Cursussen & lezingen voor fietsers

Bekijk hier onze cursussen in de winkel

In het hoogseizoen vinden in de winkel vaak activiteiten plaats.

  • Vanaf 19.00 uur of 19:30: Koffie of thee met zoenen
  • Aanvang: 19.30 uur, lezingen beginnen heel soms om 20.00 uur
  • Entree: zie tabel
  • Met de fiets? Deze kan gratis binnen geparkeerd worden
  • Met de auto? Deze kan -betaald- buiten geparkeerd worden. Parkeer je auto op 1 minuut lopen van de winkel en je betaalt een lager parkeertarief. Zie route.
  • Omschrijving activiteiten: zie onderaan

Heb je aanvullende ideeën of andere behoeften, laat het dan vooral weten.
Let op: Aanmelden is soms verplicht.

Hier kun je onze cursussen in de winkel zien

Online cursussen

Cursus fietsvakantie voorbereiden

Wie voor het eerst op fietsvakantie wil, realiseert zich: er komt heel wat bij kijken voordat je op reis kan. Je loopt tegen veel vragen aan, zoals: welke route ga ik fietsen en waar moet ik dan rekening mee houden, wat voor fiets is geschikt, hoe zorg ik dat ik lekker fiets, welke fietstassen heb ik nodig, welke andere spullen moet ik meenemen? Om je daarbij te helpen, hebben we een gratis online cursus gemaakt. Deze kun je helemaal bekijken op het cursusgedeelte op onze website, vanuit je luie stoel.

Naar alle online cursussen (gratis)

Fietsreparatiecursus voor onderweg

Een populaire cursus die een avond duurt. Kijk maar eens op de site van een van de deelnemers. Bij deze cursus krijg je het boekje Fietspech. We beginnen met een zeer korte uitleg over wielen & spaken, gaan een spaak vervangen en draaien de slag uit het wiel.
In de pauze is het tijd voor onbeperkt zoenen eten.
Na de pauze gaan we stoeien met velg en schijfremmen en nemen we door hoe je een derailleur moet afstellen. Uiteraard is er tijd om specifiek jouw problemen te behandelen (al gaan we niet jouw fiets repareren, dus die hoef je ook niet mee te nemen:-))

Als afronding worden behandeld wat je mee op reis moet nemen aan reparatiespulletjes. Cursusdeelnemers krijgen die avond 10% korting op fietstechnische spulletjes zoals pompen en gereedschappen.

Basiscursus fietsreparaties

Deze cursus is voor de fietser met minder ervaring. Er wordt een aantal basisvaardigheden behandeld. Hoe haal je een achterwiel uit het frame, hoe vernieuw je de buitenband en hoe plak je een binnenband. En dan de vraag; hoe krijg je die stomme buitenband weer terug om de velg. Na de pauze kijken we wat je aan een ratelende derailleur kunt doen en hoe je de fiets inspecteert op gebreken.

Navigatiecursus De Vakantiefietser

Op deze cursusavond leer je;

  • Hoe je zonder telefoonkosten in het buitenland kunt navigeren met GPS op jouw Smartphone/iPhone.
  • Hoe je achter jouw computer zelf een route kunt plannen.
  • Hoe je jouw geplande route en de route naar bijvoorbeeld de Middenlandse Zee in jouw smartphone/iPhone kunt laden.
  • Hoe de app van Komoot werkt. Dit is een eenvoudige navigatie-app die het meest door fietsers wordt gebruikt. Komoot is geschikt voor Android en iPhone, je kunt gratis alle kaarten van de wereld downloaden en de app zelf is gratis. Hij is met name populair onder fietsers omdat hij erg gebruikersvriendelijk is en omdat de layout van de kaarten erg goed is.
  • Welke andere mogelijkheden er zijn om een route te maken (Strava of Ride with GPS) op de PC en welke andere apps ook prima werken op Android en iPhone. (bijvoorbeeld; OsmAnd+ en Ride with GPS)
  • Uiteraard kun je de app ook gebruiken als wandelaar of als je auto rijdt.
  • Hoe je je telefoon goed op het stuur kunt monteren en hoe je voor stroom zorgt.

De cursus is voor maximaal 10 mensen. Wij hebben laptops beschikbaar, die deel je met zijn tweeën. Als je een eigen laptop hebt is het dus fijn als je die meeneemt. Dan weet je meteen hoe alles werkt op je eigen laptop en kan je ook bij je eigen bestanden! Zou je dat kunnen aangeven bij je reservering?

