idworx oPinion BLT

De oPinion BLT is het avontuurlijkere broertje van de idworx oPinion. Hij is geschikt voor wel hele dikke (70 mm) banden. Tja, idworx doet er altijd een schepje bovenop.

Deel deze pagina met anderen

Bij welk gebruik past de idworx oPinion BLT het best?

Het ideale gebruik van deze fiets ligt beschreven in de naam, BLT. Dit staat voor Boulders, Logs and Trees. Het is de naam van een klim op Cypress Mountain in Vancouver, Canada. In 4,5 km en met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% rijd je op een volledig onverharde weg langs rotsige stenen, bomen en over boomstammen. Mountainbikers gebruiken deze weg om naar boven te komen.

Het is een plek waar je ook houthakkershutten kunt vinden. Als het net gesneeuwd heeft, moet je oppassen voor kuilen en richels. Je hebt in elk geval voldoende grip en versnellingen op boven te komen. Eenmaal boven, midden in de natuur, zie je tal van paadjes naar beneden die op je wachten. Dit gebied is even rauw als sprookjesachtig. Chris zou nergens anders willen zijn.

Wat maakt de idworx oPinion BLT zo geschikt?

idworx ontwierp deze BLT met een iets avontuurlijker gebruik in gedachte dan de reguliere oPinion. Wat maakt hem dan anders? De liggende achterbrug is iets langer en vlakbij de trapas heeft hij een grote hoefijzervorm. Dit framedeel is gemaakt uit twee gefreesde helften en dit maakt hem enorm stijf en bovendien geschikt voor extreem dikke banden. Die dikke banden (27,5″ wielen, 40mm brede velgen en 70mm banden oftewel: Extreme Package) kies je als je voornamelijk op zoek gaat naar onverhard terrein. De standaard uitvoering met 55 mm banden is iets meer allround.

Meer grondspeling

De Pinion-versnellingsbak (met een enorm versnellingsbereik) staat wat hoger in het frame. Hierdoor heb je wat meer grondspeling en voelt de fiets wat behendiger. Fijn voor een mountainbike-achtige fiets.

Een zeer aflopende bovenbuis zorgt ervoor dat je makkelijker kan afstappen als de weg toch iets te steil wordt.

Grote bagagecapaciteit

Het stijve frame met starre voorvork heeft een grote bagagecapaciteit. Wil je liever een verende voorvork en neem je minder bagage mee? Dan is er de Rock oPinion.

Voorbereid op e-bike

Weet je nog niet of je een e-bike wil, maar verwacht je in de toekomst toch een duwtje in de rug nodig te hebben? Dan is deze fiets enorm goed voorbereid. Je kunt namelijk een achterwielmotor (van het merk Neodrives) erbij aanschaffen. Je kunt dan zelfs de fiets ook als ‘gewone’ fiets blijven gebruiken en het achterwiel omwisselen. Je kunt ook gelijk de knoop doorhakken en voor de oPinion BLT-E kiezen.

Geloof je helemaal in het BLT-concept maar wil je liever een Rohloff in plaats van Pinion? Kies dan de Rohler BLT.

Voor de echte liefhebber is hij er ook in een onverwoestbare titanium uitvoering.

Foto’s van de idworx oPinion BLT

Onze kijk op de idworx oPinion BLT

De BLT mag dan wel het avontuurlijker broertje zijn dan de oPinion, het blijft een echte alleskunner. Wij raden eigenlijk vooral de standaard versie (zonder hele dikke banden) aan omdat het zelden voorkomt dat je uitsluitend onverhard en op losse ondergronden fietst. Dan kun je ook wat gemakkelijker een wielslot monteren waar we in Nederland zo gehecht aan zijn. Wat hem dan nog echt onderscheidt van de oPinion is het frame, dat er toch net wat stoerder uitziet en iets behendiger is. De verschillen zijn uiteindelijk niet zo heel groot.

En toch is het wel bijzonder dat idworx speciaal voor de avontuurlijke vakantiefietser deze fiets heeft ontwikkeld. Het toont aan dat Gerrit Gaastra een echte liefhebber is van dit segment. Niet voor niets woonde hij jaren bij Vancouver en reed hij de BLT-trail wel 100 keer omhoog en naar beneden. In zijn ontwerp van de fiets zie je de liefhebber aan het werk. Het framedeel bij de trapas is enorm kostbaar om te maken, maar technisch gezien wel de mooiste oplossing die je kunt bedenken om dikke banden ruimte te geven zonder stijfheid op te geven.

Net als bij elke idworx kun je helemaal prat gaan op deze details of er gewoon vanuit gaan dat het wel snor zit en beginnen met het plannen van jouw avontuur.

