Zeker als je lange stukken fietst, kun je last krijgen van zitklachten. Hoe voorkom je zitklachten bij lange fietstochten?
We bespreken twee veelvoorkomende soorten zitklachten van fietsers:
Zadelpijn
Zadelpijn kan door verschillende dingen komen, zoals:
- Je hebt te weinig zitvlees voor de tocht die je maakt.
- Je hebt een verkeerd zadel.
- Je zadel is verkeerd afgesteld.
Hoe voorkom je zadelpijn?
Om zadelpijn te voorkomen, kun je om te beginnen oefenen voordat je lange tochten maakt: daarmee kweek je zitvlees. Enkele korte tochten zijn voldoende om je zitbotjes en je huid te laten wennen aan het fietsen. Ook een fietsbroek of fietsondergoed kan helpen, daarover verderop meer.
Daarnaast kun je een goed fietszadel zoeken of je zadel beter afstellen. Een goed zadel is een zadel dat past bij jouw lichaam en bij jouw manier van fietsen.
- Weten hoe je een zadel kiest? Lees onze keuzehulp voor fietszadels.
- Meer weten over zitklachten? Download het artikel ‘Zitklachten ontrafeld’ (pdf), dat Eric heeft geschreven voor het Tijdschrift voor Fietsreizigers.
- Lees het artikel ‘Zadelpijn‘ op de website van Trouw, of dezelfde tekst hier op onze site.
En als je erg veel zadelpijn of last van je rug hebt, overweeg dan een verende zadelpen. Degene die wij eigenlijk altijd aanraden is de Cane Creek Thudbuster. Jouw framehoogte moet hiervoor wel geschikt zijn.
Huidirritatie
Onder fietsers is het krijgen van huidirritaties een normaal fenomeen. Het wordt vaak veroorzaakt door onjuiste kleding. Huidirritatie door fietsen kun je op meerdere manieren voorkomen:
Fietsbroek
Zelfs met een goed zadel kan het nodig zijn om een fietsbroek te dragen. Met normaal ondergoed zitten er altijd naadjes op de verkeerde plaatsen wat wrijving en irritatie veroorzaakt. Een goede fietsbroek heeft een comfortabele zeem zonder naadjes. Tot slot nóg een voordeel: een fietsbroek voert vocht af. Ook transpiratie zorgt voor irritatie; je lost dat op met een fietsbroek.
In de winkel hebben we enkele fietsbroeken, in onze webshop hebben we er slechts eentje.
Fietsondergoed
Geen zin in een strakke fietsbroek? De ‘Lycra-look’ is niet voor iedereen weggelegd. Dan is een fietsonderbroek wellicht een uitkomst. Je draagt dit onder je normale broek waardoor je het niet ziet. Ook deze broek heeft een zeem voor comfort. Veel fietsers nemen er twee mee. Eentje aan en de ander in de was. Zo heb je elke dag een schone fietsbroek.
Tip: neem twee broeken van een verschillend merk. Ze zullen nét andere naadjes hebben waardoor je nooit twee dagen achtereen dezelfde irritatiepunten hebt.
Huidcrèmes
Bum Butter: Tested on arseholes not animals
Mocht een fietsbroek niet afdoende zijn dan is een zitcrème een optie. Deze crème breng je aan op je billen en voorkomt wrijving. Daarnaast werkt het antibacterieel en voedt het de diepere huidlagen. Fijn van de Bum Butter zitcréme van Happy Bottom: er zijn geen test uitgevoerd op dieren en het is een 100% natuurlijk product.
Meer over Bum Butter huidcrème
Gonso zitcrème
Een andere oplossing is de zitcrème van Gonso: die is prettiger geprijsd en zit in een tube. Vergeleken met het potje van de Bum Butter is een tube iets hygiënischer, zeker als je hem met z’n tweeën wilt delen.
ReSkin huidpleisters
Mensen met een dunne huid kunnen veel baat hebben van de producten van Re-Skin. Dit zijn een soort plakkers met een zacht laagje die als een tweede huid werken. Je kan ze keer op keer gebruiken door ze uit te wassen. Op deze plakkers zit overigens geen lijmlaag, dus je hoeft niet bang te zijn dat je je billen onthaart. Niet alleen als voorzorg te gebruiken, maar ook als het eigenlijk al te laat is zodat je nog door kunt fietsen.
’s Avonds toch nog last?
Wanneer je ’s avonds toch last hebt van rode plekjes, smeer er dan een piepklein beetje Purol op.
Meer tips voor fietstochten
- Gezondheid tijdens je fietsvakantie
- De vakantiefiets: fietsreis voorbereiden
- Fiets in vliegtuig vervoeren
- Fiets repareren en onderhouden: instructiefilmpjes