Santos Travelmaster 2.9

Santos leerde van de eerdere Travelmasters, de 2.6 en de 2.8, in de zoektocht naar de ultieme wereldreisfiets. Dit zou ‘m moeten zijn: de Travelmaster 2.9.

Deel deze pagina met anderen

Bij welk gebruik past de Santos Travelmaster 2.9 het best?

Je gaat een reis maken door een onbewoond, onherbergzaam of gewoonweg warm en droog landschap. Wat neem je mee? Een kameel? Een pakezel? Of een Santos Travelmaster 2.9? Vraag het Santos en ze zullen je de Travelmaster 2.9 aanraden.

Stel nou dat je op reis gaat en je wilt eigenlijk net langer onderweg kunnen zijn zonder te stoppen. Dat houdt in dat je ook net wat meer mee moet kunnen nemen, niet alleen kampeerspullen, maar vooral ook water, voedsel en toiletpapier. Dat vereist ruimte op de fiets, maar je hebt je achtertassen, voortassen, stuurtas en bagagedrager al vol gepakt.

Tja, dan moet je creatief worden: hoeveel ruimte is er nog in het frame? Zijn er nog ergens nokjes vrij om een extra bidonhouder op te zetten? Kan ik nog ergens een Santos-alleshouder plaatsen? Je zult maar halverwege de Boliviaanse Altiplano staan, volledig buiten adem of zonder water.

De boodschap van Santos is dat dát je niet meer zal overkomen. Er is namelijk altijd ruimte voor een flesje zuurstof én twee 1,5 literflessen water.

Wat maakt de Santos Travelmaster 2.9 zo geschikt?

Santos heeft een heel breed assortiment aan reisfietsen. Zó breed, dat je soms goed moet zoeken naar de verschillen. De 2.9 is de derde fiets die Santos produceert in de Travelmaster-serie, na de 2.6 en de 2.8. Het moge duidelijk zijn dat de benaming voor de omtrek van de band staat. Gaandeweg is deze omtrek groter geworden en de banden breder, zodat er meer comfort uit kan worden gehaald. Daarbij wordt nauwelijks op rolweerstand ingeleverd, door de banden slim te ontwerpen.

De tweede belangrijke verandering bij de 2.9 is het feit dat de fiets met hydraulische schijfremmen leverbaar is, voor maximale remkracht onder alle omstandigheden.

Duurzame onderdelen

Net als de eerdere Travelmasters is de 2.9 gericht op het gebruik van duurzame onderdelen, maar ook op reparatiegemak. Onderdelen op de fiets zijn wereldwijd goed verkrijgbaar en je kunt ze vrij gemakkelijk zelf vervangen. Sterker nog, Santos heeft zijn best gedaan om onderdelen zo bereikbaar mogelijk te maken, zodat jij met het juiste gereedschap bijna overal bij kan.

Zware belasting

Een ander stokpaardje van deze pakezel is de geschiktheid voor een zware belasting aan bagage. Bij Santos dachten ze dat vier Ortlieb fietstassen, een stuurtas en een Rack-Pack niet genoeg ruimte bieden voor enkelen van ons. Daarom hebben ze het frame zo ruim mogelijk opgezet, om daar nog allerhande objecten in en aan te hangen. Er is ruimte voor drie tweeliterflessen met water (koffie, cola of cognac past ook). Heb je dat nodig? Misschien. Kun je er een moestuin mee beginnen in de Atacama-woestijn? Zeker.

Bocht in het frame

Opvallend aan de 2.9 is natuurlijk de bocht in het frame. Die was nodig om al die ruimte in het frame te behouden, maar toch een verende voorvork in de fiets te kunnen zetten. Die vork was een vereiste voor sommige rijders van Santos, omdat ze een nog comfortabelere fiets wilden hebben. Voor een echte wereldfiets vinden wij dat echter geen verstandige keuze, maar daarover later meer.

Foto’s van de Santos Travelmaster 2.9

Onze kijk op de Santos Travelmaster 2.9

De 2.9 heeft een andere geometrie dan de Travelmaster 2.6 en de 2.8. Het is bijna alsof iemand een 2.8 tegen een muur aan heeft gereden. Daardoor is er wél veel ruimte in het frame en kun je er lekker rechtop op zitten terwijl er toch een verende voorvork onder past.

Verende voorvork

Het is die combinatie die bij ons tot een frons leidt. Een verende voorvork maakt van deze zware, sterke, voor 55 kg geschikte Travelmaster 2.9 namelijk geen mountainbike. Je gaat niet op je gemak afdalen door een rivierbedding met 6 kilo aan water in je frame en zes tassen. Bovendien is de geometrie van de fiets juist gericht op een meer ontspannen zit.

