Telefoon opladen tijdens het fietsen: USB-laders

Op reis fiets je vaak met een telefoon of GPS-navigatie om de weg te vinden. Zeker als je lange tochten maakt door onbekende gebieden, raakt je apparatuur snel leeg. Een USB-lader monteren op je fiets biedt dan uitkomst.

Sinds 2010 zijn wereldfietsers in de ban van het stroom opwekken tijdens de reis. Voordien was er alleen stroom nodig om het peertje van je koplamp te laten branden. Tegenwoordig is het niet meer verlichting die stroom vreet (die werken tegenwoordig vaak met energiezuinige LED’s), maar zijn er smartphones, GPS-apparaten en powerbanks die meegaan op reis en als een huisdier gevoed moeten worden. Daar is een oplossing voor: je kunt je fiets voorzien van een USB-stopcontact, ook wel USB-lader of USB-omvormer genoemd.

Op deze pagina

Wat is een USB-lader?

Een USB-lader maakt gelijkstroom van de wisselstroom die uit je naafdynamo komt, vandaar dat het een USB-omvormer wordt genoemd. Een USB-lader wordt parallel aan (of in plaats van) je verlichting aangesloten en kunnen we in veel gevallen wegwerken in de voorvorkbuis. Dit ziet er netjes uit en beschermt de gevoelige elektronica van weersomstandigheden.

Cinq5 The Plug 5 Plus USB-lader

De USB-lader is vooral handig voor mensen die een smartphone gebruiken om te navigeren. De telefoon vraagt dan veel stroom en dit kun je er zelf bij trappen. Ook wordt het gebruikt door kampeerders die niet dagelijks een stopcontact tegenkomen of juist verlichting, powerbanks of Gopro’s wilt opladen tijdens je reis.

Je hebt dan een naafdynamo nodig als stroomopwekker. Deze zit in tegenstelling tot een kassieke aanloopdynamo in de as van je voorwiel. De naafdynamo geeft zowel belast als onbelast zeer weinig weerstand. Het enige nadeel is dat een paar honderd gram meer weegt dan een gewone naaf en dat hij wat duurder is. De beste en de duurste is een SON (SON28) naaf, herkenbaar door zijn bolle vorm, deze is goed afgedicht tegen vocht en pekel en heeft zowel het hoogste rendement als de laagste rolweerstand van alle naafdymano’s. Maar in feite is elke naafdynamo die ontworpen is voor 3w/6v vermogen geschikt.

Stroom opwekken hangt af van hoe je fietst

Hoe langer en sneller je fietst, hoe meer energie je opwekt. In de sportschool of op je kilometerteller drukken ze dat uit in verbrande calorieën. Wij gebruiken liever het meer objectieve Watt per uur. Als je met gemak 25 km per uur fietst en bijna nooit stopt dan ben je snel blij met een simpele USB-lader als de Cycle2Charge V2. Jouw kracht is dan genoeg om jouw apparaat op spanning te houden tijdens gebruik. Afhankelijk van hoeveel stroom jouw apparaat gebruikt zal hij dan op de spanning blijven waarmee je uit huis vertrok (niet meer spanning, maar vaak ook niet minder). Als hij toch sneller leeg loopt dan je hoopt, kun je soms een energiezuinigere modus kiezen (check dan even de scherminstellingen en beperk draadloze signalen zoals internet en Bluetooth). Zorg ook altijd dat je verlichting op de fiets uitstaat. Anders trekken ze beide stroom en blijft er te weinig over.

Heb je een minder vlotte tred, stop je vaker, of heb je een apparaat dat meer energie vraagt dan je kan bijtrappen, dan zijn er tegenwoordig opties met een geïntegreerde powerbank. Deze zijn vaak efficiënter en houden een beetje stroom vast voor als je het moeilijk hebt, bijvoorbeeld fietsend op de Brennerpas. Deze powerbank zit dus tussen de lader en jouw apparaat en zorgt vaak voor een stabielere laadstroom.

Het is goed om te weten dat de USB connector eigenlijk niet ontworpen is voor buitengebruik. Dek deze dus goed af en gebruik hem liever niet in de stromende regen. Zo voorkom je dat de connector gaat roesten. Sommige nieuwe apparaten hebben hiervoor een mooie draaidopje ontwikkeld (The Plug 5 plus en Cycle2Charge v2), anderen werken met een wat provisorisch rubber/plastic afsluitdopje.

Hoe een powerbank helpt stabiele laadstroom te leveren

Om hier een voorstelling bij te maken geef ik vaak het voorbeeld van een watertoren:

Als de watertoren (lees: powerbank) vol is, is de waterdruk constant. Hij geeft dan voldoende druk voor een dorstig gezin dat ook nog wil douchen en de afwas wilt doen. Is de watertoren leeg dan is druk gering. Dan moet je genoegen nemen met een douche in de regen.

