding. Vakantiefietser-medewerkers en Santos-medewerkers Brendan, Cees, Bryan, Andre, Sander, Gijs, Freddy, Maarten, Erwin, Arjen, Bas, Cynthia, Edith, Evert, Eileen en Tom: bedankt voor jullie inzet!

Deel deze pagina met anderen