Energieverlies

Maar is die verende voorvork niet altijd comfortabeler, hoor ik je denken? Niet perse nee. Zo’n vork bestaat uit een rits kwetsbare onderdelen, die absoluut niet makkelijk verkrijgbaar zijn buiten de gebaande paden, een risico voor de wereldfietser dus. Bovendien leidt een verende voorvork tot energieverlies en is de Travelmaster 2.9 geschikt voor banden tot 55 mm, waar je méér dan genoeg comfort uit kunt halen op gravel en asfalt.

De aanpassing naar zo’n verende vork is dus niet perse nodig. Maar goed, je kunt de fiets ook ‘gewoon’ met een supersterke stalen Santos-voorvork rijden. Dan is het weer een uiterst betrouwbare, heavy-duty trekkingfiets zoals we dat van Santos gewend zijn.

Weinig variatie

Als je kritisch kijkt, kom je er echter al snel achter dat de 2.9, zonder die verende voorvork, eigenlijk weinig variatie biedt op de Santos Travelmaster 3+. Bij klanten die twijfelen of de 2.9 iets voor hen is, raden wij dan ook meestal aan om ook de 3+ mee te nemen in de overweging. Vaak komt het er dan op neer dat de 3+ hetzelfde en meer kan bieden dan de 2.9.

Pluspunten van de Santos Travelmaster 2.9

De 28″ omtrek van de wielen met 55 mm banden zorgt voor comfort

Er is veel ruimte aan het frame voor water of bagage

Het frame is leverbaar voor velg- en schijfremmen

Extra sterke Santos AdventureRack achterdrager

De fiets is opgebouwd met gestandaardiseerde onderdelen, die wereldwijd goed verkrijgbaar zijn

Minpunten van de Santos Travelmaster 2.9

De fiets is aangepast voor een verende voorvork (zelf aanleveren)

De 2.9 is voornamelijk geschikt voor een rechte houding (maar dat kan ook een voordeel zijn)

Leuk weetje over deze fiets

Santos heeft de Travelmaster 2.9 ontwikkeld met behulp van vakantiefietsers die al gebruik maakten van hun Travelmaster 2.6 en Travelmaster 2.8. Ze vroegen ze wat er ontbrak aan de fiets en wat deze reizigers graag anders wilden hebben.

Wat maakt dit dé fiets voor jou?

De Travelmaster 2.9 is een fiets die is gebouwd op de schouders van geweldenaars in het vakantiefietsspectrum. Ben je op zoek naar een fiets met een rechte zit, Rohloff of Pinion en veel ruimte in het frame voor bagage, maar is de 3+ niks voor jou? Dan biedt de 2.9 je wellicht wat je zoekt.

Prijs vanaf

€ 5.545

Levertijd

Deze fiets is Verkrijgbaar De levertijd is Op bestelling (8-12 weken).

Maak dit nog meer jouw fiets

De fiets is te koop in 58 lakvarianten en geanodiseerd zwart, 14 letterkleuren en 6 kleuren voor diverse onderdelen (versnellingsnaaf, versnellingsbak, accu en naafdynamo).

Santos heeft twee slogans: ‘built for life’ en ‘custom built’. Beide slogans nemen ze zeer serieus. De ‘custom built’-aanpak van Santos betekent voor jou als klant dat je bijvoorbeeld je eigen onderdelen kunt aanleveren, je kleur kunt kiezen uit de vijftig Santos framekleuren of dat je kunt kiezen tussen een riem en een kettingaandrijving bij een Rohloff-naaf of een Pinion.

Breed assortiment

Santos heeft op de website een customizer waarmee je zelf de fiets kunt samenstellen op basis van jouw wensen. Maar als een optie daar niet in staat, dan betekent dat niet dat het niet mogelijk is. Santos denkt graag met je mee over alle mogelijkheden. Die klantgerichtheid is een unieke eigenschap van Santos en dat zie je ook terug in hun aanbod aan fietsen. Het brede assortiment biedt mogelijkheden voor iedereen om een passende fiets uit te kiezen.

De 2.9 bied je een aantal keuzes, bijvoorbeeld in de bandbreedte, het versnellingssysteem (Rohloff of Pinion), de aandrijving (riem of ketting) en de remmen (velgrem of schijfrem). Daarnaast is er de unieke mogelijkheid om een verende voorvork in de fiets te zetten.