Het vermogen van een naafdynamo is bijna altijd 3w/6v. Hierdoor levert hij maximaal 500 mA per uur aan stroom, oftweel 500mAh. Voor veel mensen is 500mAh niet genoeg: heb je een telefoon met een batterij-capaciteit van 3000mAh, dan moet je 6 uur onafgebroken fietsen voordat hij opgeladen is en je ondertussen geen stroom gebruikt. Dat is aan de trage kant. Maar je kunt het proces versnellen, door het toevoegen van druk uit een ‘watertoren’. De ‘waterdruk’ wordt uitgedrukt in Ampere. Bij een systeem met een geïntegreerde powerbank (lees: watertoren) kan het dus zijn dat het opladen sneller gaat, tot wel 3A. Uiteraard kan het opladen weer langer duren zodra je je telefoon of apparaat intensief gebruikt.

Als je veel minder snel gaat dan je telefoon verbruikt, neem dan rustig een hotel en gebruik het stopcontact en een bed om zelf ook een beetje op te laden. Voor de die-hard (wild)kampeerder is een losse powerbank ook een optie. Je kunt je losse powerbank eventueel ook opladen met de omvormer, maar let wel dat de powerbank geen hoge energie-eis heeft (max 0.5A).

Een USB-lader monteren op je fiets

Bij de aanschaf van een nieuwe fiets wijzen we in onze 5-stappen altijd op het nut van een naafdynamo. Nu veel mensen hun smartphone gebruiken voor het navigeren zien steeds meer mensen het nut van een USB-lader. Bij veel custom-merken kun je in de configurator al een van de onderstaande laders kiezen. Dit scheelt dan vooral in de kosten van het monteren en aansluiten.
Want als je het later wilt inbouwen dan dien je de verlichting kabel naar de koplamp splitsen en netjes te solderen. Sommige fietsen zijn hier al op voorbereid, maar meestal is het meer werk, zeker als er kabels binnendoor lopen.

Vergelijking van USB-laders voor fietsen

merkmodelingebouwde buffer acculaadt op vanaf (km/u)bijzonderhedenprijs exclusief inbouwkosten
Busch & Muller
(de handigste keuze)
USB-werkja, 500mAh~13 km/uuitwendige montage (niet geïntegreerd)€129,-
Cycle2Charge
(onze keuze)
Cycle2Charge v2geen~13 km/ugeïntegreerd, waterdichte draaisluiting, uitwendige montage optioneel.€130,- – € 140,-
Cinq5 / Tout TerrainThe Plug 6 plusja, 1500mAh~6-7 km/ugeïntegreerd, waterdichte draaisluiting, slimme communicatie met apparaat, USB-C aansluiting€279,-

3 Verschillende USB-laders voor fietsen

Busch & Müller USB-werk

Een bewezen apparaat die uitwendig gemonteerd wordt. Dit kan handig zijn op fietsen met een traditionele stuurpen. Ook is de kleine bufferaccu (500mAh) vaak genoeg om de laadstroom bij minder verbruikende apparaten constant te houden. Het kastje dat op je fiets gemonteerd wordt is 7 (l) x 4 (b) x3 (h) cm groot. Hieraan zit een waterdicht stekkertje met daaraan een USB-connector. Dit stekkertje kun je bij veel regen er af halen en afdekken met een rubber dopje.  Het is niet de meest elegante optie maar onze monteurs zijn bedreven in het onopvallend monteren van dit betrouwbare apparaatje.
Busch+Müller USB-WERK USB-lader

Bestel de USB-werk hier in de webshop

Cycle2Charge (onze keuze)

Deze omvormer zit als een paddenstoel op je balhoofd en wordt met een simpel draadje door de balhoofdbuis geleid. Hij heeft een ‘draaideurtje’ met daarachter een USB-connector. Hij kost evenveel als de USB werk, maar heeft geen geïntegreerde accu. De laadstroom varieert dus en kan niet alle apparaten bijhouden. Hij is relatief eenvoudig te monteren, maar vergt wel enige vaardigheid met de soldeerbout. Dus niet je tong gebruiken om te checken of hij warm wordt 😉

Omdat er geen interne powerbank bij zit, raden wij aan om de Cycle2Charge op een externe powerbank aan te sluiten. Zo voorkom dat je telefoon of GPS in de war raakt als je stopt met fietsen en de laadstroom onderbroken wordt.

Bestel de Cycle2Charge V2 hier in de webshop

Cinq5 The Plug 6 plus

The Plug 6 plus is in veel manieren de verbeterde variant zijn voorganger The Plug III en V. Hij heeft een zeer goede draaidop (zoals de Cycle2Charge) om vocht buiten te houden en heeft daarnaast een roestvaste USB-C aansluiting, die kleiner, duurzamer is en vaak ook sneller kan laden.

The Plug V plus beschikt over een ingewerkte powerbank van 1500mAh. Deze communiceert op een intelligente manier met jouw apparaat om zo altijd aan de minimale laadstroom vereisten te voldoen. De ingebouwde powerbank heeft wel minimaal 14cm aan inbouwruimte nodig in jouw balhoofdbuis.
Update januari 2022: inmiddels zijn we terughoudend met het adviseren van de Plug omdat er toch teveel problemen mee zijn.

Bekijk alle USB-laders voor fietsen

Neem contact op voor meer info

Meer voor elektronica op je fiets

Deel deze pagina met anderen