Wij zorgen voor een gedrukte handleiding per deelnemer met de belangrijkste punten van de sessie

Adres

De Vakantiefietser
Westerstraat 216
1015 MS Amsterdam
Zie ook de route

Ik protesteer: “Maar Carla, Zuid-Amerika is toch helemaal niet spannend? Azië met al zijn vreemde religies, onbegrijpelijke talen en lekker eten is toch veel leuker?” Carla antwoordt: “Eric, ik droom al mijn leven lang van een reis door Zuid-Amerika.” Ik werp tegen: “Ach, in Zuid Amerika wonen alleen maar dictators, er is misdaad en er zijn veel drugs!” Carla is niet te vermurwen. “Maar ik wil er zó graag naar toe. Ik heb Floortje Dessing bijna weg zien waaien van een brug in het nationale park Torres del Paine. Dat wil ik ook ervaren.”

En zo komt het dat wij van Santiago de Chile naar het uiterste puntje van Zuid Amerika fietsen. Wow, het is de mooiste tocht die wij hebben gemaakt. Onder Santiago bezoeken we de beroemde wijnboerderij van Miguel Torres. We rijden langs de voet van de besneeuwde Andes waar de guanaco’s ons verbaasd nastaren.

Via de legendarische Carretera Austral komen wij aan bij een grens die eigenlijk geen grens is. Over het stuk niemandsland tussen Chili en Argentinië van 5 kilometer doen we een hele dag. Waarom dat zo is, kun je zien in onze theatershow. We moeten tegen de harde wind opboksen die soms zo hard is dat we gedwongen zijn om af te stappen en de fietsen voor ons uit moeten duwen. En tja, Patagonië zonder regen is als een woestijn zonder zand. Over de uitgestrekte pampa ploeteren we naar de bizarre rotsformaties van de Torres del Pain. Op Vuurland zijn de omstandigheden nog een tikkeltje extremer. De meedogenloze wind, de oneindige regenbuien en de natte sneeuw.

In een aantal tochten fietsen we vanuit Cusco in Peru naar Santiago de Chile. Na Machu Picchu klimmen we naar het Titicaca meer en nemen we bij La Paz de gevaarlijkste weg ter wereld: de Death Road. Over de hoogvlakte van het Andes gebergte, de Altiplano, rijden we in Bolivia over zoutvlaktes en langs oases met honderden flamingo’s. Wekenlang fietsen we op een hoogte van boven de 4000 meter door desolate gebieden waar je dagen achtereen niemand tegenkomt. Het is niet voor niets dat wij soms 30 liter water, veel pasta en broodjes mee moeten nemen.

We dalen af naar San Pedro de Atacama en klimmen daarna naar een paar passen boven de vierduizend meter. In Argentinië wacht de beloning op wat de mooiste afdaling ter wereld had moeten zijn. Helaas regent het, de kou verkleumt onze handen en door de mist is het zicht beperkt tot 30 meter. Tot we zó ver afdalen, dat we op een majestueus uitzicht onder het wolkendek worden getrakteerd.

Na een afdaling van tweeduizend meter in de nattigheid vinden we een warme hospedaje. De volgende ochtend worden we wakker in een zonovergoten dorpje. “Carla, zullen we een taxi nemen die ons terugbrengt naar de pas en dan opnieuw afdalen?” Zo gezegd en zo gedaan. Onze live multimedia theatershow ‘Zuid-Amerika op de pedalen’ is een avontuurlijk verhaal over weidse vergezichten, grote leegtes, bijzondere ontmoetingen en heel veel afzien.

Boek: 250.000 kilometer op de pedalen

Eric Schuijt heeft meer dan 250.000 kilometer over de wereld gefietst. Daarover verhaalt hij in zijn nieuwste boek. Over zijn cultuurschok in Thailand en de bananenrepubliek Nederland. Hij is eerlijk over zijn westerse koppigheid in Myanmar, maar houdt de lezer ook een spiegel als hij ons inkomen vergelijkt met dat van een gemiddelde Lesothaan. Hij steekt de draak met etnische profilering door in Oeganda met een T-shirt te gaan fietsen met de tekst:“mimi ni Mzungu!”en neemt je mee in de Grote Leegte van de hoogvlaktes in de Andes. Met zijn 1 meter 85 voelt Eric zich een Mastodont in Vietnam en is als Hollander een neusaap op Borneo. In de Mekong Delta beleeft hij zijn eigen Me Too moment en in India wordt hij een echte man als hij óók zijn snor laat staan. Hij heeft een eigen mening over Syrische vluchtelingen in Costa Rica en een hekel gekregen aan honden in Portugal en Turkije. En pech heeft hij ook…: lekke banden, gestolen fiets in Zweden en Namibische souvenirs die zijn huis opvreten…

 

Deel deze pagina met anderen