Klanten met deze fiets

Jouw wensen en je ideale zithouding

Er zijn veel Santos-dealers, maar er is maar één Vakantiefietser. Wij gaan dan ook verder waar sommige andere Santos-dealers stoppen.

Je kunt nog zo’n goede fiets kopen, als je er verkeerd op zit, dan rijd je fiets niet lekker. Vandaar dat iedereen die bij ons een fiets koopt met lichte dwang naar ons pasframe wordt gestuurd. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat jouw fiets perfect aansluit op je houding. Daardoor voorkom je ongemak op de korte of lange termijn.

Bovendien kun je, ongeacht welke fiets je kiest, kiezen uit de vele sturen, zadels, handvatten en trappers die wij hebben liggen. En daarbij kijken we verder dan het assortiment van Santos. Dus wil je een Koga Denham stuur, of een idworx Mute naaf, het kan allemaal! Heb je snel last van keuzestress? Dan hebben wij een leuke middag.

Kom je bij ons een fiets uitzoeken? Dan kun je bij ons een proefrit maken op verschillende fietsen, waarna we je opmeten. Dan kunnen we jouw fiets zo instellen dat ‘ie als gegoten zit.

pasframe

Met ons pasframe zorgen we dat jouw fiets perfect aansluit op je houding.

Goed om te weten

Beschikbaarheid in de winkel: Niet in winkel beschikbaar. Een fiets bekijken en testen kan soms net de doorslag geven bij je beslissing. Maak een afspraak voor meer uitleg en een testrit zodat deze fiets je helemaal kan inpakken.

Door de ‘kamelenbult’ voorop de fiets heb je extra veel ruimte om water mee te nemen. Wil je nog meer keuzemogelijkheden in opbouw? Dan is de Travelmaster 3+ een goede optie. Maar met de Travelmaster 2.9 heb je wel een wereldreiswaardige fiets die iets minder weegt.

Meer weten? Of hulp nodig bij het kiezen?

Kom langs om een beter gevoel te krijgen bij wat voor fiets dit is, of meer informatie te krijgen over de fietsen waar je tussen twijfelt. Wie weet fiets jij binnenkort op een fiets die helemaal bij jou past.

Maak een winkelafspraak

Wil je zonder afspraak langskomen, dan zijn dinsdag t/m donderdag de minst drukke dagen. Op vrijdagen en zaterdagen komen vaker mensen op afspraak.

Adres en openingstijden

Wil je advies via telefoon, Skype of Zoom?

Wil je hulp bij het kiezen van een fiets maar niet in de winkel langskomen, maak dan een belafspraak. Dan ruimen wij tijd in om jouw vragen te beantwoorden.

Maak een belafspraak

Meer technische specificaties

Fietsmodel
Santos Travelmaster 2.9
Type vakantiefiets
Allround, Asfalt, en Offroad
Geschiktheid voor bagagegewicht
Extra zware bagage ( >20 kg), Lichte bagage ( <10 kg), en Zware bagage (10-20 kg)
Geschikt voor lichaamslengte
1.60 m of korter, 1.61 – 1.94 m, en 1.95 m of langer
E-bike
Geen e-bike (wel om te bouwen)
Versnellingssysteem
Pinion (onderhoudsarm) en Rohloff (onderhoudsarm)
Aantal versnellingen
14 en 18
Remmen
Magura hydraulische velgremmen en Schijfremmen
Framemateriaal
Aluminium
Bandenmaat
Breed (55 mm of meer) en Standaard (50 mm of minder)
Wielmaat
28 inch
Gewicht van fiets
Gemiddeld (13-17 kg) en Zwaar ( >17 kg)
Informatie van fabrikant
https://www.santosbikes.com/nl/fietsen/travelmaster-serie/travelmaster-29

Downloads

Brochure
Gebruikershandleiding

Garantie

Garantie op frame
10 jaar
Garantie op verf
5 jaar

Meer over Santos

Santos is een middelgroot onafhankelijk fietsmerk. Met hun opbouw-naar-wens fietsen gaan ze verder dan de meeste andere merken. Rohloff of Pinion-schakelsystemen, schijf- of velgremmen, noem maar op; je kan kiezen wat je wilt. Baas Robbert fietst zelf ook en dat is een grote pré.

 

Hoofdkantoor
Nieuw-Vennep, Nederland
Opgericht
1997, door Robbert Rutgrink
Moederbedrijf
Santos Group B.V.
Merken van moederbedrijf
Santos

Lees meer over Santos

Deel deze pagina met anderen