Pluspunten van de idworx oPinion BLT

Geschikt voor hele (70mm) dikke banden, maar ‘gewone’ (55mm) banden passen ook

Door de sterk aflopende bovenbuis kun je makkelijk afstappen als de weg te steil wordt

De Pinion-versnellingsbak heeft een enorm versnellingsbereik

Het stijve frame en starre voorvork kunnen veel bagage aan

Ook verkrijgbaar als e-bike en in titanium

De Pinion versnellingsbak is ook met 18 versnellingen te krijgen tegen een meerprijs van €775

Minpunten van de idworx oPinion BLT

Als echte mountainbiker mis je misschien een verende voorvork

Alleen beschikbaar in een herenframe, maar in de kleinste framemaat is het ook met een kokerrok makkelijk om op te stappen

Upgrades, zoals de stille achternaaf, zijn kostbaar

Leuk weetje over deze fiets

Activ Radfahren 2019: Sehr Gut

Sinds de idworx Easy Rohler hebben er niet meer zóveel testers zich positief uitgelaten over een idworx. Op de website van idworx staan meer dan 10 reviews die allemaal even lovend zijn. Eigenlijk haast een beetje saai. Totdat je zelf op deze fiets kruipt!

  • Lars van der Wansem, Tester van Bike & Trekking magazine benoemde de oPinon BLT (met 29″ wielen) in 2017 als de nieuwe alleskunner in het vakantiefiets segment. Lees hier de test
  • ‘Konsequent Perfect’: zo hoort idworx oprichter Gerrit Gaastra het graag. Nu niet uit eigen mond maar uit het tijdschrift Activ Radfahren. Lees hier de review (Duits)

Wat maakt dit dé fiets voor jou?

De BLT is een echte statement fiets van idworx. In het begin was hij zelfs alleen in titanium verkrijgbaar.

In 2019 kwamen Ben en Linda bij ons in de winkel. Ze kozen allebei deze fiets waarop ze in 2020 hun 7-jarige! wereldreis startten. Ze wilden geen concessies doen op kwaliteit en natuurlijk een fiets die hun avontuurlijke reis zou kunnen weerstaan ongeacht het terrein dat ze moeten trotseren. Dan heb je een echte alleskunner nodig.

Maar niet iedereen hoeft zijn huis en haard achter te laten om van deze fiets te genieten. Liefhebbers en alleskunners zijn er in alle soorten en maten. 29″ of toch 27,5″, het is aan jou!

Prijs vanaf

€ 6.398

Levertijd

Deze fiets is Verkrijgbaar De levertijd is Op bestelling (8-12 weken) en Op voorraad (1-2 weken).

Maak dit nog meer jouw fiets

De fiets is te koop in glossy black (€ 0), matt oliv (€ 175), of in meer dan 200 kleuren van het klassieke RAL K5 kleurenpalet (€ 300).

Riemaandrijving

Een van de meest gekozen opties voor de idworx-fietsen is de riemaandrijving. Dit is een zorgeloze aandrijflijn die geen smeersel nodig heeft en ook niet rekt. Hij kost bij deze fiets € 230,- meer dan de ‘standaard’ optie met ketting en tandwielen.

Gehard messenstaal

En toch vindt idworx dat hún ketting en tandwielen het overwegen waard zijn. Ze zijn namelijk van gehard messenstaal gemaakt en gaan nog langer mee dan een riem! Vind je het niet erg om af en toe te smeren of heb je gewoon meer vertrouwen in een harde ketting dan een kunststof riem dan heb je idworx aan je kant. Wij vinden het allebei even fantastisch.

Andere opties

  • De idworx Big Disc schijfremmen, gemaakt door Hope in combinatie met de superdikke en grote remschijf (3,2mm dik, 203mm groot) is een optie die bijzonder geschikt is als je met veel bagage in de bergen fietst. Bij dit gebruik is de remkracht en robuustheid ongekend.
  • Voor gewoon gebruik raden we echter de XT-remmen aan. Deze zijn eigenlijk krachtig genoeg, lopen minder snel aan en piepen vooral veel minder.
  • De idworx DaRim LaW (light and wide) velgen zijn van carbon. Een materiaal dat eigenlijk uit den boze is op een trekkingfiets. En toch zijn dit de allersterkste velgen die we ooit hebben gezien. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik met tubeless banden, een andere technologie waar idworx enthousiast over is. Deze optie is alleen verkrijgbaar voor 28″ wielen.
  • De idworx DaBrace is een CNC gefreesde beugel die de achterdrager merkbaar stijver maakt. Hij is vooral zinvol bij kleinere frames en heel veel bagage.

Stille Onyx-achternaaf

Een van de opties die wij als Vakantiefietser geopperd hebben, is de achternaaf van Onyx (bij idworx: DD mute). Deze naaf heeft als grootste voordeel – ten opzichte van de standaard naaf – dat hij volledig stil is als je je benen even stilhoudt.

