Eric Schuijt werd ergens in de vorige eeuw geboren in Amsterdam. Hij was een driftkikker, die liever op straat ging spelen dan dat hij naar school ging.
Daarom ging Eric naar de MAVO en later naar de MTS. Omdat Eric na de MTS toch wel iets met muziek wilde gaan doen, ging hij Muziekregistratie en (als bijvak) Jazz-drums ‘studeren’ aan het Koninklijk Conservatorium. Vooral dat laatste kwam goed van pas; tempo houden is tenslotte ook bij fietsen belangrijk.
Wat opleidingen betreft, heefthij naast zijn werk nog avond-HTS gedaan, een pittige drie-jarige MBA-opleiding gevolgd (zie de foto beneden met zijn ‘mortarbord’) en voor de zachte kant heeft hij een driejarige cursus NLP-TA gevolgd.
In de zomer van 1986 besloot Eric van Amsterdam naar Casablanca te fietsen. Dat deed hij op een Koga Gents’ Racer die hij voor 200 gulden van zijn klasgenoot Fredje had gekocht. “Maak je over het framenummer geen zorgen,” zei Fredje terwijl Eric met zijn nieuwe aanwinst de trap afliep, “dat heb ik eruit gevijld.” Oeps, daar was Eric zich niet van bewust. Op camping Bois de Boulogne in Parijs trof hij een aardige vrouw, die ook op de fiets was. Terug in Nederland ging hij op bezoek bij de vrouw en ontmoette haar jeugdige dochter: Marijke Vermond.
Cupido had nog niet meteen raak geschoten en Eric fietste in de zomer van Amsterdam naar Istanbul.
Later maakten ze samen tochten door de Ardennen, Duitsland, Spanje, Thailand, Maleisië, Indonesië en Kenia. Dit was een goede testcase om elkaar door en door te leren kennen. Als alle koppels voor hun trouwen een fietstocht zouden gaan maken waarbij ze lange tijd op elkaar zijn aangewezen, zouden er veel minder echtscheidingen plaatsvinden.
Eric en Marijke werkten al een aantal jaren en verdienden meer dan ze uitgaven. Allebei hadden ze een functie waarin ze niet hogerop konden komen. Ze woonden in een prima huurwoning in Amsterdam-West en voelden er nog niet veel voor om een huis te kopen. Ook aan kinderen waren ze nog lang niet toe, dus besloten ze op hun manier van het leven te gaan genieten.
Omdat de verre verten lonkten, trokken ze de stoute fietsschoenen aan en vertrokken. Na een wonderbaarlijke tocht door Europa en Azië werden ze anderhalf jaar later door pers en televisie ingehaald.
Over deze reis handelt De wind door je haar, de zon op je huid. Dit boek is een van de best verkochte fietsverhalen in Nederland. Er zijn er meer dan 13.000 van verkocht.
Eric en Marijke hebben daarna nog veel meer fietskilometers in den vreemde afgelegd en hebben daarover geschreven in onder andere Fiets, Op Pad en De Wereldfietser, maar ook in hun boeken Fietskriebels, op ontdekking in zuid-India, Namibië en Cuba en in ‘Mzungu!‘ op ontdekking in Uganda, Tanzania en Kenia.
Over de laatste tocht van Marijke en Eric, heeft Eric Dumela geschreven dat gaat over hun expeditie in Lesotho.
Na 15 jaar in de licht- en de geluidswereld en in concertzalen te hebben gewerkt, heeft Eric in april 2003 zijn eigen toko geopend, De Vakantiefietser dus.
Boeken
Tweejaarlijks brengt Eric (met de hulp van andere wereldfietsers) een boekje uit voor het maken van een lange reis.
En in april 2007 heeft hij het boekje Fietspech uitgebracht, een fietsreparatieboekje met vooral veel tekeningen en weinig tekst. In 2014 is de vierde druk verschenen en is hij inmiddels vertaald in het Engels en in het Turks.
Een paar jaar geleden is van de onvermoeibare Eric zijn zevende boek uitgekomen: Het GROTE Fietsvakantieboek. Dit bijna uitverkochte boek heeft hij samen met Janne Keurlings gemaakt die voor humoristische illustraties en vormgeving zorgde.
En in 2020 is zijn laatste boek verschenen: 250.000 kilometer op de pedalen.
Bestel 250.000 kilometer op de pedalen.
De afgelopen jaren heeft Eric met Carla van Tatenhove gefietst in vele landen. Hun belevenissen kun je op de website van Carla en Eric nalezen, maar ook op deze pagina’s.
Oh ja, Eric drumde ooit in de band Anubis. Hier kun je vier nummers van hun downloaden:
jaren geleden peelde hij ook in de de symfonische rockband Lorian. Hier zijn vier nummers opgenomen tijdens hun optredens De Rode Hoed. En in 013 in Tilburg. Zij speelden toen in het voorprogramma van Manfred Mann’s Earth Band.
Daarna speelde hij in de band Airbag Mustard waarvan -als je heel goed zoekt- een CD verkrijgbaar is. En tja, daarna in nog een aantal bands zoals de tweede versie van het symfonisch rockende Lorian, het Jazz quintet Besogne, de Jazz band Blue Moose en tegenwoordig in de Bucket Big Band; Pre-covid speelden zij twee keer maand in Casablanca op de Zeedijk. En soms zie je hem ook op jamsessies spelen of op Koningsdag met twee drumstellen op de laagste brug van Amsterdam.
In 2023 gaat het Eric-meets-Buddy-Rich project van start. Eric gaat dan met een professionele big band nummers in de stijl van de wereldberoemde drummer Buddy Rich spelen.
Eric is overigens ook de grondlegger van de Balanced Culture Card. Dit is een systematiek om de culturele verschillen tussen organisaties te bepalen. Juist deze culturele verschillen zijn er de oorzaak van dat fusies, overnames en samenwerkingsverbanden vaak verkeerd aflopen.
Na zijn boeken heeft Eric zich op het maken van video’s verdiept. Zijn fietstechniek-filmpjes en reisvideo’s kun je hier zien. Hij hoopt er ooit eens mee op televisie te komen.
Anno 2023 is Eric met zijn Vakantiefietser marktleider in Nederland voor reisfietsen al wordt de winkel wel steeds vaker gekopieerd.
- De Vakantiefietser is toonaangevend in fietsen met Rohloffnaaf, Pinion en riemaandrijving.
- De Vakantiefietser heeft ook zijn eigen App ontwikkeld
- Eric zijn reisvideo’s en reparatiefilmpjes zijn meer dan 2.000.000 keer bekeken op YouTube en Vimeo en hij heeft inmiddels acht boeken over fietsen geschreven. Zijn achtste boek verschijnt dit jaar.
- Op 8 maart 2013 opende hij een tweede filiaal in Istanbul, Turkije. Het laatste Rohloff service centre voordat je Azië in fietst. Helaas is dit filiaal door de recente ontwikkelingen in Turkije vorig jaar gesloten.
- En als het mag van het personeel, is hij twee maanden per jaar ergens rond de evenaar of op het zuidelijk halfrond aan het fietsen.
Ondanks al het harde werken en de ontberingen wordt Eric knapper naargelang hij ouder wordt. Ik kan het weten, want ik heb dit stukje zelf geschreven.
Eric Schuijt