Maar er zijn ook nog andere voordelen: door het bijzondere freewheel (vrijloop) ontwerp is er vrijwel geen enkele vrije slag. Dit merk je bijvoorbeeld bij het aanzetten na een bocht. Hij voelt een stuk efficiënter. Daarbij is ‘ie ontzettend lichtlopend door de hoge kwaliteit lagers en kan hij de hoge piekbelasting van de Pinion-versnellingsbak of een ge(harde) vakantiefietser gemakkelijk aan. Het is een van de beste naven ter wereld en die past nou eenmaal bij een van de beste trekkingfietsen ter wereld. Vinden wij 😉

Chris is heeft deze Onyx-achternaaf al in 2017 uitgebreid op zijn mountainbike getest. Daarna zijn we hem gaan monteren op fietsen van klanten. We hebben er zelfs al een aantal rondrijden die zijn ingegraveerd met ons eigen logo.

Klanten met deze fiets

Jouw wensen en je ideale zithouding

We werken al jaren samen met idworx en denken mee over hoe hun fietsen nog ‘perfecter’ kunnen. Wereldwijd is De Vakantiefietser een van de grootste dealers. Niet voor niets zijn wij Premium dealer. idworx staat erom bekend compromisloos te zijn. Hierdoor zijn minder opties mogelijk, omdat ze de fiets en de onderdelen perfect op elkaar willen laten aansluiten.

We gaan verder dan idworx als het gaat om het kiezen van een ander stuur, handvatten, pedalen etcetera, die jouw houding en genot van de fiets ten goede komen. Hiervoor hebben we ons pasframe ontwikkeld, waarmee je alvast kan ervaren hoe de fiets uiteindelijk wordt afgesteld. Onze bikefitters zorgen samen met jou voor de perfecte zit!

Heb jij nog andere bijzondere wensen? Laat het ons weten. We vinden het leuk om mee te denken!

pasframe

Met ons pasframe zorgen we dat jouw fiets perfect aansluit op je houding.

Goed om te weten

Beschikbaarheid in de winkel: Beschikbaar voor proefrit. Een fiets bekijken en testen kan soms net de doorslag geven bij je beslissing. Maak een afspraak voor meer uitleg en een testrit zodat deze fiets je helemaal kan inpakken.

Dit is dé fiets voor expedities naar verre oorden met extreme condities. In de oPinion BLT passen dan ook de breedste banden: 70 millimeter breed. En helemaal bijzonder: hier zijn ook passende spatborden voor!

Meer weten? Of hulp nodig bij het kiezen?

Kom langs om een beter gevoel te krijgen bij wat voor fiets dit is, of meer informatie te krijgen over de fietsen waar je tussen twijfelt. Wie weet fiets jij binnenkort op een fiets die helemaal bij jou past.

Maak een winkelafspraak

Wil je zonder afspraak langskomen, dan zijn dinsdag t/m donderdag de minst drukke dagen. Op vrijdagen en zaterdagen komen vaker mensen op afspraak.

Adres en openingstijden

Wil je advies via telefoon, Skype of Zoom?

Wil je hulp bij het kiezen van een fiets maar niet in de winkel langskomen, maak dan een belafspraak. Dan ruimen wij tijd in om jouw vragen te beantwoorden.

Maak een belafspraak

Meer technische specificaties

Fietsmodel
idworx oPinion BLT Gen 1.3
Type vakantiefiets
Allround en Offroad
Geschiktheid voor bagagegewicht
Extra zware bagage ( >20 kg), Lichte bagage ( <10 kg), en Zware bagage (10-20 kg)
Geschikt voor lichaamslengte
1.61 – 1.94 m en 1.95 m of langer
E-bike
Geen e-bike (wel om te bouwen)
Versnellingssysteem
Pinion (onderhoudsarm)
Aantal versnellingen
12 en 18
Remmen
Schijfremmen
Framemateriaal
Aluminium
Bandenmaat
Breed (55 mm of meer)
Wielmaat
27.5 inch en 28 inch
Gewicht van fiets
Gemiddeld (13-17 kg)
Informatie van fabrikant
https://www.idworx-bikes.de/nl/produkt/opinion-blt-nl

Downloads

Brochure
Gebruikershandleiding
Overige downloads
Overige downloads

Garantie

Garantie op frame
10 jaar op materiaal- en fabricagefouten
Garantie op verf
5 jaar op lakfouten

Meer over idworx

idworx’ slogan is ‘Pure Perfection’. Dat klinkt een beetje streberig en dat is het ook. Maar we kunnen met recht beweren dat ze de meest doorontwikkelde vakantiefietsen op de markt hebben. Het gaat de eigenaar Gerrit Gaastra er juist om een kwaliteitsfiets te ontwikkelen tot in de kleinste details. Details die vooral het gebruiksgemak en fietsplezier verbeteren en daarmee met name de liefhebbers en veelgebruikers aanspreken. ‘Ride it all, all the time’ is een andere uitspraak die over al hun fietsen gaat.

Hoofdkantoor
Wachtberg, Duitsland
Opgericht
2001, door Gerrit Gaastra
Moederbedrijf
Bike Basics GmbH
Merken van moederbedrijf
idworx en Gaastra

Lees meer over idworx

Deel deze pagina met anderen